Μπεσαμέλ


Η μπεσαμέλ δεν μου πολυάρεσε, μέχρι που την έφτιαξα εγώ :-) Το έψαξα το θέμα αρκετά, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές και διάφορες... τεχνοτροπίες. Μερικοί προτιμούν το ελαιόλαδο αντί για το βούτυρο, μερικοί προτιμούν να βάζουν και αυγό μέσα, ενώ άλλοι βάζουν πρώτα το γάλα στην κατσαρόλα.

μπεσαμέλ

Δοκίμασα διάφορα και κατέληξα στα δικά μου συμπεράσματα... τα οποία θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Για αρχή, ας πούμε τα υλικά της συνταγής:

  • 120 γραμμάρια αλεύρι
  • 120 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 λίτρο γάλα
  • μισό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • μισό κουταλάκι πιπέρι

Όπως φαίνεται, δεν έβαλα αυγά και χρησιμοποίησα βούτυρο και όχι ελαιόλαδο. Θεωρώ πως έτσι είναι η "αυθεντική" μπεσαμέλ, από εκεί και πέρα είναι θέμα γούστου.

Στην εκτέλεση, τώρα, βάζουμε πρώτα το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει (δεν το καίμε) και μετά βάζουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά. Σε αυτό το σημείο χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας θερμότητας περίπου στα 2/3 ή 3/4.

Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα (το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν πλέον έχουμε προσθέσει όλο το γάλα, θα έχει σχηματιστεί μια ομοιόμορφη κρέμα η οποία δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ νερουλή, ούτε πολύ σφιχτή.

Αν συνεχίσουμε να ανακατεύουμε την κρέμα έχοντας την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας τότε αυτή σταδιακά θα σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Όμως επειδή η μπεσαμέλ θα σφίξει λίγο και καθώς κρυώνει, κανονίζουμε σε αυτό το σημείο απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία θερμότητας.

Έχοντας περάσει τα δύσκολα, μετά προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά την μπεσαμέλ.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται καλό ανακάτεμα συνεχώς για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά κατά τα άλλα δεν είναι δύσκολη η συνταγή. Νομίζω τα σημεία που χρειάζονται προσοχή είναι:

  • να μην είναι στην μέγιστη ένταση η εστία θερμότητας, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση
  • να μην είναι κρύο το γάλα, δηλαδή να μην το χρησιμοποιήσουμε αμέσως μόλις το βγάλουμε από το ψυγείο
  • να προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο ώστε να ενσωματώνεται σταδιακά στην κρέμα

Και φυσικά... συνεχώς ανακάτεμα, να μην μας κολλήσει η μπεσαμέλ στην κατσαρόλα. Πρόκειται για μία συνταγή που πρέπει να έχουμε 100% την προσοχή μας εκεί.

Μία βασική ανησυχία που υπάρχει γύρω από την μπεσαμέλ είναι... να μην σβολιάσει. Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία με προσοχή στα σημεία που επισημαίνω, θεωρώ ότι περιορίζονται σημαντικά τα περιθώρια αποτυχίας.

Ορισμένοι λένε ότι αν βάλεις το γάλα πρώτα στην κατσαρόλα τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι θα σβολιάσει η μπεσαμέλ, όμως το δοκίμασα 1-2 φορές και είδα μερικούς μικρούς σβόλους οι οποίοι βέβαια αν και φαίνονταν με το μάτι... αργότερα, μετά το ψήσιμο του φαγητού (π.χ. παστίτσιο) δεν τους καταλάβαινα στο στόμα. Δεν έμεινα ευχαριστημένος με αυτήν την μέθοδο, άσε που έτσι δεν δίνεις την ευκαιρία στο αλεύρι με το βούτυρο να βρεθούν λίγο μόνα τους μέσα στην ζεστή κατσαρόλα και να δέσουν καλύτερα ώστε να φύγει και η αλευρίλα από την γεύση.

Δεν έχω δοκιμάσει να χρησιμοποιήσω ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, ούτε έχω δοκιμάσει μπεσαμέλ με αυγό, ίσως μελλοντικά να δούμε και κάποιες τέτοιες παραλλαγές, αν και προσωπικά έμεινα ευχαριστημένος από την παραπάνω συνταγή (βέβαια δεν ξέρω από θερμίδες τι παίζει).

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 18/02/2015, 13:35:05
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Μαθαίνοντας VHDL

Μαθαίνοντας VHDL
Βρήκα διάφορα βίντεο


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...