Φοντί με τυριά ή σοκολάτα

Μαγειρική » Συνταγές για σούπες και διάφορα άλλα
[+] Προσθήκη νέου θέματος - Απάντηση σε αυτό το θέμα


anna

anna

30/11/2006, 18:44:18

Με δύο τυριά (για 6 άτομα):

Υλικά:

 

  • 400 γραμ. έμενταλ,
  • 400 γραμ.παρμεζάνα,
  • 1 σκελίδα σκόρδο,
  • μισό λίτρο λευκό ξηρό κρασί,
  • 1 κουταλάκι κορν φλάουρ,
  • 2 κουταλιές τσίπουρο,
  • 1 φόρμα ψωμί για τοστ,
  • πιπέρι.

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα τυριά, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και μετά σε μικρά κομμάτια. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, το κόβουμε σε μικρούς κύβους και τους ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου.

Καθαρίζουμε το σκόρδο, το κόβουμε στη μέση και τρίβουμε τα τοιχώματα του σκεύους για φοντί. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρασί, ρίχνουμε τα τυριά στο σκεύος, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το μισό κρασί. Βάζουμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά (στην εστία της κουζίνας) και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο κρασί. Μεταφέρουμε το σκεύος στο αναμμένο καμινέτο(), προσθέτουμε το τσίπουρο, το πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη φοντί με το ψωμί.

υ.γ. Χμ...για να περιγράψω με επιγραμματικά τις εντυπώσεις μου, θα έλεγα...μιαμ-μιαμ και...χικ!Για τις τεχνικές λεπτομέρεις όμως, μάλλον καλύτερα ν'αναλάβει η Rosebud την ενημέρωσή σας, καθ'ό,τι με 3 συσκευές, μάλλον έχει μάστερ στη χρήση συσκευής φοντί.

anna

anna

30/11/2006, 18:59:29

Φοντί σοκολάτα (για 6 άτομα):

Υλικά:

  • 300 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα,
  • 200 ml κρέμα γάλακτος,
  • 6 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι,
  • 1 μικρό πορτοκάλι.

Βάζουμε τη σοκολάτα σ'ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε σε μπεν-μαρί, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Στη συνέχεια, ανακατεύοντας, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το λικέρ πορτοκάλι. Πλένουμε καλά το πορτοκάλι, το σκουπίζουμε και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Μεταφέρουμε τη σος σοκολάτα στο σκεύος για φοντί, το τοποθετούμε στο αναμμένο καμινέτο  και ρίχνουμε τις φέτες του πορτοκαλιού. Εάν η φοντί πήξει πολύ, αραιώνουμε με κρέμα γάλακτος.

Σερβίρουμε με μικρά σουδάκια και κρουασανάκια ή με κομμάτια φρούτων (μπανάνες, μήλα, αχλάδια, ανανά).

υ.γ Προσωπικά, δε με ενθουσιάζει ο συνδυασμός σοκολάτα-πορτοκάλι, αλλά και για όσους ακόμη ενδεχομένως να τα προτιμούν χωριστά, νομίζω ότι το λικέρ π.χ μπορεί ν'αντικατασταθεί με άλλη γεύση ε...και το πορτοκάλι να παραλειφθεί.

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

30/11/2006, 23:23:38

παναγία μου!

μια μικρή λιμνούλα έχει σχηματιστεί γύρω από το πληκρολόγιο!

το λογαριασμό απο το μάστορη σε ποιον τον στέλνω?

φανταστείτε ότι αυτά δεν τρέχουν από τα μάτια αλλα από λίγο πιο κάτω!

_fantom_

_fantom_

30/11/2006, 23:30:53

αφού το λέει στην πόρτα...
δεν ενδύκνειται για βραδινή λιγούρα! 


ROSEBUD

ROSEBUD

30/11/2006, 23:36:24

Διαβάζοντας την πρώτη συνταγή είπα ότι τη γλύτωσα τη βραδινή σοκολατένια ξελιγωμάρα αλλά πού τέτοια τύχη!
      Να σου πω,ʼννα...όταν είδα ότι το ένα σκεύος φοντί έκανε 63.000δρχ.(μαντεμένιο) και το δεύτερο λίγο παρακάτω,άλλαξα τα 2 πιο ακριβά και κράτησα το φτηνότερο και πιο απλό,που ήταν μεν κεραμικό αλλά έκανε τη δουλειά του μια χαρά!(άσχετο:το ξέρατε ότι τελευταία κάποιοι βάζουν στα προσκλητήρια γάμου όχι πια καταστήματα με λίστα αλλά τραπεζικό λογαριασμό??πρακτικότατο για τους νεόνυμφους αλλά αυτό κι αν είναι κρύο!!μπρρρρ!!!!)
      Τη μοναδική φορά που το χρησιμοποίησα έβαλα εκτός από το τριμμένο σκόρδο και κανένα ποτηράκι κρασί,ό,τι τυριά είχα...γκούντα,κασέρι και γραβιέρα αν θυμάμαι καλάΤο έκανα λίγο ψιλοκουτουρού γιατί η φάση ήταν αυθόρμητη αλλά βγήκε και πάλι μιαμ,μιαμ χωρίς....χικ!

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

01/12/2006, 00:29:53

fantom,

έχω μια κακή συνήεθεια να μη διαβάζω ταμπέλες!
να τι παθαίνω μ αυτό!

rosebud,

μόλις μου έδωσες έναν πολύ καλό λόγο για να παντρευτώ!
πάρε κουμπαρά και ξεκίνα!

 

anna

anna

01/12/2006, 02:15:14

[Παράθεση από : Doureios-Ipnos]

φανταστείτε ότι αυτά δεν τρέχουν από τα μάτια αλλα από λίγο πιο κάτω!

Χμ...ε, γκουχ-γκουχ...μήπως τελικά ν'αντικατασταθεί η λέξη σοκολάτα με μια άσχετη, ώστε να μειωθεί το φαινόμενο  της έκκρισης σιέλου, από το οπτικό ερέθισμα αρχικά? Ή να μη γράφουμε άλλες συνταγές με σοκο...μπιιιπ...άλλη λύση δε μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή...

anna

anna

01/12/2006, 02:34:28

[Παράθεση από : ROSEBUD]  Να σου πω,ʼννα...όταν είδα ότι το ένα σκεύος φοντί έκανε 63.000δρχ.(μαντεμένιο) και το δεύτερο λίγο παρακάτω,άλλαξα τα 2 πιο ακριβά και κράτησα το φτηνότερο και πιο απλό,που ήταν μεν κεραμικό αλλά έκανε τη δουλειά του μια χαρά!

     

Γλουπ...Δε φανταζόμουν ότι θα είχε τόσο ακριβά ένα σκεύος για φοντί! Ειδικά αν το απλό και φθηνότερο κάνει μια χαρά τη δουλειά του.

Για το αυθόρμητο που είπες Rosebud, ακόμη και για τις συνταγές νομίζω ότι βγαίνει καλύτερα έτσι! Όσο πιο αυθόρμητα και απροετοίμαστα γίνονται, τόσο πιο πετυχημένες προκύπτουν.

(Η παρουσία καλεσμένων θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για την επιτυχία και μάλιστα δρα αναλόγως με την επιθυμία μας να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας με τη συνταγή μας ). Κοινώς...όσο πιο πολύ θέλουμε να πετύχει η συνταγή, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να μην πετύχει τελικά!

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

01/12/2006, 08:40:35

anna,μην άγχεσαι,δε μου προκάλεσε μόνο η λέξη σοκολάτα την υπερλειτουργία των σιελογόνων αδένων μου!
μη σου πω κιόλας ότι δεν την καλοδιάβασα αυτή τη συνταγή!
και η άλλη με τα τυριά,λίγο είναι?
άρα,δεν αντικαθιστάς τίποτα και συνεχίζεις ακάθεκτη,απλά οι λίογ περισσότερο λιγούρηδες(ονόματα δε λέμε,υπολήψεις δε θίγουμε )κάνουν την καρδιά τους πέτρα

ROSEBUD

ROSEBUD

01/12/2006, 08:50:36

Ελπίζω να μην προσέβαλα κανέναν με το παραπάνω για τη νέα μόδα δώρων γάμου αλλά βρε παιδιά μου κακοφάνηκε όταν πριν από λίγο καιρό πήγα σε γάμο που είχε τη συγκεκριμένη υποσημείωση στο προσκλητήριο και ενώ ήθελα να είμαι πιστή στις παραδόσεις και πήγα στην εκκλησία με τη σχετική σακκούλα,ο συγγενής του ζευγαριού που τη φόρτωσε στο αυτοκίνητο,δυσανασχέτησε!
     Όχι ότι και με τις λίστες στα μαγαζιά συμφωνώ,όσο και αν παιδεύτηκα κάποτε και γω να αλλάξω ένα σωρό δώρα.Αλλά το θεωρώ και λίγο τιμή για το ζευγάρι να αγοράζει ο ίδιος ο καλεσμένος κάτι,να χάνει το χρόνο του και να δείχνει ότι τέλος πάντων ασχολήθηκε έστω και λίγο.
      Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι σε μας τα κοριτσάκια αρέσουν οι φιόγγοι και οι κορδελίτσες και τα χαρτιά περιτυλίγματος.Η μισή απόλαυση δεν είναι το άνοιγμα του κουτιού?


Υπάρχουν 10 μηνύματα σε αυτό το θέμα

Υπάρχουν διαθέσιμες 1 σελίδες απαντήσεων. Βρίσκεστε στην σελίδα Νο 1


Προσθήκη απάντησης

Για την προσθήκη απάντησης θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος και να έχετε συνδεθεί (login)

κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας
Ένα εύκολο κέικ με γεύση μπανάνα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...