Διάβασμα με την τεχνική Pomodoro


Μιας που είναι περίοδος διαβάσματος, με εξετάσεις και εξεταστικές, ήρθε στο μυαλό μου η τεχνική pomodoro και σκέφτηκα να γράψω ένα σχετικό θέμα.

βιβλία και ντομάτα

Δεν είμαι ειδικός περί του διαβάσματος, αλλά είμαι της γνώμης ότι το συνεχόμενο εξαντλητικό διάβασμα για πολλές ώρες και πολλές μέρες μπορεί να σε κουράσει και σταδιακά να μειώσει την απόδοση σου και την ποιότητα του διαβάσματος.

Μία λύση λοιπόν είναι τα διαλείμματα, τα οποία δίνουν στο μυαλό την ευκαιρία μια στιγμή να ξαποστάσει ώστε να μπορέσει στην συνέχεια να τραβήξει ξανά προς την δόξα.

Κάπως έτσι είναι και η φιλοσοφία της τεχνικής pomodoro, η οποία δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στο διάβασμα, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και στην εργασία ειδικά όταν έχει να κάνει με "πνευματική" εργασία.

Δεν θα αναλύσω αναλυτικά τις λεπτομέρειες της τεχνικής, αφού μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ (στα ελληνικά) και εδώ (στα αγγλικά). Ουσιαστικά μιλάμε για διαχωρισμό του χρόνου διαβάσματος/εργασίας σε μικρά τμήματα με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα.

Η τεχνική πήρε το όνομα pomodoro (δηλαδή ντομάτα, στα ιταλικά), γιατί ο εμπνευστής της για να χρονομετρήσει τα διαστήματα διαβάσματος και τα διαλείμματα χρησιμοποιούσε ένα χρονόμετρο σε σχήμα ντομάτας :-)

Σήμερα υπάρχουν και εφαρμογές στο κινητό βασισμένες σε αυτή την τεχνική που μετράνε τους χρόνους και έχουν ειδοποιήσεις για το πότε αρχίζει και πότε τελειώνει το διάλειμμα. Ψάξε στο Google Play για "pomodoro" και θα δεις!

Προσωπικά την έχω χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική, όχι για διάβασμα αλλά για εργασία στο υπολογιστή. Στα διαλείμματα σηκωνόμουν από τον υπολογιστή και έκανα διάφορα άλλα πράγματα στον γύρω χώρο, οπότε με αυτόν τον τρόπο και ξελαμπικάριζε το μυαλό αλλά και προχωρούσαν παράλληλα και "υποχρεώσεις" εκτός υπολογιστή.

Είδα καλά αποτελέσματα και από πλευράς ψυχολογίας, δηλαδή είναι διαφορετικό να λες θα κάτσω για τις επόμενες 10 ώρες να διαβάσω, κι αλλιώς να σκέφτεσαι ότι σε 25 λεπτά θα κάνω ένα διάλειμμα.

Βέβαια... ότι τον βολεύει τον καθένα :-S Εσένα πως σου φαίνεται αυτή η ιδέα;

Ημερομηνία : 01/06/2017, 20:17:58
Ετικέτες: ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Σκέφτομαι και γράφω:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


βάψιμο αυγών

Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο - Δοκιμή με παντζάρια
Δοκίμασα να βάψω αυγά με παντζάρια για να δω το αποτέλεσμα


φαλάφελ

10+1 νηστίσιμες συνταγές για τη νηστεία του Πάσχα
Δες μερικές ιδέες για νηστίσιμα φαγητά και γλυκά


online αγορές

Online αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα
Πως γίνονται οι ηλεκτρονικές αγορές και ποια είναι συνήθως η διαδικασία


πατάτες βουτύρου

Πατάτες βουτύρου
Με βούτυρο και αλατοπίπερο


τραχανόπιτα

Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο
Χρησιμοποιώ γλυκό τραχανά και τυρί φέτα


ποντιακό περέκ

Συνταγή για περέκ στο τηγάνι
Το κάνω με τυρί φέτα αλλά γίνεται και με άλλη γέμιση


αυγό

Συνταγές για φοιτητές
Υπάρχουν απλά φαγητά που γίνονται γρήγορα



Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας από την κα. Μαρία Ευθυμίου
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


σκορδαλιά

Η συνταγή της σκορδαλιάς με πατάτα σε βίντεο
Για τους λάτρεις του σκόρδου :-)


ρολόι

Τι ώρα είναι στις 12 το μεσημέρι;
Είναι προ ή μετά μεσημβρίας;


βραστά κάστανα

Βραστά κάστανα
Θέλει λίγο υπομονή το καθάρισμα


Ραβανί

Ραβανί (ή Ρεβανί)
Ένα σιροπιαστό κέικ


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Χούμους

Χούμους
Αυτό γίνεται με ρεβίθια