Δωρεάν ιστοσελίδα, forum ή blog


Σε προηγούμενο κείμενο είδαμε τι χρειάζεται για την απόκτηση μιας ιστοσελίδας και ποιες οι διαφορές στατικής και δυναμικής ιστοσελίδας. Σε αυτό το κείμενο θα δούμε πως μπορεί να αποκτήσει κάποιος μία δωρεάν ιστοσελίδα  είτε στατική είτε δυναμική.

Όταν κάποιος χρειάζεται ντομάτες, σπάνια θα βγει στην αγορά ψάχνοντας για δωρεάν ντομάτες (γιατί πιθανόν να... "τον πάρουν με τις ντομάτες", κατά το κοινώς λεγόμενο). Στην απόκτηση ιστοσελίδας είναι αρκετά συχνό κάποιος ενδιαφερόμενος να ψάχνει για μία δωρεάν λύση σκεπτόμενος :  "αφού μπορώ να βρω ένα δωρεάν πρόγραμμα και να φτιάξω μόνος μου μια ιστοσελίδα ή να βρω έτοιμη μια δωρεάν ιστοσελίδα, γιατί να πληρώσω έστω και ένα ευρώ;"

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να θέλει μια δωρεάν ιστοσελίδα; Πιθανόν είναι εκ φύσεως τζαμπατζής, σε όλους μας αρέσει πολύ το "δωρεάν" και το internet είναι ένας χώρος που φημίζεται για τις δωρεάν υπηρεσίες που μπορεί να βρει κανείς. Είναι πιθανό, επίσης, να είχε την πρόθεση να πληρώσει για μία ιστοσελίδα αλλά ακούγοντας τριγύρω τις τιμές κατασκευής ιστοσελίδων να τρόμαξε και να έφυγε τρέχοντας.

Αποκτώντας μία δωρεάν στατική ιστοσελίδα

Μία στοιχειώδη στατική ιστοσελίδα μπορεί κάποιος να την φτιάξει μόνος του, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων. Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις απλά μια εξοικίωση με την χρήση υπολογιστών (π.χ. να μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν επεξεργαστή κειμένου).

Με ένα πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων, μπορεί να φτιάξει σελίδες με κείμενα και φωτογραφίες, καθώς και δεσμούς (Links), και έτσι να δημιουργήσει μία ιστοσελίδα. Επειδή το εικαστικό κομμάτι είναι ένα πρόβλημα, υπάρχουν επίσης δωρεάν templates (π.χ. freewebtemplates.com), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση πάνω στην οποία να στηθεί το επιθυμητό περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Η κυριότερη "παγίδα" που κρύβεται όταν κάποιος δοκιμάζει να φτιάξει μόνος του μια ιστοσελίδα, είναι να "τυφλωθεί" από την συγκίνηση της δημιουργίας. Δηλαδή το αίσθημα της δημιουργίας, είναι ένα όμορφο συναίσθημα, που όμως καμιά φορά δεν σε αφήνει να δεις αντικειμενικά ότι αυτό που έφτιαξες είναι χάλια. Έτσι, μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι με λίγο ψάξιμο έφτιαξε μόνος του την ιστοσελίδα του δωρεάν και να είναι περήφανος για αυτό, ενώ όσοι το βλέπουν να μην σχηματίζουν την καλύτερη εντύπωση για αυτό.

Μια ενδιαφέρουσα υπηρεσία, η οποία νομίζω ότι μπορεί να ενταχθεί σε αυτήν την ενότητα απόκτησης δωρεάν ιστοσελίδων, είναι το Google Page Creator, στο οποίο δεν θα χρειαστείτε κάποιο εξωτερικό πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων και μπορείτε να ετοιμάσετε την ιστοσελίδα σας online, πολύ γρήγορα και εύκολα.

Αποκτώντας μια δωρεάν δυναμική ιστοσελίδα

Μία δυναμική ιστοσελίδα δεν μπορεί να την φτιάξει μόνος του άμεσα, κάποιος που προχθές μπήκε στο ίντερνετ, χθες σκέφτηκε να κάνει μια ιστοσελίδα και σήμερα αποφάσισε να την φτιάξει μόνος του για να του βγει δωρεάν. Χρειάζεται γνώσεις (π.χ. γνώσεις προγραμματισμού και διαχείρισης βάσεων δεδομένων) που δεν μπορεί να διαθέτει κάποιος που δεν ασχολείται το αντικείμενο.

Πάντως μπορεί να αποκτήσει και μία δυναμική ιστοσελίδα δωρεάν, χρησιμοποιώντας όμως μια έτοιμη πλατφόρμα (CMS: Content Management System) που διατίθεται ελεύθερα μέσω του internet. Μερικές τέτοιες δωρεάν εφαρμογές διαχείρισης περιεχομένου (από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες) είναι και οι εξής:

Υπάρχουν πολλές ακόμη περιπτώσεις ανάλογων εφαρμογών. Αυτό που χρειάζεται είναι αρχικά να κάνετε download την εφαρμογή που σας ενδιαφέρει και την συνέχεια ακολουθώντας κάποιες απλές συνήθως οδηγίες να κάνετε την εγκατάστασή τους σε έναν server, μία διαδικασία που συνήθως διαρκεί 5-10 λεπτά.

Από εκεί και πέρα, έχοντας μια τέτοια εφαρμογή ως βάση, μπορούν στην συνέχεια να γίνουν διάφορες τροποποιήσεις και προσθαφαιρέσεις, όπως π.χ. να αλλάξετε το template της (δηλαδή τα χρώματα που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα) ώστε να έχει μια πιο ιδιαίτερη εικόνα και όχι αυτήν που βρίσκεται στον στάνταρ εξοπλισμό της, αλλά και να προσθαφαιρέσετε εύκολα λειτουργίες χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα add-ons (ή modules) που διαθέτει κάθε μία από τις εφαρμογές, δηλαδή π.χ. να προσθέσετε μία ψηφοφορία για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας ή να αφαιρέσετε μία στήλη με άρθρα που δεν σας χρειάζεται. Πιθανόν μελλοντικά να δούμε κάποια τέτοια απλά παραδείγματα.

Οι παραπάνω περιπτώσεις δωρεάν ιστοσελίδων, αφορούν κυρίως την δημιουργία πλήρους ιστοσελίδας π.χ. ενός portal (η οποία βέβαια μπορεί να απλοποιηθεί αφαιρώντας λειτουργίες, και να χρησιμοποιηθεί ως μια εταιρική παρουσίαση). Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες επιλογές για την δωρεάν απόκτηση ενός forum (φόρουμ συζητήσεων) ή ενός blog (ημερολόγιο), οι οποίες είναι και αυτές δυναμικές ιστοσελίδες, με πιο εξειδικευμένο χαρακτήρα.

Αποκτώντας ένα δωρεάν φόρουμ συζητήσεων

Όπως και στα γενικά CMS που είδαμε παραπάνω, υπάρχουν διαθέσιμα δωρεάν και συστήματα υλοποίησης forum. Μερικά από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είναι τα εξής:
Η διαδικασία απόκτησης και εγκατάστασης είναι παρόμοια με τα CMS γενικής χρήσης, ενώ επίσης μπορείτε να βρείτε και έτοιμα forums εγκατεστημένα σε server (π.χ. http://www.freeforums.org/)

Αποκτώντας ένα δωρεάν blog

Η χρήση και διατήρηση blogs έχει γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένη ασχολία και για τους Έλληνες χρήστες του internet ιδιαίτερα φέτος. Η απόκτηση ενός δωρεάν blog, είναι μάλλον η πιο εύκολη από όλες τις παραπάνω, καθώς συνήθως αυτό που χρειάζεται είναι απλά να δημιουργήσετε online ένα δωρεάν λογαριασμό χρήστη και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να γράφετε το ημερολόγιο σας. Από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες για την απόκτηση ενός blog, είναι:
Ειδικότερα η πλατφόρμα του wordpress (http://wordpress.org/) διατίθεται δωρεάν και για download ώστε να την εγκαταστήσετε σε δικό σας server.

Τι άλλο μπορείτε να βρείτε δωρεάν;

Σε ότι αφορά την δημιουργία και λειτουργία μιας ιστοσελίδας, μπορείτε επίσης να βρείτε δωρεάν:
Είναι η δωρεάν ιστοσελίδα η σωστή επιλογή;

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν έχουμε όλοι της ίδιες ανάγκες. Κατά την γνώμη μου, είναι κατάλληλη  για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί ερασιτεχνικά, να πειραματιστεί ανέξοδα και να τονώσει ίσως το αίσθημα της δημιουργικότητας του. Δηλαδή, αν χρειάζεστε ένα προσωπικό ημερολόγιο (blog) για το χόμπι σας, δεν βλέπω κάποιον ιδιαίτερο λόγο να πληρώσετε έστω 50 ή 100 ευρώ το χρόνο για domain name και web hosting, και να μην έχετε δωρεάν το blog σας σε μια online πλατφόρμα.

Από εκεί και πέρα κάποιος (π.χ. μία επιχείρηση) που επιθυμεί ποιοτικές υπηρεσίες κατασκευής ιστοσελίδων και σοβαρή επαγγελματική προβολή στο διαδίκτυο στοχευμένη στις δικές του ανάγκες, με το να βασίζεται αποκλειστικά στο "δωρεάν/τζάμπα" ενδεχομένως δεν θα το πετύχει ποτέ, αλλά πολύ απλά το πιο πιθανό που τελικά θα μπορέσει να πετύχει είναι το να θεωρηθεί "τζαμπατζής", κατά το κοινώς λεγόμενο και δυστυχώς αυτοί που θα σχηματίσουν αυτήν την άσχημη εντύπωση θα είναι οι υποψήφιοι πελάτες του, αν πρόκειται για μια εταιρική παρουσίαση. Βέβαια και το γεγονός, ότι κάποιος θα πληρώσει π.χ. 1000 ή 2000 ευρώ για να αποκτήσει μια ιστοσελίδα, δεν είναι κάτι που του εξασφαλίζει ότι σίγουρα πέτυχε σοβαρή και ουσιαστική προβολή στο διαδίκτυο, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με την διαφορά μιας ιστοσελίδας από μια σωστή ιστοσελίδα. Θα το δούμε και αυτό το θέμα μελλοντικά.

Προς το παρόν, πιστεύω ότι διαβάζοντας αυτό το κείμενο, προσανατολιστήκατε για τις δωρεάν δυνατότητες απόκτησης μιας ιστοσελίδας και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τα πρώτα βήματα προς την δημιουργία της. Αν το κείμενο σας βοήθησε να ξεκινήσετε την προσπάθεια σας, μπορείτε να αφήσετε στα σχόλια ένα link, να δούμε το αποτέλεσμα της.

Καλή επιτυχία! :-)

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 25/11/2007, 10:11:53
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Ιντερνέτ:


Κοινωνικός σχολιασμός

Επισκέπτης

Max

15/04/2008, 12:04:47

Απ: Δωρεάν ιστοσελίδα, forum ή blog

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Μια πλήρης δωρεάν ιστοσελίδα ή ένα forum ή blog τι χωρητικότητα
ή εύρος μπορεί να έχει; Τι είδους αρχεία και πόσο μεγάλα μπορούν να
χρησιμοποιηθούν;

Μπορεί να εξυπηρετηθεί-φιλοξενηθεί δωρεάν με οποιοδήποτε εύρος;
Ανέβασμα ή κατέβασμα αρχείων μπορεί να γίνει;

Σε ευχαριστώ θερμά!

_fantom_

_fantom_

16/04/2008, 12:51:26

Απ: Δωρεάν ιστοσελίδα, forum ή blog

κάθε ιστοσελίδα έχει τις δικές της ανάγκες, οπότε ο χαρακτηρισμός "πλήρης" είναι σχετικός. Στις περιπτώσεις που προσφέρεται δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων αναφέρεται συνήθως τι περιλαμβάνει το πακέτο.

Επισκέπτης

ioannis stamatopoulos

30/03/2009, 15:10:33

Απ: Δωρεάν ιστοσελίδα, forum ή blog

ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σας

Επισκέπτης

mallix

26/04/2009, 09:07:38

Απ: Δωρεάν ιστοσελίδα, forum ή blog

Και τα τρια μαζί Portal - Forum - Blog κάτω απο έναν λογαριασμό κι εντελώς δωρεάν, με απλά βήματα και 24/7 υποστήριξη .

http://www.foroomy.com

Δοκιμάστε το!

Επισκέπτης

πέτρος

26/04/2009, 19:41:31

Απ: Δωρεάν ιστοσελίδα, forum ή blog

συγχαρητήρια! εξαιρετικό ενημερωτικό κείμενο

Επισκέπτης

tasos

02/01/2010, 17:34:02

Απ: Δωρεάν ιστοσελίδα, forum ή blog

dwrean istioselida

Επισκέπτης

Christos

15/12/2010, 20:26:06

Δωρεάν ιστοσελίδα FreeSiters

Δωρεάν ιστοσελίδα και blog και φωτογραφικό άλμπουμ μππορείς να φτιάξεις στο http://www.freesiters.com . Ειναι δωρεάν και μπορείς να έχεις κάτω από το ίδιο url και τα τρια μαζί (blog, custom site, photo album).

καλημέρα!

Επισκέπτης

chios

21/12/2011, 18:46:59

[email protected]

geia se solou giomen

Επισκέπτης

Αρης

02/07/2012, 02:33:31

Απ: Δωρεάν ιστοσελίδα, forum ή blog

Μπες στην παρέα μας και δημιούργησε δωρεάν το δικό σου Blog! Εγγραφή τώρα!

Επισκέπτης

Αρης

02/07/2012, 02:34:21

Απ: Δωρεάν ιστοσελίδα, forum ή blog

Link: http://blogoparea.gr/

charm_quark

charm_quark

16/10/2012, 23:13:59

Απ: Δωρεάν ιστοσελίδα, forum ή blog

χμμμμμ και αναρρωτιόμουν πρόσφατα, τι θα χρειαστούμε για δύο ιστοσελίδες, (μη φανταστείς πολλές φαμφάρες)... απλά σαν ένα είδος διαδικτυακού mini βιογραφικού, για να υπάρχουν ανεβασμένα κάποια applications ή projects σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού που μαθαίνουμε και φτιάχνουμε με τον strange για να εμπλουτίσουμε τα cv μας.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


πιγουίνος

Η εμφάνιση των πιγουίνων
Συμπεράσματα από την συμπεριφορά των ανθρώπων στην χρήση της μάσκας


τηγανιά λεμονάτη

Χοιρινή τηγανιά λεμονάτη με μουστάρδα και πιπεριές
Κάτι διαφορετικό από την απλή λεμονάτη τηγανιά, για έξτρα γεύση


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...