Τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο


Ύστερα από πολύ καιρό με πίτες στις οποίες χρησιμοποιώ σφολιάτα ή άλλα έτοιμα φύλλα, αυτή την φορά αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω χειροποίητο φύλλο πίτας και να κάνω μια τυρόπιτα.

τυρόπιτα

Νταξει δεν είναι τόσο εύκολο όσο να βγάζεις το φύλλο από το κουτί, αλλά αν έχεις χρόνο... είναι μια διαδικασία που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Βέβαια εγώ σε αυτή την πρώτη προσπάθεια δεν έμεινα πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και σίγουρα πρέπει να ξαναδοκιμάσω και να βελτιωθώ.

Το πρόβλημα που εντόπισα στην πίτα που ετοίμασα είναι ότι βγήκε κάπως σκληρή, ειδικά τα περιφεριακά κομμάτια και αναρωτιέμαι τι να έφταιξε.

  • Ίσως το ζυμάρι να ήταν σφιχτό.
  • Ίσως ο τρόπος που άνοιξα τα φύλλα να μην ήταν σωστός
  • Ίσως για το συγκεκριμένο ταψί να χρειάζονταν να κάνω λιγότερο ζυμάρι και να βγουν πιο λεπτά τα φύλλα. Δεν ξέρω, το ψάχνω το θέμα.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα στο βίντεο για το ζυμάρι είναι:

  • 800 γραμμάρια αλεύρι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • περίπου 450ml νερό

Επίσης χρησιμοποίησα:

  • 100 γραμμάρια αλεύρι, για το αλεύρωμα στο άνοιγμα των φύλλων
  • λίγο ελαιόλαδο, για το άνοιγμα των φύλλων και για το ταψί

Σαν γέμιση έβαλα σκέτο τυρί φέτα, 400 γραμμάρια, το οποίο το μοίρασα στις δύο στρώσεις. Σκέφτομαι ότι ίσως αν έβαζα μια πιο "ζουμερή" γέμιση να μαλάκωνε κάπως και την πίτα, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.

Η διαδικασία φαίνεται αρκετά αναλυτικά στο βίντεο... να σημειώσω ότι όταν τελείωσα την πρώτη φάση της δημιουργίας των φύλλων, εκεί δηλαδή που έβαλα τα 9 κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο με το ελαιόλαδο ενδιάμεσα και το έβαλα στο πιάτο, τα άφησα έτσι για λίγη ώρα στο ψυγείο ώστε να μπορέσω μετά ανοίξω τα φύλλα πιο εύκολα.

Ελπίζω την επόμενη φορά να βγει καλύτερη :-)

Ημερομηνία : 19/07/2017, 11:53:17
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Διαπροσωπικά:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


φασολάδα με ρύζι

Φασολάδα με ρύζι
Έβαλα πράσινη πιπεριά και μουστάρδα


Πέτουρα

Πέτουρα
Με λιωμένο βούτυρο και τυρί φέτα


ομελέτα με μανιτάρια

Ομελέτα με μανιτάρια
Απλή περίπτωση ομελέτας με μανιτάρια και κρεμμύδι


μανέστρα

Μανέστρα
Κριθαράκι με χυμό ντομάτας


ομελέτα με λουκάνικα

Ομελέτα με λουκάνικα
Έβαλα επίσης πιπεριά και κρεμμύδι


πλιγούρι με πιπεριές

Πλιγούρι με πιπεριές
Εύκολη συνταγή και νόστιμη


πουρές πατάτας

Πουρές πατάτας
Δεν είναι η κλασική συνταγή



Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας από την κα. Μαρία Ευθυμίου
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


μελομακάρονα

Παραδοσιακά μελομακάρονα (χωρίς σιμιγδάλι)
Δες την συνταγή σε βίντεο!


Βασιλόπιτα

Εύκολη συνταγή Βασιλόπιτας (τύπου κέικ) με καρύδια και σταφίδες
Καλή τύχη με το φλουρί


κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες βουτύρου (χωρίς αμύγδαλα) που λιώνουν στο στόμα
Άσπροι και λαχταριστοί


σκορδαλιά

Η συνταγή της σκορδαλιάς με πατάτα σε βίντεο
Για τους λάτρεις του σκόρδου :-)


ρολόι

Τι ώρα είναι στις 12 το μεσημέρι;
Είναι προ ή μετά μεσημβρίας;


βραστά κάστανα

Βραστά κάστανα
Θέλει λίγο υπομονή το καθάρισμα