Τσουρέκια (που δεν φούσκωσαν)


Σε αυτό το βίντεο φτιάχνω τσουρέκια και είχα αποφασίσει από την αρχή να κάνω την συνταγή όσο πιο εύκολη μπορούσα.

τσουρέκι

Με την δοσολογία που έκανα βγήκαν τέσσερα τεμάχια μετρίου μεγέθους αλλά αντί για αυτά θα μπορούσαν να βγουν δύο μεγαλύτερα, πιο κοντά στο συνηθισμένο μέγεθος που έχουν τα τσουρέκια "πλεξούδες".

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα εξής:

  • 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη (*)
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (16 γραμμάρια)
  • 250 γραμμάρια βούτυρο (**)
  • 2+1 αυγά
  • μισό λίτρο γάλα
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο
  • μισό κουταλάκι κακουλέ τριμμένο
  • μισό κουταλάκι αλάτι

Στην αρχή ανακάτεψα σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με την ζάχαρη, την μαγιά, το κακουλέ, το μαχλέπι και το αλάτι. Στο μείγμα που δημιουργήθηκε έκανα έναν λάκκο στην μέση.

Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψα το γάλα με δύο αυγά και το μείγμα αυτό το πρόσθεσα στο μπολ με το αλεύρι.

Ανακάτεψα καλά το αλεύρι με το γάλα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το κάλυψα με μία διαφανή μεμβράνη και το άφησα μία ώρα να φουσκώσει (***).

Έβαλα το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το έλιωσα σε χαμηλή θερμοκρασία. Πρόσθεσα το λιωμένο βούτυρο στο ζυμάρι και το ανακάτεψα καλά να το απορροφήσει.

Έπλασα το τσουρέκια (το πλέξιμο της πλεξούδας φαίνεται αναλυτικά στο video) και τα έβαλα στο ταψί στο οποίο είχα στρώσει λαδόκολλα (****).

Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψα ένα αβγό (τον κρόκο με το ασπράδι) και το άλειψα πάνω από τα τσουρέκια.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC έψησα τα τσουρέκια για περίπου 30 λεπτά.

Τα αστεράκια

(*) Με τα 250 γραμμάρια ζάχαρη της συνταγής δεν βγαίνουν πολύ γλυκά τα τσουρέκια.

(**) Τα 250 γραμμάρια βούτυρο, αν και τα απορροφάει η ζύμη, θα μπορούσαν να μειωθούν σε 200 γραμμάρια.

(***) Εμένα δεν μου φούσκωσε και πολύ το ζυμάρι. Είναι ένα θέμα που το ψάχνω. Ίσως φταίει που ήταν λίγο κρύο το γάλα και δεν ενεργοποίησε την μαγιά, ίσως ήθελε περισσότερη μαγιά, ίσως που δεν έβαλα το μπολ σε κάποιο ελαφρώς ζεστό σημείο και το άφησα απλά στον πάγκο της κουζίνας. Ίσως και τα τρία. Είχα μια ελπίδα ότι θα φουσκώσουν λίγο στο ψήσιμο αλλά τελικά κι εκεί δεν μπόρεσαν να γίνουν θαύματα.

(****) Εγώ έκανα 4 τσουρέκια, δηλαδή 2 ταψιά από 2 τεμάχια. Έψησα κάθε ταψί ξεχωριστά για να μπορέσουν να ψηθούν καλύτερα (πάνω/κάτω).

Συμπέρασμα

Είναι λίγο σφιχτά μιας που δεν φούσκωσαν, αλλά γενικά τρώγονται τα τσουρέκια. Θα πειραματιστώ με την συνταγή και θα επανέλθω με περισσότερες πληροφορίες.

Ημερομηνία : 05/04/2017, 18:25:59
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Διαπροσωπικά:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Ομελέτα με μανιτάρια

Ομελέτα με μανιτάρια και πιπεριές
Έχω την συνταγή σε video


Χοιρινή πανσέτα

Χοιρινή πανσέτα στο φούρνο
Την ψήνω με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο


πατάτες φούρνου με μανιτάρια

Πατάτες φούρνου με μανιτάρια και πιπεριές
Αυτοσχέδια συνταγή, νόστιμη βγήκε


φακόρυζο

Φακόρυζο με πιπεριά Φλωρίνης
Έβαλα και πιπεριά για έξτρα γεύση


τσιζκέικ στο ποτήρι

Εύκολο τσιζκέικ στο ποτήρι
Με στραγγιστό γιαούρτι


βιβλία

Διάβασμα με την τεχνική Pomodoro
Βολεύει και σε άλλες εργασίες


σιρόν

Ποντιακά σιρόν
Εύκολη και γρήγορη συνταγή



Ναύπλιο

Ναύπλιο
Πήγαμε για μία μονοήμερη εκδρομή


κάστρο

Κως
Το νησί του Ιπποκράτη


Πόρτο Κατσίκι

Λευκάδα
Σύντομος τουριστικός οδηγός


Πάργα

Πάργα
Όμορφος παραδοσιακός οικισμός


Ρόδος

Ρόδος
Το νησί των Ιπποτών


παραλία Χαλκιδικής

Χαλκιδική
Σαν την Χαλκιδική δεν έχει :-)


Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας από την κα. Μαρία Ευθυμίου
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


κολοκυθάκια τηγανιτά

Συνταγή για κολοκυθάκια τηγανιτά με κουρκούτι
Ταιριάζουν με τζατζίκι