Χούμους


Το χούμους είναι ένας ενδιαφέρον συνδυασμός από ρεβίθια, ταχίνι, σκόρδο και λεμόνι (συν μερικά επιπλέον υλικά) και σαν συνταγή μας έρχεται από την Μέση Ανατολή.

χούμους

Τα υλικά που χρησιμοποίησα για να το φτιάξω εγώ, είναι τα εξής...

  • 200 γραμμάρια ρεβίθια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 100 γραμμάρια ταχίνι
  • μισό κουταλάκι κύμινο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • μισό κουταλάκι πιπέρι

και επίσης στο μείγμα έβαλα και 100ml ζουμί από τα ρεβίθια που έβρασα, αλλά ας δούμε την διαδικασία πιο αναλυτικά!

Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν σε ένα μπολ με μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν για περίπου μια ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.

Στην συνέχεια, βγάζουμε τα ρεβύθια από την κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε δηλαδή, και τα αφήνουμε να κρυώσουν, ενώ δεν πετάμε το ζουμί που υπάρχει στην κατσαρόλα γιατί θα χρησιμοποιήσουμε λίγο από αυτό παρακάτω.

Μετά βάζουμε στον πολυκόφτη τον χυμό του λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και τον ενεργοποιούμε για 2-3 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε λίγα ρεβίθια και τον ενεργοποιούμε και πάλι για 2-3 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το ζουμί (100ml) από τα ρεβίθια, και λίγα επιπλέον ρεβίθια και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να ενσωματωθούν σταδιακά όλα τα ρεβίθια.

Αν δούμε στην πορεία ότι το μείγμα είναι αρκετά σφιχτό και ο πολυκόφτης "ζορίζεται", προσθέτουμε και λίγο επιπλέον ζουμί από την κατσαρόλα που βράσαμε τα ρεβίθια, για να αραιώσουμε το μείγμα. Δεν πρέπει βέβαια να μας βγει το χούμους πολύ "νερουλό" αλλά επίσης να μην είναι και πολύ σφιχτό.

Ημερομηνία : 26/03/2016, 17:31:57
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Διαπροσωπικά:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


βάψιμο αυγών

Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο - Δοκιμή με παντζάρια
Δοκίμασα να βάψω αυγά με παντζάρια για να δω το αποτέλεσμα


φαλάφελ

10+1 νηστίσιμες συνταγές για τη νηστεία του Πάσχα
Δες μερικές ιδέες για νηστίσιμα φαγητά και γλυκά


online αγορές

Online αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα
Πως γίνονται οι ηλεκτρονικές αγορές και ποια είναι συνήθως η διαδικασία


πατάτες βουτύρου

Πατάτες βουτύρου
Με βούτυρο και αλατοπίπερο


τραχανόπιτα

Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο
Χρησιμοποιώ γλυκό τραχανά και τυρί φέτα


ποντιακό περέκ

Συνταγή για περέκ στο τηγάνι
Το κάνω με τυρί φέτα αλλά γίνεται και με άλλη γέμιση


αυγό

Συνταγές για φοιτητές
Υπάρχουν απλά φαγητά που γίνονται γρήγορα



Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας από την κα. Μαρία Ευθυμίου
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


σκορδαλιά

Η συνταγή της σκορδαλιάς με πατάτα σε βίντεο
Για τους λάτρεις του σκόρδου :-)


ρολόι

Τι ώρα είναι στις 12 το μεσημέρι;
Είναι προ ή μετά μεσημβρίας;


βραστά κάστανα

Βραστά κάστανα
Θέλει λίγο υπομονή το καθάρισμα


Ραβανί

Ραβανί (ή Ρεβανί)
Ένα σιροπιαστό κέικ


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Χούμους

Χούμους
Αυτό γίνεται με ρεβίθια