Χαβίτς - Παραδοσιακή ποντιακή συνταγή


Άλλη μία από τις ποντιακές συνταγές που μου έμαθε η γιαγιά μου, είναι το χαβίτς. Είναι μια αρκετά εύκολη συνταγή και η διαδικασία της προετοιμασίας του μοιάζει με την μπεσαμέλ.

χαβίτς

Το κύριο συστατικό για το χαβίτς είναι το φούρνικο, το οποίο είναι καλαμποκίσιο αλεύρι που όμως διαφέρει από το συνηθισμένο καλαμποκίσιο αλεύρι. Για να γίνει το φούρνικο το καλαμπόκι πρώτα ψήνεται πριν αλεστεί για να γίνει το αλεύρι και έτσι αποκτά μια πιο έντονη γεύση

Για να φτιάξω το χαβίτς, καταρχήν σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μία κατσαρόλα βάζω 1 κουταλιά βούτυρο να λιώσει και στην συνέχεια προσθέτω σιγά-σιγά μισό φλιτζάνι φούρνικο ανακατεύοντας το καλά με το βούτυρο.

Στην συνέχεια προσθέτω 2 ποτήρια νερό και λίγο αλάτι και ανακατεύω καλά να γίνει ένας χυλός. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, χαμηλώνω την ένταση της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και σιγά-σιγά προσθέτω επιπλέον φούρνικο μέχρι να γίνει μια κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβολιάσει.

Δεν θέλω να είναι ούτε πολύ νερουλό αλλά ούτε πολύ σφιχτό το μείγμα και έχοντας κατά νου ότι όταν το σερβίρω στο πιάτο και αρχίσει να κρυώνει θα "σφίξει" λίγο, ρυθμίζω ανάλογα την ρευστότητα που θα έχει το χαβίτς στην κατσαρόλα. Λογικά για τα 2 ποτήρια νερό που βάζω θα χρειαστεί συνολικά λιγότερο από 2 φλιτζάνια φούρνικο, περίπου ενάμιση (συνυπολογίζοντας και το μισό φλιτζάνι που έβαλα στην αρχή με το βούτυρο).

Μόλις το χαβίτς είναι έτοιμο, το κατεβάζω από το μάτι της κουζίνας (γιατί όσο ζεσταίνεται συνεχίζει να σφίγγει) και μετά μπορώ να το σερβίρω.

Ημερομηνία : 27/06/2017, 14:30:14
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Διαπροσωπικά:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


φασολάδα με ρύζι

Φασολάδα με ρύζι
Έβαλα πράσινη πιπεριά και μουστάρδα


Πέτουρα

Πέτουρα
Με λιωμένο βούτυρο και τυρί φέτα


ομελέτα με μανιτάρια

Ομελέτα με μανιτάρια
Απλή περίπτωση ομελέτας με μανιτάρια και κρεμμύδι


μανέστρα

Μανέστρα
Κριθαράκι με χυμό ντομάτας


ομελέτα με λουκάνικα

Ομελέτα με λουκάνικα
Έβαλα επίσης πιπεριά και κρεμμύδι


πλιγούρι με πιπεριές

Πλιγούρι με πιπεριές
Εύκολη συνταγή και νόστιμη


πουρές πατάτας

Πουρές πατάτας
Δεν είναι η κλασική συνταγή



Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας από την κα. Μαρία Ευθυμίου
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


μελομακάρονα

Παραδοσιακά μελομακάρονα (χωρίς σιμιγδάλι)
Δες την συνταγή σε βίντεο!


Βασιλόπιτα

Εύκολη συνταγή Βασιλόπιτας (τύπου κέικ) με καρύδια και σταφίδες
Καλή τύχη με το φλουρί


κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες βουτύρου (χωρίς αμύγδαλα) που λιώνουν στο στόμα
Άσπροι και λαχταριστοί


σκορδαλιά

Η συνταγή της σκορδαλιάς με πατάτα σε βίντεο
Για τους λάτρεις του σκόρδου :-)


ρολόι

Τι ώρα είναι στις 12 το μεσημέρι;
Είναι προ ή μετά μεσημβρίας;


βραστά κάστανα

Βραστά κάστανα
Θέλει λίγο υπομονή το καθάρισμα