Συνταγή για μουσακά


μουσακάς

Τον μουσακά άλλοι τον προτιμούν με πατάτες, άλλοι με μελιτζάνες ενώ άλλοι και με τα δύο. Το διαδικαστικό μέρος της συνταγής περιλαμβάνει την επιμέρους προετοιμασία των υλικών, ώστε τελικά να «συναρμολογηθεί» ο μουσακάς στο ταψί για να μπει στο φούρνο για ψήσιμο.

Από "τεχνικής" άποψης το μόνο ίσως δύσκολο σημείο είναι η προετοιμασία της μπεσαμέλ, η οποία χρειάζεται προσοχή και πολύ ανακάτεμα.

1η φάση: Πατάτες και μελιτζάνες

Στο βίντεο εμείς κάνουμε τον μουσακά και με πατάτες και με μελιτζάνες. Η ποσότητα εξαρτάται από το ταψί και από τα γούστα μας, εμείς χρησιμοποιήσαμε 3 πατάτες (κανονικού μεγέθους) και 2 μελιτζάνες.

Αρκετοί προτιμούν να τα τηγανίζουν αλλά εγώ σκέφτηκα καλύτερα να τα ψήσουμε στον φούρνο, προκιμένου να γλιτώσουμε τα τηγανίσματα αλλά και να μειώσουμε την χρήση λαδιού.

Τις πατάτες, αφού τις καθαρίσουμε-ξεφλουδίσουμε, τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου ενός εκατοστού, τις βάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές. Τις ψήνουμε στο φούρνο και το αποτέλεσμα όταν ψηθούν μοιάζει πολύ με τηγανιτές πατάτες. Δες πιο αναλυτικά και εδώ.

Παρόμοια είναι η διαδικασία και για τις μελιτζάνες, τις οποίες αφού τις πλύνουμε και αφαιρέσουμε τα κοτσάνια τους από τις δυο άκρες τους, τις κόβουμε είτε σε ροδέλες (όπως έκανα εγώ) είτε σε μακρόστενες φέτες, πάχους πάλι ενός εκατοστού. Τις βάζουμε και αυτές σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις ψήνουμε στον φούρνο.

2η φάση: Η προετοιμασία του κιμά

Εγώ χρησιμοποίησα 500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά τον οποίο τον μαγείρεψα με έναν αρκετά κλασικό και απλοποιημένο τρόπο.

Καθαρίζουμε-ξεφλουδίζουμε 1 κρεμμύδι και το σωτάρουμε στο τηγάνι με 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Μετά προσθέτουμε στο τηγάνι τον κιμά και τον θρυμματίζουμε. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε 250 γραμμάρια χυμό ντομάτας και αλατοπίπερο. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας συχνά τα υλικά, μέχρι να ψηθεί ο κιμάς. Δες πιο αναλυτικά εδώ.

3η φάση: Η μπεσαμέλ

Η μπεσαμέλ θέλει λίγο προσοχή, αναλυτικά τα έχω περιγράψει εδώ. Περιληπτικά να πούμε ότι λιώνουμε το βούτυρο (120 γραμμάρια) στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι (120 γραμμάρια) λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα (1 λίτρο) το πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (όχι κρύο από το ψυγείο) και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να έχουμε μια ωραία ομοιογενή κρέμα. Μετά απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία θερμότητας και προσθέτουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο (μισό κουταλάκι), αλάτι (1 κουταλάκι), πιπέρι (μισό κουταλάκι) και ανακατεύουμε καλά την μπεσαμέλ.

4η φάση: Η "συναρμολόγηση" του μουσακά

Σε ένα ταψί στρώνουμε κάτω λίγη τριμμένη φρυγανιά (για να απορροφήσει τυχόν λάδια που θα βγάλουν τα υλικά). Απλώνουμε μια στρώση από τις πατάτες που ετοιμάσουμε και από πάνω ρίχνουμε 50 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα. Συνεχίζουμε, απλώνοντας από πάνω μία στρώση από τις μελιτζάνες που ετοιμάσαμε και ρίχνουμε επίσης 50 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα. Από πάνω απλώνουμε τον κιμά που ετοιμάσαμε.

Στην συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στην μπεσαμέλ 150 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα, ανακατεύουμε καλά την μπεσαμέλ, και την απλώνουμε πάνω από τον κιμά.

5η φάση: Το ψήσιμο του μουσακά

Πλέον τώρα μένει να ψήσουμε τον μουσακά. Τα περισσότερα υλικά (πατάτες, μελιτζάνες, κιμάς) είναι ήδη ψημένα, θέλουμε τώρα να ψηθεί και η κρέμα μπεσαμέλ ώστε να δημιουργηθεί από πάνω η γνωστή εκείνη κρούστα που φιγουράρει πάνω στους μουσακάδες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC και ψήνουμε τον μουσακά στους 180ºC για περίπου 45-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Πρέπει να παρακολουθούμε ώστε να μην μας καεί και μαυρίσει από πάνω η μπεσαμέλ.

Αυτά!

Και μόνο για να γράψω την περιγραφή κουράστηκα, σκέψου να τα έφτιαχνα κιόλας :-Ρ Όχι, ντάξει, τα έκανα, κουράστηκα ελαφρώς αλλά μετά έφαγα και διπλή μερίδα για να στανιάρω. Μια παρηγοριά που μπορούμε να δίνουμε στον εαυτό μας (πριν και κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, αλλά και κατά το πλύσιμο των σκευών που χρησιμοποιούμε) είναι ότι "πρόκειται για ένα φαγητό που δεν το κάνουμε κάθε μέρα", οπότε κουράγιο!

Για τους λάτρεις της light κουζίνας, δεν ξέρω αν έχει νόημα να γίνει συζήτηση για τις θερμίδες σε αυτή την συνταγή. Με την συγκεκριμένη εκτέλεση αποφεύγουμε τα πολλά λάδια από το τηγάνισμα, αλλά και πάλι δεν το λες και ελαφρύ φαγητό.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 19/02/2015, 12:15:52
Ετικέτες: , , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

Επισκέπτης

Μπάμπης

24/02/2015, 23:29:03

Απ: Συνταγή για μουσακά

πολύ αναλυτική η παρουσίαση σας, ευχαριστούμε

υ.γ. για την μπεσαμέλ δεν είμαι σίγουρος αν θα τα καταφέρω, αλλά θα το προσπαθήσω

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Μαθαίνοντας VHDL

Μαθαίνοντας VHDL
Βρήκα διάφορα βίντεο


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...