Συνταγές για φοιτητές


Όταν ήμουν φοιτητής έτρωγα κυρίως στην φοιτητική λέσχη και κάποιες μέρες είχα και τα ταπεράκια της μαμάς με σπιτικό φαγητό.

αυγό βραστό

Και με την ευκαιρία που αναφέρομαι στα τάπερ, εκείνη την περίοδο είχα εξασκηθεί τόσο πολύ στο ζέσταμα του φαγητού, ώστε μπορώ να πω ότι έγινα μάστερ σε αυτό το αντικείμενο και μέσω μιας ιδιαίτερης τεχνικής που ανέπτυξα έκανα τα φαγητά να φαίνονται σαν να είναι φρεσκομαγειρεμένα της ώρας!

Επειδή όμως εδώ είναι άλλο το θέμα μας, δεν θα επεκταθώ, μάλλον θα τα γράψω κάπου ξεχωριστά.

Στην φοιτητική ζωή, λοιπόν, ήξερα λίγες συνταγές και χρησιμοποιούσα αυτές τις πολύτιμες γνώσεις μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης, όπως π.χ. να βαριέμαι να πάω στην λέσχη αλλά παράλληλα και να θέλω να αποφύγω πιτόγυρα και πίτσες.

Δεν λέω, νόστιμη η πίτσα και το πιτόγυρο, αλλά και αυτά κάποιες φορές τα βαριέσαι αν τρως συχνά ή μπορεί να μην θέλεις να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με τέτοιου είδους διατροφικές επιλογές.

Καταλαβαίνω ότι για έναν φοιτητή η μαγειρική ίσως μοιάζει με ένα είδος δύσκολης τέχνης που γνωρίζουν μόνο οι μαμάδες και καλύτερα να αποφεύγεται, γιατί απ' ότι θυμάμαι κι εμένα κάπως έτσι μου έμοιαζε.

Ίσως τώρα που τα τελευταία χρόνια έχει μπει πολύ η μαγειρική στην τηλεόραση και υπάρχουν και πολλά βίντεο με συνταγές στο YouTube, να έχουν αλλάξει τα πράγματα και να φαίνεται το μαγείρεμα πιο προσιτό και στους φοιτητές, αλλά δεν ξέρω.

Από το ελάχιστα που γνωρίζω για την φοιτητική ζωή του σήμερα, έχω την εντύπωση ότι δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Νομίζω ότι και σήμερα πολλοί φοιτητές κοιτάζουν με δέος τα μαγειρικά σκεύη στην κουζίνα και συνήθως χρησιμοποιούν μόνο την τοστιέρα.

ομελέτα

Εγώ σαν φοιτητής, από αυτά που θυμάμαι, οι συνταγές που ήξερα ήταν να βράζω μακαρόνια και να τα τρώω με τυρί, να τηγανίζω αυγά (ομελέτα ή μάτια) και από εκεί και πέρα βέβαια αυτό που μου έδινε ένα μεγάλο αβαντάζ ήταν ότι ήξερα να κάνω και κρέπες! Όπως λέει και η λαϊκή σοφία... μεταξύ των τυφλών ξεχωρίζει ο μονόφθαλμος.

Κάποια στιγμή μου έμαθα η γιαγιά μου να φτιάχνω και ιβριστό, μιας και μου άρεσε και ήταν και εύκολο. Κάτι άλλο δεν μπορώ να με θυμηθώ να μαγειρεύω εκείνα τα χρόνια. Α! Θυμήθηκα ότι είχα προσπαθήσει να κάνω και φακές μια-δυο φορές.

Τώρα όμως που πέρασαν τα χρόνια, ασχολήθηκα περισσότερο με την μαγειρική και έμαθα αρκετές συνταγές, βλέπω ότι υπάρχουν εύκολα φαγητά που θα μπορούσα άνετα να τα έκανα και σαν φοιτητής, αν τα γνώριζα εκ των προτέρων.

Σίγουρα είναι τόσο πολύ το "διάβασμα" από την μία πλευρά και οι βόλτες από την άλλη πλευρά, που είναι δύσκολο να μείνει χρόνος και για μαγείρεμα. Όμως αρκετές από αυτές τις συνταγές δεν είναι μόνο εύκολες, αλλά είναι και γρήγορες.

Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι το delivery που παραγγέλνουμε κάνει μέσο όρο μισή ώρα να τα φέρει, έχω βρει συνταγές που μέσα σε μισή ώρα μπορείς να έχεις έτοιμο ένα φαγητό από τα χεράκια σου.

Το να μαγειρέψεις εκτός από το να σε χορτάσει σου χαρίζει και αυτό το ωραίο αίσθημα της δημιουργίας (αν όλα πάνε καλά). Όμως για να τα λέμε όλα... σου δημιουργεί και μερικά άπλυτα είδη κουζίνας (κατσαρόλα, πιάτο κλπ) που μετά χρειάζονται πλύσιμο.

Και για να μην μιλάμε στον αέρα, φυσικά θα σας πω και διάφορα παραδείγματα που μπορείτε να δείτε για να διαπιστώσετε πόσο εύκολο μπορεί να είναι ένα DIY σπιτικό φαγητό :-)

μανέστρα

Ας δούμε λοιπόν την μανέστρα, αν θέλεις κάτι σε ζυμαρικό αλλά όχι μακαρόνια, είναι μια καλή περίπτωση, σε ελάχιστο χρόνο και πολύ χορταστικό. Είναι ένα φαγητό που μυρίζει σπιτική θαλπωρή!

πλιγούρι με πιπεριές

Παλιά όταν άκουγα πλιγούρι έστριβα κι έφευγα τρέχοντας, δεν ξέρω γιατί, νομίζω δεν το είχα δοκιμάσει καν, αλλά μόνο στο άκουσμα της λέξης κάτι με προδιέθετε αρνητικά. Τελικά άλλαξα γνώμη και πλέον το τιμάμε το πλιγούρι με πιπεριές ή και κάτι άλλο, όπως π.χ. μια σαλάτα ταμπουλέ.

χοιρινή τηγανιά

Μια χοιρινή τηγανιά ίσως ακούγεται κάτι δύσκολο, αλλά αν δεις την συνταγή της θα δεις ότι δεν είναι. Και με μια τέτοια μερίδα δεν σου μένει απωθημένο ότι δεν έφαγες το πιτόγυρο.

πουρές

Ρίξε μια ματιά και σε αυτόν τον πουρέ πατάτας. Δεν είναι ο κλασικός πουρές, έχει λίγα υλικά και είναι εύκολη συνταγή (αν εξαιρέσεις το ξεφλούδισμα της πατάτας, για το οποίο βολεύει να έχεις το ειδικό εργαλείο).

Πιστεύω αυτά είναι οκ έτσι ενδεικτικά να δείτε πόσο απλά μπορεί να είναι τα πράγματα. Αν σας έπεισα μπορείτε να ψάξετε εδώ και άλλες συνταγές, αλλιώς δεν πειράζει.

Και μιας που μιλάμε για φοιτητική διατροφή... μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και τα φρούτα :-)

Ημερομηνία : 19/12/2017, 14:52:57
Ετικέτες: ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Διαπροσωπικά:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


ποντιακό περέκ

Συνταγή για περέκ στο τηγάνι
Το κάνω με τυρί φέτα αλλά γίνεται και με άλλη γέμιση


αυγό

Συνταγές για φοιτητές
Υπάρχουν απλά φαγητά που γίνονται γρήγορα


σνίτσελ μοσχαρίσια

Σνίτσελ μοσχαρίσιο με μανιτάρια και σάλτσα
Τα έκανα σε μία κατσαρόλα


φασολάδα με ρύζι

Φασολάδα με ρύζι
Έβαλα πράσινη πιπεριά και μουστάρδα


Πέτουρα

Πέτουρα
Με λιωμένο βούτυρο και τυρί φέτα


ομελέτα με μανιτάρια

Ομελέτα με μανιτάρια
Απλή περίπτωση ομελέτας με μανιτάρια και κρεμμύδι


μανέστρα

Μανέστρα
Κριθαράκι με χυμό ντομάτας



Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας από την κα. Μαρία Ευθυμίου
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


σκορδαλιά

Η συνταγή της σκορδαλιάς με πατάτα σε βίντεο
Για τους λάτρεις του σκόρδου :-)


ρολόι

Τι ώρα είναι στις 12 το μεσημέρι;
Είναι προ ή μετά μεσημβρίας;


βραστά κάστανα

Βραστά κάστανα
Θέλει λίγο υπομονή το καθάρισμα


Ραβανί

Ραβανί (ή Ρεβανί)
Ένα σιροπιαστό κέικ


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Χούμους

Χούμους
Αυτό γίνεται με ρεβίθια