ΗΠΑ: Παγκόσμια κατακραυγή για το Γουαντάναμο


Πολίτες και πολιτικοί ζητούν να κλείσει το Γουαντάναμο και να σταματήσουν οι παράνομες κρατήσεις. 

Η Διεθνής Αμνηστία μαζί 1.200 βουλευτές (τελικός αριθμός) από όλο τον κόσμο λένε όχι στις παράνομες κρατήσεις του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και απαιτούν να κλείσει το κέντρο κράτησης στον κόλπο του Γουαντάναμο στην Κούβα. Οι υπογραφές αυτές θα παραδοθούν στην αμερικανική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον στις 18.00 ώρα Ελλάδος.

Με αφορμή την 6η επέτειο από την ημέρα που μεταφέρθηκαν οι πρώτοι κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από βουλευτές σε όλον τον κόσμο να υπογράψουν μια διακήρυξη με συγκεκριμένα αιτήματα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να σταματήσουν οι παράνομες κρατήσεις του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και να κλείσει το κέντρο κράτησης στο Γουαντάναμο. Ανταποκρίθηκαν βουλευτές από χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Δανία, το Ισραήλ, το Μεξικό και το Μπαχρέιν. Από αυτούς 26 ήταν Έλληνες και δέκα έκαναν δηλώσεις κατά των αυθαίρετων κρατήσεων.

Η διακήρυξη της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνει 13 συστάσεις για να σταματήσουν οι παράνομες κρατήσεις του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» χωρίς να υπονομεύεται η δυνατότητα της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και δίνει στις αρχές των ΗΠΑ συγκεκριμένες πρακτικές προτάσεις για να κλείσουν το Γουαντάναμο (βλέπε συνημμένο κείμενο).

«Το Γουαντάναμο αποτελεί μια ανωμαλία που πρέπει να διορθωθεί αμέσως και ο μόνος τρόπος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι με το κλείσιμό του,» δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η διακήρυξη καλεί να αποκατασταθεί το δικαίωμα των κρατουμένων για αμφισβήτηση της νομιμότητας κράτησης τους ( habeas corpus ), να σταματήσουν οι μυστικές κρατήσεις και για όσους παραμείνουν κρατούμενοι να τους απαγγελθούν κατηγορίες και να δικαστούν από ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια ή αλλιώς να απελευθερωθούν. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι πρέπει να βρεθούν νόμιμες και ασφαλείς λύσεις για όσους απελευθερωθούν καθώς αρκετοί κρατούμενοι εάν επιστρέψουν στις χώρες τους κινδυνεύουν να υποστούν ξανά καταπατήσεις των δικαιωμάτων τους.

«Οι παράνομες πρακτικές που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στον «πόλεμό» της «κατά της τρομοκρατίας», παράδειγμα των οποίων είναι το Γουαντάναμο και το πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της CIA , προωθούν την επικίνδυνη ιδέα ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να παραγκωνιστούν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας,» πρόσθεση η Αϊρίν Χαν.

Οι πρακτικές των ΗΠΑ έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά το κράτος δικαίου σε άλλες χώρες αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς, για παράδειγμα, η πρόσφατη επανεμφάνιση «εξαφανισμένων» στο Πακιστάν υπογραμμίζει τη «νομιμοποίηση» της συγκεκριμένης παράνομης πρακτικής στη χώρα αυτή.

Η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει τουλάχιστον 38 ανθρώπους που πιστεύεται ότι έχουν κρατηθεί παλαιότερα από τη CIA σε μυστικά κέντρα κράτησης, των οποίων η τύχη παραμένει άγνωστη. Το πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών και κρατήσεων της CIA δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς τη συνεργασία άλλων κυβερνήσεων.

«Οι αυθαίρετες και μυστικές κρατήσεις παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέτοιες αδικίες δεν έχουν καμία θέση στον 21ο αιώνα. Η διαιώνισή τους αναπαράγει τη δυσαρέσκεια και απειλεί αντί να προωθεί την ασφάλεια,» συμπλήρωσε η Αϊρίν Χαν.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές των ΗΠΑ να ακούσουν επιτέλους τους βουλευτές αλλά και όλους τους πολίτες από όλο τον κόσμο που απαιτούν μια πραγματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, όλες οι κυβερνήσεις πρέπει κι αυτές να διασφαλίσουν ότι τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα  στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατίας.

Δράση στην Αθήνα

Στην Αθήνα, ακτιβιστές της διεθνούς οργάνωσης αναπαράστησαν με ειρωνικό τρόπο το «θέρετρο» 50 αστέρων του Γουαντάναμο όπου οι «διακοπές» είναι χωρίς επιστροφή, διακωμωδώντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι οι συνθήκες κράτησης στο κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο είναι ανθρώπινες. Εθελοντές ντυμένοι με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί φόρμες κάθισαν σε καρέκλες θαλάσσης ανάμεσα σε ομπρέλες τους οποίους φυλούσε ένας «φρουρός». Παράλληλα, παραδόθηκαν υπογραφές στην αμερικανική πρεσβεία που συλλέχθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (βλέπε συνημμένες φωτογραφίες. Υπάρχουν και σε καλύτερη ανάλυση).

Ανάλογές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το: http://www.amnesty.org/en/...

Συλλογή υπογραφών

Μπορείτε να ενώσετε τη φωνή σας κατά των παράνομων κρατήσεων του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και υπέρ του κλεισίματος του Γουαντάναμο στο www.tearitdown.org

Διεθνής Αμνηστία - Δελτίο τύπου 11/01/2008

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 13/01/2008, 10:43:27
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Ανθρώπινα δικαιώματα:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


εμβόλιο covid

Εμβολιασμένοι αρνητές της μάσκας εναντίων μασκοφόρων αρνητών του εμβολίου
Οι «αρνητές του εμβολίου» και οι «αρνητές των αρνητών του εμβολίου»


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...