Συνταγή για περέκ στο τηγάνι


Η συνταγή που όλοι περιμένατε να κάνω, τα περέκ... τα οποία είναι μια εύκολη ποντιακή τυρόπιτα. Την ετοιμάζω, λοιπόν, στο τηγάνι και την βλέπετε στο βίντεο!

ποντιακό περέκ

Το δύσκολο της υπόθεσης είναι να βρούμε τα ειδικά φύλλα που χρησιμοποιούμε για τα περέκ, τα οποία λέγονται φυλλωτά (αλλά νομίζω τα λένε και γιοχάδες). Πρόκειτα για λεπτά φύλλα από ζυμάρι τα οποία ψήνονται στο παραδοσιακό "σατς" και έτσι όταν τα αγοράζουμε δεν είναι σαν ευλύγιστες πίτες αλλά είναι σε ξερή μορφή.

Τα υλικά που χρησιμοποιώ για να φτιάξω ένα περέκ είναι τα εξής:

  • 2-3 φύλλα
  • 200 γραμμάρια τυρί φέτα
  • λίγο ελαιόλαδο

Οι αναλογίες είναι ανάλογα με το τηγάνι, το δικό μου είναι μεγαλούτσικο και χρησιμοποίησα δυόμισι φύλλα, σε μικρότερο τηγάνι θα φτάνουν και δύο.

Επίσης, στο βίντεο βάζω δύο στρώσεις με γέμιση, ενώ θα μπορούσα να βάλω και τρίτη στρώση, οπότε εκεί θα χρειάζονταν παραπάνω φύλλα και παραπάνω τυρί.

Και μιας που λέμε για το τυρί, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και άλλη γέμιση, π.χ. να βάλω και κάποιο αλλαντικό μέσα.

Γενικά είναι ευέλικτη συνταγή, πιο πολύ εδώ ήθελα να σας δείξω την τεχνική της δημιουργίας του περέκ.

Οπότε, τι κάνουμε;

Επειδή όπως βλέπετε τα φυλλωτά είναι μεγάλα για να χωρέσουν στο τηγάνι, αρχικά τα σπάω σε κομμάτια, όχι να γίνουν θρύψαλα, αλλά τα κόβω σε κομμάτια περίπου στο μέγεθος της παλάμης, ώστε να χωράνε μέσα στο τηγάνι.

Μετά αυτά τα κομμάτια τα βρέχω με τον τρόπο που βλέπεις στο βίντεο, και τα αφήνω για ένα λεπτό σε ένα πιάτο να απορροφήσουν την υγρασία και να μαλακώσουν λίγο.

Βάζω στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και αρχίζω να συναρμολογώ τα κομμάτια στο σχήμα του τηγανιού, ώστε να σχηματιστεί ένα φύλλο στο μέγεθος της επιφάνειας που έχει το τηγάνι. Τα κομμάτια όπως είναι βρεγμένα, έχουν την τάση να κολλάνε μεταξύ τους, οπότε πατώντας τα ελαφρά τα βοηθάω να κολλήσουν για να γίνει το νέο φύλλο.

Μόλις πάρει χρώμα από την μία πλευρά το αναποδογυρίζω και απλώνω πάνω στο φύλλο τυρί φέτα, το οποίο το έχω κόψει σε μικρά κομματάκια για να με διευκολύνει.

Παρένθεση: εγώ θα κάνω δύο στρώσεις με γέμιση στο περέκ, οπότε βάζω σε αυτή την φάση το μισό τυρί και μετά θα βάλω το άλλο μισό. Αν είναι να κάνω τρεις στρώσεις... το μοιράζω ανάλογα.

Πάνω από το τυρί απλώνω και πάλι κομμάτια από τα φυλλωτά τα οποία τα έχω βρέξει (όπως δηλαδή και τα προηγούμενα που χρησιμοποίησα για το πρώτο φύλλο), και φτιάχνω έτσι ένα δεύτερο φύλλο. Το πατάω κι αυτό επιφανειακά για να κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια και επίσης το πατάω και περιφερειακά για να κλείσουν όσο γίνεται οι άκρες του περέκ ώστε να κλειστεί μέσα η γέμιση.

Μόλις πάρει χρώμα η κάτω πλευρά του της πίτας, την αναποδογυρίζω για να ψηθεί και η πάνω πλευρά, δηλαδή το δεύτερο φύλλο που ετοίμασα.

Για το αναποδογύρισμα, αυτοσχεδιάζω, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και ένα καπάκι μιας κατσαρόλας για να φέρω τα πάνω κάτω, όμως στο video όπως βλέπεις το κάνω διαφορετικά. Όπως βολεύει τον καθένα κι ανάλογα την περίπτωση, δηλαδή πόσο μεγάλο είναι το περέκ και πως συμπεριφέρεται από πλευράς ευλυγισίας με την εκάστοτε γέμιση.

Οπότε με ανάλογο τρόπο βάζω και την δεύτερη στρώση της γέμισης και το τρίτο φύλλο, συνεχίζω το ψήσιμο και του τρίτου φύλλου και τελικά είναι έτοιμο το περέκ, το σερβίρω και το κόβω σε κομμάτια.

Μερικές έξτρα σημειώσεις:

  • Γενικά στο ψήσιμο εγώ προτιμώ μέτρια θερμοκρασία ώστε να το ελέγχω και να μην μου αρπάξει από κάτω όσο εγώ ετοιμάζω το από πάνω.
  • Λάδι δεν χρησιμοποιώ πολύ, δεν το θέλω πολύ λαδερό και στην μέτρια θερμοκρασία και με το αντικολλητικό τηγάνι δεν είναι εύκολο να κολλήσει το περέκ
  • Αντί για λάδι θα μπορούσα να βάλω και βούτυρο για να γίνει έτσι πιο... βουτυρένιο στη γεύση

Αυτά με τα περέκ :-) Όπως ανέφερα μπορούμε να κάνουμε και τρίτη στρώση για να γίνει πιο χορταστικό και μπορούμε να βάλουμε και μια άλλη γέμιση της αρεσκείας μας. Ο τρόπος που σου έδειξα στο βίντεο της συνταγής είναι για να δεις πως ετοιμάζω μια εύκολη τυρόπιτα στο τηγάνι σε σχετικά σύντομο χρόνο.

Ημερομηνία : 18/01/2018, 16:59:10
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Διαπροσωπικά:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


βάψιμο αυγών

Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο - Δοκιμή με παντζάρια
Δοκίμασα να βάψω αυγά με παντζάρια για να δω το αποτέλεσμα


φαλάφελ

10+1 νηστίσιμες συνταγές για τη νηστεία του Πάσχα
Δες μερικές ιδέες για νηστίσιμα φαγητά και γλυκά


online αγορές

Online αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα
Πως γίνονται οι ηλεκτρονικές αγορές και ποια είναι συνήθως η διαδικασία


πατάτες βουτύρου

Πατάτες βουτύρου
Με βούτυρο και αλατοπίπερο


τραχανόπιτα

Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο
Χρησιμοποιώ γλυκό τραχανά και τυρί φέτα


ποντιακό περέκ

Συνταγή για περέκ στο τηγάνι
Το κάνω με τυρί φέτα αλλά γίνεται και με άλλη γέμιση


αυγό

Συνταγές για φοιτητές
Υπάρχουν απλά φαγητά που γίνονται γρήγορα



Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας από την κα. Μαρία Ευθυμίου
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


σκορδαλιά

Η συνταγή της σκορδαλιάς με πατάτα σε βίντεο
Για τους λάτρεις του σκόρδου :-)


ρολόι

Τι ώρα είναι στις 12 το μεσημέρι;
Είναι προ ή μετά μεσημβρίας;


βραστά κάστανα

Βραστά κάστανα
Θέλει λίγο υπομονή το καθάρισμα


Ραβανί

Ραβανί (ή Ρεβανί)
Ένα σιροπιαστό κέικ


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Χούμους

Χούμους
Αυτό γίνεται με ρεβίθια