Έξοδος από την πυρηνική τεχνολογία: "Ειρηνική" και Πολεμική


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - www.ecogreens.gr

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ: ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι μόνη ασφαλής λύση είναι η συνολική έξοδος από την πυρηνική τεχνολογία: «ειρηνική» και πολεμική

Ως πυρηνική βόμβα μπορούσε να εννοήσει κανείς μέχρι πρόσφατα την πυρηνική δυνατότητα του Πακιστάν, της Ινδίας ή του Ισραήλ. H κρίση, όμως, γύρω από τα πυρηνικά σχέδια του Ιράν έχει στην πραγματικότητα προκαλέσει μια μετατόπιση της συζήτησης από το πραγματικό πρόβλημα (απειλή πυρηνικής ενέργειας στην «ειρηνική» και πολεμική της διάσταση) στο ποιος θα προωθήσει τη δική του πυρηνική τεχνολογία: Ρωσία, Ευρώπη ή ΗΠΑ.

  • Ακούμε έκπληκτοι για το «δικαίωμα» ΟΛΩΝ στην πυρηνική ενέργεια, ενώ μέχρι πρόσφατα εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωναν για το δικαίωμα τους να ζήσουν χωρίς ραδιενέργεια και πυρηνικά και χωρίς άλλα Τσερνομπίλ
  • Αγανακτούμε με την αμερικανική κυβέρνηση που απειλεί «θεούς και δαίμονες» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ίδια στιγμή που σφυρίζει αδιάφορα για τα πυρηνικά του Ισραήλ, προωθεί θεωρίες για ευέλικτα «πυρηνικά» όπλα και υπογράφει συμφωνία «πυρηνικής συνεργασίας» με την Κίνα και την Ινδία (επισημοποιώντας την άρνηση της Ινδίας να θέσει υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας το ένα τρίτο των πυρηνικών εγκαταστάσεών της, ακριβώς αυτές που συμμετέχουν στην παραγωγή υλικού για πυρηνικό εξοπλισμό).
  • Ακούμε για προσφορά του Ιράν να βοηθήσει κι άλλους σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, για να μεταφερθεί ο εφιάλτης και σε άλλες περιοχές, και βλέπουμε με απορία τόσο την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών όσο και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να σιωπούν απέναντι στην «προσφορά» της Ιρανικής κυβέρνησης να βοηθήσει τους γείτονες (συμπεριλαμβανομένης Τουρκίας, Ελλάδας) σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας.
  • Απορούμε με την υποστήριξη των πυρηνικών σχεδίων της γειτονικής Βουλγαρίας και Τουρκίας από τον πρωθυπουργό, λίγες μόνο μέρες μετά το ατύχημα τάξης 2 (τάξη 7 ήταν το Τσερνομπίλ) στο Κοζλοντούι.
  • Βλέπουμε με ανησυχία την προσπάθεια να ταυτιστεί η απόκτηση πυρηνικού εργοστασίου με την «εθνική υπερηφάνεια» και να ενός λαού και να αγνούνται οι κίνδυνοι που συνοδεύουν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη σεισμικότητα.
  • Παρατηρούμε έκπληκτοι ότι οι Ρώσοι, που η τεχνολογία τους συνδέθηκε με την μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή (Τσερνομπίλ) μέχρι σήμερα, δίνουν νέα πνοή στο πυρηνικό λόμπι και τον ανταγωνισμό μεταξύ των πυρηνικών πλασιέ, προωθώντας την πυρηνική συνεργασία με το Ιράν,
  • Δεν μπορούμε να κρύψουμε την οργή μας που Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) συνεργάζονται μεταξύ τους για να προτείνουν στο Ιράν να πάρει από το δικό τους πυρηνικό «καλάθι», ώστε να μην υπάρχει ...πρόβλημα.
  • Δεν ξεχνάμε την παλαιότερη έντονη προβολή της συνεργασίας Τουρκίας και Πακιστάν στον πυρηνικό τομέα, τις εκτιμήσεις κάποιων ότι θα κατέληγε σε απόκτηση πυρηνικής βόμβας από την Τουρκία, και τα συμπεράσματα των ίδιων κύκλων ότι η Ελλάδα «όφειλε» να αποκτήσει το ταχύτερο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και μέσω αυτού τη βόμβα, ώστε να διατηρηθεί? η εξοπλιστική ισορροπία.

Δεν σκοπεύουμε να τρελαθούμε εντελώς, παρά την προσπάθεια ορισμένων να μας επιστρέψουν σε εποχές πυρηνικής παράνοιας. Στην ευρύτερη περιοχή, στην Ευρώπη, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, το Ιράν οι πολίτες και τα αντιπυρηνικά κινήματα πρέπει να συντονιστούν.

Η «αντιπυρηνική πλατφόρμα» στη γειτονική Τουρκία με συμμετοχή 150 περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων και η πρόσφατη κινητοποίηση 10.000 πολιτών στη Σινώπη, δείχνουν τον δρόμο της συνεργασίας και της κινητοποίησης.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ παραμένουν ενεργοί στην αντιπυρηνική στάση τους και θα αγωνιστούν με όλες τις δυνάμεις τους για την κατάργηση ΟΛΩΝ των όπλων μαζικής καταστροφής, την έξοδο από τον πυρηνικό εφιάλτη, «ειρηνικό» και πυρηνικό, και την στροφή στην εποχή του ήλιου και του ανέμου.

Η γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Ημερομηνία : 20/05/2006, 12:53:24


Δείτε επίσης στην ενότητα Οικολογία:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


φασολάδα με ρύζι

Φασολάδα με ρύζι
Έβαλα πράσινη πιπεριά και μουστάρδα


Πέτουρα

Πέτουρα
Με λιωμένο βούτυρο και τυρί φέτα


ομελέτα με μανιτάρια

Ομελέτα με μανιτάρια
Απλή περίπτωση ομελέτας με μανιτάρια και κρεμμύδι


μανέστρα

Μανέστρα
Κριθαράκι με χυμό ντομάτας


ομελέτα με λουκάνικα

Ομελέτα με λουκάνικα
Έβαλα επίσης πιπεριά και κρεμμύδι


πλιγούρι με πιπεριές

Πλιγούρι με πιπεριές
Εύκολη συνταγή και νόστιμη


πουρές πατάτας

Πουρές πατάτας
Δεν είναι η κλασική συνταγήΝαύπλιο

Ναύπλιο
Πήγαμε για μία μονοήμερη εκδρομή


κάστρο

Κως
Το νησί του Ιπποκράτη


Πόρτο Κατσίκι

Λευκάδα
Σύντομος τουριστικός οδηγός


Πάργα

Πάργα
Όμορφος παραδοσιακός οικισμός


Ρόδος

Ρόδος
Το νησί των Ιπποτών


παραλία Χαλκιδικής

Χαλκιδική
Σαν την Χαλκιδική δεν έχει :-)


Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας από την κα. Μαρία Ευθυμίου
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


κολοκυθάκια τηγανιτά

Συνταγή για κολοκυθάκια τηγανιτά με κουρκούτι
Ταιριάζουν με τζατζίκι