Τούρτα φράουλα - Ένα εύκολο ανοιξιάτικο γλυκό με φρέσκες φράουλες


Με τούρτες (και γενικά με ζαχαροπλαστική) δεν ασχολούμαι συχνά, αλλά ρώτησα πριν λίγο καιρό στο κανάλι που έχουμε στο Youtube αν θέλετε να δείτε κάποια συγκεκριμένη συνταγή και μου ζητήθηκε μια τούρτα φράουλα.

κομμάτι τούρτας φράουλα

Σκέφτηκα ότι είναι καλή ιδέα μιας που είμαστε στην άνοιξη, που είναι και η εποχή της φράουλας, και με βάση παλιότερες συνταγές που έχω φτιάξει, εμπνεύστηκα αυτή την τουρτίτσα που θα δείτε στο βίντεο.

Χρησιμοποίησα λίγα και απλά υλικά και μέσω μιας αρκετά απλής διαδικασίας ετοίμασα κάτι που είχα μεγάλη αγωνία να το δοκιμάσω (μέχρι να σβήσουμε τα κεράκια), αλλά τελικά όλα πηγάν καλά και το αποτέλεσμα μπορώ να πω ήταν καλύτερο από αυτό που περίμενα.

Ακόμα κι εγώ που είμαι περισσότερο της σοκολάτας παρά των φρούτων και της ασπρίλας, έφαγα πολύ ευχάριστα αυτή την τούρτα φράουλας γιατί είναι αρκετά ελαφριά στην γεύση... αυτό που λέμε “τόσο όσο”, αν με καταλαβαίνεις.

Ας πούμε τα υλικά και την διαδικασία λοιπόν...

Για το παντεσπάνι:

  • 5 αυγά
  • 50 γραμμάρια βούτυρο
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη (δηλαδή 1 φλιτζάνι)
  • 200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (δηλαδή αυτό είναι 1,5 φλιτζάνι)

Χτύπησα τα υλικά για το παντεσπάνι με το μίξερ μέσα σε ένα μπολ, με την σειρά που στα έγραψα και όπως τα βλέπεις και στο βίντεο. Το αλεύρι το έβαλα σταδιακά, δηλαδή σε δύο δόσεις μέσα στο μείγμα.

Από εκεί και πέρα χρειάστηκα επίσης:

  • λίγο έξτρα βούτυρο για το βουτύρωμα του ταψιού
  • λίγο έξτρα αλεύρι για το αλεύρι για το αλεύρωμα του ταψιού

Οπότε βουτύρωσα και αλεύρωσα το ταψί (το οποίο έχει διάμετρο 24 cm) και έβαλα μέσα το μείγμα. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C, έψησα το παντεσπάνι για 40 λεπτά. Στην συνέχεια το έβγαλα από τον φούρνο, και το άφησα να κρυώσει.

Μόλις κρύωσε ώστε να μπορώ να ακουμπήσω το ταψί, έβγαλα το παντεσπάνι από το ταψί και το έβαλα πάνω σε μια σχάρα για να μην ιδρώσει ο πάτος του. Το άφησα εκεί μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα υλικά.

Ποια είναι τα υπόλοιπα υλικά:

  • 500 γραμμάρια φράουλες
  • 400 ml κρέμα γάλακτος (όχι light)
  • 200 γραμμάρια άχνη ζάχαρη

Τις φράουλες τις έπλυνα, τις έβγαλα τα κοτσάνια και τις έβαλα στον πολυκόφτη να πάρουν μια ρευστή μορφή. Δεν τις έβαλα όλες, κράτησα 4-5 φράουλες για το στόλισμα της τούρτας.

Την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη τα χτύπησα στο μίξερ μέσα σε ένα μπολ, μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα, δηλαδή περίπου 2-3 λεπτά. Ουσιαστικά κάνουμε μια σπιτική σαντιγί.

Μετά ήρθε η ώρα να κόψω το παντεσπάνι για να συναρμολογήσω την τούρτα. Έκανα λοιπόν 2 οριζόντιες τομές στο παντεσπάνι, ώστε να σχηματιστούν τρεις στρώσεις.

Πήρα την πρώτη στρώση από παντεσπάνι, την έστησα στον δίσκο που θα φιλοξενήσει την τούρτα και έστρωσα πάνω τον μισό “χυμό φράουλας” που είχα δημιουργήσει στον πολυκόφτη.

Πήρα την δεύτερη στρώση από το παντεσπάνι και στην κάτω πλευρά της έβαλα την λευκή κρέμα που δημιούργησα και στην συνέχεια την έβαλα πάνω στην πρώτη στρώση από το παντεσπάνι που είχα στήσει.

Το ίδιο επανέλαβα και με το επόμενο κομμάτι. Βέβαια έτσι όπως το έκανα εγώ, να φέρνω τούμπα τα κομμάτια είναι λίγο επικίνδυνο και ειδικά σε μεγάλες τούρτες ίσως και ακατόρθωτο, οπότε μπορεί να γίνει και πιο εύκολα, δηλαδή:

  • βάζω την πρώτη στρώση παντεσπάνι
  • βάζω από πάνω τον μισό χυμό φράουλας
  • βάζω από πάνω κρέμα
  • βάζω από πάνω την δεύτερη στρώση παντεσπάνι
  • βάζω από πάνω τον υπόλοιπο χυμό φράουλας
  • βάζω από πάνω κρέμα
  • βάζω από πάνω την τρίτη στρώση παντεσπάνι

Εγώ το έκανα όπως το έκανα, για να μην “λερώσω” την σπάτουλα της κρέμας με την φράουλα, ώστε τελικά να μείνει λευκή (και να μην γίνει ροζ), για να φαίνεται άσπρη εξωτερικά.

Υπάρχει περιθώριο αυτοσχεδιασμού σε αυτό το θέμα, απλά χρειάζεται να υπολογίσουμε την κρέμα ώστε να μας φτάσει και για την εξωτερική πλευρά. Αλλά και να μην φτάσει, μπορούμε να κάνουμε εύκολα λίγη επιπλέον.

Όταν συναρμολόγησα λοιπόν τις στρώσεις της τούρτας, μετά έβαλα εξωτερικά όση κρέμα είχε περισσέψει και στόλισα από πάνω τις 4-5 φράουλες που είχα κρατήσει, αφού τις έκοψα πρώτα στην μέση, ώστε να έχουν μια επίπεδη επιφάνεια για να εφάπτεται πάνω στην τούρτα.

Μόλις τελείωσα, έβαλα το καπάκι του δίσκου για να σκεπάσω την τούρτα και την έβαλα στο ψυγείο να κρυώσει. Χρειάζεται να μείνει τουλάχιστον 5-6 ώρες στο ψυγείο, πριν την κόψουμε.

Αυτή είναι η συνταγή, είναι αρκετά εύκολη η διαδικασία, ελπίζω να μην σε μπέρδεψα με την συναρμολόγηση... αν δεις και το video πιστεύω να καταλάβεις τι εννοώ σε αυτά που περιγράφω πιο πάνω.

Φυσικά... εκτός από τούρτα γενεθλίων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ένα δροσερό γλυκό της εποχής :-)

Λίγο προσοχή χρειάζεται στην επιλογή της φράουλας όταν την αγοράζουμε, ώστε να μην είναι άγουρες (πρασινοκόκκινες) αλλά να μην είναι και στα τελευταία τους (πολύ μαλακές), γιατί αυτό επηρεάζει άμεσα την γεύση της τούρτας.

Αν έχεις κάποια απορία άσε μου ένα σχόλιο να το συζητήσουμε :-)

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 21/05/2018, 14:13:46
Ετικέτες: , , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

Επισκέπτης

Μαρία Ζ.

05/06/2018, 13:55:25

Απ: Τούρτα φράουλα

Έψαχνα αρκετό καιρό να βρω μια τόσο απλή συνταγή, ελπίζω και στην γεύση να είναι ωραία. Αυτό που με προβληματίζει είναι πως θα κόψω το παντεσπάνι χωρίς να γίνει θρύψαλα!

_fantom_

_fantom_

07/06/2018, 14:40:22

Απ: Τούρτα φράουλα

Σε αυτό το μέγεθος κόβεται αρκετά εύκολα το παντεσπάνι, ακόμη και σε τρεις στρώσεις. Για πιο μεγάλη τούρτα χρειάζεται περισσότερη προσοχή...

Βέβαια ακόμη και να σπάσει σε κάποιο σημείο ή να μην κοπεί καλά, αφού θα μπει από πάνω η κρέμα θα καλύψει τυχόν ατέλειες :-) και στην γεύση θα είναι το ίδιο!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


συνταγή με κεχρί

Κεχρί με λαχανικά και μανιτάρια
Μια απλή συνταγή με ένα εναλλακτικό υλικό που δεν χρησιμοποιούμε συχνά


καλαμπόκια

Βραστό καλαμπόκι
Είπα να βράσω κανά δυο καλαμπόκια να τα φάμε σε μια λιγούρα


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


Αντικύθηρα

Αντικύθηρα
Τα Αντικύθηρα βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στα Κύθηρα και την...


Λευκάδα

Λευκάδα
Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση ελληνικό νησί του...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


αρακάς

Αρακάς λαδερός
Λίγα υλικά και νόστιμο αποτέλεσμα, εύκολα και γρήγορα


τούρτα φράουλα

Τούρτα φράουλα - Ένα εύκολο ανοιξιάτικο γλυκό με φρέσκες φράουλες
Αρκετά εύκολη συνταγή και με απλά υλικά


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...


Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος
Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου και...