ΣΟΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ποια ήταν η προέλευση της ονομασίας του

Συζητήσεις » Τουριστικές πληροφορίες
[+] Προσθήκη νέου θέματος - Απάντηση σε αυτό το θέμα


sohos

sohos

28/12/2008, 14:12:08

Ποια ήταν η προέλευση της ονομασίας του τόπου μας; " Σοχός"

Διάφορες εκδοχές προέλευσης της ονομασίας του Σοχού

Για την προέλευση του ονόματος του Σοχού υπάρχουν μόνον εικασίες και θεωρίες. Ο Χρήστος Λαμπρόπουλος που συγκέντρωσε διάφορες εκδοχές, που έγιναν κατά καιρούς γνωστοί, γράφει για το θέμα αυτό τα εξής:

"Πρώτη εκδοχή: Κατά τον παλαιό καιρό στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα ο Σοχός ήταν αρχαίας συνοικισμός και πόλεις, των οποίων τα ερείπια σώζονται μέχρι σήμερα. Η περιοχή του Σοχού ήταν τμήμα του Βασιλείου της Βισαλτίας"! . Οι πόλεις που υπήρχαν στην αρχαία εποχή στην περιοχή του Σοχού ήταν οι εξής: 1) ·Οσσα. Της οποίας ερείπια βρέθηκαν σε πρόχειρες ανασκαφές.

2) Χους."2 Συνοικισμός αρχαίος, στον οποίο κατασκευάζονταν πολλά αγγεία από πηλό. Σώζονται δε τέτοιοι κλίβανοι σε περιοχή που απέχει 4·5 χιλιόμετρα από την κωμόπολή μας.

3) Σαμοθράκη. Συνοικισμός που απέχει επίσης περίπου 2-3 χιλιόμετρα και του οποίου διατηρείται και σήμερα ακόμη το όνομα της τοποθεσίας.

4) Μοραβίτα. Συνοικισμός του οποίου σώζεται και σήμερα ακόμη το όνομα της τοποθεσ[ας. ΔΙαπιστώνεται δε από πολλά ευρήματα και από μεγάλους, λίθους πλάκες Και θεμέλια της περιοχής αυτής.

Οι κάτοικοι των δύο πρώτων συνοικισμών, δηλαδή Όσσας και Χους, που απέμειναν μετά από διάφορες καταστροφές, εγκαταστάθηκαν στο μέρος όπου σήμερα βρίσκεται ο Σοχός και από τα ονόματα των δύο αυτών συνοικισμών ή πόλεων, δηλαδή Όσσα και Χους έλαβε το όνομα Σοχός.

Το όνομα αυτό βρίσκεται γραμμένο σε πλάκες που φέρουν χρονολογία 1600 μ.Χ. καθώς και σε βιβλία παλαιά της εκκλησίας θεωρημένα από τους μητροπολίτες. Επίσης το όνομα αυτό βρίσκεται γραμμένο σε παλαιότατες εικόνες του 90υ και 1Ο0υ αιώνα μ.Χ. στα εικονοστάσια διαφόρων παλαιών οικογενειών.

Δεύτερη εκδοχή: μερικοί έχουν την γνώμη ότι ο Σοχός πήρε την ονομασία του από τις εσοχές που παρουσιάζει το ύψωμα στους πρόποδες του οποίου ε[ναι χτισμένη η κωμόπολη και οι εσοχές αυτές έχουν σχηματιστεί από τις βροχοπτώσεις.

Τρίτη εκδοχή: Η ονομασία της κωμόπολης προήλθε από την λέξη εξοχή ή έξοχος και κατά συγκοπή έγινε Σοχός. Η εκδοχή αυτή είναι πιστευτή από γέροντες που καταγίνονται με την ιστορία του τόπου τους και μπορεί να είναι ορθή διότι ο Σοχός βρίσκεται σε έξοχη τοποθεσία με υγιεινότατο κλίμα.

Τέταρτη εκδοχή: Ο Σοχός κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας, έλεγαν οι Τούρκοι, ότι πήρε το όνομά του από το εξής γεγονός. Στο Σοχό κατοικούσε ένας μεγάλος κτηματίας, Ο οποίος ε[χε στο κονάκι του (το μέγαρό του) μία βρύση, της οποίας το νερό ήταν πολύ κρύο. Κατά το θέρος όλοι ΟΙ κάτοικοι, ακόμη Και από τους γύρω τουρκικούς συνοικισμούς πήγαιναν και έπαιρναν από το Κρύο νερό ,(Σουόκ-Σου,).

Σε συζητήσεις δε των διαφόρων κατοίκων για το νερό το οποίο έπαιρναν για να δείξουν ότι είναι πραγματικά από το κρύο νερό, έλεγαν Σσυ = νερό, Χας =εξαίρετο, και από την ένωση των δύο αυτών λέξεων Σού-Χάς, δηλαδή εξαίρετο νερό, έγινε Σοχός.

Πέμπτη εκδοχή: Κατά τους χρόνους της δράσης της Πανσλαβιοτικής εταιρείας από τους βόρειους γείτονές μας ελέγετο ο Σοχός Σούχο, που σημαίνει ξηρός τόπος. για να αποδείξουν την ύπαρξη Σλάβων στο Σοχό, ιδίωμα από μερικούς κατοίκους, το οποίο σήμερα τουλάχιστον έχει εξαλειφθεί'" Η για την ώρα αποδεκτή εκδοχή της ονομασίας του Σοχού ειναι η πρώτη, δηλαδή: από το όνομα Όσσα και Χους μετονομάστηκε η πόλη σε Όσσα+Χους = Σοχός..­Η προσπάθεια ετυμολόγισης του ονόματος Σοχός ή ορθότερα Σωχός από τις.λέξεις>χ Όσσα + Χους, όπως αναφέρεται από τον Χ. Λαμπρόπουλο, είναι προβληματική."" το ίδιο δε ισχύει και για την ερμηνεία του ονόματος Σωχός από τον Γερμανό ~!~ Vasmer και τους οπαδούς του από το σλαβικό Sucho = ξερός τόπος. Ollσ;:~ μερικές πηγές που διαθέτουμε δεν συνηγορούν μ' αυτές τις ετυμολογήσεις.


Υπάρχει 1 μήνυμα σε αυτό το θέμα

Υπάρχουν διαθέσιμες 1 σελίδες απαντήσεων. Βρίσκεστε στην σελίδα Νο 1


Προσθήκη απάντησης

Για την προσθήκη απάντησης θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος και να έχετε συνδεθεί (login)

σαλάτα με αβοκάντο

Εύκολη συνταγή για μια σαλάτα με αβοκάντο
Αναρωτιέσαι πως τρώγεται το αβοκάντο; Δες έναν πολύ εύκολο τρόπο!


κόκκινη σάλτσα με πιπεριές

Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και πιπεριές
Γρήγορη, νόστιμη και vegan μακαρονάδα. Να πω και άλλα;


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...