Ποντιακά σιρόν


Σήμερα θα δούμε άλλη μία ποντιακή συνταγή μιας και μαγείρεψα σιρόν. Τα σιρόν δεν τα έμαθα από την γιαγιά μου (όπως τις περισσότερες άλλες ποντιακές συνταγές) αλλά τα συνάντησα στην πορεία, τα δοκίμασα και μου άρεσαν.

ποντιακά σιρόν

Πρόκειται για λεπτά φύλλα από ζυμάρι τα οποία κόβονται σε λωρίδες και τυλίγονται σε μικρά ρολά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ψημένα (δηλαδή σε "ξερή" μορφή) και τα έχω δει γραμμένα και ως "σειρόνι" ή "συρόν".

Η συνταγή τους είναι αρκετά εύκολη και μπορούμε να τα ετοιμάσουμε μέσα σε λίγα λεπτά. Τα υλικά είναι τα εξής:

  • 300 γραμμάρια σιρόν
  • βραστό νερό
  • 400 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
  • λίγο χλιαρό νερό
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό

Αρχικά τοποθετούμε τα σιρόν σε ένα ταψι, προσέχοντας να τα αραδιάσουμε ομοιόμορφα και να έχουν λίγο κενό μεταξύ τους (γιατί φουσκώνουν ελαφρώς). Στην συνέχεια τα περιχύνουμε με βραστό νερό και τα αφήνουμε μερικά λεπτά να ρουφήξουν το νερό και να μαλακώσουν.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με ψιλοκομμένο σκόρδο, λίγο αλάτι και λίγο χλιαρό νερό, ώστε να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.

Μόλις μαλακώσουν τα συρόν, αν έχει ακόμα νερό στο ταψί που δεν το έχουν απορροφήσει τότε το στραγγίζουμε και στη συνέχεια τα περιχύνουμε με το μείγμα του γιαουρτιού.

Τέλος, σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι, λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε και αυτό πάνω από το σιρόν.

Σημείωση: Αντί για στραγγιστό γιαούρτι παραδοσιακά το σέρβιραν με "πασκιτάν"

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 16/05/2017, 15:00:02
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας
Ένα εύκολο κέικ με γεύση μπανάνα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


αρακάς

Αρακάς λαδερός
Λίγα υλικά και νόστιμο αποτέλεσμα, εύκολα και γρήγορα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...