Τα γάντια μιας χρήσης


Σήμερα ήθελα να γράψω για τα γάντια μιας χρήσης, την χρησιμότητα τους και την σκοπιμότητα της χρήσης τους. Βασικά ήθελα να γράψω σχετικά εδώ και πολύ καιρό αλλά τώρα που έχει γίνει και επίκαιρο το θέμα, βρήκα επιπλέον ερεθίσματα και πέρασα επί του πρακτέου.

Γενικά παρατηρούσα εδώ και χρόνια που φορούσαν γάντια διάφοροι άνθρωποι που χειρίζονταν τρόφιμα όπως για παράδειγμα στο κρεοπωλείο ή στο σούπερ μάρκετ στα αλλαντικά/τυριά και έβλεπα κάποια πράγματα τα οποία ήθελα να τα σχολιάσω αλλά είναι από αυτά τα σχόλια που εύκολα σε κάνουν τον “γερο-παράξενο” τύπο.

γάντι μιας χρήσης

Έβλεπα για παράδειγμα έναν άνθρωπο να φοράει γάντια μιας χρήσης και να κόβει αλλαντικά και με τα ίδια γάντια να πιάνει τον σκουπιδοτενεκέ και να βγαίνει από το μαγαζί να πετάει τα σκουπίδια στον κάδο απορριμάτων και να ξαναμπαίνει στο μαγαζί και να συνεχίζει με τα ίδια γάντια να ξανακόβει τα αλλαντικά.

Εδώ εγώ εντοπίζω ένα πρόβλημα, δεν ξέρω αν το βλέπετε κι εσείς. Τα γάντια μιας χρήσης, ένας άνθρωπος που χειρίζεται τρόφιμα, υποτίθεται ότι τα φοράει για να μας δώσει την αίσθηση της καθαριότητας, ότι δεν πιάνει τα τρόφιμα που θα βάλουμε στο στόμα μας με βρόμικα χέρια.

Με μια συμπεριφορά όπως η προηγούμενη που περιέγραψα, καταλήγει να μας τα “σερβίρει” με βρόμικα γάντια. Τα γάντια με τα οποία προηγουμένως χειρίζονταν βρόμικα σκουπίδια ή σφουγγάριζε, τα χρησιμοποιεί στην συνέχεια για να χειριστεί το φαγητό μας.

Αν είσαι παρατηρητικός και δεις την συγκεκριμένη στιγμή, της εναλλαγής χειρισμού βρόμικο-καθαρό πιστεύω φαίνεται το πρόβλημα, αλλιώς απλά βλέπεις τα γάντια και εφόσον δεν ξέρεις τι έχει προηγηθεί, απλά εύχεσαι να είναι καθαρά τα γάντια.

Δεν πιστεύω ότι είναι όλοι έτσι, έχω δει και άλλες συμπεριφορές, δηλαδή ανθρώπους να αλλάζουν γάντια μεταξύ βρόμικου-καθαρού για παράδειγμα όταν πρόκειται να πιάσουν τρόφιμα και να τα βγάζουν όταν πρόκειται να πιάσουν λεφτά για να δώσουν τα ρέστα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι μειοψηφία αυτοί οι πιο συνειδητοποιημένοι χρήστες γαντιών μιας χρήσης.

Δεν ξέρω πως σας ακούγομαι, πάντως αν σας ακούγονται παράξενες αυτές οι λεπτομέρειες, μπορείτε να σκεφτείτε και ένα άλλο επιχείρημα που έχω να σας πω. Από την στιγμή που τα γάντια λέγονται μιας χρήσης, πως γίνονται να χρησιμοποιούνται για δύο χρήσεις; Δηλαδή αν θεωρήσουμε μια χρήση ο χειρισμός τροφίμων, και μια χρήση ο χειρισμός σκουπιδιών ή το σφουγγάρισμα, πως γίνονται τα ίδια γάντια μιας χρήσης να χρησιμοποιούνται για δύο χρήσεις; Υπάρχει ένα θέμα, και από τυπικής πλευράς με βάση τον ορισμό τους, έτσι δεν είναι;

Υπάρχει μία απάντηση, που μπορεί να συνδυάσει και τις δύο χρήσεις σε μία. Η μία χρήση που μπορεί κάποιος να φοράει γάντια και να πιάνει βρόμικο-καθαρό-βρόμικο κ.ο.κ. είναι το να μην λερώνει τα χέρια του, αδιαφορώντας αν πιάνοντας με βρόμικα γάντια το καθαρό το λερώνει με αόρατη βρωμιά.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι δεν είναι πολύ λειτουργικό (ή έχει μεγαλύτερο κόστος) να αλλάζεις συνέχεια γάντια, γιατί δεν είναι 5-10 λεπτά αυτή η κατάσταση, μια τέτοια δουλειά μπορεί να κρατάει 8 ώρες ή και παραπάνω, όμως πιστεύω ότι πρέπει να το φιλοσοφήσουμε λίγο το πράγμα, να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε και πως μπορούμε να το πετύχουμε.

Μια απλή σκέψη είναι να έχουμε δύο ζευγάρια γάντια διαθέσιμα, ένα για βρόμικα π.χ. για τα σκουπίδια και ένα ζευγάρι για καθαρά στα τρόφιμα και απλά να έχουμε μια έξτρα ταλαιπωρία (δυστυχώς μπαινοβγαίνουν δύσκολα) να τα αλλάζουμε. Έτσι δεν ξοδεύουμε πάρα πολλά γάντια και δεν μεταφέρεται η βρομιά. Απλά έτσι μια πρόχειρη σκέψη που σίγουρα κι αυτή θέλει βελτιώσεις για να τελειοποιηθεί.

Και πριν την πανδημία, θεωρούσα τον τρόπο χρήσης των γαντιών μιας χρήσης ότι είναι θέμα ευσυνειδησίας του υπαλλήλου, πόσο καλά θέλει να κάνει την δουλεία του και τι ποιότητα υπηρεσιών θέλει να προσφέρει. Με την πανδημία όμως, όπου μεγάλωσε το δείγμα ανθρώπων που χρησιμοποιούσε γάντια και έτσι είχα περισσότερες συμπεριφορές να παρατηρήσω, άρχισα να διαμορφώνω ένα διαφορετικό συμπέρασμα.

Βλέποντας ανθρώπους να φοράνε γάντια στον δρόμο για να προστατέψουν την υγεία τους (όχι επειδή τους υποχρέωσε να το κάνουν κάποιο αφεντικό και ίσως το κάνουν από αγγαρεία), είδα ότι υπάρχει μια γενικότερα λανθασμένη (κατά την γνώμη μου) θεώρηση της χρήσης των γαντιών μιας χρήσης.

Για παράδειγμα είδα ανθρώπους να φοράνε γάντια για να μην πιάσουν με γυμνά χέρια τα διάφορα αντικείμενα που ίσως έχουν πάνω τους κάτι πιθανόν θανατηφόρο και με τα ίδια γάντια στην συνέχεια να πιάνουν το πρόσωπο τους. Ίσως είναι αφηρημάδα σε κάποιες περιπτώσεις και έλειψη εμπειρίας για αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά πιο πολύ πιστεύω ότι είναι αυτή η λανθασμένη αντίληψη στην αίσθηση ασφάλειας που προσφέρει το προστατευτικό μέσο.

Δηλαδή, φορώντας κάποιος γάντια σκέφτεται αυτομάτως ότι τα χέρια του είναι καθαρά. Και σταματάει εκεί η σκέψη, χωρίς να διαχωρίσει την επιφάνεια των γαντιών σε δύο πλευρές, την εσωτερική και την εξωτερική και ότι μπορεί από την μέσα πλευρά των γαντιών τα χέρια να είναι καθαρά αλλά από την έξω πλευρά είναι βρόμικα.

Είναι τόσο λεπτό το πάχος των γαντιών που αυτή η πολύ μικρή διαχωριστική γραμμή φαίνεται ότι δεν γίνεται αντιληπτή από κάποιους ανθρώπους. Μένουν στο ότι “φοράω γάντια” = “έχω καθαρά χέρια”.

Και η αδυναμία κατανόησης αυτής της διαχωριστικής γραμμής από ορισμένους φαίνεται στο ότι χρειάστηκαν να κυκλοφορήσουν μέχρι και εκπαιδευτικά βίντεο στο ίντερνετ που να δείχνουν π.χ. πως να βγάλουμε με τον σωστό τρόπο τα βρόμικα γάντια.

Για άλλη μια φορά φτάνω στο συμπέρασμα ότι δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι πράγματα και καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο και το αυτονόητο για τον έναν μπορεί να είναι κάτι εντελώς παράξενο για κάποιον άλλο.

Και ακόμη και σήμερα, μετά από κάποιους μήνες πανδημίας και έχοντας τονίσει ακόμη και οι τηλεοράσεις κάποια στοιχειώδη πράγματα υγιεινής, για πολλούς υπάρχει δυσκολία να κατανοήσουν το πρόβλημα ή να αλλάξουν συνήθειες.

Κλείνοντας αυτές τις σκέψεις, να σας πω και το περιστατικό που μου έτυχε πρόσφατα και μου έδωσε αφορμή για να κάτσω να τα γράψω όλα αυτά και να μην το αναβάλω άλλο. Πήγα πρωι-πρωί σε ένα μινι-μάρκετ για να πάρω δυο πραγματάκια που ήθελα και το πέτυχα ακριβώς την στιγμή που άνοιγε.

Άνοιξε το ρολό του μαγαζιού, βγήκε ο υπάλληλος φορώντας γάντια (είπαμε τις καλημέρες μας), πιάνοντας με τα γάντια έβγαλε το μεγάλο πατάκι του μαγαζιού (που το έχουν πατήσει εκατοντάδες τουλάχιστον άνθρωποι) έξω την πόρτα, πήρε μετά την σκούπα και το φαράσι να σκουπίσει και μετά ήρθε να με εξυπηρετήσει με τα ίδια γάντια.

Αν έμπαινα στο μαγαζί μετά από μισή ώρα θα είχα την εικόνα ενός υπαλλήλου που φοράει γάντια για να με εξυπηρετήσει. Αλλά τώρα είχα μια διαφορετική οπτική γωνία της κατάστασης.

Όταν του είπα περιληπτικά τις σκέψεις μου, όχι σαν παρατήρηση αλλά έτσι προσπαθώντας φιλικά να κάνουμε μια σύντομη κουβέντα να ακούσω την άποψη του (αν και πρωί πρωί με το καλημέρα καταλαβαίνω ότι είναι κάπως βάρβαρο να σου την λέει κάποιος έστω και ευγενικά), δεν είδα να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα. Μάλιστα όταν τον ρώτησα ποιος πιστεύει ότι είναι λόγος που χρειάζεται να φοράει γάντια μου είπε ότι κατά την γνώμη του δεν χρειάζεται να φοράει γάντια.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας; Με ενδιαφέρει πραγματικά να έχω έξτρα "input" με τις απόψεις σας για να καταλάβω καλύτερα πως αντιλαμβάνονται και οι άλλοι την κατάσταση και μέχρι ποιο σημείο ίσως είναι λογικές οι σκέψεις μου και από ποιο σημείο και μετά ίσως είμαι υπερβολικός.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 01/06/2020, 16:13:29
Ετικέτες: ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Σκέφτομαι και γράφω:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


κιμάς

Μακαρόνια με κιμά
Μια συνταγή που μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...