Απαντήσεις κομμάτων στα ερωτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας


Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αναγέννηση και οι Οικολόγοι Πράσινοι απάντησαν στα 13 ερωτήματα που απεύθυνε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007.

Η Διεθνής Αμνηστία πάντα εκτιμά ιδιαίτερα μια ανοιχτή και εποικοδομητική επικοινωνία με τις αρχές καθώς και με τους κυβερνώντες σε ολόκληρο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό απεύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα που δεν εξαντλούν όλα τα θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα ή τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά είναι ζητήματα που χρειάζονται επιτακτική απάντηση κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο και αγγίζουν τα ζητήματα της αστυνομικής κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας, του ρόλου της Ελλάδας στις έκνομες μεταγωγές κρατουμένων στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», του δικαιώματος στο άσυλο, του ρατσισμού και των διακρίσεων, της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και της εμπορίας ανθρώπων.

Ακριβώς λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι τα δυο κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα τα τελευταία χρόνια δεν απάντησαν στα ερωτήματα αυτά. «Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρωταρχικής σημασίας και θα πρέπει να αποτελεί έναν βασικό πυλώνα στα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων», δήλωσε ο Σίμος Μπούρας, Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύνοψη των θέσεων των κομμάτων

Στο αίτημα της Αμνηστίας για την έναρξη κοινοβουλευτικών ερευνών αναφορικά με τις έκνομες μεταγωγές και τις 64 καταγγελθείσες πτήσεις της CIA που διήλθαν από την Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε θετικά ενώ έχει ήδη θέσει το ζήτημα στο ευρωκοινοβούλιο. Η Δημοκρατική Αναγέννηση προτείνει τη διεξαγωγή αμερόληπτης δικαστικής έρευνας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούν τη σύσταση ανεξάρτητης εθνικής επιτροπής με στόχο την πλήρη διαλεύκανση των παράνομων πτήσεων και απαγωγών.

Σχετικά με τα θέματα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι κανένα τρομοκρατικό μέτρο που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι νοητό, ενώ τα σοβαρά ζητήματα παραβιάσεων από τις ΗΠΑ πρέπει να εγείρονται από την ελληνική πολιτεία στα πλαίσια διμερών σχέσεων. Η Δημοκρατική Αναγέννηση τονίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από την Ε.Ε. είναι απολύτως αναγκαία για να διαφυλάξουν τη ζωή και την ακεραιότητα των πολιτών, ενώ, οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν ότι θα απαιτήσουν από την αυριανή κυβέρνηση να καλέσει τις ΗΠΑ να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα συμβάλει στην άσκηση πιέσεων για τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με ατομικές καταγγελίες για βασανιστήρια και θα ζητήσει την επικύρωση από την Ελλάδα του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων και άλλης Σκληρής, Απάνθρωπης και Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας. Υπέρ της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου και της διεξαγωγής σε βάθος έρευνας πράξεων εξευτελιστικής ή απάνθρωπης μεταχείρισης τάσσεται και η Δημοκρατική Αναγέννηση. Παράλληλα, οι Οικολόγοι Πράσινοι θέτουν το θέμα της επικύρωσης ως πρώτη προτεραιότητα και προτείνουν τη σύσταση ειδικού δικαστικού οργάνου για να διερευνά τις ατομικές καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα σώματα ασφαλείας.

Για το δικαίωμα στο άσυλο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε συγκεκριμένες προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει στην Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η Δημοκρατική Αναγέννηση ζητά την αύξηση των κέντρων υποδοχής, την ενδυνάμωση των ΜΚΟ και τη διεύρυνση της ανθρωπιστικής άδειας παραμονής. Για το ίδιο ζήτημα οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάνε μεταξύ άλλων την επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, την οργάνωση των χώρων υποδοχής, την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και τη διευκόλυνση χώρων λατρείας των μεταναστών και των προσφύγων.

Υπέρ της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου για τη Διασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο προβλέπει την εξάλειψη των διακρίσεων για περιθωριοποιημένες ομάδες όπως οι Ρομά τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Αναφορικά με τις διακρίσεις και διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ισόχρονη διάρκεια κοινωνικής και στρατιωτικής θητείας, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να υποβάλει σύντομα πρόταση νόμου που να κατοχυρώνει τη συμβίωση (πολιτικό γάμο) ομοφυλοφίλων. Η πρόταση πολιτικού γάμου είναι αίτημα και των Οικολόγων Πρασίνων, που ζητούν σεβασμό της σεξουαλικής ταυτότητας όλων. Σε πλήρη αντίθεση, η Δημοκρατική Αναγέννηση θεωρεί «αδιανόητο το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων».

Η ευρύτερη και πληρέστερη εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί αίτημα και των τριών παρατάξεων που απάντησαν στα ερωτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Για  τα θέματα προστασίας των γυναικών θυμάτων εμπορίας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη διατυπώσει τροπολογία για τη σχετική νομοθεσία. Ταυτόχρονα, η εξάρτηση της προστασίας των θυμάτων εμπορίας από τη συνεργασία τους με τις αρχές σε ποινικές διαδικασίες δε βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αναγέννηση. Επίσης, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν συγκεκριμένες αλλαγές για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του φαινομένου και ζητούν μεταξύ άλλων τιμωρία των δουλεμπόρων και επιβολή κυρώσεων στους πελάτες.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την αρωγή των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.  Η Δημοκρατική Αναγέννηση προτείνει τη δημιουργία θεσμού «Οικογενειακού Συνηγόρου» με ενισχυμένες δικαιοδοσίες. Τέλος, για σοβαρές ελλείψεις στο νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας κάνουν λόγο και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ανακοίνωση 13/09/2007 - Διεθνής Αμνηστία

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 14/09/2007, 13:56:57
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Ανθρώπινα δικαιώματα:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας
Ένα εύκολο κέικ με γεύση μπανάνα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...