Οι κίνδυνοι του διαδικτύου και της τηλεόρασης


Είχε χθες σε επανάληψη (στη NET) την εκπομπή της Δρούζα με θέμα τους κινδύνους του διαδικτύου. Την πρώτη εκτέλεση της εκπομπής (εντός σαιζόν) δεν την είχα δει αλλά είχα διαβάσει σχετικά σε κάποιο blog (έψαξα να βρω σε ποιο, αλλά δεν το βρήκα, νόμιζα ήταν στο Lida's weblog).

Τέλος πάντων, μιας και τώρα πήρα κι εγώ μια γεύση περί τίνος επρόκειτο, έχω να πω ότι "άλλο να το βλέπεις και άλλο να το ακούς". Τα πράγματα ήταν χειρότερα απ' ότι περίμενα. Και λέω "πήρα μια γεύση" γιατί κανά μισάωρο (μαζί με σετ διαφημίσεων) κάθισα να δω και μετά εφάρμοσα την τιμωρία του συνειδητοποιημένου τηλεθεατή, UnPlug your Television!

Καταλαβαίνω ότι είναι καλοκαίρι, οι tv-stars έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν παρατεταμένες διακοπές και τα κανάλια είναι αναγκασμένα να παίζουν κάθε είδους επαναλήψεις (πασχαλινές, πρωτοχρονιάτικες κ.α.) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναλαμβάνουν και τα λάθη του παρελθόντος. Για παράδειγμα, εκείνη την περιβόητη εκπομπή με την φραμπελιά την συμπεριέλαβαν στις επαναλήψεις; Αν όχι, τότε ίσως δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ούτε και αυτή.

Τι έγινε στην λίγη ώρα που παρακολούθησα; Σχεδόν αμέσως, πέρα από τον τεράστιο τίτλο "ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ", ξέχασα το θέμα της εκπομπής και νόμιζα ότι ήταν μια εκπομπή αφιερωμένη γενικά στην παιδεραστία, την πορνογραφία, την απατεωνιά και τα ναρκωτικά. Τον τάδε τον βίασαν έτσι, του πήραν τα λεφτά, τον εκβίαζαν... Άρχισα να νομίζω ότι εγώ μπαίνω σε άλλο ιντερνέτ :-S

Και δηλαδή, αν το μήνυμα είναι μην μπαίνετε στο ιντερνέτ για να μην σας κλέψουν και να μην σας βιάσουν, ε τότε ούτε στους δρόμους πρέπει να κυκλοφορούμε γιατί γίνονται και εκεί ένα σωρό πράματα (μάλλον και πολύ περισσότερα, διότι μερικοί κακοποιοί δεν θα έχουν πρόσβαση στο ιντερνέτ άλλα έχουν πρόσβαση στους δρόμους). Στην δεύτερη περίπτωση βέβαια, το πράγμα χαρακτηρίζεται ως "παρανοϊκό". Στην πρώτη περίπτωση, λόγω της άγνοιας του παππού, της γιαγιάς και της θείας, το πράγμα χαρακτηρίζεται ως προϊόν με τηλεθέαση, για αυτό το κουτί του Σατανά!

Και δεν ξέρω, αν τυχόν σε ολόκληρη την εκπομπή ειπώθηκε κάπου ότι ντάξει, αυτά είναι κάποιες περιπτώσεις, αλλά υπάρχει και κάτι θετικό σε αυτό το έρμο το διαδίκτυο. Γιατί όκ, το πιασάρικο θέμα είναι να προβληθούν στο μέγιστο οι μεμονωμένοι κίνδυνοι, αλλά για χάρη της αντικειμενικότητας πρέπει να γίνει μια αναφορά και στην άλλη όψη, ειδικά όταν έχει και την πλειοψηφία. Και αν όντως η όλη προσπάθεια είναι για την προφύλαξη του κοινού, είπαν άραγε και πρακτικές συμβουλές προφύλαξης ή μόνο ανάλυσαν τα περιστατικά των βιασμών; Μήπως η προτεινόμενη λύση είναι ευνόητη, έστω και υποσυνείδητη; Όχι στο ιντερνέτ, ναι στην τηλεόραση (αυτήν ξέρεις, αυτήν εμπιστεύεσαι!).

Είπαν μήπως ότι και οι δημοσιογράφοι καθημερινά χρησιμοποιούν το ιντερνέτ για να βρίσκουν εύκολα τις ειδήσεις τους; Διευκρίνισαν μήπως αν το email της εκπομπής που υπάρχει στην οθόνη μαζί με το τηλέφωνο επικοινωνίας, μπαίνουν να το ελέγξουν μόνοι τους ή στέλνουν κάποιον πολύ ριψοκίνδυνο να μπει σε αυτήν την "κόλαση του διαδικτύου" για να το εκτυπώσει και να τους το δώσει σε ασφαλές χαρτί;

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια χώρα που εκεί οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι το αυτοκίνητο. Και μια μέρα βγαίνει μια εκπομπή με τίτλο "Οι κίνδυνοι του αυτοκινήτου" και αρχίζουν να πλακώνουν στις περιπτώσεις, σε έναν συνέβη το τάδε τροχαίο, σε έναν άλλο του έσκασε το λάστιχο και έφυγε στο χαντάκι, ένας πωρώθηκε τόσο που το έπλενε κάθε μέρα και πήγε και του έβαλε ακριβότερο στερεοφωνικό από αυτό που έχει μέσα στο σπίτι. Οπότε συμπέρασμα, άστο καλύτερα, ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ τα αυτοκίνητα!

Κάπως έτσι, δεν έχει νόημα να μπω περισσότερο στο τριπάκι του παραλογισμού για να αποδείξω το αυτονόητο. Άλλωστε αφού είστε εδώ, είστε στο ιντερνέτ και τα πολλά λόγια είναι περιττά. Και αν όντως θεωρείτε ότι δεν είστε ιδιαίτερα έμπειρος και θέλετε να μάθετε για τους κινδύνους στο διαδίκτυο, σοβαρά και με περισσότερο σεβασμό στην νοημοσύνη μας, επισκεφτείτε το saferinternet.gr

Πάντως εγώ για να είμαι αντικειμενικός, θέλω να παραδεχτώ από την πλευρά μου το θέμα του εθισμού. Όντως, στις περισσότερες περιπτώσεις το διαδίκτυο μπορεί να είναι εθιστικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό (εγώ λέω έτσι αυθαίρετα ένα 75%) αφορά μάλλον τα παιχνίδια (online games), δηλαδή δεν πρόκειται άμεσα για εθισμό που προκαλεί το διαδίκτυο καθαυτό. Το υπόλοιπο ποσοστό συμπεριλαμβάνει τους ανθρώπους που προφανώς βρήκαν στο διαδίκτυο μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ' ότι σε άλλα πράγματα όπως π.χ. η τηλεόραση. Δηλαδή, ένας τηλεθεατής που για χρόνια καθημερινά ζαβλακώνεται στον καναπέ κοιτώντας παθητικά την τηλεόραση, όταν ανακαλύψει το ιντερνέτ και δει τις δυνατότητες τότε...

Αυτό είναι μάλλον που άρχισε να φοβάται ολοένα και περισσότερο και η ελληνική τηλεόραση. Διότι σε άλλες χώρες που το ιντερνέτ είναι καθημερινότητα πλέον εκεί η τηλεόραση έχει συμβιβαστεί με το μέλλον της και μάλιστα εκεί το μέλλον έχει ήδη φτάσει.

Ύστερα πως θα πάει μπροστά αυτή η χώρα; Όταν υπάρχουν πράγματα που ενισχύουν τον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση; Ο κίνδυνος που διατρέχει το ίδιο το διαδίκτυο σε αυτήν την χώρα, είναι η απουσία σωστής ενημέρωσης. Και είδα για ένα διάστημα μια φιλότιμη προσπάθεια του κράτους, με διαφημίσεις "Μπορώ να πουλάω τα λουκούμια μου από το διαδίκτυο, να κάνω τις δουλειές μου τάκα-τάκα μέσα από το ιντερνέτ..." αλλά τι να σου κάνουν 20 δευτερόλεπτα σποτάκια, μπροστά στην σοβαρή και υπεύθυνη δημοσιογραφία (;)

Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την τηλεόραση, αν θέλει να συμβάλει στην πρόοδο και από την πλευρά της ας προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ας κάνουν μια σοβαρή προσπάθεια με μια σειρά εκπομπών για τις δυνατότητες και τους δρόμους που ανοίγει το διαδίκτυο. Ας είναι έστω από την κρατική τηλεόραση. Αν πάλι εξακολουθεί να θέλει να κάνει μια εκπομπή για "κινδύνους", ας κάνει μια εκπομπή για τους Κινδύνους της τηλεόρασης, π.χ. με τους εξής άξονες:

  • Πως μπορεί να βλέπεις τηλεόραση και να νομίζεις ότι ενημερώνεσαι αλλά ουσιαστικά να παραπληροφορήσαι από διαπλεκόμενα συμφέροντα.
  • Πως μπορεί να βλέπεις τηλεόραση και να νομίζεις ότι διασκεδάζεις αλλά ουσιαστικά να ζαβλακώνεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου.
Αν ένας άνθρωπος βλέπει καθημερινά επί 10 χρόνια 5-7 ώρες τηλεόραση, πρόκειται για μια φυσιολογική ζωή. Αν είναι 5-7 ώρες στο internet τότε είναι άρρωστος και εθισμένος.

Αντικειμενικά πράγματα :-)

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 19/08/2007, 14:48:16
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Σκέφτομαι και γράφω:


Κοινωνικός σχολιασμός

Επισκέπτης

nounoukos

19/08/2007, 20:03:31

Απ: Οι κίνδυνοι του διαδικτύου και της τηλεόρασης

ω, ποσο δικιο εχεις!
ειμαι σιγουρος οτι θα συμφωνησουν μαζι σου και οι υπολοιποι 2.736.793 ελληνες χρηστες του ιντερνετ (συμφωνα με μια ερευνα του εθνικου δικτυου ερευνας και τεχνολογιας, μαρτιος 2007)
αυτο σημαινει οτι το υπολοιπο 75% περιπου του πληθυσμου μαλλον παρακολουθει αποσβολωμενο την κυρια δρουζα να λογυδρει για τους κινδυνους του διαδικτυου (εδω που τα λεμε τη δουλεια της κανει η γυναικα) και να σταυροκοπιεται που δεν εχει ιντερνετ, και αργοτερα το βραδυ να προσευχεται για το παιδι ή το εγγονι, μην μπλεξει ποτε με αυτο το διαολο..
με λιγα λογια, χαιρε χασμα γενεων.
και αφου πολυ ευκολα φανταζομαι οτι το κύριο ταργκετ γκρουπ της κυριας δρουζα δεν χρησιμοποιει ιντερνετ, τι θες να πει η γυναικα.. οτι το μεγαλυτερο μερος της ερευνας που εκανε πραγματοποιηθηκε απο πληροφοριες που πηρε μεσω του ιντερνετ;
παντως ειναι ενδεικτικο της καταστασης οτι σε κανενα προγραμμα τηλεοπτικου σταθμου δεν υπαρχει μια εκπομπη αφιερωμενη στο διαδικτυο.

Επισκέπτης

anna

20/08/2007, 13:51:05

Απ: Οι κίνδυνοι του διαδικτύου και της τηλεόρασης

Δεν ξέρω αν είναι σαν το ποδήλατο...αλλά η έμπνευση όντως ξαναέρχεται γράφοντας, ως φαίνεται... :)
(Προβλέπω πάντως μετά από κάποιο διάστημα-μερικά χρόνια ίσως, να αλλάζει πορεία η προσπάθεια διαμόρφωσης της κοινής γνώμης επί του θέματος από την τηλεόραση...όταν συνειδητοποιήσει ότι με το να κινδυνολογεί, απλά κρατά ερμητικά κλειστά τα μάτια στη νέα πραγματικότητα, κάτι που τελικά, θα αποβεί και εις βάρος της αν συνεχιστεί.)

Επισκέπτης

_fantom_

20/08/2007, 19:47:43

Απ: Οι κίνδυνοι του διαδικτύου και της τηλεόρασης

@nounoukos

μια τηλεοπτική εκπομπή για το internet, που την έκαναν 4 άτομα (σε στυλ κάπως σαν τους [email protected] που είχε το 2000 στο ALTER) πέτυχα τώρα το καλοκαίρι στο Μακεδονία TV (νομίζω). την πέτυχα 2 φορές μεταμεσονύκτια (μάλλον επανάληψη) και πρέπει να ήταν καινούργια (ίσως τα πρώτα 2 επεισόδια) και τελικά δεν ξέρω αν συνεχίστηκε η προσπάθεια.

Επισκέπτης

rosebud

20/08/2007, 20:23:17

Απ: Οι κίνδυνοι του διαδικτύου και της τηλεόρασης

Φάντομ καταλαβαίνω απόλυτα αυτά που λες...Εξάλλου και γω η ίδια είμαι χωμένη συνεχώς εδώ μέσα...Σε ένα μόνο πράγμα δεν θα συμφωνήσω...Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά,ή καλύτερα εφήβους,το πράγμα είναι λίγο ανεξέλεγκτο.Δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι της πορνογραφίας ή των κακοποιών που μπορεί να καιροφυλακτούν και οι οποίοι στο κάτω κάτω επιδέχονται συμβουλών και καθοδήγησης...Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα τα οποία μπορεί να ανακαλύψει ένα παιδί στο ίντερνετ και να μην το πάρεις είδηση.(Προσωπικά μιλώντας...σήμερα ήταν η ελιά,αύριο μπορεί να είναι κάτι άλλο)Και εδώ γεννάται το ερώτημα...Μέχρι ποιο σημείο μπορείς να σέβεσαι την "προσωπική" ζωή ενός παιδιού στο διαδίκτυο?Μήπως αν περνάς δήθεν τυχαία μπροστά από την οθόνη είναι σαν να παραβιάζεις το ημερολόγιό του?Και τι γίνεται με όλα αυτά τα παιδιά που μπαίνουν στο ίντερνετ από νετ-καφέ?
Την εκπομπή δεν την είδα αλλά μπορώ να φανταστώ τι έλεγε.Άκουσα όμως κάποιον εκφωνητή ραδιοφωνικής εκπομπής να λέει ότι μόνο οι ανώμαλοι μπαίνουν στο ίντερνετ!Και τόνιζε ότι δεν είναι φυσιολογικό να το χρησιμοποιείς,γιατί οι άνθρωποι εκεί μέσα δεν είναι πραγματικοί και δεν...μυρίζουν!Προφανώς όμως κάποιοι ξεχνούν ότι ίντερνετ δεν σημαίνει μόνο φόρουμς γνωριμιών!

Επισκέπτης

_fantom_

20/08/2007, 21:09:04

Απ: Οι κίνδυνοι του διαδικτύου και της τηλεόρασης

φυσικά για τα παιδιά χρειάζεται απαραίτητα γονική καθοδήγηση

βέβαια ίσως είναι λίγο ασαφές μέχρι ποια ακριβώς ηλικία, π.χ. στο COPPA (http://www.coppa.org/) ορίζει στα 13 χρόνια, αλλά μπορεί να χρειάζεται και για κανά 2 χρόνια ακόμα, ανάλογα με την ωριμότητα και την εξοικείωση του κάθε παιδιού. πάντως άμα αφήσεις ένα παιδί π.χ. του δημοτικού ανεξέλεγκτο στο νετ, είναι σαν να το αφήνεις στην θέση του οδηγού με τη μηχανή αναμμένη (μπορεί να παίξει με τα φώτα, μπορεί ακούσει μουσική, αλλά μπορεί να πατήσει και το γκάζι).

το πρόβλημα ειδικά στην Ελλάδα, είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ίδιοι οι γονείς δεν έχουνε καμία σχέση με το internet, και απλά παίρνουν έναν υπολογιστή για να έχει και το παιδί τους υπολογιστή και έτσι πρέπει το παιδί να μάθει από μόνο του. Στις περιπτώσεις που οι γονείς γνωρίζουν, θα πρέπει να εκπαιδεύσουν σωστά και το παιδί, όπως το εκπαιδεύουν και μεταδίδουν την εμπειρία τους και για όλα τα άλλα πράγματα.

οι έφηβοι είναι εκ φύσεως περίεργοι αλλά πάντως από την άλλη, είναι μάλλον ακραίο να θεωρηθεί ακατάλληλο για ανηλίκους, μπορεί π.χ. να χρησιμοποιηθούν ειδικά φίλτρα, που κόβουν την πρόσβαση από ύποπτες ιστοσελίδες.

Επισκέπτης

doureios-ipnos

21/08/2007, 04:04:30

Απ: Οι κίνδυνοι του διαδικτύου και της τηλεόρασης

επ!!!εσίς συζητάτε στην αυλή κι εγώ σας ψάχνω στο σαλονι :p
καλά λέω ότι είμαι απροσάρμοστο :(
εν τάχει να προσθέσω τις παόψεις μου:
όντως το διαδίκτυο μπορέι να είναι επικίνδυνο (όταν πχ πέσουν παιδιά-έφηβοι πάνω σε οδηγίες του στυλ:πώς νακάνετε το τελειο έγκλημα,πώς να κατασκευάσετε μια βόμβα..αλλά το μεγαλύτερο απ όλα τα προβλήματα τελικά έιναι όταν οι γονεις άσχετοι με τις νέες τεχνολογίες κ άναυδοι παρακαλουθούν τη μύηση των παιδιών τους σ αυτές.
όσο δε για γους γνωρίζοντες,εγώ είμαι υπέρ μιας διακριτικής,διακριτικότατης παρακολούθησης κ καθοδήγησης :)
αυτό που μου κάνει ευχάριστη εντύπωση πάντως είναι ότι ήδη από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού οι δάσκαλοι ζητούν εργασίες παραπέμποντας και σε συγκεκριμένα σάϊτς,κάτι που και αποκαλύπτει στα παιδιά τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν στα χέρια τους,και τους μαθαίνει την έρευνα και τα καθοδηγεί στη σωστή χρήση του διαδικτυου :)
με τα τωρινά δεδομένα μας κάποια πράγματα μπορεί να φαίνονται αυτονοητα αλλά τρελέινομαι(κ πάλι ευχάριστα) όταν σκέφτομαι ότι στο σχολέιο για να κάνω μια εργασία έπρεπε να καταφύγω στη βιβλιοθπήκη του σχολείου ή στο δημοτική βιβλιοθηκη,ενώ τα σημερινά μικρούλια έχουν ολον τον πλούτο της γνώσης στο γραφείο τους :)

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...