Μαρμελάδα φράουλα

Μαγειρική » Συνταγές για γλυκά - Ζαχαροπλαστική
[+] Προσθήκη νέου θέματος - Απάντηση σε αυτό το θέμα


charm_quark

charm_quark

03/06/2009, 11:02:23

Για να γεμίσετε ένα βάζο χωρητικότητας 750 με 800 ml θα χρειαστείτε:

  • 1 κιλό φράουλες ( ή αλλιώς δύο κεσεδάκια)
  • 500 με 700 γραμμάρια ζάχαρη (αναλόγως το πόσο γλυκιά την θέλετε και πόσο ώριμες είναι και οι φράλουες. Αν και αγουρούτσικες οι φράουλες που είχα βρει, με 750 γραμμάρια ζάχαρη μου βγήκε πολύ γλυκιά η μαρμελάδα.... όχι ότι δεν θα καταναλωθεί σε χρόνο dt....)
  • χυμό μισού λεμονιού (βοηθάει στη καλή συντήρηση της μαρμελάδας)
  • μία βανίλια
Βγάζουμε τα κοτσανακια από τις φράουλες και τις πλένουμε ΠΟΛΥ καλά. Τις κόβουμε στα δύο (ή τις μεγαλύτερες στα 3) εκτός και αν δεν μας αρέσει η μαρμελάδα να έχει κομματάκια, οπότε τις περνάμε μία βόλτα από το μπλέντερ.

Βάζουμε τις φράουλες σε μία ΨΗΛΗ κατσαρόλα (για να μη πάθετε αυτό που έπαθα με την μαρμελάδα βερικοκο προπέρσι)

Εχμ...μικρά τιπς για όσους δε διαθέτουν στολή αστροναύτη

Η κατσαρόλα, καλύτερα να είναι μεγάλη σε διάμετρο και ύψος,
και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε κανα δυο ωρίτσες να βγάλει τα ζουμιά της (καπακωμένη μην περάσει όλο το ζωικό βασίλειο από πάνω της ) , και στο εντωμεταξύ καθαρίζουμε το ενυδρείο!
Βάζουμε την κατσαρόλα πανω στο μάτι της κουζίνας, ανάβουμε.... και ανακατέβουμε.... μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία (την πήγα από το 3 στο 2) και ανακατεύουμε... ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.


Αν αρχίσει να βγάζει και αφρούς την ξαφρίζουμε κιόλας με την κουτάλα μας γιατί κάπου βρήκα ότι βοηθάει στο να έχει διαυγες χρώμα η μαρμελάδα.

Παράλληλα, σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε το βάζο που θα την αποθηκεύσουμε μαζί με το καπάκι του, το γεμίζουμε με νερό ώστε να καλυφθεί το βάζο και το βράζουμε ώστε να το αποστειρώσουμε και να την διατηρήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται.

Για να δοκιμάσουμε αν έδεσε η μαρμελάδα, έχουμε ένα - δυο πιατάκια στην κατάψυξη. Σε κανα 20λεπτο με μισάωρο, ρίχνουμε μία κουταλίτσα πάνω στα παγωμένα πιατάκια. Αν μετά απο λίγο μπορουμε να τραβήξουμε μία γραμμή με το χέρι μας στη μαρμελάδα χωρίς αυτή να ξαναενωθεί είναι έτοιμη! Τέλεια μέθοδος από κάπου στο youtube!!!

Όπως είναι ζεστή, την τοποθετούμε μέσα στο βάζο, ώστε να γεμίσει, την καπακώνουμε και την αφήνουμε να παγωσει εκτός ψυγείου... αργα αργά... η δικιά μου ακόμα δεν έχει παγώσει!!!

Πάγωσε όμως το περισσευμα που δε χωρούσε στο βάζο... και την τίμησα ήδη με γάλα και φρυγανιές και ήταν θεική!!






ROSEBUD

ROSEBUD

03/06/2009, 14:37:36

....κι όταν θέλουμε να καλοπιάσουμε κάποιον,τον ταΐζουμε τέτοια μαρμελάδα!
(ένα φατσούκι μπήκε,το δεύτερο γιατί απεργεί??)

charm_quark

charm_quark

03/06/2009, 15:23:00

....κι όταν θέλουμε να καλοπιάσουμε κάποιον,τον ταΐζουμε τέτοια μαρμελάδα!
Και όχι μόνο... αυριο θα πάρω και ροδάκινα... ήδη έχω και ξεπικρίζουν κάτι πορτοκάλια, περιμένω και στο χωριό να γίνουν τα μουρα και τα κεράσια του παππου....
Αν δεν πιάσει η γευση φράουλα όμως... κάποια από τις άλλες θα πιάσει!


ROSEBUD

ROSEBUD

03/06/2009, 15:33:21

καλέ θα τον πιάσει πιρπιλίτσος με τόσες μαρμελάδες!

tonight

tonight

03/06/2009, 17:54:50

Μπράβο νοικοκυροσύνη!!

_fantom_

_fantom_

03/06/2009, 21:11:47

συγχαρητήρια για την επιτυχία (και από την anna )

έκανε το σ/κ και η μάμα-μία μαρμελάδα φράουλα, αλλά το γλυκό φράουλας που επιχείρησε... έπεσε υπέρ πατρίδος.... κάτι στο δεύτερο βράσιμο δεν πήγε καλά

charm_quark

charm_quark

03/06/2009, 21:51:07



Αφού πήρα και συγχαρητήρια από το boss και την Αννούλα... χρίζω την αφεντιά μου ως μαρμελαδοποιό!!!!!

nounoukos

nounoukos

03/06/2009, 21:54:08

λοιπον κι εγω τυπωσα τη συνταγή..
πολύ ωραία παρουσίαση, τγία.
 

charm_quark

charm_quark

03/06/2009, 23:57:24

τυπωσες;;;;
Με σοκάρεις!!!
Θα την φτιάξεις κιόλας;;;;;
ή απλά θα την δώσεις στη Νουνουκα να σας τη φτιάξει;;;;;

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

04/06/2009, 00:20:01

κ ιεγω εντυπωσιαστηκα :)
αλλα ρε τσαρμ,
αμα εινα ινα καλοπιασεις τον strange ...δε δοκιμαζεις κατι πιο .....παραδοσικαο?
πιο φτηνο θα σου ρθει :P

Luminita

Luminita

04/06/2009, 08:28:40

Μμμμμμμ, μιαααααμ, μιαααααμ, ωραια μαρμελαδα. Μπραβο Τσαρμ.   Επειδη εγω σαν μαρμελαδοποιο δεν ξερω που παν' τα τεσσερα, δεν σου στελνω καλυτερα τις φραουλιτσες και τα υπολοιπα υλικα κι'εσυ να μου στειλεις τα βαζακια με ετοιμη μαρμελαδιτσα? Τι λες?
Ροζι τι σημαινει η λεξη "πιρπιλιτσος" ?

nounoukos

nounoukos

04/06/2009, 09:29:08

και λεει τωρα η λουμινίτα:
 Ροζι τι σημαινει η λεξη "πιρπιλιτσος" ?

Αχ, να ΜΗΝ πιασουμε αυτη την κουβέντα τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, που εχουμε γλυκαθεί απο την ιδέα της μαρμελάδας...
κάτι μου λέει οτι ο πιρπιλίτσος δεν ταιριάζει με την περίσταση!!!

charm_quark

charm_quark

04/06/2009, 15:01:12

αμα εινα ινα καλοπιασεις τον strange ...δε δοκιμαζεις κατι πιο .....παραδοσικαο?
πιο φτηνο θα σου ρθει :P
Αρχικά.... είναι σχετικά οικονομικές, συγκρινομενες με τις αγοραστές. Βαζάκι με μαρμελάδα των 250ml που αγόρασα πρόσφατα έκανε 5 περιππου euro. Αν υπολογίσεις ότι για το 800 ml σπιτικη (δηλαδή κάπου η τριπλάσια ποσότητα, θα χρειαστείς 1 κιλό φρούτα, και 1 κιλό ζάχαρη, θα σου στοιχήσει το ίδιο. Αντε και λίγο παραπάνω με το ρεύμα που καις για την κουζίνα. Αφού δεν έχω μαθήματα αυτές τις μέρες... είπα να φτιάξω μπόλικες! 
Προφανώς και δεν θα φάω 4 κιλά μαρμελάδα!!! Σκέφτομαι να τις μοιράσω σε φίλους, να στείλω στην αδερφή μου κτλ κτλ. Δεν είναι πολύ οικονομικό δώρο;;;;
Οσο για τις παραδόσεις... .... μου φαίνεται κακώς έχουμε βγάλει το ονομα στη Ρόζυ!!!!

tonight

tonight

05/06/2009, 00:24:45

Είναι και ωραίο δώρο, γλυκό και πρωτότυπο...
Άσχετο, τις τελευταίες εβδομάδες αποφάσισα να τρώω ελαφρά το βράδυ, γιαουρτάκια κι έτσι.. όμως αναλάκυψα πως είναι πεντανόστιμα αν βάλεις από πάνω 2 κουταλιές γλυκό κουταλιού... σε τρεις βδομάδες μέσα έχω τελειώσει ένα βάζο του κιλού
(και ναι, η δίαιτα άργησε μια μέρα)

charm_quark

charm_quark

05/06/2009, 09:10:27

(και ναι, η δίαιτα άργησε μια μέρα)
Ελα βρεεεε....
την ίδια διαιτολόγο έχουμε;;
Και 'γω αυτή κάνω!!!!!!

ROSEBUD

ROSEBUD

05/06/2009, 19:28:03

"
Αχ, να ΜΗΝ πιασουμε αυτη την κουβέντα τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, που εχουμε γλυκαθεί απο την ιδέα της μαρμελάδας...
κάτι μου λέει οτι ο πιρπιλίτσος δεν ταιριάζει με την περίσταση!!!
"

 



τα παράπονά σου στο...δήμαρχο!
Λούμι-χαλούμι ελπίζω να σου λύθηκε η απορία!

ROSEBUD

ROSEBUD

05/06/2009, 19:29:22

"Οσο για τις παραδόσεις... .... μου φαίνεται κακώς έχουμε βγάλει το ονομα στη Ρόζυ!!!!"

καλά που το καταλάβατε!

Luminita

Luminita

06/06/2009, 21:39:39

Τωρα φωτιστικα, Ροζι!!!

Luminita

Luminita

06/06/2009, 21:58:40

Τσαρμιτουουουλα μουυυυ, δεν μου στελνεις κι'εμενα ενα βαζακι μαρμελαδιτσα απο τα χερακια σου???? Θα σου δωσω και την διευθυνση μου αν θες....

ROSEBUD

ROSEBUD

07/06/2009, 02:02:59

μηηηηη!η μαρμελάδα είναι για ιερό σκοπό!

καλά ρε συ Λούμι,σου έκανα ολόκληρη παραπομπή στην περίφημη σκα@@συζήτηση που είχαμε και δεν κατάλαβες?δεν είδες που ο δήμαρχος μας έκανε και χρωματολογική ανάλυση του μουσταρδί?
για να το κάνω πιο λιανά

πιρπιλίτσος(ή τσιρλιπιπί)=διάρροια!
σόρυ στα τυχόν εναπομείναντα νυχτοπούλια για τη βρομαντική εξέλιξη της βραδιάς

charm_quark

charm_quark

07/06/2009, 08:45:03

Δεν θα χαρακτηρίσω τι ακριβώς το κάνατε το θέμα.....
γιατι ο fantom θα με μπανάρει από το νετρίνο....

Rosy said:
καλά ρε συ Λούμι,σου έκανα ολόκληρη παραπομπή στην περίφημη σκα@@συζήτηση που είχαμε και δεν κατάλαβες?
Και καλά μαρή παλαβή... που στο καλό έίδες ότι η Λεμονίτα δεν κατάλαβε; Εγω γιατί κατάλαβα το οτι είχε καταλαβει; Επρεπε να κάνεις και ολόκληρη ανάλυση; Στο θέμα μαρμελάδα;;; Ελεος δηλαδή!

Λεμονίτα said:
Τωρα φωτιστικα, Ροζι!!!

ROSEBUD

ROSEBUD

07/06/2009, 09:52:48

εξαρτάται πώς διαβάζει κανείς την απάντηση
εσύ διάβασες
ΤΩΡΑ φωτίστικα
εγώ διάβασα
τώρα ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,δηλ. το αντίθετο

να στο ξεπαστρέψω κι άλλο??

Luminita

Luminita

07/06/2009, 11:16:50

Αυτο ηθελα να πω κι'εγω Ροζι, οτι ειχε πει η Τσαρμη. Ειχα καταλαβει τι εννουσες, αλλα με την δευτερη απαντηση με φωτησες εντελως.

WayFaReR

WayFaReR

08/06/2009, 19:13:00

Καμιά συνταγή δεν παίρνει έγκριση αν δεν την δοκιμάσω εγώ!!!

 

ΤΕΛΟΣ!!!


Υπάρχουν 24 μηνύματα σε αυτό το θέμα

Υπάρχουν διαθέσιμες 1 σελίδες απαντήσεων. Βρίσκεστε στην σελίδα Νο 1


Προσθήκη απάντησης

Για την προσθήκη απάντησης θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος και να έχετε συνδεθεί (login)

κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας
Ένα εύκολο κέικ με γεύση μπανάνα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...