Ποντιακά σιρόν


Σήμερα θα δούμε άλλη μία ποντιακή συνταγή μιας και μαγείρεψα σιρόν. Τα σιρόν δεν τα έμαθα από την γιαγιά μου (όπως τις περισσότερες άλλες ποντιακές συνταγές) αλλά τα συνάντησα στην πορεία, τα δοκίμασα και μου άρεσαν.

ποντιακά σιρόν

Πρόκειται για λεπτά φύλλα από ζυμάρι τα οποία κόβονται σε λωρίδες και τυλίγονται σε μικρά ρολά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ψημένα (δηλαδή σε "ξερή" μορφή) και τα έχω δει γραμμένα και ως "σειρόνι" ή "συρόν".

Η συνταγή τους είναι αρκετά εύκολη και μπορούμε να τα ετοιμάσουμε μέσα σε λίγα λεπτά. Τα υλικά είναι τα εξής:

  • 300 γραμμάρια σιρόν
  • βραστό νερό
  • 400 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
  • λίγο χλιαρό νερό
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό

Αρχικά τοποθετούμε τα σιρόν σε ένα ταψι, προσέχοντας να τα αραδιάσουμε ομοιόμορφα και να έχουν λίγο κενό μεταξύ τους (γιατί φουσκώνουν ελαφρώς). Στην συνέχεια τα περιχύνουμε με βραστό νερό και τα αφήνουμε μερικά λεπτά να ρουφήξουν το νερό και να μαλακώσουν.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με ψιλοκομμένο σκόρδο, λίγο αλάτι και λίγο χλιαρό νερό, ώστε να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.

Μόλις μαλακώσουν τα συρόν, αν έχει ακόμα νερό στο ταψί που δεν το έχουν απορροφήσει τότε το στραγγίζουμε και στη συνέχεια τα περιχύνουμε με το μείγμα του γιαουρτιού.

Τέλος, σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι, λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε και αυτό πάνω από το σιρόν.

Σημείωση: Αντί για στραγγιστό γιαούρτι παραδοσιακά το σέρβιραν με "πασκιτάν"

Ημερομηνία : 16/05/2017, 15:00:02
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Διαπροσωπικά:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


ποντιακό περέκ

Συνταγή για περέκ στο τηγάνι
Το κάνω με τυρί φέτα αλλά γίνεται και με άλλη γέμιση


αυγό

Συνταγές για φοιτητές
Υπάρχουν απλά φαγητά που γίνονται γρήγορα


σνίτσελ μοσχαρίσια

Σνίτσελ μοσχαρίσιο με μανιτάρια και σάλτσα
Τα έκανα σε μία κατσαρόλα


φασολάδα με ρύζι

Φασολάδα με ρύζι
Έβαλα πράσινη πιπεριά και μουστάρδα


Πέτουρα

Πέτουρα
Με λιωμένο βούτυρο και τυρί φέτα


ομελέτα με μανιτάρια

Ομελέτα με μανιτάρια
Απλή περίπτωση ομελέτας με μανιτάρια και κρεμμύδι


μανέστρα

Μανέστρα
Κριθαράκι με χυμό ντομάτας



Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας από την κα. Μαρία Ευθυμίου
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


σκορδαλιά

Η συνταγή της σκορδαλιάς με πατάτα σε βίντεο
Για τους λάτρεις του σκόρδου :-)


ρολόι

Τι ώρα είναι στις 12 το μεσημέρι;
Είναι προ ή μετά μεσημβρίας;


βραστά κάστανα

Βραστά κάστανα
Θέλει λίγο υπομονή το καθάρισμα


Ραβανί

Ραβανί (ή Ρεβανί)
Ένα σιροπιαστό κέικ


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Χούμους

Χούμους
Αυτό γίνεται με ρεβίθια