Χούμους


Το χούμους είναι ένας ενδιαφέρον συνδυασμός από ρεβίθια, ταχίνι, σκόρδο και λεμόνι (συν μερικά επιπλέον υλικά) και σαν συνταγή μας έρχεται από την Μέση Ανατολή.

χούμους

Τα υλικά που χρησιμοποίησα για να το φτιάξω εγώ, είναι τα εξής...

  • 200 γραμμάρια ρεβίθια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 100 γραμμάρια ταχίνι
  • μισό κουταλάκι κύμινο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • μισό κουταλάκι πιπέρι

και επίσης στο μείγμα έβαλα και 100ml ζουμί από τα ρεβίθια που έβρασα, αλλά ας δούμε την διαδικασία πιο αναλυτικά!

Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν σε ένα μπολ με μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν για περίπου μια ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.

Στην συνέχεια, βγάζουμε τα ρεβύθια από την κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε δηλαδή, και τα αφήνουμε να κρυώσουν, ενώ δεν πετάμε το ζουμί που υπάρχει στην κατσαρόλα γιατί θα χρησιμοποιήσουμε λίγο από αυτό παρακάτω.

Μετά βάζουμε στον πολυκόφτη τον χυμό του λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και τον ενεργοποιούμε για 2-3 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε λίγα ρεβίθια και τον ενεργοποιούμε και πάλι για 2-3 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το ζουμί (100ml) από τα ρεβίθια, και λίγα επιπλέον ρεβίθια και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να ενσωματωθούν σταδιακά όλα τα ρεβίθια.

Αν δούμε στην πορεία ότι το μείγμα είναι αρκετά σφιχτό και ο πολυκόφτης "ζορίζεται", προσθέτουμε και λίγο επιπλέον ζουμί από την κατσαρόλα που βράσαμε τα ρεβίθια, για να αραιώσουμε το μείγμα. Δεν πρέπει βέβαια να μας βγει το χούμους πολύ "νερουλό" αλλά επίσης να μην είναι και πολύ σφιχτό.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 26/03/2016, 17:31:57
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Μαθαίνοντας VHDL

Μαθαίνοντας VHDL
Βρήκα διάφορα βίντεο


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...