Φακόρυζο


Σήμερα μαγείρεψα φακόρυζο και σκέφτηκα να σου γράψω την συνταγή που έκανα, να μου πεις την γνώμη σου. Καταρχήν ξεκίνησα όπως κάνω συνήθως τις φακές και μετά πρόσθεσα επιπλέον νερό και το ρύζι.

φακόρυζο

Ας δούμε τα υλικά της συνταγής αναλυτικά:

  • 250 γραμμάρια φακές
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 κρεμμύδια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • νερό

Βάζω λοιπόν 3 λίτρα νερό στην κατσαρόλα και τις φακές, και τις αφήνω να πάρουν μια βράση. Μετά αδειάζω το νερό και βάζω φρέσκο νερό, να σκεπάζει τις φακές συν δυο δάχτυλα πιο ψηλά η στάθμη του νερού.

Προσθέτω επίσης το κρεμμύδι και το σκόρδο κομμένα σε κομμάτια, ανακατεύω και τα αφήνω να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, δηλαδή περίπου μισή ώρα.

Μόλις είναι έτοιμες οι φακές, προσθέτω αλατοπίπερο και ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά. (Άμα θες δες και το βίντεο της συνταγής παράλληλα...)

Τώρα σε αυτό το σημείο προσθέτω το ρύζι και βάζω επιπλέον νερό. Το πόσο νερό θα βάλω, εξαρτάται με το πόσο νερό έχει μείνει στην κατσαρόλα και από το πόσο νερουλό θέλουμε το φακόρυζο.

Οπότε έχοντας κατά νου ότι γενικά για 1 φλιτζάνι ρύζι χρειάζεται περίπου 3 φλιτζάνια νερό, υπολογίζουμε πόσο νερό πρέπει να συμπληρώσουμε στην κατσαρόλα.

Για παράδειγμα αν δούμε ότι στην κατσαρόλα έχει κανά 2 φλιτζάνια νερό, συμπληρώνουμε άλλα 2, οπότε το ρυζάκι θα βρει τα 3 που θέλει και θα μείνει και για το φακόρυζο μια υγρασία να είναι κάπως χυλωμένο.

Αφήνουμε το ρύζι να βράσει γύρω στα 10-15 λεπτά για να μαγειρευτεί και αυτό, και το φακόρυζο είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Μία παραλλαγή με πιπεριά Φλωρίνης

Μια απλή παραλλαγή του φακόρυζου που είχα κάνει κάποια στιγμή, ήταν να βάλω μέσα πιπεριά Φλωρίνης.

φακόρυζο

Ουσιαστικά είναι η ίδια συνταγή με την παραπάνω απλά καθάρισα την πιπεριά, την ψιλόκοψα και την έβαλα στην κατσαρόλα την ώρα που βάζω στις φακές το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Με αυτόν τον τρόπο προέκυψε στο τελικό αποτέλεσμα με τα κόκκινα κομματάκια πιπεριάς που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία :-)

Τα οφέλη από τις ιδιότητες του φακόρυζου

Δεν συνηθίζω να γράφω στις συνταγές που ανεβάζω, διατροφικά στοιχεία αλλά για το φακόρυζο ήθελα να γράψω κάτι που μου έκανε εντύπωση όταν το έμαθα. Στα οφέλη του φακόρυζου (εκτός του ότι είναι πιο "χορταστικό"), σε σύγκριση με τις σκέτες φακές, είναι η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που περιέχει.

Δηλαδή ναι μεν οι σκέτες φακές έχουν πρωτεΐνη αλλά τους λείπει ένα από τα βασικά αμινοξέα (η μεθειονίνη), το οποίο όμως υπάρχει στο ρύζι. Έτσι ο συνδυασμός φακής με ρύζι έχει την ιδιότητα να παρέχει καλύτερης ποιότητας πρωτεΐνη, ανεβάζοντας έτσι την διατροφική αξία του γεύματος.

Το φακόρυζο της επόμενης ημέρας

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται πως έγινε το φακόρυζο μετά από μία μέρα. Δηλαδή, αφού φάγαμε την πρώτη μέρα, (όταν κρύωσε η κατσαρόλα) αυτό που περίσσεψε το βάλαμε στο ψυγείο και την επόμενη ημέρα το βρήκαμε κάπως έτσι. Το ρύζι είχε απορροφήσει όλα τα υγρά.

φακόρυζο

Αυτό που κάναμε λοιπόν, για να το επαναφέρουμε στην πιο σουπέ μορφή που είχε όταν ήταν φρέσκο, ήταν να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα....

Βγάλαμε την κατσαρόλα από το ψυγείο και την αφήσαμε να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου και στην συνέχεια προσθέσαμε ένα ποτήρι νερό στην κατσαρόλα και το ανακατέψαμε καλά. Μετά το βάλαμε στο μάτι της κουζίνας και το ζεστάναμε σε μία μέτρια θερμοκρασία (δηλαδή χωρίς να αρχίσει να βράζει ξανά) και μετά το φακόρυζο ήταν και πάλι έτοιμο για σερβίρισμα.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 06/06/2017, 18:27:43
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

Επισκέπτης

Βίκυ

24/09/2017, 18:41:57

Απ: Φακόρυζο

Την δοκίμασα την συνταγή και βγήκε πολύ νόστιμη. Δεν έβαλα το σκόρδο που δεν μου αρέσει. Επίσης και αυτή η παραλλαγή με την πιπεριά Φλωρίνης φαίνεται ενδιαφέρουσα

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας
Ένα εύκολο κέικ με γεύση μπανάνα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...