Το πρόβλημα της καμένης πίτσας του delivery


Σήμερα ήθελα να μιλήσουμε για το θέμα της καμμένης πίτσας που σου φέρνει το delivery. Ήταν πριν κανά δυο μήνες που ήθελα να το ανοίξω αυτό το θέμα, όταν μου είχε φέρει μια καμμένη πίτσα ο ντελιβεράς, αλλά πέρασε ο καιρός και το ξέχασα.

πίτσα

Ήρθε όμως η ώρα να ξαναπαραγγήλω πίτσα, από άλλη πιτσαρία, και δεύτερη συνεχόμενη φορά μου έρχεται στο σπίτι μια καμμένη πίτσα. Έτσι θυμήθηκα ότι ήθελα να γράψω κάτι για αυτό το ατυχές συμβάν και να διαλογιστούμε περί τούτου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή

Είσαι στο σπίτι και μια λιγούρα τριγυρίζει στο μυαλό σου, σκέφτεσαι μια πίτσα και αρχίζουν να εκκρίνονται σάλια. Σκέφτεσαι άστο μωρέ, ας φάμε κάτι πιο υγιεινό, ας φάμε λίγο φακόρυζο, αλλά αυτή η σκέψη της πίτσας γίνεται τόσο ενοχλητική όσο μια παχιά μύγα το καλοκαίρι στο ιδρωμένο μέτωπο σου.

Μετά από λίγη ώρα, ανήμπορος να παρακούσεις το κάλεσμα της φύσης και παραδομένος σε βασικά ένστικτα επιβίωσης που έχουν θεριέψει από την πείνα, βρίσκεσαι με το τηλέφωνο στο χέρι να παραγγέλνεις μια πίτσα ή ίσως δύο.

Αρχίζει να περνά η ώρα, ο χρόνος κυλάει βασανιστικά, 10 λεπτά, 25 λεπτά, έχεις ήδη σφουγγαρίσει 3 φορές το πάτωμα στο σπίτι για να μην γλιστρήσεις από τα σάλια που σου τρέχουν στην σκέψη του λιπαρού τυριού της πίτσας να γεμίζει το στόμα σου και την σάλτσα να πασαλείφεται στα χείλια σου.

Η ώρα περνάει, 35 λεπτά, 40 λεπτά... ντριν! Η αναμονή τελείωσε. Ήρθε η παραγγελία, ανοίγεις την πόρτα και στην θέα και μόνο του κουτιού της πίτσας φωνάζεις εκστασιασμένος "αλληλούια"! Πληρώνεις και παίρνεις το κουτί μέσα στο οικογενειακό άσυλο, εκεί που μπορείς να το καταβροχθίσεις ανενόχλητος.

Ανοίγεις το κουτί και... βλέπεις μια καμμένη πίτσα. Η μανία που έχει ξυπνήσει από την πείνα σου δεν σε αφήνει να σκεφτείς καθαρά. Τι πρέπει να κάνεις;

  • Να πάρεις τηλέφωνο στο μαγαζί και να παραπονεθείς για να σου στείλουν άλλη; Σου έχει μείνει δύναμη να κάνεις κάτι τέτοιο ή από τον συνδυασμό της πείνας και της απογοήτευσης κοντεύεις να καταρρεύσεις;
  • Μήπως είναι μια καλή ιδέα να ξύσεις όσο μπορείς το καμένο και φας ότι μπορείς να περισώσεις;
  • Μήπως να πετάξεις την πίτσα και απλά να τους γράψεις μια κακή κριτική online για να εκτονώσεις τα νεύρα σου;

Αλήθεια, τι μπορεί να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση; Είτε το έχεις σκεφτεί, είτε το σκέφτεσαι τώρα, ας εξετάσουμε διάφορα πιθανά σενάρια.

κάτω πλευρά πίτσας

Αλλά πρώτα θα ήταν χρήσιμο να διευκρινίσουμε τι εννοούμε ως καμένη πίτσα. Θα πρέπει δηλαδή να είναι εντελώς κάρβουνο για να θεωρηθεί καμένη ή μήπως και να είναι μαυρισμένη σε κάποια σημεία πάλι θεωρείται καμένη και σε τι βαθμό κάλυψης από μαυρίλα θα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει καεί;

Αν έχει απλά πουά μαυρίλες ή αν είναι σκούρο καφέ προς μαύρο, θεωρείται κάψιμο ή ξεροψήσιμο; Αν πικρίζει στην γεύση;

Είναι τελικά το κάψιμο κάτι υποκειμενικό; Είναι και αυτό ένα θέμα προβληματισμού για να ξέρουμε αν τελικά μιλάμε όλοι για το ίδιο πράγμα ή μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε. Εσύ τι θεωρείς καμένο; Για παράδειγμα η πίτσα της παραπάνω φωτογραφίας σου φαίνεται καμένη ή όχι;

Πάμε παρακάτω λοιπόν, να δούμε τα πιθανά σενάρια αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης.

Προληπτική μέθοδος

Αν είσαι τύπος της πρόληψης, ίσως σκέφτεσαι ότι αφού σου έχει τύχει τέτοιο σκηνικό στο παρελθόν, την επόμενη φορά θα μπορούσες ενδεχομένως μαζί με την παραγγελία σου παράλληλα να τονίσεις στον υπάλληλο τηλεφωνικά ότι θα επιθυμούσες να προσέξουν στο ψήσιμο να μην σου την κάψουν. Είναι κάτι λογικό από μία άποψη, αλλά από την άλλη μάλλον είναι ακριβώς αυτό που γενικά περιγράφει ένας υπάλληλος ως "ωχ, παράξενος πελάτης".

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί και να σου δώσουν όντως σημασία σε αυτό που λες, μπορεί και όχι, εξαρτάται που θα τύχεις. Δεν χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις... ή μήπως χάνεις;

Η μέθοδος του Τσέκερ

Σε αυτή την προσέγγιση, αφού έχεις κάνεις την παραγγελία σου, έχεις περάσει τον Γολγοθά της 40λεπτης αναμονής (σφουγγάρισμα στο πάτωμα κτλ), όταν με το καλό έρθει ο άνθρωπος και σου φέρει την πίτσα, πριν πληρώσεις ρίχνεις μια ματιά στο εμπόρευμα. Δηλαδή όπως δείχνουν στις ταινίες μου σε μια ερημιά συναντιούνται οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών και αυτός που είναι να αγοράσει ρίχνει πρώτα μια ματιά στο "πράμα" πριν δώσει τα λεφτά, μια παρόμοια μεθοδολογία αλλά αντί σε κάποια ερημιά το σκηνικό γίνεται έξω από την εξώπορτα σου.

Αυτό δεν ξέρω αν έχει τύχει σε κάποιον ντελιβερά (γενικά φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δει πολλά και θα είχε ενδιαφέρον να ακούσω τα σχόλια τους), πάντως συνήθως πιστεύω παραλαμβάνουμε το κουτί της πίτσας κλειστό (ή την σακούλα με τα σουβλάκια δεμένη κόμπο), χωρίς να ελέγξουμε τι παραλαμβάνουμε. Κι όμως αυτό είναι ένα κομβικό σημείο, γιατί είναι η πρώτη μας επαφή με το προϊόν που προορίζεται για να εισέλθει στο σώμα μας.

Δεν ξέρω πως θα αντιδρούσε ένας ντελιβεράς αν του έλεγα πριν τον πληρώσω, μισό λεπτό να ρίξω μια ματιά πρώτα στην πίτσα να δω αν είναι οκ. Δεν το έχω δοκιμάσει να το κάνω, αλλά ίσως είναι μια καλή ιδέα... εσύ τι πιστεύεις;

Και βέβαια, αν όντως εφαρμόσεις την μέθοδο του Τσέκερ, μετά το τσεκάρισμα, σε περίπτωση που δεν σου αρέσει το προϊόν πρέπει να διαχειριστείς και την κατάσταση της απόρριψης της παραγγελίας, δηλαδή να του πεις ότι δεν το παραλαμβάνεις γιατί δεν είναι όπως το περίμενες. Σίγουρα πάντως δεν φταίει ο άνθρωπος που σου την έφερες για να παραπονεθείς σε αυτόν, αυτός απλώς τις μεταφέρει, κάποιος άλλος θα την έψησε και του ξέφυγε.

Η μέθοδος "στερνή μου γνώση"

Εδώ πλέον έχεις περιμένει το 30-40λεπτο (σφουγγάρισμα πατωμάτων κτλ), έχεις παραλάβει το προϊόν με κλειστά τα μάτια, έδωσες τα λεφτά σου και τώρα βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο με μια καμμένη πίτσα μπροστά σου. Αν υποθέσουμε ότι παίρνεις τηλέφωνο στο μαγαζί να τους αναφέρεις το περιστατικό, τι μπορεί να συμβεί; Να υποθέσω ότι ίσως σου πουν ότι θα σου στείλουν μια άλλη πίτσα και θα περιμένεις εκ νέου άλλο ένα 30-40λεπτο για να την παραλάβεις. Το έχει κάνει κανείς; Όντως γίνεται κάτι τέτοιο;

Το θέμα είναι ότι ακόμη και να σου την στείλουν ok με την δεύτερη προσπάθεια, έχεις ήδη ξενερώσει, έχεις λυσσάξει της πείνας μετά από μία ώρα και βάλε και μάλλον τελικά στο τέλος να σου κοπεί και η όρεξη.

Και όλα αυτά γιατί;

Γιατί κάποιος δεν αφιέρωσε ένα δευτερόλεπτο να κάνει έναν έλεγχο αν αυτό που ετοίμασε και πρόκειται να στείλει σε κάποιον να το βάλει στο στόμα του είναι οκ.

Συνήθως η πίτσα, όσες φορές μου έχει τύχει, είναι καμμένη από κάτω, ενώ από πάνω φαίνεται οκ. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται πάνω από ένα δευτερόλεπτο για έναν έμπειρο πιτσαρά, να ανασηκώσει την πίτσα μετά το ψήσιμο να δει αν είναι μαύρη. Βέβαια μου έχει τύχει και σε σουβλάκια (αυτά στο ξυλάκι), να είναι καμμένα από όλες τις πλευρές, δηλαδή δεν χρειάζεται καν ένα δευτερόλεπτο για να αλλάξεις οπτική γωνία για να κάνεις τον έλεγχο, το βλέπεις ούτως ή άλλως όπως και να το κοιτάξεις.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε fast-food-άδικο και έχουμε δει ότι οι άνθρωποι εκεί τις ώρες αιχμής καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ετοιμάσουν γρήγορα τις παραγγελίες για να πάρουν το food τους οι πελάτες όσο το δυνατόν πιο fast.

Είναι λογικό μέσα σε όλη αυτή την βιασύνη κάτι να πάει στραβά, κάτι να παραψηθεί - καεί, ανθρώπινο είναι να γίνονται και λάθη. Για παράδειγμα αυτοί οι επαγγελματικοί φούρνοι που ψήνουν τις πίτσες, δεν συγχωρούν καθυστερήσεις αν ξεχάσεις μέσα την πίτσα λίγο παραπάνω. Το λεπτό σημείο όμως είναι το πως διαχειρίζεσαι το λάθος.

Δεδομένου ότι είναι πολύ εύκολο και γρήγορο να γίνει ένας οπτικός έλεγχος στο τελικό προϊόν που αποστέλλεται στον πελάτη, (δεν λέμε να κάνει ανάλυση στο ph του, απλά να δει αν είναι καμμένη η πίτσα ή όχι) έχω την αίσθηση ότι πολύ απλά ορισμένοι είτε δεν ενδιαφέρονται είτε κάνουν τα στραβά μάτια ακόμη κι αν δουν ότι αυτό που έκαναν δεν είναι οκ.

Ίσως δεν συμφέρει στο μαγαζί π.χ. να πεταχτούν 5-10 πίτσες την ημέρα που κατά λάθος βγήκαν καμένες, οπότε απλά τις στέλνουν στον πελάτη και από εκεί και πέρα αν τύχει και κάποιος από αυτούς είναι "παράξενος" και παραπονεθεί ότι δεν του άρεσε και έχει το κουράγιο να περιμένει ξανά από την αρχή για να του στείλουν κάποια άλλα πίτσα, τότε ίσως του στείλουν κάποια άλλη.

Αν κρίνω πάντως από εμένα, που τις δύο τελευταίες φορές παρέλαβα καμένες πίτσες και δεν παραπονέθηκα, υποψιάζομαι ότι θα υπάρχουν και άλλοι με παρόμοια συμπεριφορά.

Να πω και το κλισέ; Ότι αν όλοι παραπονιόμασταν όταν μας τύχαινε καμένη πίτσα τότε ίσως να ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο όπου θα πρόσεχαν περισσότερο το ψήσιμο της πίτσας; Γιατί σκέψου και το άλλο, ότι αν ο αποστολέας δεν ενδιαφέρεται να κάνει έναν έλεγχο στο προϊόν που στέλνει και ο παραλήπτης δεν παραπονιέται σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, τότε ο αποστολέας μπορεί να μην ξέρει καν ότι στέλνει σκάρτο πράγμα στους πελάτες.

Μπορεί να έχω χάσει κάποια χρήματα σε καμένο φαγητό από ντελίβερι, όμως τελικά βλέπω και την θετική πλευρά σε όλο αυτό. Επειδή έχω πάρει από καιρό την απόφαση να τρέφομαι όσο μπορώ υγιεινά, με κάποια τέτοια περιστατικά που συναντώ αυξάνεται η αντίσταση μου στους πειρασμούς του fast-food γιατί αντί να το σκέφτομαι και να μου τρέχουν τα σάλια, παρατηρώ ότι πλέον μέσα από αυτές τις δυσάρεστες εμπειρίες αρχίζω και σκέφτομαι κάπως διαφορετικά και αν πάει να με πλησιάσει η σκέψη της λιγούρας για junk food, λέω... άσε καλύτερα να μην ξενερώσω πάλι.

Update 1

Σκέφτηκα να κάνω μια μίνι έρευνα, ρωτώντας ανθρώπους που δουλεύουν delivery, αν τους έχουν τύχει παρόμοια περιστατικά. Τους συναντάω συχνά στα φανάρια όταν περιμένω κι εγώ με το ποδήλατο οπότε λέω να κάνω μια σύντομη ερώτηση για να δω τι έχουν να μου πουν από την εμπειρία τους.

Ήδη ρώτησα τον πρώτο, ο οποίος ξαφνιάστηκε αρχικά μήπως έχω κάποιο παράπονο ειδικά για το δικό τους μαγαζί, αλλά μετά του εξήγησα ότι έτσι γενικά ρωτάω και αυτός μου είπε ότι δεν του έχει τύχει να γυρίσει κάποιος πίσω την παραγγελία.

Θα το ψάξω όμως και άλλο, γιατί μόνο ένας δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα για μια έστω πρόχειρη έρευνα. Λέω τουλάχιστον να ρωτήσω καμιά δεκαριά άτομα, για να έχω έτσι μεγαλύτερο δείγμα.

Update 2

Σε ένα από τα μαγαζιά που μου έστειλε κάποια από τις καμένες πίτσες, πήγα μια μέρα από κοντά να πάρω ο ίδιος την πίτσα και του είπα αν γίνεται να την προσέξουν στο ψήσιμο γιατί μου έτυχε να μου στείλουν καμένη την πίτσα στο σπίτι και επίσης τον ρώτησα τι γίνεται σε μια τέτοια ατυχή περίπτωση.

Μου είπε λοιπόν ότι σε μια τέτοια περίπτωση να μην πειράξω την πίτσα και να τους πάρω τηλέφωνο να μου στείλουν μια άλλη. Είναι ένα από τα υποθετικά σενάρια που λέγαμε παραπάνω.

Δεν ξέρω αν έχετε κι εσείς ανάλογες εμπειρίες, αν θέλετε πείτε μου στα σχόλια και εγώ θα επανέλθω αν έχω περισσότερα updates για το θέμα.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 18/12/2019, 18:32:10
Ετικέτες: ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Διατροφή:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


εμβόλιο covid

Εμβολιασμένοι αρνητές της μάσκας εναντίων μασκοφόρων αρνητών του εμβολίου
Οι «αρνητές του εμβολίου» και οι «αρνητές των αρνητών του εμβολίου»


Συνταγή για πλιγούρι με κρέας, χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά

Πλιγούρι με κιμά
Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως είναι πολύ χορταστική και εμένα μου φαίνεται αρκετά νόστιμη


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...