Συνταγή για περέκ στο τηγάνι


Η συνταγή που όλοι περιμένατε να κάνω, τα περέκ... τα οποία είναι μια εύκολη ποντιακή τυρόπιτα. Την ετοιμάζω, λοιπόν, στο τηγάνι και την βλέπετε στο βίντεο!

ποντιακό περέκ

Το δύσκολο της υπόθεσης είναι να βρούμε τα ειδικά φύλλα που χρησιμοποιούμε για τα περέκ, τα οποία λέγονται φυλλωτά (αλλά νομίζω τα λένε και γιοχάδες). Πρόκειτα για λεπτά φύλλα από ζυμάρι τα οποία ψήνονται στο παραδοσιακό "σατς" και έτσι όταν τα αγοράζουμε δεν είναι σαν ευλύγιστες πίτες αλλά είναι σε ξερή μορφή.

Τα υλικά που χρησιμοποιώ για να φτιάξω ένα περέκ είναι τα εξής:

  • 2-3 φύλλα
  • 200 γραμμάρια τυρί φέτα
  • λίγο ελαιόλαδο

Οι αναλογίες είναι ανάλογα με το τηγάνι, το δικό μου είναι μεγαλούτσικο και χρησιμοποίησα δυόμισι φύλλα, σε μικρότερο τηγάνι θα φτάνουν και δύο.

Επίσης, στο βίντεο βάζω δύο στρώσεις με γέμιση, ενώ θα μπορούσα να βάλω και τρίτη στρώση, οπότε εκεί θα χρειάζονταν παραπάνω φύλλα και παραπάνω τυρί.

Και μιας που λέμε για το τυρί, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και άλλη γέμιση, π.χ. να βάλω και κάποιο αλλαντικό μέσα.

Γενικά είναι ευέλικτη συνταγή, πιο πολύ εδώ ήθελα να σας δείξω την τεχνική της δημιουργίας του περέκ.

Οπότε, τι κάνουμε;

Επειδή όπως βλέπετε τα φυλλωτά είναι μεγάλα για να χωρέσουν στο τηγάνι, αρχικά τα σπάω σε κομμάτια, όχι να γίνουν θρύψαλα, αλλά τα κόβω σε κομμάτια περίπου στο μέγεθος της παλάμης, ώστε να χωράνε μέσα στο τηγάνι.

Μετά αυτά τα κομμάτια τα βρέχω με τον τρόπο που βλέπεις στο βίντεο, και τα αφήνω για ένα λεπτό σε ένα πιάτο να απορροφήσουν την υγρασία και να μαλακώσουν λίγο.

Βάζω στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και αρχίζω να συναρμολογώ τα κομμάτια στο σχήμα του τηγανιού, ώστε να σχηματιστεί ένα φύλλο στο μέγεθος της επιφάνειας που έχει το τηγάνι. Τα κομμάτια όπως είναι βρεγμένα, έχουν την τάση να κολλάνε μεταξύ τους, οπότε πατώντας τα ελαφρά τα βοηθάω να κολλήσουν για να γίνει το νέο φύλλο.

Μόλις πάρει χρώμα από την μία πλευρά το αναποδογυρίζω και απλώνω πάνω στο φύλλο τυρί φέτα, το οποίο το έχω κόψει σε μικρά κομματάκια για να με διευκολύνει.

Παρένθεση: εγώ θα κάνω δύο στρώσεις με γέμιση στο περέκ, οπότε βάζω σε αυτή την φάση το μισό τυρί και μετά θα βάλω το άλλο μισό. Αν είναι να κάνω τρεις στρώσεις... το μοιράζω ανάλογα.

Πάνω από το τυρί απλώνω και πάλι κομμάτια από τα φυλλωτά τα οποία τα έχω βρέξει (όπως δηλαδή και τα προηγούμενα που χρησιμοποίησα για το πρώτο φύλλο), και φτιάχνω έτσι ένα δεύτερο φύλλο. Το πατάω κι αυτό επιφανειακά για να κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια και επίσης το πατάω και περιφερειακά για να κλείσουν όσο γίνεται οι άκρες του περέκ ώστε να κλειστεί μέσα η γέμιση.

Μόλις πάρει χρώμα η κάτω πλευρά του της πίτας, την αναποδογυρίζω για να ψηθεί και η πάνω πλευρά, δηλαδή το δεύτερο φύλλο που ετοίμασα.

Για το αναποδογύρισμα, αυτοσχεδιάζω, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και ένα καπάκι μιας κατσαρόλας για να φέρω τα πάνω κάτω, όμως στο video όπως βλέπεις το κάνω διαφορετικά. Όπως βολεύει τον καθένα κι ανάλογα την περίπτωση, δηλαδή πόσο μεγάλο είναι το περέκ και πως συμπεριφέρεται από πλευράς ευλυγισίας με την εκάστοτε γέμιση.

Οπότε με ανάλογο τρόπο βάζω και την δεύτερη στρώση της γέμισης και το τρίτο φύλλο, συνεχίζω το ψήσιμο και του τρίτου φύλλου και τελικά είναι έτοιμο το περέκ, το σερβίρω και το κόβω σε κομμάτια.

Μερικές έξτρα σημειώσεις:

  • Γενικά στο ψήσιμο εγώ προτιμώ μέτρια θερμοκρασία ώστε να το ελέγχω και να μην μου αρπάξει από κάτω όσο εγώ ετοιμάζω το από πάνω.
  • Λάδι δεν χρησιμοποιώ πολύ, δεν το θέλω πολύ λαδερό και στην μέτρια θερμοκρασία και με το αντικολλητικό τηγάνι δεν είναι εύκολο να κολλήσει το περέκ
  • Αντί για λάδι θα μπορούσα να βάλω και βούτυρο για να γίνει έτσι πιο... βουτυρένιο στη γεύση

Αυτά με τα περέκ :-) Όπως ανέφερα μπορούμε να κάνουμε και τρίτη στρώση για να γίνει πιο χορταστικό και μπορούμε να βάλουμε και μια άλλη γέμιση της αρεσκείας μας. Ο τρόπος που σου έδειξα στο βίντεο της συνταγής είναι για να δεις πως ετοιμάζω μια εύκολη τυρόπιτα στο τηγάνι σε σχετικά σύντομο χρόνο.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 18/01/2018, 16:59:10
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


συνταγή με κεχρί

Κεχρί με λαχανικά και μανιτάρια
Μια απλή συνταγή με ένα εναλλακτικό υλικό που δεν χρησιμοποιούμε συχνά


καλαμπόκια

Βραστό καλαμπόκι
Είπα να βράσω κανά δυο καλαμπόκια να τα φάμε σε μια λιγούρα


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


Αντικύθηρα

Αντικύθηρα
Τα Αντικύθηρα βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στα Κύθηρα και την...


Λευκάδα

Λευκάδα
Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση ελληνικό νησί του...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


αρακάς

Αρακάς λαδερός
Λίγα υλικά και νόστιμο αποτέλεσμα, εύκολα και γρήγορα


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...


Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος
Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου και...