Ραβανί (ή Ρεβανί)


Το Ραβανί (σε άλλες περιοχές το λένε και Ρεβανί) είναι ένα γλυκό το οποίο θα μπορούσαμε απλοϊκά να το περιγράψουμε ως ένα κέικ με σιρόπι και μία περιοχή στην Ελλάδα που φημίζεται για το Ρεβανί της είναι η Βέροια.

ραβανί

Όπως και για τις περισσότερες συνταγές, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, οπότε ο καθένας διαλέγει ανάλογα με τα γούστα του. Στις περισσότερες εκδοχές του, το Ραβανί το φτιάχνουν είτε προσθέτοντας μέσα βανίλια ή ινδοκάρυδο, αλλά εμείς εδώ κάναμε μια πιο απλή συνταγή χωρίς τέτοια "αρωματικά", γιατί θα το συνοδεύαμε με παγωτό βανίλια, οπότε θα έπερνε από εκεί σαν σύνολο την έξτρα γεύση που του έλειπε.

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι τα εξής:

  • Για το μείγμα του Ραβανί:
    • 4 αυγά
    • 215 γραμμάρια βούτυρο
    • 200 γραμμάρια ζάχαρη
    • 200 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
    • 200 γραμμάρια αλεύρι
    • 20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
    • 200 γραμμάρια γιαούρτι
  • Για το σιρόπι:
    • 1 λίτρο νερό
    • 500 γραμμάρια ζάχαρη
    • χυμό από ένα λεμόνι
  • Για το βουτύρωμα του ταψιού: 35 γραμμάρια βούτυρο

Η εκτέλεση της συνταγής είναι αρκετά απλή, δηλαδή αρχικά ανακατεύουμε καλά τα υλικά του μείγματος για το ραβανί και στην συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ταψί το οποίο το έχουμε "βουτυρώσει" πολύ καλά στην εσωτερική του επιφάνεια.

tip : Θα πρέπει να διαλέξουμε ένα βαθύ ταψί γιατί το μείγμα αυξάνεται σε όγκο "φουσκώνει" κατά το ψήσιμο αλλά και μετά όταν σιροπιάσουμε το ρεβανί θα φουσκώσει ακόμη λίγο καθώς απορροφά το σιρόπι.

Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC και ψήνουμε το ραβανί για περίπου 35 λεπτά στους 180ºC. Ο χρόνος εξαρτάται και από τον φούρνο αλλά και από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, δηλαδή αν βάλουμε σε σχετικά μικρό ταψί, τότε θα έχει το μείγμα μεγαλύτερο ύψος, οπότε θα χρειαστεί περισσότερη ώρα για να ψηθεί εσωτερικά. Το ταψί που χρησιμοποιούμε εμείς έχει διαστάσεις περίπου 34x25 εκατοστά και ύψος περίπου 5 εκατοστά.

Θα πρέπει να πάρει από πάνω το ραβανί αυτό το χαρακτηριστικό του χρώμα που φαίνεται και στο βίντεο, οπότε παρακολουθούμε την διαδικασία ψησίματος και προσέχουμε να μην μας καεί. Επίσης δεν πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου όση ώρα ψήνεται το ρεβανί γιατί ενδέχεται να "ξεφουσκώσει" το μείγμα.

Μόλις ψηθεί το ραβανί το βγάζουμε από τον φούρνο και ετοιμάζουμε το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, ανακατεύοντας τα σχετικά υλικά. Το σιρόπι το βράζουμε περίπου 7 λεπτά, μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας καλά για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα η ζάχαρη.

Μόλις το σιρόπι είνα έτοιμο, καθώς είναι ακόμη ζεστό, με μία κουτάλα σιροπιάζουμε σιγά σιγά το ραβανί (το οποίο είναι ακόμη ζεστό και αυτό). Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι πολύ το σιρόπι, αλλά σταδιακά το απορροφά το ραβανί και παράλληλα αυξάνεται σε όγκο.

Θα χρειαστεί να αφήσουμε το ραβανί να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2-3 ώρες, ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι στο εσωτερικό του.

Ε μετά τι άλλο (;) ...κόβουμε το ραβανί και το σερβίρουμε! Ταιριάζει πολύ με παγωτό βανίλια ή παγωτό καϊμάκι.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 02/03/2015, 11:14:24
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


συνταγή με κεχρί

Κεχρί με λαχανικά και μανιτάρια
Μια απλή συνταγή με ένα εναλλακτικό υλικό που δεν χρησιμοποιούμε συχνά


καλαμπόκια

Βραστό καλαμπόκι
Είπα να βράσω κανά δυο καλαμπόκια να τα φάμε σε μια λιγούρα


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


Αντικύθηρα

Αντικύθηρα
Τα Αντικύθηρα βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στα Κύθηρα και την...


Λευκάδα

Λευκάδα
Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση ελληνικό νησί του...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


αρακάς

Αρακάς λαδερός
Λίγα υλικά και νόστιμο αποτέλεσμα, εύκολα και γρήγορα


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...


Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος
Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου και...