Το ασφαλιστικό, τα 3 ΔΕΝ και η απεργία


Απεργία σήμερα, all over. Σκέφτομαι κι εγώ τα περιβόητα τρία ΔΕΝ (πώς λέμε το παραμύθι με τα τρία γουρουνάκια), τα οποία αν θυμάμαι καλά είναι τα εξής:

  • Δεν θα αυξηθούν οι εισφορές
  • Δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας
  • Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις
Και το ερώτημα βέβαια είναι... τι θα γίνει (;)

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα προεκλογικά λόγια να μην συμπίπτουν με τα μετεκλογικά έργα. Μια ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι ότι τα προεκλογικά λόγια επαναλαμβάνονται και μετεκλογικά. Αυτό είναι κάπως παράξενο. Μέχρι και τώρα ακούω να λένε ότι τα ΔΕΝ, ισχύουν στο ακέραιο.

Δεν ξέρω αν πρόκειται για την περίπτωση όπου από τις πολλές λεκτικές επαναλήψεις... στο τέλος φτάνεις τον άλλο στο σημείο να το πιστέψει ή κρύβεται κάποια λεπτομέρεια που θα συμπληρώσει το παζλ.

Για παράδειγμα, ΔΕΝ 1, ΔΕΝ 2, ΔΕΝ 3... αλλά για όσους γεννηθούν από το 2100 και μετά. Σαν διαφήμιση για δάνειο δηλαδή, ξεφτίλα δόση και απειροελάχιστο επιτόκιο (για τον πρώτο χρόνο) και στα ψιλά γράμματα... μετά τον πρώτο χρόνο... Huston we have a lift-off! :-P

Όπως θα έλεγε και ένας σωστός δημοσιογράφος... πως θα γίνει ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά; Σκέφτηκα ότι μπορεί τελικά να μην γίνει ομελέτα, αλλά παπάρα, δηλαδή να μην λυθεί το πρόβλημα.

Άλλη λύση στον γρίφο με τα δεδομένα τρία ΔΕΝ, που σκέφτηκα, είναι π.χ. να απολύονται οι εργαζόμενοι πριν μπορέσουν να πάρουν σύνταξη και να μην μπορούν να βρουν δουλειά σε μεγάλη ηλικία.

Τώρα, για την απεργία, τι να πω (;) Σίγουρα καλό είναι να διεκδικείς τα αιτήματά σου. Είδα βέβαια και στην Γαλλία πριν λίγες μέρες, κάνανε απεργίες μια-δυο βδομάδες, μέχρι που κουράστηκαν. Τι έγινε; Δεν ξέρω αν οι κυβερνήσεις τρομάζουν από τις απεργίες ή κοιτάζουν τον λαό κατά την κλασική παροιμία... σκυλί που γαβγίζει μην το φοβάσαι.

Η γνώμη μου είναι ότι οι διεκδικήσεις είναι καλύτερο να γίνονται από θέση υπεροχής, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση στις εκλογές, γιατί μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Μπόνους: Μια πρωτότυπη σκέψη για συζήτηση

Μία από τις προβληματικές παραμέτρους στο ασφαλιστικό, απ' ότι έχω καταλάβει, είναι ότι οι συνταξιούχοι ζούνε πολλά χρόνια. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει επ' αυτού είναι να δίνουν προκαταβολικά την σύνταξη π.χ. για 20 χρόνια από 25-45 ετών και μετά να δουλεύεις μέχρι να πεθάνεις. (αυτό θα έδινε και ένα καλό κίνητρο για να σε διευκολύνουν στην ανεύρεση εργασίας και να πάρουν πίσω τα σπασμένα)

Ξέρω, μπορεί να ακούγεται κάπως ριζοσπαστικό το concept, αλλά ίσως είναι η πρώτη πρόταση που ακούγεται. Η αντιπολίτευση, αξιωματική ή μη, δεν ακούω να κάνει προτάσεις, θα το έχετε παρατηρήσει. Σκέφτομαι δύο περιπτώσεις για αυτό: ή δεν έχουν κάτι να προτείνουν και να κάνουν δημιουργική αντιπολίτευση και απλά χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων, ή έχουν την σούπερ καλή λύση (που θα υλοποιούσαν αν κυβερνούσαν) αλλά δεν την λένε για να μην διευκολύνουν την κυβέρνηση μιας που η δυσαρέσκεια τους κόσμου απέναντι στην κυβέρνηση τους διευκολύνει στις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Δεν ξέρω τι είναι πιο κακό από τα δύο.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 13/12/2007, 07:08:38
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Εργασία και εκπαίδευση:


Κοινωνικός σχολιασμός

Επισκέπτης

rosebud

13/12/2007, 11:12:29

Απ: Το ασφαλιστικό, τα 3 ΔΕΝ και η απεργία

Αν γινόταν αυτό που προτείνεις 1)θα χάνονταν το μέγιστο της εργασιακής απόδοσης η οποία προφανώς είναι στην 20ετία που ανέφερες και 2)οι εργαζόμενοι πιθανόν να μην προλάβαιναν να δουλέψουν γιατί θα αποδημούσαν εις κύριο!

Επισκέπτης

_fantom_

13/12/2007, 18:17:55

Απ: Το ασφαλιστικό, τα 3 ΔΕΝ και η απεργία

εσύ τώρα με ποιους είσαι... με εμάς ή με τους άλλους; :-Ρ

Επισκέπτης

tonight

14/12/2007, 13:31:54

Απ: Το ασφαλιστικό, τα 3 ΔΕΝ και η απεργία

Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη;;;;; Δηλαδή αν οι πολίτες δεν ψήφιζαν αυτούς που ψήφισαν, αν στήριζαν τα μικρά κόμματα, αν ψήφιζα λευκό ή άκυρο, θα ήταν οκ;
Μα τί είναι η ψήφος, λευκή επιταγή;
Διεκδικήσεις στους δρόμους!

Επισκέπτης

_fantom_

14/12/2007, 13:55:29

Απ: Το ασφαλιστικό, τα 3 ΔΕΝ και η απεργία

ε σαν λευκή επιταγή δεν είναι; αλλά επειδή αυτό ακούγεται άσχημα, ας πούμε το πιο εύηχο, την "λαϊκή εντολή", για κάτι που προεκλογικά και γενικόλογα ακούγονταν καλό...

Επισκέπτης

rosebud

14/12/2007, 19:43:33

Απ: Το ασφαλιστικό, τα 3 ΔΕΝ και η απεργία

Ψτ!μίστερ Φαντομίντης!ελευθερία της έκφρασης,άρθρο 14 Συντάγματος :-P

Επισκέπτης

tonight

15/12/2007, 11:07:01

Απ: Το ασφαλιστικό, τα 3 ΔΕΝ και η απεργία

Όταν λέμε λαϊκή εντολή, εννοούμε όμως να πράττουν οι κυβερνώντες πράγματα προς το συμφέρον μας, για την ευημερία μας. Δε θυμάμαι να έδωσα εντολή για να μου μειώσουν τις συντάξιμες αποδοχές, ή για να καταστρέψουν το ταμείο μου ... Ούτε εξουσιοδοτώ κανέναν να κάνει ότι γουστάρει για τέσσερα χρόνια, ούτε θεωρώ λύση το να ψηφίσω άλλους, αν δε μείνω ικανοποιημένη.
Οπότε, αν στη διάρκεια κάθε τετραετίας, μέχρι τις επόμενες εκλογές γίνονται όργια και αίσχη, θα διαμαρτυρηθώ με κάθε τρόπο έμπρακτα. Είναι πολύ μηδενιστικό να θεωρούμε άχρηστες τις διαδηλώσεις και τις απεργίες

Επισκέπτης

_fantom_

15/12/2007, 15:38:24

Απ: Το ασφαλιστικό, τα 3 ΔΕΝ και η απεργία

δεν είπα ότι είμαι κατά των διεκδικήσεων, απλά προβληματίζομαι και για την αποτελεσματικότητα ή μη, ενεργειών όπως οι απεργίες, κατά περίπτωση.

π.χ. να γίνει μια απεργία ή μια διαδήλωση, για να τραβήξει δημοσιότητα και να γίνει γνωστό κάτι σημαντικό που βρίσκεται στην αφάνεια, το καταλαβαίνω. Το να γίνει εμπάργκο σε ένα προϊόν από καταναλωτές πάλι το καταλαβαίνω. Το να γίνει για κάτι για κάτι πασίγνωστο και που η δυσαρέσκεια είναι γνωστή και δεδομένη, δεν ξέρω τι παραπάνω μπορεί να προσθέσει και τι κέρδος μπορεί να αποφέρει. Πιο πολύ σαν μια αυθόρμητη πράξη εκτόνωσης μοιάζει.

Δηλαδή όταν η διαμαρτυρία σου είναι γνωστή αλλά βλέπεις ότι δεν υπάρχει πρόθεση να εισακουστείς, αλλά πιθανότατα θα σε αφήσουν να φωνάζεις μέχρι να κλείσει ο λαιμός σου και τότε με την ησυχία τους να κάνουν αυτό που θέλουν, τότε φαίνεται να πέφτεις σε μια παγίδα.

Σκέφτομαι επίσης ότι π.χ.... η απεργία των δημοσιογράφων... θα πρέπει λογικά να είναι μια ξεκούραστη ημέρα για την κυβέρνηση, χωρίς παράθυρα και κριτική απέναντί τους. Η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποιον θα ταλαιπωρήσει, την κυβέρνηση και τους υπουργούς;

Μια ιδέα είναι αντί για μια μαζική διαμαρτυρία περιφερόμενοι γενικώς σε έναν δρόμο, να γίνουν κατά τόπους διαμαρτυρίες, σε κάθε έναν από τους κυβερνητικούς βουλευτές, πρώτα από τους ψηφοφόρους τους αλλά και όποιους άλλους. Αυτοί είναι οι εκπρόσωποι τους και χωρίς την ψήφο τους δεν περνάει καμία αλλαγή.

Επισκέπτης

_fantom_

16/12/2007, 13:17:07

Απ: Το ασφαλιστικό, τα 3 ΔΕΝ και η απεργία

διάβαζα στο μπλογκ "Η Γενιά των 700 ευρώ" την λύση που προτείνει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος... με την προσφυγή σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα

μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://g700.blogspot.com/2007/12/blog-post_13.html

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


εμβόλιο covid

Εμβολιασμένοι αρνητές της μάσκας εναντίων μασκοφόρων αρνητών του εμβολίου
Οι «αρνητές του εμβολίου» και οι «αρνητές των αρνητών του εμβολίου»


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...