Αναζήτηση εργασίας μέσω ίντερνετ


Σκέφτηκα να γράψω μερικά πράγματα σχετικά με την αναζήτηση εργασίας από το internet, μάλλον γνωστά σε όσους ασχολούνται με το σπορ των προκηρύξεων αλλά πιστεύω χρήσιμα σε νέους χρήστες.

Γενικά το ιντερνέτ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αναζήτηση εργασίας, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Κατά την γνώμη μου είναι πιο γρήγορος και άμεσος τρόπος για αναζήτηση πληροφοριών, σε σχέση π.χ. με τις εφημερίδες (που μάλλον κι αυτές από το internet τα βρίσκουν). Ας δούμε μερικά βασικά πράγματα που μπορούν να διευκολύνουν την αναζήτηση εργασίας.

Τι υπάρχει στο ελληνικό internet;

Το site του ΑΣΕΠ (Ανώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού), στην τοποθεσία www.asep.gr περιέχει προκηρύξεις, έντυπα αιτήσεων για συμμετοχή σε προκηρύξεις, χρήσιμες σχετικές πληροφορίες και κάποιες πρόσθετες υπηρεσίες.

Στο site του Εθνικού τυπογραφείου, στην τοποθεσία www.et.gr, υπάρχει ειδική ενότητα με τα ΦΕΚ (φύλλο εφημερίδες της κυβέρνησης) του ΑΣΕΠ τα οποία παρέχονται δωρεάν, για να μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό κείμενο της προκήρυξης με όλες τις λεπτομέρειες.

Ήδη με τα δύο παραπάνω, μπορεί κανείς να γλιτώσει αρκετές επισκέψεις στα ΚΕΠ, για να ρωτάει σχετικές πληροφορίες ή να ζητάει τα έντυπα των προκηρύξεων, και πάντως εκτός από το να επισκεφτεί κανείς τα ΚΕΠ με τα πόδια, μπορεί να τα επισκεφτεί και στην ηλεκτρονική τους τοποθεσία www.kep.gov.gr

(μία παρένθεση, μιας και η οικολογία άρχισε να γίνεται της μόδας, ίσως είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον, να χρησιμοποιείτε την ηλεκτρονική μορφή των προκηρύξεων παρά την έντυπη, αφού συνήθως αυτές έχουν πολλές σελίδες εκ των οποίων οι περισσότερες ίσως στην πράξη να σας είναι άχρηστες, οπότε πιθανόν δεν υπάρχει λόγος να εκτυπώνονται άδικα).

Υπάρχουν πολλές ακόμη σελίδες, που περιέχουν ανακοινώσεις και χρήσιμες πληροφορίες για προκηρύξεις. Εδώ, στο weBLOG του netrino.gr υπάρχει η ενότητα Εργασία και εκπαίδευση, στην οποία υπάρχουν ανακοινώσεις συνήθως για μεγάλες προκηρύξεις με πολλές θέσεις εργασίας, καθώς και άλλα σχετικά θέματα. Επίσης, υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες σελίδες, ειδικά με θέμα την εργασία, όπως τα εξής: diorismos.gr, proslipsis.gr, zhteitai.gr και pde.gr (το τελευταίο εξειδικεύεται σε θέματα εργασίας εκπαιδευτικών, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι κλπ).

Συχνά, από τις προκηρύξεις, προκύπτουν πολλές απορίες στους ενδιαφερόμενους, όπως π.χ. πως να υπολογίσουν τα μόρια τους, αν το πτυχίο τους είναι κατάλληλο για να λάβουν μέρος σε έναν διαγωνισμό (γραπτό ή με σειρά προτεραιότητας) και άλλα πιο εξειδικευμένα θέματα ανάλογα με τα προσόντα τους και τα κριτήρια αξιολόγησης των προκηρύξεων. Μία αρκετά διαδεδομένη μέθοδος επίλυσης αποριών στο internet είναι η συμμετοχή σε forum, όπου οι απάντηση στις ενδεχόμενες ερωτήσεις έρχεται από άλλους χρήστες που ίσως γνωρίζουν το θέμα και έτσι επιτυγχάνεται η λεγόμενη "αλληλο-πληροφόρηση"  ή πιο λαϊκά το "βοηθάτε αλλήλους". Στις Συζητήσεις του netrino.gr υπάρχει η σχετική ενότητα Ανεργία+Ανευρία = Αναζήτηση+Πικρία που μπορεί να φιλοξενήσει σχετικά θέματα, ενώ επίσης ένα δημοφιλές σχετικό forum είναι το forum του diorismos.gr

Πάντως, η αλληλοπληροφόρηση καμιά φορά μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση, καθώς μπορεί κάποιος χωρίς να το θέλει, προσπαθώντας να βοηθήσει να δώσει λανθασμένες πληροφορίες π.χ. από "φήμες, ράδιο αρβύλα" και έτσι να δημιουργηθεί σύγχυση. Δεν χάνει βέβαια κάτι να ρωτήσει κάποιος μια απορία του σε ένα forum, αλλά η πιο έγκυρη πηγή για επίλυση τέτοιων αποριών, είναι η πηγή, π.χ. για προκηρύξεις ΑΣΕΠ, είναι προτιμότερο να ρωτήσετε στις πληροφορίες του ΑΣΕΠ.

Μπορεί κανείς να βρει όλες τις προκηρύξεις μέσω του internet; Κατά την γνώμη μου όχι. Έχει τύχει να παρατηρήσω ότι ενώ γνωρίζω ότι υπάρχει μία προκήρυξη π.χ. για δημοτική αστυνομία, να μην μπορώ να την βρω στην ιστοσελίδα της αντίστοιχης νομαρχίας ή δήμου ή περιφέρειας. Δεν είμαι σίγουρος γιατί συμβαίνει αυτό, δηλαδή αν υπάρχει σκοπιμότητα να μείνει η προκήρυξη κατά το δυνατόν κρυφή για να αυξηθούν οι πιθανότητες στους εκλεκτούς που την γνωρίζουν και θα κάνουν αίτηση, ή απλά αν και έχουν ιστοσελίδα δεν την αξιοποιούν για να ανακοινώσουν κάτι τέτοιο.

Η εργασία στο δημόσιο είναι το όνειρο ζωής πολλών Ελλήνων, αλλά είναι και κάπως δύσκολο σπορ. Με τις παραπάνω πληροφορίες, νομίζω ότι μπορεί κάποιος να προσανατολιστεί στο ελληνικό διαδίκτυο, σχετικά με την αναζήτηση θέσεων εργασίας σε φορείς του δημοσίου και να βρει προκηρύξεις που ίσως τον ενδιαφέρουν. Στο ίντερνετ, πάντως, μπορεί κάποιος να αναζητήσει θέσεις εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να το κάνει αυτό. Υπάρχουν αρκετές σελίδες που περιέχουν αγγελίες εργασίας, χωρισμένες σε ενότητες, ανάλογα με το είδος και το αντικείμενο της εργασίας. Μία από αυτές, είναι το skywalker.gr. Ο άλλος τρόπος είναι να επισκεφτεί κανείς ιστοσελίδες εταιριών σχετικές με το αντικείμενο της εργασίας που ψάχνει κάποιος. Αρκετά συχνά και ειδικά στις μεγάλες εταιρίες, υπάρχει ειδική σελίδα στην ιστοσελίδα τους με τίτλο "Θέσεις εργασίας", όπου η εταιρία ανακοινώνει τις τρέχουσες ανάγκες της σε νέο προσωπικό, τα προσόντα των κατάλληλων υποψηφίων και τρόπους επικοινωνίας και αποστολής βιογραφικού σημειώματος.

Και τέλος, αξίζει πιστεύω να αναφερθεί, η ύπαρξη των Γραφείων διασύνδεσης, για τους αποφοίτους ΑΕΙ, ΤΕΙ. Τα γραφεία διασύνδεσης συνήθως έχουν δική τους ιστοσελίδα ως παράρτημα του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο ανήκουν και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες όπως π.χ. την σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, τυχόν διαθέσιμες θέσεις εργασίας για τους αποφοίτους, υποτροφίες, επιχειρηματικότητα κ.α. Δείτε ένα παράδειγμα στο Γραφείο διασύνδεσης του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων.

Αυτά! Πιστεύω και ελπίζω να φανούν χρήσιμα :-)

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 01/01/2008, 09:43:41
Ετικέτες: , , , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Εργασία και εκπαίδευση:


Κοινωνικός σχολιασμός

Επισκέπτης

xounoupi

19/01/2008, 19:31:24

Απ: Αναζήτηση εργασίας μέσω ίντερνετ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ είναι πολύ πολύ χρήσιμο να ξέρεις που να ψάξεις στο ιντερνέτ..Να 'σαι καλά...:-)

Επισκέπτης

maria konstantopoulou

06/03/2008, 18:25:33

Απ: Αναζήτηση εργασίας μέσω ίντερνετ

ψαχνετε εργασια και δεν βρησκετε?θελετε εξτρα εισοδημα?ψαχνουμε ατομα σοβαρα που θελουν να εργαστουν,μερικη-πληρη απασχοληση, στην οργανωση,διοικηση,διαφημηση των τμηματων της εταιριας μας.ελευθερη επιλογη ωραριου, υψηλες αποδοχες.στηλτε μας email στο [email protected] ή τηλεφωνηστε μας στο 6946627025 για να μαθετε περισσοτερα.

Επισκέπτης

rosebud

06/03/2008, 18:57:27

Απ: Αναζήτηση εργασίας μέσω ίντερνετ

Φφφφφφφ......

Επισκέπτης

Αναστασια

25/03/2008, 13:22:32

Απ: Αναζήτηση εργασίας μέσω ίντερνετ

Καλη και κατατοπιστική η βοηθεια σας αλλα πως μπορώ να γνωρίζω μέχρι πότε ειναι οι αιτήσεις για κάποιους διαγωνισμούς;

Επισκέπτης

ΔΗΜΗΤΡΑ

26/03/2008, 18:43:33

Απ: Αναζήτηση εργασίας μέσω ίντερνετ

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ;

Επισκέπτης

ΙΩΑΝΝΑ

11/05/2008, 21:53:32

Απ: Αναζήτηση εργασίας μέσω ίντερνετ

καλησπερα με λενε ιωαννα μιχαλοπουλου&εχω σπουδαση βοηθοσ βρεφοκομου παιδοκομου σε τ.ε.ε.ειμαι 25 χρονων & εχω 2παιδια θελω να εργαστω παρα πολη στην ειδικοτητα μου αλλα δεν εχω προυπηρεσια,εχω μονο 6 μηνεσ πρακτικη ασκιση.σασ ευχαριστο πολη.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Μαθαίνοντας VHDL

Μαθαίνοντας VHDL
Βρήκα διάφορα βίντεο


κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...