Ψυχολογία και τηλεόραση

Serious Humor » Τηλεόραση & Διαφήμιση
[+] Προσθήκη νέου θέματος - Απάντηση σε αυτό το θέμα


anna

anna

28/09/2005, 19:12:52

Φίλοι μου καλοί, καλοί μου φίλοι γειά σας...

Ξεκινώ χρησιμοποιώντας τη γνωστή σατυρο-χιουμοριστική φράση για να σχολιάσω το εξής φαινόμενο: Τελευταία, όλο και πιο συχνά, βλέπουμε στην τηλεόραση (εκεί λίγο μετά τις μεσημεριανές σαπουνόπερες και τις καθημερινές σειρές σε επανάληψη) εκπομπές "ψυχολογικού περιεχομένου", αν μπορώ να τις χαρακτηρίσω έτσι. Παρουσιαστές αναλαμβάνουν χρέη ψυχολόγου παρουσία εκπροσώπων του είδους και όλοι μαζί-με τη βοήθεια του κοινού πάντα- συζητούν προσωπικά προβλήματα κάποιου και αναζητούν τη λύση τους. Και εντάξει, η ομαδική θεραπεία αποτελεί μέθοδο επίλυσης πολλών καταστάσεων με επιτυχή έκβαση, αλλά...όταν αυτή γίνεται από ειδικούς και σε συγκεκριμένο χώρο. Αυτή η μεταφορά σε στούντιο με τα ανάλογα μέσα δραματοποίησης και η "εκμετάλλευση"του ανθρώπινου πόνου ή των προβληματικών διαπροσωπικών σχέσεων για προσελκύσουν-συν τοις άλλοις- και το τηλεοπτικό κοινό να παρεμβαίνει τηλεφωνικώς όμως, με έχει απασχολήσει έντονα. Και δεν είναι φαινόμενο που χαρακτηρίζει την ελληνική τηλεόραση μόνο, αντιθέτως πρόκειται για"εισαγόμενο προϊόν". Μάλιστα είδα διαφήμιση νέας εκπομπής, αυτούσια μεταφορά της ιταλικής που ως τώρα γνώριζα. Δεν ξέρω αν έχει απασχολήσει ποτέ κάποιους από εσάς, αλλά...πώς βρίσκετε αυτό το είδος εκπομπών? Πιστεύετε ότι πηγαίνοντας εκεί κάποιος μπορεί να ωφεληθεί ουσιαστικά ή απλά επιτρέπει-εν αγνοία ή εκουσίως-να γίνεται αντικείμενο συζήτησης η οικογενειακή κλπ ζωή του, χωρίς τελικό όφελος για τον ίδιο? Και για να το προχωρήσω λίγο παραπέρα...αν για παράδειγμα εσείς ή ένα άτομο του περιβάλλοντός σας αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα ψυχολογικής φύσης που ξεπερνούσε τα όρια της αντιμετώπισης από τον ίδιο ή/και από τους οικείους, θα συνιστούσατε πιο εύκολα μια τέτοιου είδους εκπομπή από την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό?

Sigi

Sigi

29/09/2005, 08:09:49

Το σημείο που δείχνεις είναι πιλύ σημαντικό. Επιπλέον αυτού που θα πρέπει να μας απασχολεί το γεγονός ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ άνθρωποι που συμμετέχουν σε τέτοιες εκπομπές για να μοιραστούν με τις χιλιάδες των τηλεθεατών το προσωπικό του βίωμα, καθώς επίσης το γεγονός ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ άνθρωποι που παρακολουθούν τέτοιες εκπομπές και μάλιστα πολλοί!

Στην ψυχοθεραπεία ή στη συμβουλευτική υπάρχει η διακριτικότητα, η εχεμύθεια και πολλές άλλες ασφάλειες. Ακόμη και στις θεραπείες που είναι ομαδικές, ένας από τους βασικούς κανόνες του "συμβολαίου" που κάνουν οι συμμετέχοντες, είναι η απαγόρευση μεταφοράς προς τα έξω του οποιουδήποτε στοιχείου έχει αναφερθεί κατά τις συναντήσεις. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τα μέλη των ψυχοθεραπευτικών ομάδων, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να αναφέρωνται σε τέτοια στοιχεία ούτε και μεταξύ τους, εκτός του χώρου και του χρόνου της συνάντησης.

Φανταστείτε πως πολλές φορές έχει υπάρξει θέματα ηθικής διαστασης για τους σπουδαστες που κάνουν τη πρακτική τους είτε συμμετέχοντας σε μία ομάδα σπουδαστών που συνοδεύεται από έναν διαπιστευμένο να κάνει τη συνέντευξη, είτε μλεσω κάμερας είτε μέσω ειδικού καθρέπτη. Ας μη μιλήσουμε για τα για τα νοσοκομεία όπου τα ευαισθητα προσωπικά δεδομένα μας είναι σκορπισμένα παντού. Θυμίζει ορισμένες φορές, η επίσκεψη των γιατρών, δημόσια διαπόμπευση, με την κουστοδία των 10 και πλέον φοιτητών σε ένα δωμάτιο.

Και ενώ όλα αυτά μας ενοχλούν όλους, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο, φαίνεται πως τελικά σχεδόν όλοι μας παρακολουθούμε τέτοιες εκπομπές, ενισχύωνυας τα νούμερα τηλεθέσης, εννίοτε. Ενώ η Αρχή προστασίας προσωπικών Δεδομένων δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο θέμα, όπως άλλωστε ούτε και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το έχει ποτέ κάνει.

anna

anna

29/09/2005, 13:28:41

[Παράθεση από : Sigi]Το σημείο που δείχνεις είναι πιλύ σημαντικό. Επιπλέον αυτού που θα πρέπει να μας απασχολεί το γεγονός ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ άνθρωποι που συμμετέχουν σε τέτοιες εκπομπές για να μοιραστούν με τις χιλιάδες των τηλεθεατών το προσωπικό του βίωμα, καθώς επίσης το γεγονός ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ άνθρωποι που παρακολουθούν τέτοιες εκπομπές και μάλιστα πολλοί!

Αυτό ακριβώς είναι που με κάνει να προβληματίζομαι, όταν βλέπω ανθρώπους να καταφεύγουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σε τέτοιου είδους εκπομπές και κατά τ'άλλα ν'αντιμετωπίζουν με προκατάληψη και αρνητικά προδιαθετειμένοι τους ειδικούς που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε τέτοιου είδους προβλήματα.

anna

anna

29/09/2005, 13:35:18

Χμ...μόλις έκανα (γι'αλλη μια φορά) ένα λάθος στην προσπάθεια να χρησιμοποιήσω την επιλογή της παράθεσης. Τυπικό μεν, αλλά ελπίζω να μεριμνήσει εγκαίρως ο...διευθύνων σύμβουλος, ώστε να διορθωθεί.

Sigi

Sigi

29/09/2005, 18:54:59

(Δεν πειράζει, μεταξύ μας είμαστε!)

Πολύ σωστό και το δεύτερο σημείο που υπογραμμίζεις. Ειναι περίεργο γιατι την αντίληψη που έχει ο κόσμος για τα ψυχολογικά θέματα. Για παράδειγμα υπάρχουν γιατροί οι οποίοι δεν πιστεύουν σε "ψυχολογικά και τέτοιες φιλοσοφίες", όπως λένε. Δικαίωμα του καθενός είναι να πιστεύει ή να μη πιστεύει, καθώς και σε τί πιστεύει. Την ίδια στιγμη, όταν οι ίδιοι οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τα αίτια, το  βαφτίζουν "ιδιοπαθές" και ενοχοποιούν το άγχος για ότι συμβαίνει. Αν τώρα κάποιος λογικός ρωτήσει "τι είναι άγχος", είναι αυθάδης!

Αλήθεια, όπως έχουμε μία εικόνα για το σώμα μας, έχουμε και μια εικόνα για την ψυχή μας! ; ρωτάω!

alekos

alekos

29/09/2005, 20:44:01

εγώ κάτι άλλο αναρωτιέμαι... αυτοί που πάνε στις εν λόγω εκπομπές και δεν το κάνουν για το θεαθήναι μήπως πραγματικά χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια αλλά που να την βρουν όταν για να πας σε ψυχαναλυτή πρέπει να δώσεις το λιγώτερο 50 ευρώ για κάθε συνεδρία!!! υπάρχει κάποια μέριμνα άραγε????

Sigi

Sigi

30/09/2005, 08:06:04

Δηλαδή πιστεύεις πως όλα εξαρτώνται μόνο από το αν έχεις λεφτά;

Πάντως όλοι δεν έχουν ανάγκη από ψυχαναλυτή αλλά περισσότερο από έναν ειδικό σύμβουλο ή ένα ψυχολόγο κτλ.

anna

anna

30/09/2005, 15:20:48

Βασικά κι εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος έχει περίεργη αντίληψη για θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, ίσως ακριβώς επειδή έχει μια αόριστη εικόνα της "ψυχής" σαν έννοια. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παθήσεις που σχετίζονται με αυτήν και συχνά χρήζουν βοήθειας από ειδικό, ψυχολόγο, ψυχίατρο κλπ. Απλά η έννοια της προκατάληψης όπως την έχω διαπιστώσει εγώ τουλάχιστον, έχει να κάνει π.χ με το ότι ο κόσμος δε θα πάει στον ψυχίατρο με την ίδια ευκολία που θα πάει σε δερματολόγο, άσχετα με το αν διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα και η επίσκεψη κοστίζει το ίδιο. Με λίγα λόγια, αν και δεν είναι παράλογο το θέμα του κόστους μιας συνεδρίας σε ψυχαναλυτή που ανέφερες aleko, δε νομίζω ότι αποτελεί την κύρια αιτία που αποτρέπει τον κόσμο να αναζητήσει ψυχολογική βοήθεια. Στο θέμα της μέριμνας θα συμφωνήσω, ότι θα έπρεπε να είναι αλλιώς τα πράγματα και -δυστυχώς-στην πατρίδα μας, έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας για να γίνει αυτό. Στο θέμα της νοοτροπίας πάντως, βλέπω να επικρατεί μια άρνηση στο να παραδεχτεί κάποιος ότι χρειάζεται βοήθεια από ειδικό, πόσο μάλλον και να την αναζητήσει.

_fantom_

_fantom_

30/09/2005, 15:51:26

[Παράθεση από : anna]ο κόσμος δε θα πάει στον ψυχίατρο με την ίδια ευκολία που θα πάει σε δερματολόγο, άσχετα με το αν διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα και η επίσκεψη κοστίζει το ίδιο.


Ε ναι μια επίσκεψη μπορεί να κοστίζει το ίδιο, αλλά στον ψυχίατρο με μια επίσκεψη δεν λύνονται τα προβλήματα. Ίσως χρειαστεί να πηγαίνεις για μήνες!

anna

anna

30/09/2005, 15:54:17

Χμ...ειδικά για τον δερματολόγο που ανέφερα, ξέρω περίπτωση που χρειαζόταν ακριβώς να πηγαίνει για μήνες!

alekos

alekos

30/09/2005, 21:19:59

η ψυχανάλυση ίσως διαρκέσει και χρόνια - ανάλογα με την περίπτωση - κι αν την διακόψεις ίσως και να χειροτερέψεις (το βίωσα διακόπτοντάς την για οικονομικούς λόγους)

anna

anna

01/10/2005, 11:01:11

Δεν αντιλέγω ότι για κάποιους που έχουν τη θέληση μπορεί να σταθεί εμπόδιο το κόστος για τη συγκεκριμένη περίπτωση της ψυχανάλυσης που αναφέρατε, αντίθετα κι εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει η σχετική μέριμνα ώστε να είναι προσιτή σε όλους ή τελοσπάντων σε όλους όσους ενδιαφέρονται. Απλά εγώ εστίασα την προσοχή στο γεγονός ότι...δεν είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται και ίσως και αυτό να επηρεάζει στο ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο κίνητρο για να υπάρξει η ανάλογη μέριμνα...

alekos

alekos

01/10/2005, 20:16:04

Το θέμα είναι να κατανοήσεις εσύ Ο ΙΔΙΟΣ οτι έχεις πρόβλημα και πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό, κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο...

Με τις συνθήκες που ζούμε και δουλεύουμε πολλές φορές δεν ακούμε καν τα καμπανάκια που μας χτυπάει η ψυχή και το σώμα μας...

anna

anna

10/10/2005, 20:21:35

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας (έψαχνα να βρω το σχετικό topic με την καταγραφή των γεγονότων "σαν σήμερα", αλλά δυσκολεύτηκα λίγο, οπότε είπα...ας υπάρχει τουλάχιστον εδώ, μιας και το θέμα είναι παρεμφερές)

anna

anna

10/10/2005, 20:26:50

Να συμπληρώσω απλά για όσους τυχόν ενδιαφέρονται, ότι σχετικό άρθρο υπάρχει στο http://www.mohaw.gr.

Sigi

Sigi

11/10/2005, 19:25:30

Αυτό εννοούσα όταν έλεγα πως έχουμε "περίεργη" αντίληψη για τα λεγόμενα ψυχολογικά θέματα και καταστάσεις. Αυτά που λέμε εδώ μέσα τώρα είναι στερεοτυπικές ιδέες και προκαταλήψεις. Για παράδειγμα: δεν είναι φίλε Αλέκο που επειδή διέκοψες σου έκανε κακό. Υπάρχει όμως μια διαφορά που πιστεύω πως είναι πολύ δυνατή ανάμεσα στην ιατρική και την ψυχολογία. Θα ήθελα αν και όταν έχω χρόνο να αναλύσω τη σκέψη μου αυτή και να μου πείτε την αποψή σας. Τώρα θα είμαι πολύ σπαρτιάτης! Η διαφορά αυτή είναι στο ότι στην σύγχρονη ιατρική (η οποία ονομάζεται αλλοπαθητική σε αντιαράθεση με την ομοιοπαθητική) προσπαθούμε απομονώνοντας τα συμπτώματα να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις διορθωτικές δίνοντας συνήθως μία συμπτωματική αντιμετώπιση. Όμως γνωρίζουμε πως τα συμπώματα δεν είναι η ασθένια και συνεπώς εξαφανίζοντας τα συμπτώματα δεν σημαίνει πως έχουμε γιατρευτεί, γιαυτό το λόγο. Αλλά σημαίνει συνήθως πως ο οργανισμός μας βρείκε την ευκαιρία να αντιδράσει. Η ψυχολογία από την άλλη προσπαθεί να έχει μία ολιστική αντιμετώπιση του "ασθενή" και να μην ασχοληθεί μόνο με το θεατό που είναι τα συμπτώματα. Έτσι βλέπει τον άνθρωπο που πάσχει ψυχή και σώμα και προσπαθεί να τον βοηθήσει να κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις και αλλαγές για να ιαθεί. Στη μία περίπτωση λοιπόν μιλάμε κατα τη γνώμη μου για θεραπεία και στην άλλη για συμτωματική αντιμετώπιση.

Αν δεν είχε περάσει ο μεσσαίωνας από πάνω μας θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε καλύτερα όλο αυτό γιατί οι γιατροί στην αρχαιότητα ήξεραν πολλά για τον "ψυχοσωματικό" άνθρωπο. Αλλά τώρα είναι μάλλον αργά γιατί μεσαίωνα μπορεί να μην έχουμε αλλά έχουμε φαρμακευτικές εταιρείες

ROSEBUD

ROSEBUD

12/10/2005, 01:55:04

Κάθε Αμερικάνος(που λέει ο λόγος,μάλλον υπερβολικό μου φαίνεται) έχει και από έναν ψυχαναλυτή.Προσωπικά δεν ξέρω και δεν έχω καταλάβει ακόμη τη διαφορά μεταξύ ψυχίατρου και ψυχολόγου,πέρα από το γεγονός ότι ο πρώτος είναι απόφοιτος ιατρικής, ενώ ο δεύτερος απόφοιτος φιλοσοφικής.Λέγεται για μας τους Έλληνες "τι να την κάνεις την ψυχανάλυση,αν έχεις φίλους".Υποτίθεται πως οι Αμερικάνοι δεν έχουν αληθινούς φίλους,κάτι το οποίο μπορεί να είναι αλήθεια,μπορεί και όχι.Προσωπικά πιστεύω,και από εμπειρίες γνωστών και από αυτά που ακούμε στην τηλεόραση,ότι η ψυχανάλυση ή ψυχοθεραπεία ή όπως αλλιώς τη λένε,δεν έχει να μας προσφέρει κάτι ουσιαστικό.Το πιο σημαντικό είναι απλώς ότι εξωτερικεύουμε κάποιες σκέψεις μας σε κάποιον άγνωστο και έτσι απαλλασσόμαστε από κάποιο βάρος.Από κει και πέρα δεν νομίζω βρε παιδιά, ούτε ότι οι ειδικοί εχουν να προτείνουν κάποια συγκεκριμένη λύση ούτε ότι λένε κάτι παραπάνω από τον μέσο λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο.Θα ήταν ωραία αν ο καθένας από μας μπορούσε να μιλάει 1-2 ώρες την εβδομάδα κάπου για τα προβλήματά του,που όλοι λίγο πολύ έχουμε είτε διαρκώς είτε σε κάποια φάση της ζωής μας.Μήπως όμως και μεις δεν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στον εαυτό μας για να σκεφτούμε λίγο βαθύτερα και να προβληματιστούμε καταρχήν μόνοι μας;;Έχω παράδειγμα κάποια πολύ φίλη μου η οποία κατέφυγε κάποια στιγμή σε ψυχολόγο και μου περιέγραφε πώς αυτός έβαζε όλη την ομάδα,και κάποιες φορές μόνη της,να γράφουν συνεχώς σε χαρτί για το πώς βλέπουν τον εαυτό τους(πχ.τι χρώμα σκέφτονται τη συγκεκριμένη στιγμή) ή να κάνουν τεστάκια του τύπου"είσαι μπροστά σε ένα ποτάμι...τι κάνεις?το διασχίζεις ή πηγαίνεις γύρω-γύρω?...ή δάσος κτλ."από τα γνωστά που κυκλοφορούν και κατά καιρούς όλοι μας τα έχουμε κάπου πετύχει.Έδωσε γι αυτή την ιστορία κάπου 500Ε το 2000,με μηδενικό αποτέλεσμα,δε βγήκε κανένα πόρισμα,της τόνιζα ότι της έφαγε τα ωραία της λεφτουδάκια και η ίδια παραδέχτηκε πως αν εμβάθυνε λίγο παραπάνω στον εαυτό της,θα γλίτωνε όλη αυτή την ιστορία.Και στη συνέχεια παραδέχτηκε επίσης,ότι το έκανε και ιδίως ότι το συνέχισε, με τη λογική που άλλη καταφεύγουν σε ινστιτούτα αδυνατίσματος αντί να κάνουν μόνοι τους δίαιτα,δηλ."πληρώνω για να αναγκαστώ να το κάνω".

Εννοείται,φυσικά,ότι είναι τελείως άλλη ιστορία αν έχουμε να κάνουμε με σχιζοφρένεια ή άλλες αλλοιώσεις του εγκεφάλου..Εκεί χρειάζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

alekos

alekos

12/10/2005, 06:40:19

επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα περί "ψυχολογίας και τηλεόρασης" και αναρωτιέμαι: αν όλοι αυτοί που πηγαίνουν σε τέτοιους είδους εκπομπές έχουν τους λόγους τους και πάνε να βγάλουν τα σώψυχά τους, όσοι βλέπουν τις εν λόγω εκπομπές γιατί το κάνουν και τι αποκομίζουν ?

 

ROSEBUD

ROSEBUD

12/10/2005, 08:09:59

Τίποτα απολύτως.Έχουν τη νοοτροπία του να παρακολουθούν τα "εν οίκω"!Βλ.big brother,mother etc.

tonight

tonight

12/10/2005, 18:28:36

[Παράθεση από : alekos]η ψυχανάλυση ίσως διαρκέσει και χρόνια - ανάλογα με την περίπτωση - κι αν την διακόψεις ίσως και να χειροτερέψεις (το βίωσα διακόπτοντάς την για οικονομικούς λόγους)
Ακόμη κι αν δεν την διακόψεις, υπάρχει περίπτωση μετά από καιρό να υποτροπιάσεις (ιδίως για περιπτώσεις που πάσχουν από κατάθλιψη και παρεπόμενα της).

Sigi

Sigi

14/10/2005, 08:57:57

[Παράθεση από : ROSEBUD]

Προσωπικά δεν ξέρω και δεν έχω καταλάβει ακόμη τη διαφορά μεταξύ ψυχίατρου και ψυχολόγου,πέρα από το γεγονός ότι ο πρώτος είναι απόφοιτος ιατρικής, ενώ ο δεύτερος απόφοιτος φιλοσοφικής.

΄

Όχι ούτε έτσι είναι! Εκτός από τα τμήματα των φιλοσοφικών σχολών που έχουν ψυχολογία και που δεν είναι κλινικοί ψυχολόγοι αλλά εφαρμόζουν κυρίως συμβουλευτική, υπάρχουν τμήματα που είναι αμειγώς ψυχολογίας, όπως των Αθηνών, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.

anna

anna

14/10/2005, 13:49:56

[Παράθεση από : Sigi]

Όμως γνωρίζουμε πως τα συμπώματα δεν είναι η ασθένια και συνεπώς εξαφανίζοντας τα συμπτώματα δεν σημαίνει πως έχουμε γιατρευτεί, γιαυτό το λόγο. Αλλά σημαίνει συνήθως πως ο οργανισμός μας βρείκε την ευκαιρία να αντιδράσει. Η ψυχολογία από την άλλη προσπαθεί να έχει μία ολιστική αντιμετώπιση του "ασθενή" και να μην ασχοληθεί μόνο με το θεατό που είναι τα συμπτώματα. Έτσι βλέπει τον άνθρωπο που πάσχει ψυχή και σώμα και προσπαθεί να τον βοηθήσει να κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις και αλλαγές για να ιαθεί. Στη μία περίπτωση λοιπόν μιλάμε κατα τη γνώμη μου για θεραπεία και στην άλλη για συμτωματική αντιμετώπιση.

Όντως σε πολλές περιπτώσεις, εξαφανίζοντας τα συμπτώματα δε σημαίνει πως έχουμε γιατρευτεί, πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενειών που αυτό είναι το μοναδικό που μπορούμε να κάνουμε, καθώς δεν υπάρχει-τουλάχιστον ακόμη-αποδεκτή θεραπεία. Απο'κει και πέρα, δε νομίζω ότι είναι η ιατρική (σαν επιστήμη) που επιτάσσει τη μη ολιστική αντιμετώπιση του ασθενή. Τουναντίον, ακριβώς επειδή με την εξέλιξή της υπάρχει ο κίνδυνος να μην αντιμετωπίζεται ο ασθενής σαν "άνθρωπος που πάσχει" αλλά σαν "πάσχον όργανο", δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα χειρίζονται το θέμα οι εξασκούντες το επάγγελμα. Το πρόβλημα λοιπόν κατά τη γνώμη μου, εντοπίζεται όταν κάποιοι από αυτούς παρεκκλίνουν, χωρίς ν΄αποδίδουν την πρέπουσα αντιμετώπιση στον ασθενή.

Όσο για τις φαρμακευτικές εταιρείες, θα συμφωνήσω ότι δελεάζουν ειδικούς και μη, προσφέροντας πανάκεια με χημικά παρασκευάσματα, κάτι που εκτός των άλλων δεν είναι αρκετό. Θα ήθελα όμως να πω, ότι ακόμη και στο ευαίσθητο, αόριστο ή και παρεξηγημένο από κάποιους θέμα της ψυχικής υγείας, υπάρχουν περιπτώσεις που αν μη τί άλλο, είναι αποδεδειγμένη η θεραπευτική αξία κάποιων φαρμακευτικών ουσιών. Ναι, δεν είναι αρκετό να χορηγούνται φάρμακα μόνο και μόνο για την εξαφάνιση συμπτωμάτων, αλλά πιστεύω ότι όσοι εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα και ξέρουν να κάνουν σωστά (από επιστημονικής και ηθικής άποψης) τη δουλειά τους, είναι σε θέση να το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, όπως πολύ καλά γνωρίζουν και τον ψυχοσωματικό ασθενή. Το δύσκολο κατά τη γνώμη μου, είναι να αναγνωριστεί ο τελευταίος από τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, στους οποίους αρχικά (και συνήθως αποκλειστικά) απευθύνεται.

anna

anna

14/10/2005, 13:53:26

Μάλιστα...δύο καταχωρήσεις πήγα να κάνω και έχω δύο στα δύο λάθος στην παράθεσηΜάλλον δεν είναι η μέρα μου σήμερα...

anna

anna

16/01/2006, 20:23:49

Σήμερα είδα την εξής  φράση γραμμένη σ'ένα τοίχο (δεν ξέρω αν ανήκει σε κάποια οργάνωση):

"Μας βάλαν για ψυχή, μια έγχρωμη tv "

katsarida

katsarida

11/01/2007, 10:15:42

έγχρωμη τι-βι ασπρόμαυρα όνειρα....

Doureios-Ipnos

Doureios-Ipnos

16/01/2007, 15:55:51

ή καθόλου όνειρα...

μαύρη η όθόνη...

ROSEBUD

ROSEBUD

17/01/2007, 20:33:04

Δεν νοείται ζωή χωρίς όνειρα.ʼλλοι τα βλέπουν στον ύπνο τους και άλλοι στον ξύπνιο τους...


Υπάρχουν 27 μηνύματα σε αυτό το θέμα

Υπάρχουν διαθέσιμες 1 σελίδες απαντήσεων. Βρίσκεστε στην σελίδα Νο 1


Προσθήκη απάντησης

Για την προσθήκη απάντησης θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος και να έχετε συνδεθεί (login)

Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...