ΟΧΙ στην υπονόμευση των βιολογικών προϊόντων


Μετά την κατάφορη παραβίαση του κανονισμού 2092/91 από την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), για την διατροφή των ζώων με συμβατικές ζωοτροφές και την ρατσιστική αντιμετώπιση των βιολογικών ζωοτροφών, οι συγκεντρωθέντες στην εκδήλωση της ΒΙΟ.ΖΩ στο ECOFESTIVAL 2007, απευθύνουν έκκληση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην ευαισθησία του απέναντι στα βιολογικά προϊόντα.

Η βιβλική καταστροφή των οικοτόπων και των εγκαταστάσεων από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ανάγκασε τους κτηνοτρόφους να ταΐσουν τα ζώα τους με ό,τι διέθεταν. Τα προβλήματα παραμένουν έντονα και για τις δεκάδες των βιο – κτηνοτρόφων παρά την αποκατάσταση των συγκοινωνών και την πλήρη διαθεσιμότητα των βιολογικών ζωοτροφών από το εμπόριο. Ήταν επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η οφθαλμοφανής όμως υποτίμηση των βιολογικών ζωοτροφών και η εξαίρεσή τους από τη δωρεάν διανομή στους ελάχιστους πυρόπληκτους βιο - κτηνοτρόφους, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο… καπνός που φαίνεται δεν προέρχεται από την υπερβολική αγάπη για την βιολογική κτηνοτροφία, αλλά από το ακριβώς αντίθετο: την προσπάθεια υπονόμευσης και υποβάθμισής της!

Το υπερβολικό ποσοστό συμμετοχής από 5% σε 50% και για πολύ μακρύ χρονικό διάστημα, που υπερβαίνει αυτό του κανονισμού, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποβιολογικοποίηση των ζωικών προϊόντων των περιοχών που επλήγισαν. Τι προϊόν θα πουλήσουν οι βιο-κτηνοτρόφοι, βιολογικό ή συμβατικό; Η νέα ΚΥΑ το αγνοεί, οι καταναλωτές όμως ανησυχούν γιατί ήδη αυτά τα ζωικά προϊόντα ενσωματώνονται από την βιομηχανία σε προϊόντα βιολογικά.

Ο κανονισμός για τη βιολογική γεωργία αναφέρει ρητά ότι το δικαίωμα να διατραφούν τα ζώα με συμβατικά αφορά την επιβίωσή τους σε περιόδους κρίσεων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως η κρίση έχει ήδη περάσει και η τροφοδοσία των πληγισών περιοχών με βιολογικές ζωοτροφές γίνεται κανονικά. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία ανάγκη για παρέκκλιση από τον κανονισμό τρεις μήνες αργότερα.

Επίσης στην ΚΥΑ που υπογράφτηκε χθες γίνεται κατάφορη παραβίαση του κανονισμού, μια και η ισχύς της διατροφής των ζώων με συμβατικά λήγει στο τέλος του 2007 ενώ η ΚΥΑ το παρατείνει παράνομα και το 2008. Επίσης ενώ ο κανονισμός αναφέρει ρητά την εξατομίκευση της απαίτησης για την χρήση ή μη χρήση, η ΚΥΑ το αγνοεί και επιβάλλει, ενιαίο ποσοστό για όλους. Αν δε πάρουμε υπόψη και το γεγονός ότι μοιράζονται συμβατικές ζωοτροφές δωρεάν, τότε οδηγούμαστε στο αποτέλεσμα της οργανωμένης νόθευσης της βιολογικής παραγωγής με συμβατικά.

Η ασάφεια στη σήμανση, η μη τήρηση της ιχνηλασιμότητας στα μεταλλαγμένα για τις συμβατικές ζωοτροφές και το πολύ μεγάλο ποσοστό σε συνδυασμό με το μακρύ χρονικό διάστημα (που δυσκολεύει τους ελέγχους), μας οδηγεί δυστυχώς στη σκέψη ότι πίσω από όλα αυτά είναι η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλλει την κατανάλωση μεταλλαγμένων, εν αγνοία των βιο – καταναλωτών.

Ζητάμε: Την άμεση διόρθωση της ΚΥΑ και αυτό το δικαίωμα, κ. υπουργέ σας το δίνει η ίδια η απόφαση. Παίρνοντας υπόψη σας ότι οι περισσότεροι των κτηνοτρόφων έχουν ανάγκη από επιπλέον καρπό το επόμενο χρονικό διάστημα και όχι το περασμένο καλοκαίρι.

Ζητάμε επίσης την αναδρομική ισχύ της για τρεις μήνες, υπέρβαση μόνο σε ποσοστό 20% και αυτό εξατομικευμένο σε κάθε κτηνοτρόφο, που πρέπει να αποδείξει ότι δεν μπορούσε να βρει βιολογικές ζωοτροφές. Επιβάλλεται η επιχορήγηση και των βιολογικών ζωοτροφών και η άμεση δωρεάν διανομή τους στις πυρόπληκτες περιοχές.

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2007
Το Προεδρείο της Συγκέντρωσης
ΒΙΟΖΩ - Δελτίο τύπου 13/11/2007

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 15/11/2007, 15:19:26
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Οικολογία:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


αβοκάντο με μέλι

Αβοκάντο με μέλι
Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε το αβοκάντο αντί για βούτυρο σε μια φέτα με μέλι;


μάσκες μιας χρήσης

Η ανο(η)σία της αγέλης
Με αφορμή την ανοσία άρχισα να σκέφτομαι για την ανοησία


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...