Σαρμάδες (λαχανοντολμάδες)

Μαγειρική » Συνταγές για σούπες και διάφορα άλλα
[+] Προσθήκη νέου θέματος - Απάντηση σε αυτό το θέμα


_fantom_

_fantom_

18/10/2010, 17:34:01

Οι σαρμάδες (ή αλλιώς τα σαρμαδάκια) είναι για άλλους γνωστοί ως λαχανοντολμάδες (δηλαδή ντολμάδες με λάχανο και όχι με αμπελόφυλλο). Μιας κι έφαγα σήμερα, ζήτησα και την συνταγή από την γιαγιά μου... και ορίστε...

υλικά:

  • 1 λάχανο μεσαίο, να είναι μαλακά τα φύλλα για να μπορέσεις να το τυλίξεις
  • μισό κιλό κιμά (ανάμεικτο χοιρινό/μοσχάρι)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • ρίγανη, πιπέρι μαύρο, δυόσμο, αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3/4 φλιτζανιού άσπρο ρύζι καρολίνα
  • 1 λεμόνι
εκτέλεση:

καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το τρίβουμε στον τρίφτη. Το τσιγαρίζεις στο λάδι και μετά ρίχνεις μέσα και τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο, τον μισό χυμό από το λεμόνι και το ρύζι. Βάζουμε και μισό ποτήρι νερό, να αχνιστεί για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Καθαρίζουμε το λάχανο, το πλένουμε και κόβουμε τα κοτσάνια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε νερό και ρίχνουμε τα φύλλα από το λάχανο να ζυματιστούν περίπου 5-10 λεπτά, να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.

Μετά στραγγίζουμε το νερό και αφήνουμε να κρυώσουν. Φύλλο-φύλλο κόβουμε τα κοτσάνια χωρίς να σκιστεί το φύλλο. Αν είναι μεγάλα τα φύλλα, τα κόβουμε στη μέση

τυλίγουμε τους σαρμάδες... (μοιάζει με το τύλιγμα στα spring rolls)

στην μεγάλη κατσαρόλα, σκεπάζουμε τον πάτο με φύλλα (για να μην κολλήσουν οι σαρμάδες), τοποθετούμε τους σαρμάδες με την σειρά. Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι, το υπόλοιπο μισό λεμόνι και ενάμιση-δύο φλιτζάνι νερό

ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράζει, 45-60 λεπτά

υ.γ...
το δύσκολο με της συνταγές της γιαγιάς, τις οποίες βέβαια μοιράζεται ευχαρίστως, είναι το να καταλήξεις σε ακριβείς δοσολογίες και χρόνο ψησίματος, καθότι μετά από τόσα χρόνια μαγειρικής δουλεύει κυρίως "με το μάτι".
τώρα π.χ. για τον χρόνο ψησίματος... απ' ότι μου είπε... η μεθοδολογία που εφαρμόζει είναι το να δοκιμάζει που και που ο παππούς από κανά σαρμαδάκι και της λέει πότε είναι οκ!

vasilikigri

vasilikigri

18/10/2010, 23:27:18

FANTOM οι γνησιοι λαχανοντολμαδες η γιαπρακια θελουν λαχανο τουρσι
(το οποιο προσωπικα μου μυριζει αλλα τι να κανουμε) πιο πολυ λεμονι και λιγο ντοματα τοσο που να μη φαινεται. απο παιδι στη κοζανη βαρεθηκα να τα τρωω! οι παλιες κοζανιτισες βαζουνε και λιγο κρεας κομματακια μεσα...γενικα μιλωντας, οι κοζανιτισες εχουν φαντασια στη μαγειρικη αλλα παντα με αγνα υλικα. πιστευω πως ελαχιστη κανελα θα βοηθα να φευγει λιγο η μυρωδια του κρεατος....και προσθεσε και λιγο κροκο (οχι αυγου!)

_fantom_

_fantom_

19/10/2010, 01:02:33

ε... ντάξει, νομίζω σε όλες τις συνταγές υπάρχουν παραλλαγές... μάλλον είναι όπως το μάθει κανείς

LittlePrince2s

LittlePrince2s

21/10/2010, 14:55:44

Ωραίοι οι λαχανοντολμάδες, αλλά έχετε δοκιμάσει μαρουλοντολμάδες;;;
Εγώ δοκίμασα πρόσφατα και ξετρελάθηκα!!!!!

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

22/10/2010, 23:55:50

μαρουλοντολμαδες!
μμμππλλιιαααχχχ!!!!!!!1
(δε δοκιμασα αλλα αυτη η αντιδραση μου γεννηθηκε, τι να κανω ?)

δεν εχω κανει τπτ απ τα δυο βασικα αν κ λεω να το δοκιμασω... μετα απο πολλα χρονια βεβαια :p
αλλα μια ωραια ιδεα που μου ειπαν για τον αποχωρισμο των φυλλων ηταν:
κοβουμε τη βαση (λιγο βαθουλωτα) κ βυθιζουμε το λαχανο αναποδα στο νερο αν βρασει.
ετσι τα φυλλα αποκολλωντα ι ευκολα!
μαγκια?
;)


Υπάρχουν 5 μηνύματα σε αυτό το θέμα

Υπάρχουν διαθέσιμες 1 σελίδες απαντήσεων. Βρίσκεστε στην σελίδα Νο 1


Προσθήκη απάντησης

Για την προσθήκη απάντησης θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος και να έχετε συνδεθεί (login)

κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας
Ένα εύκολο κέικ με γεύση μπανάνα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


αρακάς

Αρακάς λαδερός
Λίγα υλικά και νόστιμο αποτέλεσμα, εύκολα και γρήγορα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...