Παιδιά και Κινητά Τηλέφωνα


Ε.ΚΑΤ.Ο. - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 03/11/2006

Το κινητό τηλέφωνο έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα επικοινωνίας. Η χρήση του όμως έχει επεκταθεί εκτός από τους ενήλικες και στα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έχει πραγματοποιήσει η Ε.ΚΑΤ.Ο. σε 478 νέες και νέους, σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά-νέους, προέκυψε ότι οι νέοι ηλικίας από 12 έως 18 ετών χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο για συνομιλίες – μηνύματα αλλά και για να «κατεβάζουν» ring tones και άλλο υλικό.

Στο άλλο υλικό ανήκει κυρίως, όπως ανακαλύπτουν καθημερινά οι εθελοντές που πραγματοποιούν τα Σεμινάρια για την ασφαλή πλοήγηση τα βίντεο και οι φωτογραφίες με πορνογραφικό υλικό !!!

Αυτές οι φωτογραφίες και τα βίντεο ανταλλάσσονται και μεταξύ των νεαρών χρηστών με τις δυνατότητες που τους παρέχουν τα κινητά τους τηλέφωνα blue-tooth & infrared χωρίς κόστος.

Η επαφή και η γνωριμία των νεαρών με τις υπηρεσίες αυτές βρίσκεται καθημερινά μπροστά τους σε αρκετά περιοδικά που κυκλοφορούν στα σπίτια μας, από τα πιο απλά ως τα πιο «σύνθετα».

Περιοδικά που φιλοξενούν το πρόγραμμα της τηλεόρασης διαφημίζουν σελίδες με μικρές φωτογραφίες που απεικονίζουν πολλές φορές απροκάλυπτα και χωρίς έστω και τυπικά την ένδειξη ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ, και «προκαλούν - προσκαλούν» το κοινό να στείλει μήνυμα από το κινητό του για να αποκτήσει το πολυπόθητο βίντεο ή φωτογραφία.

Ο ίδιος τρόπος χρησιμοποιείται και την απόκτηση των ήχων που χρησιμοποιούν τα παιδιά στα κινητά τους τηλέφωνα  

¨Όταν είσαι κάτοχος ενός τέτοιου βίντεο ή φωτογραφίας μπορείς να γίνεις πολύ γρήγορα «διάσημος» στο σχολικό και φιλικό περιβάλλον ομολόγησε ένας από τους νεαρούς που μας αποκάλυψε το περιεχόμενο των εικόνων που είχε «κατεβάσει».

Παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μια τάση των γονιών να αγοράζουν κινητά τηλέφωνα στα παιδιά τους από μικρή ηλικία - μόλις τελειώσουν το δημοτικό !!!– για να έχουν όπως ισχυρίζονται άμεση «επικοινωνία» μαζί τους. Έτσι λοιπόν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των παιδιών να έχει εξοικειωθεί στην ιδέα του κινητού τηλεφώνου ενώ αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των εφήβων.

Καρτο-κινητό διαθέτει ποσοστό που φτάνει το 62% ενώ οι υπόλοιποι νέοι έχουν σύνδεση σε «πακέτο» της οικογένειας ενώ είναι πολύ λιγότεροι εκείνοι που πληρώνουν μόνοι τους σύνδεση.

Άλλωστε οι νέοι ξοδεύουν ένα σημαντικό ποσό του διαθέσιμου εισοδήματός τους στα κινητά προϊόντα που έχει επιπτώσεις στα παραδοσιακά μη-κινητά αγαθά όπως τα CD μουσικής, σοκολάτες και σνάκ, και τα video/ pc / playstation games.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο αριθμός των γραπτών μηνυμάτων που στέλνουν τα παιδιά  - νέοι μηνιαία κυμαίνεται από 100 μέχρι 160 μηνύματα μηνιαίως.

Το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας ξεκινά 1,19 € ευρώ το SMS, το MMS κοστίζει περισσότερο αλλά επιπλέον η υπηρεσία αυτή δεν στέλνει άμεσα το μήνυμα στο κινητό. Αναγκάζει τον χρήστη να ανταλλάξει τουλάχιστον 4 μηνύματα με την υπηρεσία αυτή για να ανεβάζει το κόστος  χρέωσης.

Το γεγονός με τους νεαρούς που βιντεοσκόπησαν τις προσωπικές ερωτικές περιπτύξεις τους, τις οποίες ήθελαν μετά να πουλήσουν έναντι του ποσού των 3 €, αναδεικνύει το πρόβλημα και θα πρέπει τόσο η πολιτεία, οι γονείς αλλά και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.   

Τα παιδιά από τη στιγμή που αποκτούν αντίστοιχο υλικό, όπως έδειξε και η έρευνα που εξελίσσεται, μοιράζονται με κάθε τρόπο, Bluetooth, infrared, SMS, όταν αυτό είναι εφικτό από τη «μορφή» το υλικό, ενώ αρκετές φορές μπαίνουν στη διαδικασία αντιγραφής μέσα από τον εκβιασμό συμμαθητών και φίλων. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα γνωρίζει άνθιση την εποχή των σχολικών εκδρομών όπου οι νεαροί βρίσκονται εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος και προσπαθούν άλλοτε να εντυπωσιάσουν και άλλοτε να ενταχθούν στη «σχολική κλίκα» συμμετέχοντας σε κάθε λογής δραστηριότητα.

Να θυμίσουμε ότι κινητό τηλέφωνο, στην Ελλάδα, έχει στην κατοχή του το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών ηλικίας άνω των 11 ετών, επειδή αποτελεί μέσο άμεσης επικοινωνίας της δυάδας γονιού-παιδιού...., αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμη έχει γίνει πλέον η κατάσταση.

Το στοιχείο αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνεται ενημέρωση για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά από την χρήση του κινητού τηλεφώνου.
 
Η Ε.ΚΑΤ.Ο. προτείνει συγκεκριμένα εκτός από το γνωστό   

να απαγορευτεί η χρήση κινητού μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας ( σχολεία – φροντιστήρια κλπ )

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

το κράτος ή οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να συμπεριλάβουν όρο στα συμβόλαια τους, που να αναφέρει ότι αυτοί που υπογράφουν ( και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι γονείς ή οι κηδεμόνες των παιδιών ) ότι λαμβάνουν την ευθύνη για την χρήση ή διακίνηση του πορνογραφικού υλικού που μπορεί  να κάνει ο χρήστης.

Όταν στα περιοδικά με περιεχόμενο που δεν απευθύνεται σε ανηλίκους, υπάρχει η υποχρέωση η απαγόρευση πώλησης τους προς αυτούς να είναι γραμμένη στο εξώφυλλο ή στην ράχη του εντύπου,  και το ίδιο ισχύει για τις βιντεοκασέτες αγοράς και ενοικίασης ΓΙΑΤΙ κανείς μας δεν ενδιαφέρεται και δεν ανησυχεί για το πορνογραφικό υλικό στο οποίο έχουν πρόσβαση τα παιδιά και το διακινούν επιπλέον μέσω των κινητών τηλεφώνων.

Στην Αγγλία πραγματοποιείται από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας φραγή μέσω προγράμματος, στις συγκεκριμένες υπηρεσίες αλλά και σελίδες του διαδικτύου με πορνογραφικό υλικό όταν επιχειρείται πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου. Αυτοί που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε απαγορευμένες υπηρεσίες θα πρέπει να εγγραφούν και να έχουν αποδεικτικό ότι είναι ενήλικες.

Η τελευταία γενιά κινητών τηλεφώνων επιτρέπει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο αλλά και σε υπηρεσίες όπου εκεί είναι πιθανό να δεις μη απαγορευμένα περιεχόμενα, κάποια από τα οποία δεν είναι κατάλληλα για το νεώτερο ακροατήριο.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο, καθώς και για τους κινδύνους και τρόπους αντιμετώπισης τους μπορείτε να βρείτε στη μας, www.ekato.org  ή να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλέφωνα : 2310-226426/949321 και στα e-mail: [email protected] 

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 06/11/2006, 09:51:12
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Τεχνολογία:


Κοινωνικός σχολιασμός

Επισκέπτης

libertarian

06/11/2006, 12:41:58

"Η χρήση του όμως έχει επεκταθεί εκτός από τους ενήλικες και στα μικρά παιδιά. "

Μάλλον το αντίθετο έχει συμβεί :-) η χρήση του έχει επεκταθεί και στους ενήλικες εκτός από τα παιδιά :) Τι να το κάνει ο μπάρμπας το κινητό ή η μαμά που δεν ξέρει να στείλει ούτε μήνυμα; Ο/η teenager το χρειάζεται περισσότερο από τους γονείς του/τις περισσότερες φορές. Βγαίνει περισσότερο έξω, έχει σύνήθως περισσότερους φίλους, έχει κορίτσι/αγόρι με το οποίο είναι ερωτευμένος/η (πολύ πιο έντονα απ'ότι είναι ένας ενήλικος ή οι παντρεμένοι) και του στέλνει 1.000.000 μηνύματα...

Όσο για το πορνογραφικό υλικό είναι φυσικό να γυρίζει στα κινητά των teenager... σε αυτήν την ηλικία έχεις την μεγαλύτερη περιέργεια και τις περισσότερες ορμές. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...