Να καπνίζεις ή να μην καπνίζεις;

Serious Humor » Την Υγειά μας να' χουμε!
[+] Προσθήκη νέου θέματος - Απάντηση σε αυτό το θέμα


_fantom_

_fantom_

30/01/2004, 00:14:40

Επιστρέφοντας από το περίπτερο όπου είχα πάει να πάρω τσιγάρα, και διαπιστώνοντας ότι πήραν για ακόμη μια φορά μια μικρή αύξηση, ξύπνησαν πάλι οι σκέψεις περί διακοπής του καπνίσματος. Όλοι οι καπνιστές συχνά πυκνά το σκέφτονται.

Ένα μεγάλο ποσοστό εξ’ αυτών το θεωρεί κακή συνήθεια, και μετανιώνει που το ξεκίνησε (Υπάρχουν βέβαια, και αυτοί που δηλώνουν ότι τους αρέσει το κάπνισμα και δεν έχουν σκοπό να το σταματήσουν). Γενικά και αντικειμενικά πάντως, και σύμφωνα και με τα λεγόμενα των γιατρών, είναι επιζήμιο και επικίνδυνο για τον οργανισμό μας. (Με επιφύλαξη αναφέρω, ότι ενδεχομένως να είναι επιζήμιο και για το περιβάλλον, λόγω του καπνού που ελευθερώνεται από την καύση στον αέρα ή ακόμα και του φίλτρου του τσιγάρου που απ’ όσο ξέρω δεν ανακυκλώνεται).

Αυτήν την φορά λοιπόν, μου ήρθε και μια επιπλέον σκέψη. Τι θα γινόταν αν όλοι σταματούσαν το κάπνισμα; Μια πρώτη απάντηση είναι ότι θα έβρισκαν όλοι την υγειά τους. Αν το σκεφτείτε όμως πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσετε ότι θα δημιουργούνταν και ένα μεγάλο πρόβλημα. Πίσω από το προϊόν «τσιγάρο», υπάρχει μια μεγάλη αλυσίδα εργαζομένων που περιλαμβάνει τους καπνοπαραγωγούς, τους εργαζόμενους σε καπνοβιομηχανίες ακόμη και τους προμηθευτές των τσιγάρων στην αγορά και τα περίπτερα (που για τα περίπτερα, αν και διαθέτουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τα τσιγάρα είναι βασική πηγή εσόδων).

Χοντρικά λοιπόν το δίλημμα ανήκει στην κατηγορία «ο θάνατός μου, η ζωή σου» αλλά και στην κατηγορία «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Όλα όσα λέγονται από ειδικούς (και μη) εναντίων του καπνίσματος είναι μεν υπέρ της υγείας μας, αλλά είναι και κατά όλων αυτών που στηρίζονται οικονομικά στην παραγωγή του τσιγάρου. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Υγείας μας προειδοποιεί συνεχώς για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Από την άλλη, το Υπουργείο Γεωργίας τι λέει στους καπνοπαραγωγούς; Υπάρχουν χωριά τις Ελλάδας που, αν όχι εξολοκλήρου, κατά το ήμισυ εξασφαλίζουν τα έσοδά τους από την παραγωγή του καπνού. Επιπλέον ποια η γνώμη του Υπουργείου Οικονομίας, που εισπράττει φόρους από την αγορά κάθε πακέτου τσιγάρων;

Βλέπετε πόσο περίπλοκο είναι το θέμα; Όταν κάποιος αναλύει στην τηλεόραση τις συνέπειες του καπνίσματος, από την μια προσπαθεί να βοηθήσει όλους τους καπνιστές να αντιληφθούν το κακό που κάνουν στον εαυτό τους και από την άλλη θίγει δημόσια τα συμφέροντα όσων ζουν από αυτό. Τελικά πιο είναι το σωστό; Πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο; Ενδεχομένως, πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα των πολλών δημιουργώντας ένα πρόβλημα σε λιγότερους.

Είναι αυτό που λέμε ότι κάποιος πρέπει να θυσιαστεί για το κοινωνικό συμφέρον. Βέβαια, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος καπνιστής που θα πει ότι δεν κόβει το κάπνισμα για να συνεχίσει να ενισχύει οικονομικά όσους στηρίζονται σε αυτό και είναι λογικό. Απλά παρουσιάζουμε εδώ μια άλλη διάσταση του προβλήματος.

Είναι κάπως απίθανο πάντως, να σταματήσουν όλοι το κάπνισμα. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να υπάρξει μια βοήθεια στους νέους ηλικίας 16-20 ετών (ηλικίες που συνήθως αρχίζουν τον κάπνισμα) ώστε να μείνουν μακριά από το τσιγάρο. Έτσι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος και να γίνει ομαλά  η αλλαγή. Πάντως παράλληλα, όσοι από εμάς τους μεγαλύτερους τα καταφέρουμε… σίγουρα θα έχουμε προσωπικό όφελος.

Achondar

Achondar

22/06/2004, 20:56:12

Ναι είναι ιδιαίτερα περίπλοκο το θέμα. Βέβαια η υγεία που θα ξανάβρισκαν τόσοι και τόσοι άνθρωποι είναι κάτι το αναντικατάστατο.

Όμως αν όλοι έκοβαν το τσιγάρο θα έπρεπε για παράδειγμα κάθε κράτος όχι μόνο να ξεχάσει τους φόρους που εισπράττει από τα καπνά, αλλά και να πληρώνει περισσότερα σε συντάξεις γιατί θα ζούσαν περισσότερο οι τωρινοί καπνιστές.

Η τραγική ειρωνεία με το τσιγάρο είναι ότι αν για παράδειγμα δείξουμε σε έναν κανπνιστή τις καταστροφικότατες συνέπειες του καπνίσματος, ας πούμε παρουσιάζοντάς του ένα video από τη νεκροψία ενός πρώην καπνιστή, μετά από το σοκ που θα πάθει, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να ανάψει ένα τσιγάρο για να ηρεμήσει. Νομίζω αυτό τα λέει όλα για το πόσο ύπουλα έχει μπει το τσιγάρο στη ζωή ενός καπνιστή.

Αλλά όπως όλοι ξέρουμε το τσιγάρο δε βλάπτει μόνο τον ενεργητικό αλλά και τον παθητικό καπνιστή, κυρίως τα παιδιά.

Και ας μη ξεχνούμε πως έχουν γίνει αυτοκινητιστικά ατυχήματα γιατί κάποιος οδηγός "το άναβε", ή γιατί το ένα χέρι δεν το είχε 100% ελεύθερο.

Από όσα έχω ακούσει λειτουργούν στην Ελλάδα πλέον κέντρα απεξάρτησης σε μερικά νοσοκομεία; Καλό είναι όσοι θέλουν να το κόψουν να αναζητήσουν εκεί πληροφορίες και βοήθεια, ωστόσο αν κανείς δε το πάρει από μόνος του απόφαση δε πρόκειται και εκεί να γίνουν θαύματα. Και λέγοντας "να το πάρει απόφαση" εννοώ να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δε πρόκειται να ξανακαπνίσει.

Ψυχολόγοι συμβουλεύουν να αλλάξει κανείς όλες του τις συνήθειες και το περιβάλλον του όσο γίνεται, ώστε να του θιμίζεται το κάπνισμα όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ο πρωινός καφές από φίλτρου να γίνει ελληνικός κλπ. Επίσης μια στοιχειώδης κα8ημερινή σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ, όχι μόνο σωματικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά.

_fantom_

_fantom_

25/06/2004, 09:42:16

Εντελώς συμπτωματικά... βρήκα και το εξής αρθράκι στο Pathfinder.gr

Σαφή προειδοποίηση προς τους καπνιστές αποτελεί ιστορική 50ετής έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι το κάπνισμα μειώνει κατά 10 χρόνια το μέσο όρο ζωής, συνέπεια που είναι όμως αναστρέψιμη...! 

Το υπόλοιπο αρθράκι βρίσκεται εδώ...

http://news.pathfinder.gr/periscopio/71990.html 

_fantom_

_fantom_

26/08/2004, 00:41:55

na kai ena akomi ar8ro gia to kapnisma...

(8a ginei kali sillogi plaka-plaka)

Apo to Pathfinder.gr einai kai auto...

Το κάπνισμα «πιο ρυπογόνο από τους κινητήρες ντίζελ»

http://tech.pathfinder.gr/tech/14566.html

anna

anna

26/08/2004, 01:02:09

Mia aporia... i syllogi me ta arthra exei skopo na xrisimeusei san kinitro yia tous kapnistes,parakinwntas tous na kopsoun to kapnisma i apeuthynetai se"pathitikous"anagnwstes kai...kapnistes,endexomenws?Pantws,nomizw tha eixe endiaferon ena galop me tin epidrasi twn erethismatwn pou dexontai oi kapnistes(apo to paketo twn tsigarwn mexri ta sxetika arthra pou kata kairous dimosievontai)yia na sramatisoun.Posoi apo aftous epireazontai toso wste na"apexartithoun"?

_fantom_

_fantom_

26/08/2004, 01:08:11

kali i aporia (sponta mipws? ).

an krinw apo emena, mallon den me ptooun ola auta pou diabazw... k sinexizw aka8ektos, distixws!

pantws ta para8etw edw, mipws estw k enas kataferei na ofeli8ei diabazontas ta

_fantom_

_fantom_

06/09/2004, 00:29:21

Σε ένα άρθρο της σημερινής Κυριακάτικης στο ένθετο Οικονομία, αναφέρει ότι «Σήμερα, από τα τσιγάρα που έχουν την πλέον ζητούμενη τιμή των 2,70 ευρώ το κράτος εισπράττει φόρο 1,55 ευρώ».

Σκέφτηκα να το παραθέσω και αυτό για να στηρίξει μέρος των οικονομικών συνεπειών που αναφέρω στο αρχικό θέμα.

Σκεφτείτε λοιπόν ότι καπνίζοντας βοηθάτε και την οικονομία της χώρας, που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από την συνεισφορά όλων μας. Έχουμε και άλλα μεγάλα έργα να φτιάξουμε. (Έχουμε και τα φτιαγμένα να ξεχρεώσουμε).

_fantom_

_fantom_

06/11/2004, 01:17:24

Πώς εθίζει η νικοτίνη;

"Θεωρείται ότι το κάπνισμα αποτελεί μια από τις σύγχρονες μάστιγες, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από αιτίες συνδεόμενες με το τσιγάρο αυξάνει την ανησυχία. Πώς όμως εθίζει η νικοτίνη; "

Από το Pathfinder.gr

http://news.pathfinder.gr/periscopio/122468.html

bubble

bubble

08/11/2004, 10:46:10

Λοιπόν εγώ θα πω το εξής... μπορεί το κάπνισμα να εθίζει, να μειώνει τη ζωή του ανθρώπου, να του τρώει λεφτά, και όλα αυτά τα πολύ σωστά πράγματα που όλοι γράψατε... αλλά μ'αρέσει το άτιμο... και όσο και να φτάσει η τιμή του εγώ θα το φουμάρω. Ίσως αν φτάσει πολύ ακριβά να το μειώσω, αλλά η αλήθεια είναι οτι δεν θέλω να το κόψω και όχι οτι δεν μπορώ να το κόψω... όλα είναι εγκεφαλικά...αμα θες να κάνεις κάτι, πολύ απλά το κάνεις.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ούτε το φόρο του κράτους θα σκεφθώ, ούτε τους καπνοπαραγωγούς, ούτε τον περιπτερά της γειτονιάς μου.

Μόνο κατόπιν εντολή ιατρού θα μπω σοβαρά στη σκέψη να το κόψω και αυτό είναι πολύ σημαντικό νομίζω.

 

charm_quark

charm_quark

08/11/2004, 14:40:01

μια ιστορια που ποναει....

φανατικη αντικαπνιστρια μεχρι τα 19... μεσα σε 6 χρονια καπνιζω 2 πακετα την ημερα....

Θελω να μιλησω για το παθητικο καπνισμα. Δεν το ηξερα και ομως μεχρι τα 18 μου "καπνιζα" καθημερινα 3 πακετα! 1 απο τη μανα μου, 2 απο τον πατερα μου. Οταν εφυγα απο το σπιτι για σπουδες μου "ελειψε" ο καπνος. Ετσι ξεκινησα. Ηξερα τι εκανα, μου ελειπε ομως και οταν εκανα το 1ο μου τσιγαρο ενιωσα μια απιστευτη χαλαρωση απο τα αγχη μου εκεινη την περιοδο.

Ολοι ξερουμε το κακο που κανει το τσιγαρο... Τι ολοι οι καπνιστες ειναι ατρομητοι; υπαρχει ανθρωπος που δεν φοβαται τον καρκινο; ή για να πουμε και αλλα, δεν φοβομαστε την χρονια βρογχιτιδα; μονο εναν ασθματικο ανθρωπο να δεις την ωρα που εχει κριση, φοβασαι και στην ιδεα να το ζεις αυτο καθημερινα...φτανει να προσπαθησεις να δεις τις αντοχες σου σε ενα αθλημα που συνηθιζες τα χρονια που δεν καπνιζες. Θυμαμαι τον εαυτο μου πως κολυμπουσα και εκανα μακροβουτια στα 18 μου. Τωρα οταν το δοκιμαζω με πιανει σαν πλακωμα στο θωρακα. Ουτε στο μισο χρονο δεν αντεχω.  Και ομως ουτε εγω, ουτε τοσοι χιλιαδες καπνιστες δεν εχουν παρει αποφαση να το κοψουν το "ρημαδι". Και σιγουρα δεν ειναι γιατι σκεφτομαστε το πως θα ζησουν ολοι οσοι δουλευουν σε καπνοβιομηχανιες.

Ειναι ο εθισμος. Νευριαζεις... αναβεις ενα τσιγαρο. Περνας μια δυσκολη μερα... κανεις 1 πακετο παραπανω. Καθεσαι στο pc, φτιαχνεις ενα καφε αναβεις και ενα τσιγαρο. Βγαινεις για ενα ποτο.... απαραιτητο το πακετο...

Σε τι ειμαστε εθισμενοι; στη νικοτινη η τη συνηθεια του εχω ενα τσιγαρο στο χερι; Ξερετε οτι για να κοψετε το τσιγαρο πρεπει να κοψετε και τις πραξεις που το συνοδευουν; Δηλαδη, φαντασου να εχεις σταματησει το καπνισμα τη Δευτερα... και φτανει το Σαββατο. Πας στο μπαρακι με μια παρεα. Ακους τη μουσικουλα σου και το 90% των γυρω σου εχουν ενα τσιγαρο στο χερι. Κρατας εσυ το ποτο σου... Τυχαια συνειδητοποιεις πως οι φιλοι σου εχουν κανει πηγαδακια και εκεινη την ωρα βαζει το αγαπημενο σου τραγουδι! Τι κανεις; Μονο οι καπνιστες μπορουν να καταλαβουν τη φιλοσοφια ολης αυτης της παραγραφου.

Αυτο που ξερω ειναι οτι πρεπει να το κοψω, δεν ξερω ομως αν το θελω. Ειναι μια απολαυση οσο και αν μου κανει κακο. Ειναι οπως τα γλυκα. Δεν πρεπει να φας πολλα αλλα σ'αρεσουν... και αν σε πιασει λυσσα τρως και ενα ολοκλιηρο cheesecake στην καθισια σου ενω καθημερινα θα τσιμπησεις ενα lactaκι η μια σοκοφρετουλα....

Τελος παντων επειδη οπως ειπα δεν εχω αποφασισει να το κοψω αλλα κανω σοβαρες προσπαθειες να το μειωσω στο μισο... και το εχω πετυχει για 4 μερες ας μην το συζηταω. Καθοτι αυτες τις μερες ημουν σπιτι και χαλαρωνα βλεποντας ταινιες και διαβαζοντας περιοδικα το πετυχα. Ομως δεν εχω δοκιμασει την τυχη μου στις εξοδους μου. Και σημερα στη δουλεια μεσα σε 7 ωρες ηδη εχω φτασει στα 12 τσιγαρα! Οποτε μεχρι το βραδυ στις 12 μαλλον θα ξεπερασω το επιθυμητο οριο!

Καλη τυχη σε ολους τους καπνιστες και καλη δυναμη. 

 

Να θεσω ενα αλλο ερωτημα.... Ειναι ηθικο το κρατος να κερδιζει απο εθισμενους ανθρωπους; Απο αρρωστους ουσιαστικα ανθρωπους; Το βλεπω σαν την ελαφρα μορφη του να νομιμοποιηθουν τα ναρκωτικα που ολοι ξερουν οτι κανουν κακο, και το κρατος να τα διαθετει με μια απλη συσταση κερδιζοντας περιπου το 50% απο την πωληση τους απο τους χρηστες. Καπως ετσι δεν ειναι; Κατι αλλο πρεπει να βρεθει καθοτι ουτε η τιμη ουτε το κηδειοχαρτο που κοσμει τα πακετα πια με αποθαρρυνουν. Ισως μια καλυτερη προληψη μεσα απο ενημερωση στα σχολεια. Μ'αρεσε αυτο που αναφερθηκε πιο πανω για video νεκροτομης. Μου θυμιζει πως οταν ειδα το "ρεκβιεμ για ενα ονειρο" το θεωρησα το πιο διδακτικο εργο για παιδια της τελευταιας ταξης γυμνασιου... μπορει να προκαλεσει τετοιο σοκ η προβολη αυτης της ταινιας που μπορει να τρομοκρατουσε για λιγο μεν τα παιδια αλλα με μια συζητηση με τους καθηγητες ισως να ειχαμε τα επιθυμητα αποτελεσματα... Καλα μη φρικαρετε... μια αντιστοιχη ταινια-ντοκιμαντερ οχι τη συγκεκριμενη ταινια. Παντως εμενα με σοκαρε η παρουσιαση τοσων ειδων εθισμων με ολα τα οδυνηρα αποτελεσματα αυτων....

Τελος η πολυλογια.... μ'αρεσε πολυ το θεμα.... Καλο μεσημερι

 

_fantom_

_fantom_

24/05/2005, 01:59:57

Το κάπνισμα εξασθενεί τη μνήμη --> κλικ! (health.in.gr)

alekos

alekos

27/05/2005, 07:34:56

μέχρι να διαβάσω όλες τις απαντήσεις κάπνισα 2 τσιγάρα... και γενικά όποτε είμαι στο pc είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι ένα τσιγάρο πάντα καίγεται στο τασάκι ή στα δάχτυλά μου...

η συνήθεια που έγινε λατρεία

 

_fantom_

_fantom_

28/05/2005, 10:47:32

Αντικαπνιστική διαφημιστική εκστρατεία αρχίζει η Κομισιόν --> κλικ! (pathfinder.gr - mpa.gr)

Help - For a life without tobacco --> http://www.help-eu.com


tonight

tonight

31/05/2005, 21:29:33

Βλέπω σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, ότι όλοι οι συμ-φορουμίτες καπνιστές τηρούν σιγή ιχθύος! 

_fantom_

_fantom_

31/05/2005, 21:42:33

anna

anna

01/06/2005, 00:34:41

egw ithela na to thixw pantws, alla af'enos den eimai kapnistria kai endexomenws na xespousan antidraseis kai af'eterou den prolava...telika omws, to vazw san yposimeiwsi estw kai....katopin eortis

charm_quark

charm_quark

01/06/2005, 12:53:17

Γεια σας γεια σας...

εγω χαμογελαω γιατι 10 μερες τωρα κανω μολις 10-12 τσιγαρα/ημερα! Και ειναι πολυ καλο γιατι εκανα 1,5-2 πακετα την ημερα. Ειναι δυσκολη η ολη φαση, αλλα σκοπευω να τη διατηρησω ή και να τα μειωσω και αλλο. Σκοπος ειναι οχι να κοψω το καπνισμα αλλα να καπνιζω για να το απολαμβανω και οχι επειδη το εχω αναγκη! Διαφερουν... ειναι οπως το κανω ενα μπανιο επειδη καθαριζα την αποθηκη ή κανω ενα αφρολουτρο με κερια και μουσικη γιατι ετσι γουσταρω... Καταλαβαινετε;

Οποτε το χαμογελω παει γιατι πρωτη φορα και εγω μετα απο 8 χρονια δεν ντραπηκα στην ημερα κατα του καπνισματος!

trialalo

trialalo

01/06/2005, 13:51:58

[Παράθεση από : charm_quark] Γεια σας γεια σας...

εγω χαμογελαω γιατι 10 μερες τωρα κανω μολις 10-12 τσιγαρα/ημερα! Και ειναι πολυ καλο γιατι εκανα 1,5-2 πακετα την ημερα....

Ένα μεγάλο μπραβο απο μια μη καπνίστρια!! keep up the HARD work

Εγώ παντως από αντίδραση δεν κάπνισα, καθώς και οι 2 μου γονείς ειναι καπνιστές των πολλών πακέτων.. απο μικρή έχω "καπνίσει" άθελά μου ούτε και ξέρω πόσο, όσπου έφτασα στο σημείο καθε φορά που θα πηγαίναμε στο εξωχικό μας οικογενειακώς να πηγαίνω με το ΚΤΕΛ για να μην εισπνέω όλο αυτο τον καπνό...

_fantom_

_fantom_

01/06/2005, 22:35:26

charm_quark, μιας που είπες αφρόλουτρο... σας έχει τύχει να μην ανοίγει το αφρόλουτρο; (μου έτυχε σήμερα)  Αναγκάστηκα να βγάλω όλο το καπάκι, υποτίθεται δεν έχουν ένα κλιτς-κλατς; Αυτό είχε κάτι, αλλά τελικά μούφα! 

Όχι, όχι, δεν προσπαθώ να αλλάξω κουβέντα. Καλή αρχή στον αγώνα, ελπίζω να μην λυγίσεις (όπως εγώ), και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα σε συνοδέψω στην προσπάθεια, με μια νέα δική μου απόπειρα!

_fantom_

_fantom_

01/06/2005, 22:55:48

χμ... άλλο πάλι και τούτο...

SMS που κόβουν το κάπνισμα --> κλικ! (news.ert.gr)


anna

anna

01/06/2005, 23:09:49

sms pou kvoun to kapnisma...an isxyoun ta yposxomena apotelesmata...

_fantom_

_fantom_

04/06/2005, 00:49:11

Τσιγάρο και ποτά μάς παχαίνουν --> κλικ! (enet.gr)

_fantom_

_fantom_

19/06/2005, 16:10:36

Προς ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος στη Βρετανία --> κλικ! (mpa.gr)

_fantom_

_fantom_

13/07/2005, 13:32:42

Νέα στοιχεία για την εξάρτηση του ανθρώπου από τη νικοτίνη --> κλικ! (health.in.gr)

fronimi

fronimi

21/09/2005, 02:20:34

ιατρικα αποδεδειγμενο .οσοι εχουν αφαιρεσει αμυγδαλες και καπνιζουν εχουν μεγαλυτερες πιθανοτητες να παθουν καρκινο στους πνευμονες . οι αμυγδαλες λειτουργουν σαν φιλτρο .

δικαιολογια πρωτη .εχω αμυγδαλες ας μην το κοψω ακομη .

εχω νευρα αν το κοψω ποιοι αθωοι θα πληρωσουν την δικη μου απεξαρτηση ?

θα το κοψω καποια στιγμη ,λεω τωρα,

μαλλον με τον καινουριο χρονο .

οποτε θα γινω μονιμος κατοικος στα ουρλιαχτα .

μεχρι τοτε την υγεια μου ναχω να καπνιζω

_fantom_

_fantom_

22/09/2005, 19:15:14

τελικά... Και το λίγο πειράζει (news.ert.gr) 

anna

anna

22/09/2005, 20:18:22

Χμ...το είχα δει κι εγώ αυτό το άρθρο και σκέφτηκα να το μεταφέρω στο netrino, αλλά...με πρόλαβε η διεύθυνσηάσε που όσο να'ναι, δεν κάνει και πολύ καλό η συνεχής πλύση εγκεφάλου από μη καπνιστές

GERAKAS

GERAKAS

23/09/2005, 11:34:40

Τελικά …..εκείνο που πειράζει πραγματικά  είναι η άθλια υπερβολή ….αλλά σε όλα

Και όχι μόνο στο τσιγάρο ….μήπως ο γύρος  τα σουβλάκια ….η  το τεράστιο ποσοστό αλκοολικών …που το μεγαλύτερο ποσοστό, είναι νεαρά άτομα …σε παραγωγική ηλικία …..? πάντως για το τσιγάρο καταναλώνουνε πολλές σελίδες παντού …..εκείνο το κόβουμε (αν) και (όταν) είμαστε φυσικά και ψυχολογικά έτοιμοι ..(όχι σελίδες , αλλά τσιγάρα )

anna

anna

18/11/2005, 09:50:06

Μενθόλη παντού

Η διάκριση μεταξύ καπνού και τσιγάρου είναι νομίζω απαραίτητη, γιατί είναι γνωστό, ότι τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, τα περισσότερα τσιγάρα περιέχουν εκτός από τον καπνό και πολλές άλλες ουσίες και προσμίξεις. Ο Καθηγητής Heinz-Walter Thielman αναφέρει ότι σε κάθε τσιγάρο μπορεί να υπάρχουν έως και 600 τέτοιες κατάλληλα χημικά επεξεργασμένες ουσίες, που αποτελούν το 10% του βάρους του.

Συγκεκριμένα, στις 26 Μαρτίου 2005, δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό BMJ, τα αποτελέσματα μελετών του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας του Καρκίνου που εκπονήθηκαν στη Χαϊδελβέργη και στο Αμβούργο, στις οποίες αναφέρεται ότι οι καπνοβιομηχανίες χρησιμοποιούν ουσίες όπως η μενθόλη (όχι μόνο στα τσιγάρα που χαρακτηρίζονται έτσι),η ζάχαρη, διάφορα αρωματικά, η αμμωνία και το κακάο, έτσι ώστε να κάνουν ευκολότερο και πιο ευχάριστο το κάπνισμα ιδιαίτερα στα παιδιά και στους εφήβους.

Για παράδειγμα η εισπνοή της μενθόλης, προκαλεί μια τοπική και προσωρινή αναισθησία στον αναπνευστικό βλεννογόνο, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η βαθιά εισπνοή του καπνού, ιδιαίτερα στους αρχάριους καπνιστές, με συνέπεια βέβαια τη μεγαλύτερη και γρηγορότερη έκθεση στη νικοτίνη, που με τη σειρά της βέβαια προκαλεί εθισμό και εξάρτηση.

To προηγούμενο link πρέπει να βγήκε λάθος, αλλά βρήκα κάτι σχετικό με τη μέντα, που λέγαμε και το γιατί αυτή είναι επικίνδυνη με τον πνεύμονα των καπνιστών.

anna

anna

18/11/2005, 10:12:50

Τσπ...δεν είμαι και πολύ καλή στο διαδικυακό "surf-ψάξε", αλλά ήθελα να αναφέρω ακόμα μια παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με το κάπνισμα, την αποφρακτική θρομβοαγγειίτιδα (νόσος του Buerger), η οποία προσβάλλει κάτω και/ή άνω άκρα κυρίως σε άντρες κανπιστές (από 25 έως 40 ετών) και χαρακτηρίζεται αρχικά από έντονο πόνο, μούδιασμα και αίσθηση κρύου (στα δάχτυλα π.χ) ενώ σε ποσοστό περίπου 40% εμφανίζεται υπό μορφή φλεβίτιδας. Πρωταρχικό και απαραίτητο μέσο για τη θεραπεία, είναι το άμεσο κόψιμο του καπνίσματος.

anna

anna

18/11/2005, 10:24:04

[Παράθεση από : anna] http://news.pathfinder.gr/periskopio/smoking_moustogiannhs.h tml

λάθος είναι αυτό, ουδείς άσφαλτος...

orestis

orestis

20/01/2006, 21:09:24

καπνός ή τσιγάρο;

Achondar

Achondar

21/01/2006, 02:56:58

Όποιος προσπαθεί να το κόψει... προσοχή έτσι; 

anna

anna

21/01/2006, 17:37:46

Προχωρημένο...

anna

anna

28/01/2006, 10:40:51

Κάπνισμα: STOP στη στιγμή!

http://news.pathfinder.gr/periscopio/280371.html

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

28/01/2006, 20:57:57

παιδιά συμφωνώ,έτσι είναι!

εγώ το έχω ζήσει!

μία Κυριακή,βράδυ,πριν από 4κ κάτι χρόνια,καθόμουν στο δωμάτιό μου και έβλεπα αποβλακωμένη τηλεόραση!

κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι το δωμάτιο ήταν τοποίο στην ομίχλη,βρώμαγα ολόκληρη το ίδιο και ό,τι υπήρχε εκέι μέσα:πάπλωμα,ρούχα(εντός κ εκτός ντουλάπας) τα πάντα!

ένιωσα τόσο μεγάλη κατάντια που αποφάσισα να κόψω το κάπνισμα!

την επόμενη μέρα έκανα πολύ λίγα τσιγάρα,μόνο όσα χρειαζόταν για να μη νιώσω καταπίεση, καθώς ήθελα να αισθάνομαι ότι τελικά θα κάνω ό,τι γουστάρω!κράτησα και τα πακέτα με τα τσιγάρα στο συρτάρι,έτσι,για πρόκληση!

έκανα και δηλώσεις!

όλοι με δούλευαν,αλλά από την επόμενη(Τρίτη πλέον) το έκοψα μαχαίρι!

σε μια βδομάδα ένιωθα άλλος άνθρωπος!

σε 1,5 χρόνια το ξανάρχισα

tonight

tonight

29/01/2006, 17:26:01

[Παράθεση από : anna_agra]
σε 1,5 χρόνια το ξανάρχισα


Αυτό τί το ήθελες τώρα;
Έπρεπε να σταματήσεις τη φράση σου στο προηγούμενο!
Τελικά, πόσοι εδώ μέσα δεν καπνίζουμε; Εμείς οι μη καπνιστές πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το topic, για να προτρέπουμε κι εσάς τους υπόλοιπους να το σταματήσετε

anna

anna

29/01/2006, 19:55:40

[Παράθεση από : tonight]

Εμείς οι μη καπνιστές πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το topic, για να προτρέπουμε κι εσάς τους υπόλοιπους να το σταματήσετε


Πολύ θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σου tonight, για μια παρότρυνση εκ μέρους των μη καπνιστών...νομίζω όμως ότι είναι αρκετά δύσκολο να πειστούν από εμάς και υποθέτω ότι η κινδυνολογία με ή χωρίς επιχειρήματα δε λειτουργεί ιδιαίτερα. Στο παρελθόν, μέχρι και υπό μορφήν παραμυθιού είχα περιγράψει τον τρόπο που η νικοτίνη επικάθεται και γεμίζει σιγά-σιγά τις πνευμονικές κυψελίδες, αλλά... Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου, ο καθένας από μόνος του να πειστεί με κάποιον τρόπο που για τον ίδιο να είναι αποδοτικός, είτε αυτό είναι θέμα "μυαλού, απόφασης, συγκυριών", είτε υπάρξει κάποιο εξωτερικό κίνητρο αρκετά δυνατό,πραγματικά...

Εντάξει, αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι καλό να προσπαθούμε, αλλά από ένα σημείο και μετά, ίσως απλά να γίνεται πιεστικό και ενοχλητικό.

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

29/01/2006, 20:04:21

όλοι οι καπνιστές γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν στον εαυτό τους!

οπότε το να αρχίσει κανείς να τους λέει για μείωση χρόνου και ποιότητας ζωής,για αργό θάνατο,κτλ,είναι εκνευρεστικό-καπνιστές είμαστε,όχι ηλίθιοι (όχι από άποψη αντίληψης τουλάχιστον!)

τώρα,το γιατί,ενώ τα ξέρουμε όλα αυτά,συνεχίζουμε να κάνουμε στον εαυτό μας ό,τι κάνουμε,αφήστε τη φαντασία και την κρίση σας ελεύθερη και καταλήξτε σε όποιο συμπέρασμα νομίζετε!

αν κάποιο από αυτά είναι ενδιαφέρον,πείτε το και σέμάς,αυτό πιθανόν θα μπορούσε να μας βοηθήσει!

tonight

tonight

29/01/2006, 21:53:11

Εντάξει, δεν είχα σκοπό να εκνευρίσω κανέναν παριστάνοντας την έξυπνη - μη καπνίστρια. Υπήρξα κι εγώ φανατική της συνήθειας κάποτε και αισθάνομαι τόσο  καλά που την εγκατέλειψα, που θέλω να το μοιραστώ με όλο τον κόσμο. Κατά τ'άλλα προτιμώ να καπνίζει κάποιος, παρά να θεωρεί πως τον καταπιέζω 

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

29/01/2006, 22:30:23

tonight,συγνώμη,το μήνυμα δεν ήταν απάντηση στο δικό σου-αν και έτσι όπως το κοιτάζω τώρα,έτσι ακριβώς φαίνεται!

σε καμία περίπτωση δεν τα έχω μαζί σου,με τον εαυτό μου τα έχω,και πολύ άσχημα μάλιστα!

συγνώμη

tonight

tonight

30/01/2006, 18:09:29

Κι εγώ γενικά μιλούσα πάντως , δεν υπάρχει παρεξήγηση, αλίμονο!

charm_quark

charm_quark

02/03/2006, 01:32:48

θελω να το κοψω... αλλα δεν βρισκω τη θεληση! Δεν ειναι κουλο;;; Τι μπορω να κανω;;; Πηρα και τα αυτοκολλητακια, και καθε πρωι λεω να κολησω ενα αλλα στις οδηγιες λεει οτι δεν κανει να καπνιζεις οταν τα χρησιμοποιεις γιατι υπαρχει κινδυνος "υπερ-νικοτινιασης". Δεν τα χρησιμοποιω γιατι αν με πιασει καμμια μουρλια τι θα κανω;;; η καθημερινοτητα μου εχει συνδεθει με το τσιγαρο. Διαβασμα, ποτο, καφες, διαλλειμμα. Μια φορα μαλιστα εμεινα ενα 24ωρο... καθαρη και οταν δεν αντεξα και αναψα ενα ηταν σαν να κανω το πρωτο... ζαλαδες, μαστουρα γενικοτερα. Μ'αρεσει να πω τη μαυρη μου αληθεια αλλα απο την αλλη στην νεα μου παρεα (που σημειωτεον ειναι μονο αντρες) δεν καπνιζει ΚΑΝΕΝΑΣ και καθε φορα που αναβω ενα νιωθω ασχημα. Καπνιζω 8 χρονια. Τα τελευταια 2 εχω χασει τον ελεγχο... σε τι γιατρο να απευθυνθω για βοηθεια;;;Οταν μαλιστα φιλοι γιατροι καπνιζουν! Μιλαω σοβαρα!!!Και πραγματικα ενω ξερω πολυ καλα τις συνεπειες του καπνισματος νιωθω οτι τις εχω απωθησει και εχω υοθετησει το "εμενα δεν μου συμβαινει αυτο".  

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

02/03/2006, 12:07:46

ψυχολόγο?

βελονιστή?

ομοιοπαθητικό?

charm_quark

charm_quark

02/03/2006, 22:51:10

Γιατρο ειπαμε... το βελονιστης και το ομοιοπαθητικος δε νομιζω οτι υπαρχουν στις ειδικοτητες! Το ψυχολογο το σκεφτομαι... Τωρα που το λες ειναι ο πιο αρμοδιος αφου το τσιγαρο οπως λενε ειναι καθαρα μεσα στο μυαλο μας!

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

02/03/2006, 23:03:25

ε καλά,είπα να καλύψω όλα τα ενδεχόμενα και ό,τι σε "πιάσει"!

charm_quark

charm_quark

02/03/2006, 23:06:58

Δεν ειναι οτι ειμαι κακια...

απλα μου βγαινει λιγο το "αποτομο"

τον τελευταιο καιρο! 

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

02/03/2006, 23:10:12


Υπάρχουν 203 μηνύματα σε αυτό το θέμα

Υπάρχουν διαθέσιμες 5 σελίδες απαντήσεων. Βρίσκεστε στην σελίδα Νο 1

παπαγαλάκι

Τα παπαγαλάκια της Αθήνας
Ένα παπαγαλάκι που συνάντησα σε μία βόλτα μου


θετικό rapid test

Ήρθε ο COVID-19 και σε εμένα
Η εμπειρία μου από την νόσηση με κορονωϊό


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...