Τσουρέκια

Μαγειρική » Συνταγές για γλυκά - Ζαχαροπλαστική
[+] Προσθήκη νέου θέματος - Απάντηση σε αυτό το θέμα


_fantom_

_fantom_

19/04/2011, 19:28:33

μιας και η προηγούμενη συνταγή για τσουρέκια αποδείχθηκε ελαττωματική, ψάξαμε φέτος για κάποια άλλη!

τα υλικά (*) της συνταγής έχουν ως εξής:

  • 3 κιλά αλεύρι
  • 3 πακετάκια μπυρομαγιά
  • 600 γρ. βούτυρο
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 10 αυγά
  • 1 λίτρο γάλα
  • λίγο αλάτι
  • 1 δόση (*) μαχλέπι
  • 1 δόση (*) κακουλέ
Εκτέλεση (*) :
  • Πιάνουμε (*) τη μαγιά και αφού γίνει ετοιμάζουμε τα άλλα υλικά
  • Βράζουμε το γάλα και λιώνουμε σ'αυτό τη ζάχαρη.
  • Χτυπάμε τα αυγά (ξεχωριστά)
  • Αφού χλυαρώσει το γάλα με τη ζάχαρη προσθέτουμε και τα αυγά
  • Το μαχλέπι και το κακουλέ, κοπανισμένα τα ανακατεύουμε με το αλεύρι
  • Ζυμώνουμε το αλεύρι μαζί με το παραπάνω μείγμα
  • Το βούτυρο λιωμένο χρησιμεύει στο ζύμωμα για να βρέχουμε τα χέρια
(*) ακόμη δεν την έχουμε δοκιμάσει... αύριο που θα κάνουμε τα τσουρέκια (λέμε να κάνουμε την μισή δόση) θα έχουμε διευκρινήσεις

_fantom_

_fantom_

21/04/2011, 18:33:00

τελικά κάναμε την μισή δόση (βγαίνουν περίπου 7-8 τσουρέκια, σε νορμάλ πλεξούδες) με κάποιες μικρές παραλλαγές...


(σχετικά με το video)

τα υλικά έχουν ως εξής:
  • 1,5 κιλό αλεύρι
  • 125 γρ. μπυρομαγιά
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 0,5 κιλό ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 0,5 λίτρο γάλα
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι κακουλέ
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • λίγο αλάτι
παρατηρούμε ότι έχει 6 αυγά (αντί για 5 που είναι το μισό του 10) γιατί θέλουμε έναν κρόκο για πασάλειμα των τσουρεκιών πριν ψηθούν, ενώ επίσης έχουμε βάλει και λίγο ξύσμα λεμονιού (ή πορτοκαλιού), για να φύγει η αυγουλίλα λένε...

η εκτέλεση...
  • κοσκινίζουμε το αλεύρι
  • Αυτό που έλεγε... "πιάνουμε τη μαγιά", δηλαδή διαλυουμε την μαγιά σε λίγο χλυαρό νερό, με λίγη ζάχαρη, λίγο αλάτι και λίγο αλεύρι. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει
  • ρίχνουμε στο αλεύρι το κακουλέ, το μαχλέπι και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε
  • χτυπάμε τα 5 αυγά
  • ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε την ζάχαρη
  • λιώνουμε το βούτυρο (χωριστά)
  • κάνουμε μια λακούβα στο αλέυρι
  • ρίχνουμε τα αυγά στο γάλα με την ζάχαρη
  • ρίχνουμε το μείγμα (αυγά, γάλα, ζάχαρη) στο αλεύρι
  • ρίχνουμε και την μαγιά στο αλεύρι/ζύμη
  • ανακατεύουμε καλά, ζυμώνουμε απαλά, βρέχοντας τα χέρια με το βούτυρο
  • αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει, περίπου 40 λεπτά, να γίνει διπλή σε όγκο
  • πλάθουμε τα τσουρέκια
  • ανακατεύουμε ένα κρόκο αυγού με λίγο νερό και λίγη ζάχαρη για να αλείφουμε τα τσουρέκια από πάνω
  • ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου σε αέρα για περίπου 20 λεπτά

anna

anna

22/04/2011, 18:06:38

Χμ...το ότι "σκάνε"τα τσουρέκια (η επιφάνειά τους φαίνεται να έχει ανοίξει κατά μήκος δηλ.) μόλις βγουν ψημένα, μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος σε τί ενδέχεται να οφείλεται?
Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι ίσως να φταίει η ποιότητα του άλευρου (και συγκεκριμένα όχι η μάρκα απαραίτητα, αλλά η "σοδιά") (?)

_fantom_

_fantom_

22/04/2011, 18:10:27

εγώ νομίζω ότι οι πλεξούδες που σκάσανε ήταν πιο σφιχτά πλεγμένες και... δεν είχαν χώρο για να φουσκώσουν.

οι πρώτες δεν έσκασαν, από την ίδια ζύμη ήταν


Υπάρχουν 4 μηνύματα σε αυτό το θέμα

Υπάρχουν διαθέσιμες 1 σελίδες απαντήσεων. Βρίσκεστε στην σελίδα Νο 1


Προσθήκη απάντησης

Για την προσθήκη απάντησης θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος και να έχετε συνδεθεί (login)

κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας
Ένα εύκολο κέικ με γεύση μπανάνα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...