Φασολάδα!

Μαγειρική » Συνταγές για σούπες και διάφορα άλλα
[+] Προσθήκη νέου θέματος - Απάντηση σε αυτό το θέμα


charm_quark

charm_quark

17/05/2010, 15:05:29

έλεος!
Τι φόρουμ είμαστε εμείς, όταν λείπει το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, το οποίο θα τιμηθεί δεόντως με την οικονομική κρίση που περνάμε καθώς είναι και οικονομικό και υγειινό!

Πρόλογος τέλος. Φασολάδα. Την λατρεύω! Σε όλες της, τις εκδοχές. Λευκή με λεμόνι, κόκκινη με ντομάτα!
Μου έλειψε που λέτε, και χθες, αποφάσισα να κάνω ακόμα μία απόπειρα.
Παντα μέχρι χθες οι φασολάδες μου ήταν μία αποτυχία. Δεν ήξερα τα μυστικά. Αλλες φορές μου έβγαιναν νερο-μπουρμπουλε, αλλες φορές δεν έβραζε με τίποτα (μιλάμε για ώρες στη χύτρα ταχύτητας), αλλες φορές ξεφλούδιζαν και διαλύονταν τα όσπρια.

Τα πράγματα έχουν ως εξής (για την κόκκινη - 3 μερίδες)

250-300 γραμμάρια φασόλια ξερά που αποβραδις τα βάζουμε σε μία λεκάνη με πολύ νερό να μουλιάσουν για κάπου στις 12-14 ώρες.
Σέλινο (έχω κομένο και συσκευασμένο στην κατάψυξη για να μην το ψάχνω καθε τρεις και λίγο)
καροτα (μία απο τα ίδια)
1 κρεμυδάκι ξερό
μισό ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 ντομάτες (ή ντοματάκι ψιλοκομένο)
ζαχαρη, αλάτι.

Βάζουμε τα μουλιασμένα φασόλια στην κατσαρόλα (και όχι στην χύτρα ταχύτητας) με κάπου 1.5 λίτρο νερό να βράσουν σε μέτρια φωτιά για κάπου 1 ώρα. Οταν χρειάζεται προσθέτουμε ΠΑΓΩΜΕΝΟ νερό (από τη βρύση δηλαδή).
Οταν τα φασόλια έχουν βράσει (τα δοκιμάζουμε) ρίχνουμε το κρεμμύδάκι ψιλοκομένο, τα καρότα, το σέλινο, την ψιλοκομένη ντομάτα, μία πρέζα ζάχαρη και λίγο αλάτι και ξαναβράζουμε σε μέτρια φωτιά για κανα δεκάλεπτο. Προσθέτουμε το λάδι (μία κουταλιά κάθε φορά) και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να το πιεί (σε χαμηλή πάντα φωτιά) μέχρι να τελειώσει το λάδι.

Παιδιά βγήκε καλύτερη φασολάδα και απο αυτή της μάνας μου!!!! Με μία σαλτσούλα υπέροχη, πηχτή.... μούρλια!

charm_quark

charm_quark

17/05/2010, 15:07:35

Α ναι... το μυστικό για να χυλώσει η σαλτσούλα τους είναι:
 το παγωμενο νερό κατα το βράσιμο και η αργή προσθήκη με συνεχές ανακάτεμα του λαδιού.

Για να μην ξεφλουδίζουν το μυστικό είναι η προσθήκη όλων των άλλων υλικών αφού βράσουν τα φασόλια.
Επίσης ... το αλάτι το βάζετε κατα βούληση στο τέλος του μαγειρέματος.

_fantom_

_fantom_

17/05/2010, 18:42:47

χμ, φακές τρώω αλλά την φασολάδα την αποφεύγω δεν ξέρω, έχω να φάω χρόνια και επειδή με τα χρόνια μας φεύγουν οι ιδιοτροπίες, μπορεί αν ξαναδοκίμαζα να άλλαζα γνώμη. φασόλια γίγαντες στο φούρνο (φασουλονταβάς) τρώω εννίοτε 

πάντως το διάβαζα και πρόσφατα ότι τα όσπρια, ιδιαίτερα τον χειμώνα, πρέπει να είναι στο μενού

_fantom_

_fantom_

19/10/2011, 11:01:44

δεν ξέρω πως έγινε αυτό... ίσως λόγω της δίαιτας...προχθές πρώτη φορά λιγουρεύτικα φασολάδα


Υπάρχουν 4 μηνύματα σε αυτό το θέμα

Υπάρχουν διαθέσιμες 1 σελίδες απαντήσεων. Βρίσκεστε στην σελίδα Νο 1


Προσθήκη απάντησης

Για την προσθήκη απάντησης θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος και να έχετε συνδεθεί (login)

κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας
Ένα εύκολο κέικ με γεύση μπανάνα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


αρακάς

Αρακάς λαδερός
Λίγα υλικά και νόστιμο αποτέλεσμα, εύκολα και γρήγορα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...