Πουρές πατάτας

Έκανα χθες αυτή την εύκολη συνταγή που χρησιμοποιώ συχνά για να φτιάξω πουρέ πατάτας, η οποία δεν είναι η κλασική συνταγή με το γάλα και το βούτυρο, αλλά είναι μια απλή εκδοχή του πουρέ που εμένα μου αρέσει περισσότερο.

πουρές πατάτας

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι:

  • πατάτες (1,5 κιλό)
  • 1 κρεμμύδι
  • ελαιόλαδο (1/3 του φλιτζανιού)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Αρχικά καθαρίζω τις πατάτες (πλύσιμο, ξεφλούδισμα) και μετά τις κόβω σε κομμάτια που είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος μεταξύ τους, για να μπορέσουν να βράσουν περίπου στον ίδιο χρόνο.

(Παρένθεση: Σε εαυτό το βίντεο εγώ χρησιμοποιώ μεγάλες πατάτες, οι οποίες σίγουρα χρειάζονται κόψιμο για να μπορέσουν να βράσουν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Αν οι πατάτες είναι μικρές, μπορεί να μην χρειάζονται κόψιμο ή αν είναι όλες μικρές και μία μεγάλη τότε κόβω την μεγάλη ώστε τα κομμάτια της να είναι όσο περίπου οι μικρές).

Μετά βάζω τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται και από το μέγεθος που έχουν τα κομμάτια της πατάτας. Σε αυτό το μέγεθος που τις κόβω, χρειάζονται περίπου 30-40 λεπτά συνήθως. Για να δω αν έβρασαν δοκιμάζω να τις τρυπήσω με ένα πιρούνι και αν αυτό μπαίνει και βγαίνει εύκολα από την πατάτα τότε είναι έτοιμες.

Μετά βγάζω τις πατάτες από την κατσαρόλα και αδειάζω το νερό της κατσαρόλας.Βάζω το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρω για λίγο το κρεμμύδι το οποίο προηγουμένως το έχω ψιλοκόψει.

Μετά χαμηλώνω το μάτι της κουζίνας (κάτω από το μισό) και αρχίζω να προσθέτω λίγες-λίγες τις πατάτες και με την ξύλινη κουτάλα τις πιέζω να λιώσουν ενώ παράλληλα τις ανακατεύω και με το κρεμμύδι.

Προσθέτω αλατοπίπερο, ανακατεύω καλά και ο πουρές είναι έτοιμος για σερβρίσμα. Στο σερβίρισμα ορισμένες φορές προσθέτω και λίγη ρίγανη. Αυτή είναι η συνταγή... εύκολη και νόστιμη!

{ Ημερομηνία: 12-09-2017 (11:20:57) }