Συνταγή για ροξάκια

Μαγειρική » Συνταγές για γλυκά - Ζαχαροπλαστική
[+] Προσθήκη νέου θέματος - Απάντηση σε αυτό το θέμα


_fantom_

_fantom_

16/04/2009, 17:19:04

Την συνταγή αυτή μου την έστειλε η μαμά (κα. Κούλα) μιας φίλης και... την γράφω κι εδώ να την έχουμε.

Υλικά

  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 1 μπέικιν (το λιώνω στο γάλα)
  • 1 αυγό
  • 1 μπυρομαγιά (σαν καρύδι)
  • λίγο αλάτι (μισό κουταλάκι του γλυκού)
  • αλεύρι (όσο πάρει)
για το σκούρο μπαστούνι:
  • λίγο κακάο (2 κουταλιές της σούπας)
  • λίγη κανέλα

Σιρόπι:
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4+μισή κούπες νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλα
Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το σιρόπι (ζάχαρη και νερό), ρίχνω 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι και χαμηλώνω το μάτι από το 3 στο 2μιση. Από αυτή τη στιγμή κρατάω χρόνο να δέσει το σιρόπι 20 λεπτά

Εκτέλεση
  • Σε μια λεκάνη λιώνω την μπυρομαγιά με το λάδι και το χλυαρό γάλα στο οποίο προηγουμένως έχουμε λιώσει το μπέικιν.
  • Ρίχνω το αλάτι και το αυγό
  • Ανακατεύω πολύ καλά τον χυλό να γίνει σαν κρέμα.
  • Ρίχνω λίγο-λίγο το αλεύρι και αρχίζω να ζυμώνω την ζύμη. Όσο είναι μαλακή η ζύμη και πριν βάλω όλο το αλεύρι κόβω λίγη ζύμη και την αφήνω στην άκρη για να την κάνουμε ένα μπαστούνι σκούρο.
  • Την ζύμη (λευκή) συνεχίζουμε να την ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολάει από το χέρι (το αλεύρι το ρίχνουμε λίγο-λίγο) να γίνει μαλακή.
  • Κόβουμε την ζύμη σε 3 κομμάτια (ίσα μεταξύ τους)
  • Στο άλλο κομμάτι ζύμης ρίχνω το κακάο και την κανέλα και το ζυμώνω (να είναι μαλακή η ζύμη) την κόβω και αυτή στα τρία κομμάτια.
  • Τα αφήνω πάνω στο τραπέζι σκεπασμένα με μια πετσέτα (20 λεπτά, να ξεκουραστεί η ζύμη)
  • Τώρα παίρνω ένα λευκό μπαλάκι ζύμης και με τον πλάστη ανοίγω ένα στενόμακρο φύλλο 20x30 cm περίπου.
  • Ανοίγω το φύλλο και βάζω επάνω ένα κορδόνι από το σκούρο. Αρχίζω να τυλίγω το λευκό φύλλο (σαν ένα λουκάνικο)
  • Το κόβω σε 12 μικρά (ίσα μεταξύ τους) ροξάκια.
  • Το ίδιο κάνω και με τα υπόλοιπα.
Τοποθετώ τα ροξάκια στο λαδομένο (ελαφρώς) ταψί της κουζίνας.

Η ζύμη αυτή βγάζει 36 κομμάτια.

Στον προθερμασμένο φούρνο, τα ψήνω μέχρι να ροδίσουν. Τα πρώτα 10-15 λεπτά στους 150 βαθμούς κελσίου για να φουσκώσουν. Μετά γυρίζω το κουμπί της κουζίνας στο 170 και τα αφήνω να ψηθούν στον άερα πάνω-κάτω.

Αφήνω το ταψί να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά ρίχνω το σιρόπι (όχι καυτό γιατί θα τα λασπώσει. Αφήνβ και το σιρόπι 5 λεπτά αφού το κατεβάσω από την φωτιά, να κρυώσει)

Γυρίζω τα ροξάκια κατά διαστήματα πάνω-κάτω, μέχρι να ρουφήξουν καλά το σιρόπι.
Το ταψί από πάνω σκεπασμένο ή με ένα άλλο ταψί ή αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθούν.

Καλή επιτυχία!


Υπάρχει 1 μήνυμα σε αυτό το θέμα

Υπάρχουν διαθέσιμες 1 σελίδες απαντήσεων. Βρίσκεστε στην σελίδα Νο 1


Προσθήκη απάντησης

Για την προσθήκη απάντησης θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος και να έχετε συνδεθεί (login)

κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας
Ένα εύκολο κέικ με γεύση μπανάνα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


αρακάς

Αρακάς λαδερός
Λίγα υλικά και νόστιμο αποτέλεσμα, εύκολα και γρήγορα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...