Ιράν: η εκτέλεση με λιθοβολισμό είναι αποκρουστική και απαράδεκτη ποινή


Καθώς εννέα γυναίκες και δύο άνδρες περιμένουν να εκτελεστούν με λιθοβολισμό στο Ιράν, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τις ιρανικές αρχές να καταργήσουν τη θανατική ποινή με λιθοβολισμό και να παγώσουν αμέσως τις εκτελέσεις με αυτό το φρικτό τρόπο, που είναι ειδικά σχεδιασμένος για να εντείνει το μαρτύριο των θυμάτων.

Σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, η διεθνής οργάνωση καλεί τις αρχές να καταργήσουν ή να τροποποιήσουν τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα της χώρας και μέχρι να συμβεί αυτό να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση στην απόφαση για πάγωμα των εκτελέσεων δια λιθοβολισμού που είχε εκδοθεί από τον επικεφαλής του Δικαστικού Σώματος το 2002.

«Καλωσορίζουμε τις κινήσεις προς μια μεταρρύθμιση και τις αναφορές ότι το ιρανικό κοινοβούλιο (Ματζλίς) συζητά τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που θα επιτρέπει την αναστολή τουλάχιστον μερικών από τις καταδίκες με λιθοβολισμό, στις περιπτώσεις που θα θεωρείται ‘σκόπιμο’», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Όμως οι αρχές πρέπει να προχωρήσουν πολύ περισσότερο και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν θα επιτρέπει το λιθοβολισμό μέχρι θανάτου ούτε θα προβλέπει άλλους τρόπους εκτέλεσης για μοιχεία.»

Ο Ποινικός Κώδικας του Ιράν επιβάλει την εκτέλεση δια λιθοβολισμού. Υπαγορεύει ακόμη και το μέγεθος της πέτρας, η οποία θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να προκαλέσει πόνο, αλλά όχι και τόσο ώστε να σκοτώσει το θύμα αμέσως. Το άρθρο 102 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει ότι οι άνδρες θα πρέπει να θάβονται μέχρι τη μέση και οι γυναίκες μέχρι το στήθος τους για να εκτελεστούν με λιθοβολισμό. Το άρθρο 104 αναφέρει για την ποινή για τη μοιχεία, ότι οι πέτρες που θα χρησιμοποιηθούν να πρέπει «να μην είναι τόσο μεγάλες ώστε να σκοτώσουν τον άνθρωπο με ένα ή δύο πλήγματα, ούτε πρέπει να είναι τόσο μικρές ώστε να μη μπορούν να οριστούν ως πέτρες.»

Τα σοβαρά μειονεκτήματα του συστήματος δικαιοσύνης έχουν συχνά ως αποτέλεσμα άδικες δίκες, ακόμα και σε υποθέσεις που επισύρουν τη θανατική ποινή. Έχουν αναφερθεί εκτελέσεις με λιθοβολισμό, παρά το μορατόριουμ που επιβλήθηκε το 2002 και τις επίσημες διαψεύσεις ότι συνεχίζεται η πραγματοποίηση τέτοιων εκτελέσεων στο Ιράν. Ο Τζαφάρ Κιανί (Ja'far Kiani) λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου στις 5 Ιουλίου 2007 στο χωριό Αγτσέ-καντ (Aghche-kand), κοντά στο Τακεστάν (Takestan) στην επαρχεία Καζβίν (Qazvin).  Καταδικάστηκε ότι διέπραξε μοιχεία με την Μοκαραμέχ Εμπραχιμί (Mokarrameh Ebrahimi), με την οποία είχε δύο παιδιά, και η οποία επίσης καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού.  Ο λιθοβολισμός πραγματοποιήθηκε παρά την αναστολή της εκτέλεσης που διατάχθηκε για την περίπτωσή του και αψηφώντας το μορατόριουμ του 2002.

Ήταν ο πρώτος επίσημα επιβεβαιωμένος λιθοβολισμός από την έναρξη του μορατόριουμ, παρόλο που είναι γνωστό ότι επίσης μια γυναίκα και ένας άνδρας λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου στο Μασάντ (Mashhad) το Μάιο 2006. Υπάρχουν φόβοι ότι η Μοκαραμέχ Εμπραχιμί επίσης θα υποστεί το ίδιο. Βρίσκεται στη φυλακή Τσουμπίν (Choubin), στην επαρχεία Καζβίν, όπως φαίνεται μαζί με ένα από τα δύο παιδιά της.

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί επίσης για τις υπόλοιπες οχτώ γυναίκες και τους δύο άνδρες που μπορεί να αντιμετωπίσουν την ίδια μοίρα και των οποίων οι υποθέσεις φωτίζονται στην έκθεση.

Η πλειονότητα όσων καταδικάζονται σε θάνατο δια λιθοβολισμού είναι γυναίκες. Στις γυναίκες επιβάλλονται δυσανάλογα περισσότερες τέτοιες ποινές. Ένας λόγος είναι ότι ο νόμος και τα δικαστήρια δεν τις αντιμετωπίζουν ισόνομα σε σχέση με τους άνδρες, κατά σαφή παραβίαση των διεθνών προτύπων για δίκαιη δίκη. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε άδικες δίκες διότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αγράμματες απ’ ό,τι οι άνδρες και επομένως έχουν περισσότερες πιθανότητες να υπογράψουν ομολογίες για εγκλήματα που δεν διέπραξαν. Οι διακρίσεις κατά των γυναικών σε άλλες πλευρές της ζωής τους τις κάνουν επίσης πιο ευάλωτες στην καταδίκη για μοιχεία.

Παρά τη σκληρή αυτή πραγματικότητα, υπάρχουν ελπίδες ότι ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου θα καταργηθεί τελείως στο μέλλον στο Ιράν. Υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν κάνουν γενναίες προσπάθειες, ξεκινώντας την εκστρατεία «Σταματήστε το λιθοβολισμό για πάντα», η οποία άρχισε μετά τους λιθοβολισμούς του Μαΐου 2006 στο Μασάντ. Από την έναρξη της εκστρατείας, έχουν βοηθήσει να σωθούν τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας από λιθοβολισμό. Τα ονόματά τους είναι:  Χαντζιέχ Εσμαϊλβάντ (Hajieh Esmailvand), Σογρά Μολάι (Soghra Mola’i), Ζαχρά Ρεζάι (Zahra Reza'i), Παρίσα Α (Parisa A) και ο άνδρας της Νατζάφ (Najaf). Επιπλέον, αναβλήθηκε προσωρινά ο λιθοβολισμός μιας άλλης γυναίκας, της Ασράφ Καλχορί (Ashraf Kalhori).

«Καλούμε τις αρχές του Ιράν να εισακούσουν τόσο τις δικές μας εκκλήσεις, όσο και αυτές των Ιρανών που προσπαθούν αδιάκοπα να βάλουν τέλος σε αυτή τη φρικτή πρακτική,» δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ.

Όμως οι προσπάθειες αυτές έχουν υψηλό τίμημα. Οι ακτιβιστές στο Ιράν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς από τις αρχές. Οι Ασιέχ Αμινί (Asieh Amini), Σαντί Σαντρ (Shadi Sadr) και Μαχμπουμπέ Αμπασγολιζαντέ (Mahboubeh Abbasgholizadeh) και άλλη μία ηγέτιδα της εκστρατείας «Σταματήστε το λιθοβολισμό για πάντα», ήταν ανάμεσα στις 33 γυναίκες που συνελήφθησαν ενώ διαδήλωναν το Μάρτιο 2007 για τη δίκη πέντε ακτιβιστριών στην Τεχεράνη. Μέχρι τις 9 Μαρτίου είχαν αφεθεί ελεύθερες τριανταμία κρατούμενες. Οι Μαχμπουμπέ Αμπασγολιζαντέ και Σαντί Σαντρ απελευθερώθηκαν με εγγύηση 200 εκατομμυρίων τουμάν (πάνω από 15.000 δολάρια) στις 19 Μαρτίου. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να οδηγηθούν στο δικαστήριο, με πιθανές κατηγορίες τη «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και τη «δράση κατά της εθνικής ασφάλειας».

Οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν πιστεύουν ότι η δημοσιοποίηση σε διεθνές επίπεδο και η διεθνής πίεση, με τη βοήθεια προσπαθειών στην ίδια τη χώρα μπορούν να φέρουν αλλαγές.

Διεθνής Αμνηστία - Δελτίο τύπου 15/01/2008

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 16/01/2008, 16:45:22
Ετικέτες: , , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Ανθρώπινα δικαιώματα:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


εμβόλιο covid

Εμβολιασμένοι αρνητές της μάσκας εναντίων μασκοφόρων αρνητών του εμβολίου
Οι «αρνητές του εμβολίου» και οι «αρνητές των αρνητών του εμβολίου»


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...