Χαβίτς - Παραδοσιακή ποντιακή συνταγή


Άλλη μία από τις ποντιακές συνταγές που μου έμαθε η γιαγιά μου, είναι το χαβίτς. Είναι μια αρκετά εύκολη συνταγή και η διαδικασία της προετοιμασίας του μοιάζει με την μπεσαμέλ.

χαβίτς

Το κύριο συστατικό για το χαβίτς είναι το φούρνικο, το οποίο είναι καλαμποκίσιο αλεύρι που όμως διαφέρει από το συνηθισμένο καλαμποκίσιο αλεύρι. Για να γίνει το φούρνικο το καλαμπόκι πρώτα ψήνεται πριν αλεστεί για να γίνει το αλεύρι και έτσι αποκτά μια πιο έντονη γεύση

Για να φτιάξω το χαβίτς, καταρχήν σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μία κατσαρόλα βάζω 1 κουταλιά βούτυρο να λιώσει και στην συνέχεια προσθέτω σιγά-σιγά μισό φλιτζάνι φούρνικο ανακατεύοντας το καλά με το βούτυρο.

Στην συνέχεια προσθέτω 2 ποτήρια νερό και λίγο αλάτι και ανακατεύω καλά να γίνει ένας χυλός. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, χαμηλώνω την ένταση της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και σιγά-σιγά προσθέτω επιπλέον φούρνικο μέχρι να γίνει μια κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβολιάσει.

Δεν θέλω να είναι ούτε πολύ νερουλό αλλά ούτε πολύ σφιχτό το μείγμα και έχοντας κατά νου ότι όταν το σερβίρω στο πιάτο και αρχίσει να κρυώνει θα "σφίξει" λίγο, ρυθμίζω ανάλογα την ρευστότητα που θα έχει το χαβίτς στην κατσαρόλα. Λογικά για τα 2 ποτήρια νερό που βάζω θα χρειαστεί συνολικά λιγότερο από 2 φλιτζάνια φούρνικο, περίπου ενάμιση (συνυπολογίζοντας και το μισό φλιτζάνι που έβαλα στην αρχή με το βούτυρο).

Μόλις το χαβίτς είναι έτοιμο, το κατεβάζω από το μάτι της κουζίνας (γιατί όσο ζεσταίνεται συνεχίζει να σφίγγει) και μετά μπορώ να το σερβίρω.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 27/06/2017, 14:30:14
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


κους κους με λαχανικά

Κους Κους με λαχανικά
Άλλη μια απλή συνταγή στην οποία αυτή την φορά χρησιμοποιώ κουσκούς


ομελέτα με βρώμη

Ομελέτα με βρώμη
Πιο χορταστική από τις απλές ομελέτες


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


Αντικύθηρα

Αντικύθηρα
Τα Αντικύθηρα βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στα Κύθηρα και την...


Λευκάδα

Λευκάδα
Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση ελληνικό νησί του...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


τούρτα φράουλα

Τούρτα φράουλα - Ένα εύκολο ανοιξιάτικο γλυκό με φρέσκες φράουλες
Αρκετά εύκολη συνταγή και με απλά υλικά


ρολόι

Τι ώρα είναι στις 12 το μεσημέρι;
Είναι προ ή μετά μεσημβρίας;


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...


Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος
Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου και...