Απάντηση της Greenpeace σε πρόσφατες ανακοινώσεις τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις κλιματικές αλλαγές


Σε συνέχεια δελτίου τύπου που δημοσιοποίησε το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace (1) το γραφείο τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση (2) στην οποία αναφέρει - μεταξύ άλλων - ότι «η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει και εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη πολιτική που περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είναι ανακριβή όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, όπως ανακριβή είναι και όσα αφορούν τις μελλοντικές προβλέψεις για τις επιδόσεις της χώρας μας». Η αλήθεια έχει ως ακολούθως:

1. Ούτε η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος ούτε η Greenpeace είπαν πως το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχει αυξηθεί κατά 32%. Το 32% αναφέρεται μόνο σε ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου: στο διοξείδιο του άνθρακα. Γι’ αυτό λοιπόν, η από 10/12/2007 ανακοίνωση της Greenpeace αναφέρει ότι: «καταγράφεται αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 32% από το 1990 ως το 2005».

2. Πράγματι, όπως λέει και το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είχαν φτάσει ήδη από το 2005 το 25,4% ενώ ο τελικός μας στόχος, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, είναι το 25%. Με άλλα λόγια από πρόπερσι έχουμε ήδη ξεφύγει από τις τελικές δεσμεύσεις μας.

3. Οι μελλοντικές προβλέψεις έγιναν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Αν είναι «ανακριβείς» τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να διαμαρτυρηθεί επισήμως σε αυτόν. Ας θυμίσουμε όμως ότι τα στοιχεία του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος τα αντλεί από τις επίσημες πηγές των κρατών μελών.

4. Ενώ λοιπόν το γραφείο τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ διαμαρτύρεται πως τα στοιχεία που παρουσιάζει η Greenpeace είναι ανακριβή, η μόνη ανακρίβεια εντοπίζεται στη φράση του ίδιου του δελτίου τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ: «η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει και εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη πολιτική που περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Αντιθέτως, υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

  • Η Ελλάδα σχεδιάζει στο εσωτερικό της χώρας την κατασκευή νέων ρυπογόνων σταθμών ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης, λιθάνθρακας και πετρέλαιο),
  • Η Ελλάδα εδώ και δυο χρόνια έχει ξεπεράσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του Κιότο,
  • Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας,
  • Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά χαμηλή διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ενώ ακόμα εκκρεμεί η παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ (ο Υπουργός το είχε εξαγγείλει για την περασμένη άνοιξη),
  • Σε ότι αφορά στην ενεργειακή ένταση της ελληνικής οικονοµίας, η χώρα μας κατέχει τη 2η χειρότερη θέση, µετά τη Φινλανδία, απέχοντας κατά 21,4% από τον µέσο όρο ενεργειακής έντασης των χωρών της Ε.Ε. των 15,
  • Ο δείκτης της ενεργειακής αποδοτικότητας για την Ελλάδα, ανέρχεται, σήµερα, στο 66,1%, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός µέσος όρος βρίσκεται στο 71,3%, κατατάσσοντας την Ελλάδα τέσσερις θέσεις από το τέλος, όσον αφορά στην ορθή αξιοποίηση της συνολικής ενέργειας που διατίθεται στη χώρα σε σχέση µ’ εκείνη που καταναλώνεται στην τελική χρήση.
Και αυτά είναι βέβαιο ότι δεν αποτελούν «μία ολοκληρωμένη πολιτική που περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Όσο για τις δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (3) για τη συνδιάσκεψη του Μπαλί, η Greenpeace έχει να κάνει τα εξής σχόλια:
  • Η Ελλάδα δεν «βρίσκεται στην πρωτοπορία της μάχης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών». Τα παραπάνω δεδομένα το αποδεικνύουν περίτρανα.
  • Το γεγονός πως η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ, δεν αρκεί – εξ ορισμού - για την προστασία του κλίματος αφού η Ελλάδα δεν σέβεται τη σχετική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δε σέβεται τις δεσμεύσεις της προς το Κιότο. Επειδή λοιπόν, κάθε κράτος μέλος οφείλει να εφαρμόσει τα μέτρα εκείνα που θα βοηθήσουν το σύνολο της ΕΕ να αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις της, επανέρχεται το ίδιο ερώτημα: τι κάνει η Ελλάδα για τις κλιματικές αλλαγές;
  • Το γεγονός πως η Κίνα και η Ινδία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις κλιματικές αλλαγές δεν δίνει άφεση αμαρτιών διότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας προς το Κιότο και την ΕΕ αφορούν την Ελλάδα, όχι την Κίνα και την Ινδία. Στις δικές μας υποχρεώσεις έχουμε μείνει πίσω και γι’ αυτό καλύτερα να μην κατηγορούμε άλλες χώρες.
  • Επιτέλους πια, εάν κάποιος «εκθέτει τη χώρα» δεν είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που κρίνουν την απαράδεκτη συμπεριφορά της Ελλάδας, αλλά η ίδια η αδράνεια όλων των συναρμόδιων Υπουργείων.
Είναι βέβαιο πως το ΥΠΕΧΩΔΕ δαπανά αρκετό χρόνο για να διαμαρτύρεται προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για την κριτική τους. Ελπίζουμε σύντομα να επιλέξει να καταναλώσει αυτό το χρόνο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και όχι για να αντιμετωπίσει την κριτική για την αδράνεια της χώρας μας.


Σημειώσεις

(1): Δελτίο Τύπου της Greenpeace
http://www.greenpeace.org/...

(2): Ανακοίνωση τύπου γραφείου τύπου ΥΠΕΧΩΔΕ, 11/12/2007 με τίτλο «Για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ελλάδος το 2005»
http://www.minenv.gr/...

(3) Ανακοίνωση τύπου ΥΠΕΧΩΔΕ, 10/12/2007 «Δήλωση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά για τη Συνδιάσκεψη του Μπαλί και την κλιματική αλλαγή»
http://www.minenv.gr/...

Greenpeace - Δελτίο τύπου 13/12/2007

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 14/12/2007, 10:09:38
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Οικολογία:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


τοίχος

Η δυναμική της κοινωνίας μας
Πολλές φορές σκέφτομαι την κοινωνία που ζούμε σαν ένα τρένο που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα


COVID-19

Ο κορονοϊός COVID-19
Όλοι γράφουν κάτι για τον κορονοϊό αυτήν την περίοδο, οπότε ήρθε η ώρα να γράψω κάτι κι εγώ


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...