Να καπνίζεις ή να μην καπνίζεις;


Να καπνίζεις ή να μην καπνίζεις; Ιδού η απορία!

Επιστρέφοντας από το περίπτερο όπου είχα πάει να πάρω τσιγάρα, και διαπιστώνοντας ότι πήραν για ακόμη μια φορά μια μικρή αύξηση, ξύπνησαν πάλι οι σκέψεις περί διακοπής του καπνίσματος. Όλοι οι καπνιστές συχνά πυκνά το σκέφτονται. Ένα μεγάλο ποσοστό εξ´ αυτών το θεωρεί κακή συνήθεια, και μετανιώνει που το ξεκίνησε (Υπάρχουν βέβαια, και αυτοί που δηλώνουν ότι τους αρέσει το κάπνισμα και δεν έχουν σκοπό να το σταματήσουν).

Γενικά και αντικειμενικά πάντως, και σύμφωνα και με τα λεγόμενα των γιατρών, είναι επιζήμιο και επικίνδυνο για τον οργανισμό μας. (Με επιφύλαξη αναφέρω, ότι ενδεχομένως να είναι επιζήμιο και για το περιβάλλον, λόγω του καπνού που ελευθερώνεται από την καύση στον αέρα ή ακόμα και του φίλτρου του τσιγάρου που απ´ όσο ξέρω δεν ανακυκλώνεται) Αυτήν την φορά λοιπόν, μου ήρθε και μια επιπλέον σκέψη. Τι θα γινόταν αν όλοι σταματούσαν το κάπνισμα;

Μια πρώτη απάντηση είναι ότι θα έβρισκαν όλοι την υγειά τους. Αν το σκεφτείτε όμως πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσετε ότι θα δημιουργούνταν και ένα μεγάλο πρόβλημα. Πίσω από το προϊόν «τσιγάρο», υπάρχει μια μεγάλη αλυσίδα εργαζομένων που περιλαμβάνει τους καπνοπαραγωγούς, τους εργαζόμενους σε καπνοβιομηχανίες ακόμη και τους προμηθευτές των τσιγάρων στην αγορά και τα περίπτερα (που για τα περίπτερα, αν και διαθέτουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τα τσιγάρα είναι βασική πηγή εσόδων). Χοντρικά λοιπόν το δίλημμα ανήκει στην κατηγορία «ο θάνατός μου, η ζωή σου» αλλά και στην κατηγορία «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Όλα όσα λέγονται από ειδικούς (και μη) εναντίων του καπνίσματος είναι μεν υπέρ της υγείας μας, αλλά είναι και κατά όλων αυτών που στηρίζονται οικονομικά στην παραγωγή του τσιγάρου. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Υγείας μας προειδοποιεί συνεχώς για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Από την άλλη, το Υπουργείο Γεωργίας τι λέει στους καπνοπαραγωγούς; Υπάρχουν χωριά τις Ελλάδας που, αν όχι εξολοκλήρου, κατά το ήμισυ εξασφαλίζουν τα έσοδά τους από την παραγωγή του καπνού. Επιπλέον ποια η γνώμη του Υπουργείου Οικονομίας, που εισπράττει φόρους από την αγορά κάθε πακέτου τσιγάρων;

Βλέπετε πόσο περίπλοκο είναι το θέμα; Όταν κάποιος αναλύει στην τηλεόραση τις συνέπειες του καπνίσματος, από την μια προσπαθεί να βοηθήσει όλους τους καπνιστές να αντιληφθούν το κακό που κάνουν στον εαυτό τους και από την άλλη θίγει δημόσια τα συμφέροντα όσων ζουν από αυτό. Τελικά πιο είναι το σωστό; Πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο; Ενδεχομένως, πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα των πολλών δημιουργώντας ένα πρόβλημα σε λιγότερους. Είναι αυτό που λέμε ότι κάποιος πρέπει να θυσιαστεί για το κοινωνικό συμφέρον.

Βέβαια, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος καπνιστής που θα πει ότι δεν κόβει το κάπνισμα για να συνεχίσει να ενισχύει οικονομικά όσους στηρίζονται σε αυτό και είναι λογικό. Απλά παρουσιάζουμε εδώ μια άλλη διάσταση του προβλήματος.

Είναι κάπως απίθανο πάντως, να σταματήσουν όλοι το κάπνισμα. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να υπάρξει μια βοήθεια στους νέους ηλικίας 16-20 ετών (ηλικίες που συνήθως αρχίζουν τον κάπνισμα) ώστε να μείνουν μακριά από το τσιγάρο. Έτσι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος και να γίνει ομαλά η αλλαγή. Πάντως παράλληλα, όσοι από εμάς τους μεγαλύτερους τα καταφέρουμε... σίγουρα θα έχουμε προσωπικό όφελος.

netrino.gr

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 13/02/2004, 21:57:06
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Σκέφτομαι και γράφω:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...