Παστεριωμένο και Συμπυκνωμένο γάλα...

Μαγειρική » Θέματα Διατροφής
[+] Προσθήκη νέου θέματος - Απάντηση σε αυτό το θέμα


_fantom_

_fantom_

07/12/2005, 15:37:45

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 06 Δεκεμβρίου 2005
 

Τα αποτελέσματα του κλαδικού ελέγχου
για την επισήμανση του παστεριωμένου (φρέσκου) και συμπυκνωμένου γάλακτος

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του κλαδικού ελέγχου για τη σύννομη ή όχι επισήμανση του παστεριωμένου και συμπυκνωμένου γάλακτος που διενήργησε ο ΕΦΕΤ.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του κλαδικού ελέγχου, ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε:

«Από τα αποτελέσματα και αυτού του κλαδικού ελέγχου, προκύπτει ότι όλες οι εταιρείες, άλλες λίγο, άλλες περισσότερο, παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία για την επισήμανση και τη σωστή πληροφόρηση του καταναλωτή. Είναι φανερό, ότι η αγορά στην Ελλάδα έμαθε να λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, χωρίς κανόνες.
 
Το Υπουργείο Ανάπτυξης με Υπουργό τον κ. Δημήτρη Σιούφα, με σχέδιο και κυρίως με πολιτική βούληση, επιχειρεί να επιβάλει την τάξη και ισότιμους κανόνες λειτουργίας στην αγορά. Επιλέγουμε να κάνουμε αυστηρούς και ουσιαστικούς ελέγχους με τις ίδιες αρχές και με τα ίδια κριτήρια, σε όλες τις επιχειρήσεις και ανά κλάδο και απαιτούμε όσες παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία, να προσαρμοσθούν άμεσα. Στα πλαίσια αυτά ο ΕΦΕΤ έχει ενημερώσει εγγράφως όλες τις επιχειρήσεις που διακινούν γαλακτοκομικά προϊόντα και ελέχθησαν, για το τι πρέπει να αλλάξουν στις επισημάνσεις του παστεριωμένου και συμπυκνωμένου γάλακτος για να είναι σύννομες.

Δίδεται περιθώριο 3 μηνών για τη συμμόρφωσή τους στην κείμενη νομοθεσία. Σε όσες επιχειρήσεις δεν το πράξουν, θα επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις για παραπλάνηση του καταναλωτή. Και αυτό το μήνυμα δεν αφορά μόνο αυτόν το κλάδο. Αφορά όλους τους κλάδους. Η εποχή όπου ο καθένας έκανε ότι ήθελε έχει παρέλθει».

Στα πλαίσια του προγράμματος του τακτικού ελέγχου από τον ΕΦΕΤ ελέχθησαν οι επισημάνσεις των ακόλουθων προϊόντων:

1. «Φρέσκο γάλα πλήρες», «Φρέσκο γάλα ελαφρύ» και «Φρέσκο γάλα άπαχο» που διακινούνται στο λιανικό εμπόριο με 6 (έξι) διαφορετικές ετικέτες από την  εταιρεία  ΔΕΛΤΑ Α.Ε.

2. «ΔΕΛΤΑ – Συμπυκνωμένο γάλα πλήρες» και «ΔΕΛΤΑ - Γάλα συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο» που διακινούνται από την εταιρεία ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος.


3. «Φρέσκο γάλα πλήρες» (συσκευασία 0,5 λίτρου) που διακινείται  από την εταιρεία ΦΑΓΕ Α.Ε.

4. «Φρέσκο γάλα πλήρες» (συσκευασία 0,5 λίτρου) και «Αγρόκτημα Βραχιάς - Φρέσκο γάλα πλήρες» (συσκευασία 1 λίτρου) που διακινούνται από την εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε..

5.«ΝΟΥΝΟΥ – Γάλα Συμπυκνωμένο», «ΝΟΥΝΟΥ Light – Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο», και «FRISIAN COW - Γάλα Συμπυκνωμένο» που διακινούνται από την εταιρεία Friesland Foods Hellas Α.Ε.

6. «Carnation – Πλήρες Γάλα Συμπυκνωμένο», «Carnation light – Μερικά αποβουτυρωμένο γάλα Συμπυκνωμένο», «ΒΛΑΧΑΣ – Γάλα Πλήρες Συμπυκνωμένο», «ΒΛΑΧΑΣ Ελαφρύ – Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο», «ΒΛΑΧΑΣ – Γάλα Πλήρες Συμπυκνωμένο, Γάλα Εβαπορέ» και «ΒΛΑΧΑΣ Ελαφρύ – Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο, Γάλα Εβαπορέ»   που διακινούνται από την εταιρεία NESTLE HELLAS A.E.

7. «Φρέσκο γάλα περιοχής ΟΛΥΜΠΟΥ» που διακινείται από την  εταιρεία ΒΙΓΛΑ ΟΛΥΜΠΟΥ Α.Ε.Β.Ε.

8. «Φρέσκο γάλα επιλεγμένο πλήρες» (συσκευασία 01 λίτρου), και «Φρέσκο γάλα επιλεγμένο ελαφρύ» (συσκευασία 1 λίτρου) που διακινούνται από την εταιρεία  ΟΛΥΜΠΟΣ – Γαλακτοβιομηχανία Λάρισας Α.Ε..

9. «Φρέσκο παστεριωμένο γάλα αγελάδος»  που διακινείται από την εταιρεία Φάρμα Κέρκυρας Α.Ε..

10. «Φρέσκο γάλα» και «Φρέσκο γάλα ελαφρύ» από διακινούνται από την εταιρεία Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Βόλου.

11. «Φρέσκο γάλα πλήρες» που διακινείται από την εταιρεία  Σερραϊκή Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε..
 
12. «Ολόφρεσκο αγελαδινό γάλα ημέρας» (συσκευασία 1 λίτρου) που διακινείται από την εταιρεία Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσ/κης.

13. «MILBONA – Πλήρες γάλα συμπυκνωμένο» και «MILBONA light– γάλα συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο» που διακινούνται από την εταιρεία LiDl Hellas & Σια Ε.Ε.

14. «ARO – Γάλα Πλήρες Συμπυκνωμένο» και «ARO – Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο» που διακινούνται από την εταιρεία ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ  ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.

15. «Di milk – Πλήρες Γάλα Συμπυκνωμένο», «Di Light milk – Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο», «ADORO – Πλήρες Γάλα Συμπυκνωμένο» και «SANA – Πλήρες Γάλα Συμπυκνωμένο» που διακινούνται από την εταιρεία  Optima Α.Ε.

16. «Νο1 - Γάλα Συμπυκνωμένο Πλήρες», «Νο1 - Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο Light», «Carrefour - Γάλα Συμπυκνωμένο Πλήρες» και «Carrefour - Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο light» που διακινούνται από την εταιρεία Carrefour Μαρινόπουλος Α.Ε..

17. «Vetto - Συμπυκνωμένο Γάλα πλήρες» και «Vetto - Γάλα Light Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο» που διακινούνται από την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.

18. «Dia –Γάλα Συμπυκνωμένο Πλήρες» και «Dia light – Γάλα Συμπυκνωμένο ημιαποβουτυρωμένο» της εταιρείας DIA S.A..

19. «ΕΛΟΜΑΣ – Γάλα Πλήρες Συμπυκνωμένο» και «ΕΛΟΜΑΣ – Γάλα Light Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο» που διακινούνται από την εταιρεία ΕΛΟΜΑΣ ΕΠΕ.

20. «B&B –Συμπυκνωμένο Γάλα» και «B&B – Γάλα Συμπυκνωμένο, μερικά αποβουτυρωμένο» που διακινούνται από την εταιρεία Super Market BAZAAR.

21. «ΓΑΛΑΞΙΑΣ – Πλήρες Γάλα Συμπυκνωμένο» και «ΓΑΛΑΞΙΑΣ – Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο light» που διακινούνται από την εταιρεία   ΠΕΝΤΕ Α.Ε.

22. «SPAR – Γάλα Συμπυκνωμένο πλήρες» και «SPAR light – Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο» που διακινούνται από την εταιρεία ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ.

23. «Αγρότισσα – Πλήρες Γάλα Συμπυκνωμένο» και «Αγρότισσα light – Γάλα Συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο» που διακινούνται από την εταιρεία ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε..

24. «Paladin – Πλήρες γάλα συμπυκνωμένο» και «Paladin light– γάλα συμπυκνωμένο μερικά αποβουτυρωμένο» που διακινούνται από την εταιρεία ΒΕΡΟΥΚΑΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕΒΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων τα οποία αφορούν την επισήμανση των προϊόντων και όχι την καταλληλότητα του γάλακτος προκύπτουν ανά κατηγορία τα ακόλουθα ποσοστά αποκλίσεων από τη κείμενη νομοθεσία. 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΣΕΩΝ
ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ Παστεριωμένου Γάλακτος

Κατηγορία

Ποσοστό απόκλισης από την κείμενη νομοθεσία

Ονομασία Πώλησης

77%

Συστατικά

8%

Καθαρό Βάρος

23%

Ημερομηνία Ανάλωσης

15%

Συνθήκες Διατήρησης

8%

Οδηγίες Χρήσης

8%

Κωδικός Καταλληλότητας

15%

Ημερομηνία Παραγωγής

15%

Παραπλάνηση ως προς την καταγωγή

85%

Διάκριση μεταξύ ομοειδών προϊόντων

69%

Ισχυρισμοί υγείας

15%

Διαθρεπτική Επισήμανση

73%


ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΣΕΩΝ
ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ Συμπυκνωμένου Γάλακτος

Κατηγορία

Ποσοστό απόκλισης από την κείμενη νομοθεσία

Ονομασία Πώλησης

61%

Συστατικά

33%

Συνθήκες Διατήρησης

21%

Οδηγίες Χρήσης

31%

Είδος επεξεργασίας

46%

Ποσοστό Λίπους και Σ.Υ.Α.Λ.

5%

Παραπλάνηση ως προς τη σύνθεση

62%

Διάκριση μεταξύ ομοειδών προϊόντων

41%

Διαθρεπτική Επισήμανση

74%


Ονομασία πώλησης: Η περιγραφή του προϊόντος όπως ορίζεται στο οικείο άρθρο του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών για το γάλα π.χ. «συμπυκνωμένο γάλα» ή «παστεριωμένο γάλα». Σύμφωνα με το άρθρο 80 Κ.Τ.Π. «με τον όρο «Γάλα» απλά, χωρίς να συνοδεύεται αυτό από κάποιο επίθετο νοείται αποκλειστικά και μόνο το γάλα το οποίο προέρχεται από αγελάδα, είναι νωπό, πλήρες και δεν περιέχει πρόσθετες ύλες». Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι «στα μέσα συσκευασίας του γάλακτος που διατίθεται στην κατανάλωση πρέπει απαραίτητα να αναγράφονται σαν αναπόσπαστα σημεία της ονομασίας του ενδείξεις που να δηλώνουν σαφώς οποιαδήποτε διαφορά του από τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που δηλώνεται απλά σαν “γάλα”……α) με έναν από τους όρους «κατσίκας», «προβάτου» … εφόσον δεν προέρχεται από αγελάδα, β) Με μία από τις λέξεις “παστεριωμένο”, “αποστειρωμένο” ….εφόσον δεν είναι νωπό, γ) Με έναν από τους όρους “αποβουτυρωμένο”, “ημιαποβουτυρωμένο” ……εφόσον δεν είναι πλήρες».
Σε πολλές από τις περιπτώσεις που εξετάσθηκαν αναφέρεται: «γάλα φρέσκο πλήρες» ή «γάλα συμπυκνωμένο πλήρες».

Επίσης, για το συμπυκνωμένο γάλα σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ του άρθρου 80α του Κ.Τ.Π. “evaporated milk” είναι το συμπυκνωμένο γάλα που έχει λιποπεριεκτικότητα 9% και Ολικό Στερεό Υπόλειμμα Γάλακτος 31% τουλάχιστον, σε αντίθεση με το «συμπυκνωμένο γάλα» που έχει λιποπεριεκτικότητα 7,5% και Ο.Σ.Υ.Γ. 25% τουλάχιστον. Επομένως η ένδειξη «γάλα εβαπορέ» στο «συμπυκνωμένο γάλα» όταν αυτό δεν αντιστοιχεί στον όρο “evaporated milk”  πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να ανταποκρίνεται στην ελληνική ονομασία που προβλέπεται από το άρθρο 80α του Κ.Τ.Π. για το «συμπυκνωμένο γάλα».

Συστατικά: Ο κατάλογος συστατικών του προϊόντος. Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 5 εδάφιο β σημείο v του Κ.Τ.Π. «Αναγραφή των συστατικών δεν απαιτείται: …… v) στα προϊόντα που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό
  • υπό τον όρο ότι η ονομασία πώλησης ταυτίζεται με το όνομα του συστατικού, ή
  • υπό τον όρο ότι η ονομασία πώλησης επιτρέπει τον καθορισμό της φύσης του συστατικού χωρίς να υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης».
Η υποχρέωση καταλόγου συστατικών υφίσταται μόνο αν στο προϊόν έχουν προστεθεί επιτρεπόμενες πρόσθετες ουσίες, που προβλέπονται στο άρθρο 80α για το συμπυκνωμένο γάλα, οπότε πρέπει να αναγράφονται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 11 του Κ.Τ.Π.

Σε ορισμένες από τις περιπτώσεις που εξετάσθηκαν αναφέρεται: «Συστατικά: Γάλα συμπυκνωμένο» ή «Συστατικά: φρέσκο γάλα».

Συνθήκες Διατήρησης: Υποχρεωτική ένδειξη σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κ.Τ.Π., π.χ. «Διατηρείται σε ξηρό μέρος, μετά το άνοιγμα φυλάσσεται στο ψυγείο».
Σε κάποιες περιπτώσεις που εξετάστηκαν η ένδειξη αυτή δεν υπάρχει.

Οδηγίες χρήσης: Οδηγίες για την σωστή χρήση του προϊόντος π.χ. «αραιώστε με ίση ποσότητα νερού».

Σε κάποιες περιπτώσεις που εξετάστηκαν η ένδειξη αυτή δεν είναι σαφής, π.χ. «αραιώστε 1 μέρος γάλακτος με ένα μέρος νερό και θα έχετε 4 ποτήρια…»

Είδος επεξεργασίας: το είδος της επεξεργασίας που έχει υποστεί το προϊόν π.χ. «αποστειρωμένο», «παστεριωμένο».

Σε ορισμένες περιπτώσεις που εξετάστηκαν δεν υπάρχει αυτή η ένδειξη

Ημερομηνία Παραγωγής: Η ημερομηνία της τελευταίας θερμικής επεξεργασίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις που εξετάστηκαν δεν υπάρχει αυτή η ένδειξη

Κωδικός Καταλληλότητας: ωοειδές σήμα που πιστοποιεί την τήρηση των κειμένων διατάξεων για την ασφάλεια των τροφίμων και των λοιπών όρων και προϋποθέσεων για την λειτουργία των επιχειρήσεων Διακίνησης, Αποθήκευσης και Εμπορίας Τροφίμων (σήμα καταλληλότητας).

Σε κάποιες περιπτώσεις που εξετάστηκε δεν αναγράφεται σωστά ο κωδικός καταλληλότητας ή απουσιάζει.

Ποσοστό Λίπους και Σ.Υ.Α.Λ.: Η περιεκτικότητα του προϊόντος σε λιπαρά και το Στερεό Υπόλειμμα ʼνευ Λίπους (ΣΥΑΛ) δηλαδή το σύνολο των στερεών συστατικών του γάλακτος εκτός από τα λιπαρά του.

Σε κάποια περίπτωση που εξετάστηκε δεν αναγράφεται αυτή η ένδειξη.

Διαθρεπτική Επισήμανση: ο πίνακας των θρεπτικών στοιχείων (πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες).

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 11α του Κ.Τ.Π. «νοείται ως "Διαθρεπτική επισήμανση" κάθε πληροφορία που εμφανίζεται στην επισήμανση και αφορά: ι) Στην ενεργειακή αξία (παρεχόμενη ενέργεια) ιι) Στις θρεπτικές ουσίες: Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες, Λιπαρές ύλες, Εδώδιμες ίνες, Νάτριο, Βιταμίνες και ανόργανα άλατα που απαριθμούνται στο παράρτημα, όταν περιέχονται στα τρόφιμα σε σημαντική ποσότητα,..» δηλαδή σε ποσότητα που αντιστοιχεί στο 15% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Παροχής, όπως αυτή καθορίζεται στο παράρτημα του άρθρου 11α για 100 g ή 100 ml ή κατά συσκευασία αν αυτή περιέχει μια μόνο μερίδα.

Επίσης σύμφωνα με την παρ. 6 εδάφιο ε) του άρθρου 11α του Κ.Τ.Π., οι πληροφορίες που αφορούν στις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα πρέπει, επίσης, να εκφράζονται σε ποσοστά επί τοις εκατό της Συνιστώμενης Ημερήσιας Παροχής (ΣΗΠ), όπως καθορίζεται στο παράρτημα για 100g ή 100 ml. Επιπλέον, οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αναγράφονται ανά υποδεικνυόμενη στην ετικέτα δόση ή ανά μερίδα, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται και ο αριθμός των μερίδων που περιέχονται στη συσκευασία.

Σε πολλές περιπτώσεις που εξετάστηκαν αναφέρονται και θρεπτικά στοιχεία (ιχνοστοιχεία, βιταμίνες) που περιέχονται σε ποσοστά μικρότερα του 15% της ΣΗΠ. Επίσης, στον πίνακα διαθρεπτικής επισήμανσης δεν δίδονται στοιχεία (ποσότητα και ποσοστά της ΣΗΠ για 100 ml προϊόντος) για τις βιταμίνες που αναφέρονται, ή υπολογίζονται σε μεγαλύτερη ποσότητα (π.χ. στα δύο ποτήρια γάλα και όχι στα 100 ml).

Παραπλάνηση ως προς τη σύνθεση: δίδεται η εντύπωση ότι το προϊόν έχει διαφορετική σύνθεση από την πραγματική, π.χ. η φράση «…..είναι πλήρες αγελαδινό γάλα» ενώ πρόκειται για συμπυκνωμένο.

Διάκριση μεταξύ ομοειδών προϊόντων: δίδεται η εντύπωση ότι ένα τρόφιμο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενώ αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν όλα τα παρόμοια τρόφιμα, π.χ. «…είναι ασφαλές προϊόν που παράγεται σε άριστες συνθήκες υγιεινής…».

Παραπλάνηση ως προς την καταγωγή: δίδεται η εντύπωση ότι ένα τρόφιμο προέρχεται από μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Ισχυρισμοί υγείας: υπονοούνται ή αποδίδονται στο τρόφιμο ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ασθενειών, π.χ. «ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού, χτίζει γερό μυοσκελετικό σύστημα, ….καταπραυντικές, αγχολυτικές ιδιότητες».

Καθαρό Βάρος: Η καθαρή ποσότητα του προσυσκευασμένου προϊόντος, που για τα υγρά τρόφιμα εκφράζεται σε ml..

Σε ορισμένες περιπτώσεις παστεριωμένου γάλακτος που εξετάστηκαν η ποσότητα αυτή εκφράζεται σε γρ.

Ημερομηνία Ανάλωσης: Η χρονολογία μέχρι την οποία το τρόφιμο διατηρεί τις ιδιαίτερες ιδιότητές του σε ενδεδειγμένες συνθήκες συντήρησης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις που εξετάστηκαν δεν αναγράφεται με σαφήνεια (εμφανίζεται με τη μορφή κωδικού) ή είναι δυσανάγνωστη (ανάγλυφη).


:-)

STAVARIUS

STAVARIUS

16/06/2009, 22:47:11

STAVARIUS


Υπάρχουν 2 μηνύματα σε αυτό το θέμα

Υπάρχουν διαθέσιμες 1 σελίδες απαντήσεων. Βρίσκεστε στην σελίδα Νο 1


Προσθήκη απάντησης

Για την προσθήκη απάντησης θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος και να έχετε συνδεθεί (login)

πλιγούρι με πιπεριές

Πλιγούρι με πιπεριές
Εύκολη συνταγή και νόστιμη


πουρές πατάτας

Πουρές πατάτας
Δεν είναι η κλασική συνταγή


τυρόπιτα

Τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Η πρώτη μου προσπάθεια


πατάτες ογκρατέν

Πατάτες ογκρατέν με κρέμα γάλακτος
Έβρασα πρώτα τις πατάτες


χαβίτς

Χαβίτς - Παραδοσιακή ποντιακή συνταγή
Φτιάχνεται με φούρνικο


Κους κους

Κουσκούς με πιπεριά και κρεμμύδι
Έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά


Ομελέτα με μανιτάρια

Ομελέτα με μανιτάρια και πιπεριές
Έχω την συνταγή σε videoΝαύπλιο

Ναύπλιο
Πήγαμε για μία μονοήμερη εκδρομή


κάστρο

Κως
Το νησί του Ιπποκράτη


Πόρτο Κατσίκι

Λευκάδα
Σύντομος τουριστικός οδηγός


Πάργα

Πάργα
Όμορφος παραδοσιακός οικισμός


Ρόδος

Ρόδος
Το νησί των Ιπποτών


παραλία Χαλκιδικής

Χαλκιδική
Σαν την Χαλκιδική δεν έχει :-)


Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας από την κα. Μαρία Ευθυμίου
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


κολοκυθάκια τηγανιτά

Συνταγή για κολοκυθάκια τηγανιτά με κουρκούτι
Ταιριάζουν με τζατζίκι