BSA: ...όταν οι υπάλληλοι στρέφονται στο διαδίκτυο για τις αγορές τους


Η χρήση του Διαδικτύου για χριστουγεννιάτικους, προσωπικούς, ψυχαγωγικούς λόγους αποτελεί ρίσκο για τα ηλεκτρονικά συστήματα των επιχειρήσεων. Η BSA δίνει οκτώ απλές συμβουλές για ασφαλείς αγορές στο Διαδίκτυο.

Μελέτη της Business Software Alliance αποκαλύπτει ότι στο κλίμα της εορταστικής περιόδου, οι υπάλληλοι στρέφονται στο Διαδίκτυο για τις αγορές τους αποφεύγοντας το συνωστισμό των καταστημάτων. Συγκεκριμένα, ο πρώτο λόγος για προσωπική απασχόληση εν ώρα εργασίας αυτή την εποχή είναι οι ηλεκτρονικές αγορές για δώρα. Η χρήση του Διαδικτύου για προσωπικούς λόγους αποτελεί μια ολοένα αυξανόμενη τάση στον χώρο της εργασίας σύμφωνα με τη μελέτη της R&T Strategies που πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε χρήστες του Διαδικτύου σε 20 χώρες παγκοσμίως.

Παρ’ όλο που το νόμιμο ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει συνεχώς έδαφος, οι πλαστές και παράνομες ευκαιρίες δημιουργούν προβλήματα ασφάλειας και ανυποψίαστες καταφορτώσεις λογισμικών προγραμμάτων που τελικά διακυβεύουν την ασφάλεια του δικτύου μιας επιχείρησης και μάλιστα εν αγνοία του εργοδότη.

Οι υπάλληλοι που θα χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για αγορές δώρων αποτελούν το 33%, ενώ μόλις τον περασμένο χρόνο ανέρχονταν σε 25%. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών 63%, δηλώνει πως δεν έχει καθόλου ή λίγες μόνο ανησυχίες σχετικά με τις ηλεκτρονικές αγορές.

Εκτός της εορταστικής περιόδου, οι ερωτηθέντες παραδέχονται πως χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για προσωπικούς λόγους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως π.χ. για τραπεζικές συναλλαγές ή για την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων μέσω βίντεο. Εκείνοι που χωρίς την επιτήρηση του εργοδότη, περνούν αρκετό από τον χρόνο τους, για διασκέδαση ‘σερφάροντας’ σε ιστοσελίδες με ειδήσεις, αθλητικά νέα και στήλες κουτσομπολιού αποτελούν το 35%.

Το ηλεκτρονικό δίκτυο μιας επιχείρησης αποτελεί μια πολύ σοβαρή επένδυση που όμως μπορεί να κινδυνεύσει με την αλόγιστη χρήση των υπαλλήλων στο Διαδίκτυο. Ιοί, κακόβουλο λογισμικό καθώς και μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό εφαρμογών για αγορές, ταξίδια και επικοινωνία υποθάλπουν τη λειτουργικότητα ενός δικτύου, την ακεραιότητα της βάσης δεδομένων ενώ παράλληλα θέτουν τους εργοδότες σε νομικούς κινδύνους με την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο κ. John Wolfe, επικεφαλής Ερευνών Διαδικτύου της BSA εξηγεί πως “οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να πληρώσουν λογαριασμούς, να ελέγξουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, για αγορές ή για τις ταξιδιωτικές τους ανάγκες. Άλλοι πάλι, σερφάρουν για περάσει ο χρόνος. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι χρήστες, ανυποψίαστοι καταφορτώνουν λογισμικό, εργαλεία και άλλες εφαρμογές πνευματικής ιδιοκτησίας που θέτουν σε κίνδυνο τον εργοδότη τους και το δίκτυο των Η/Υ. Προτείνουμε στους εργοδότες να επιβάλλουν συγκεκριμένη πολιτική χρήσης του Διαδικτύου υπενθυμίζοντας έτσι στους υπαλλήλους τους, τους εταιρικούς όρους διαχείρισης λογισμικού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής υπογραμμίζουν την ανάγκη για εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτικής χρήσης λογισμικού στον χώρο εργασίας. Η επιχείρηση που θα εφαρμόσει μια πολιτική που θα είναι αποδεκτή από όλους τους υπαλλήλους θα προστατεύσει καλύτερα το εταιρικό της δίκτυο. Με αυτόν το τρόπο, προγράμματα που έχουν καταφορτωθεί και προκαλούν τεχνικά προβλήματα μπορούν εύκολα να εντοπισθούν και να διαγραφούν. Η BSA για να βοηθήσει τους εργοδότες να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους τους για τους κινδύνους των ηλεκτρονικών αγορών, δημοσίευσε μια λίστα με τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ για ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Επίσης, στην ιστοσελίδα www.bsa.org/hellas, η BSA παρέχει χρήσιμες συμβουλές για ορθή πρακτική, πληροφορίες για την εφαρμογή των πρώτων βημάτων στη διαδικασία διαχείρισης λογισμικού, κλπ.

Συμβουλές Χριστουγεννιάτικων Αγορών

Εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή του γραφείου σας για προσωπικούς λόγους, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές με τα «Ναι» και «Όχι» για να μην μπείτε στο μάτι του εργοδότη σας!

ΝΑΙ

1. Ενημερωθείτε για την πολιτική της επιχείρησης σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου για θέματα που δεν σχετίζονται με την εργασία σας.

2. Να είστε πάντα προσεκτικοί με τις ιστοσελίδες επισκέπτεστε, όπως εκείνες προσφέρουν ευχητήριες κάρτες ή προσκλητήρια, αλλά και ακόμα σε δικτυακούς τόπους που προσφέρουν εκπτώσεις ή κουπόνια και προέρχονται από άγνωστες πηγές.

3. Όταν αγοράζατε χριστουγεννιάτικα δώρα ή κανονίζετε τις λεπτομέρειες κάποιου ταξιδιού μέσω του Διαδικτύου, βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση σας είναι ασφαλής πριν δώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας

4. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους συναλλαγής σχετικά με τις επιστροφές προϊόντων, τις επιστροφές χρημάτων, τα έξοδα αποστολής, και τους όρους προστασίας, εμπιστευτικότητας και ασφάλειας προτού ολοκληρώσετε τη συναλλαγή σας.

ΟΧΙ

1. Mην κάνετε αγορές μέσω Διαδικτύου, μην οργανώνετε ταξίδια, μην ανταλλάσσετε φωτογραφίες, μην στέλνετε κάρτες ή διαβάζετε συνταγές εν ώρα εργασίας αν η επιχείρησή σας έχει αντίθετη πολιτική!

2. Αν μοιράζεστε τα προσωπικά σας στοιχεία σε μη ασφαλείς ιστοσελίδες κινδυνεύετε να σας κλέψουν στοιχεία της ταυτότητάς σας. Κάνοντας αγορές από ανεπίσημες ιστοσελίδες, επιτρέπετε οι προσωπικές σας πληροφορίες να αποστέλλονται σε αγνώστους αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες κλοπής των προσωπικών σας δεδομένων.

3. Μην καταφορτώνετε από σελίδες δημοπρασιών λογισμικό που δεν επιτρέπει η πολιτική του εργοδότη σας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βάλετε σε κίνδυνο την επιχείρηση επιτρέποντας σε ιούς και spyware να περάσουν στο εταιρικό δίκτυο.

4. Μην καταφορτώνετε οτιδήποτε προέρχεται από άγνωστες πηγές! Ένα spam e-mail περιλαμβάνει ονόματα αποστολέων τα οποία δεν γνωρίζετε, ορθογραφικά και τυπογραφικά λάθη στην περιοχή του θέματος και τιμές που φαίνονται πολύ χαμηλές και ελκυστικές για να είναι πραγματικές.

BSA - Δελτίο τύπου 13/12/2007

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 14/12/2007, 10:32:33
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Ιντερνέτ:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


πλιγούρι με μανιτάρια

Μανιτάρια με πλιγούρι
Μια συνταγή που κάνουμε σχεδόν κάθε βδομάδα στην κουζίνα μας


κρεατόσουπα

Σούπα (κρεατόσουπα) με μοσχάρι
Εύκολη σούπα με μοσχαρίσιο κρέας


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...