Κουλούρια "Θεσσαλονίκης" με σουσάμι


Κλασικό σνακ για μικρούς και μεγάλους, τα «κουλούρια Θεσσαλονίκης» ή απλά «κουλούρια» τρώγονται ευχάριστα είτε ζεστά είτε και κρύα. Εγώ εδώ στο βίντεο τα έκανα αρκετά μεγάλα και βγήκαν μόνο τέσσερα, αλλά την επόμενη φορά θα κάνω παραπάνω, χρησιμοποιώντας δύο ταψιά.

κουλούρια

Για να τα ετοιμάσουμε, χρησιμοποιούμε τα εξής υλικά για το ζυμάρι:

  • 500 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 300 ml νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9 γραμμάρια)
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο

Επίσης σε αυτή τη συνταγή θα χρειαστούμε:

  • λίγο επιπλέον αλεύρι, για να πλάσουμε τα κουλούρια
  • σουσάμι, για να το απλώσουμε στην επιφάνεια των κουλουριών

Ξεκινάμε ανακατεύοντας τα υλικά για το ζυμάρι μέσα σε ένα μπολ, έχοντας υπόψη μας ότι:

  • το νερό δεν πρέπει να είναι ούτε κρύο ούτε ζεστό
  • το αλάτι το προσθέτουμε προς το τέλος της ανάμιξης των υλικών, για να μην έρθει σε "άμεση" επαφή με την μαγιά

Αφού ανακατέψουμε καλά τα υλικά και σχηματιστεί η ζύμη, την αφήνουμε για λίγη ώρα να "ξεκουραστεί" και να φουσκώσει. Ο χρόνος που χρειάζεται για να διπλασιαστεί σε όγκο, εξαρτάται και από την θερμοκρασία του χώρου, λογικά θα χρειαστεί περίπου 30-60 λεπτά.

Στην συνέχεια, σε μια καθαρή επιφάνεια, ζυμώνουμε λίγο το ζυμάρι και αν κολλάει στα χέρια μας το αλευρώμουμε ελαφρώς. Μετά, πλάθουμε τα κουλούρια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε βάλει μια λαδόκολλα.

Όπως είπα και στην αρχή, θα μπορούσαμε να βγάλουμε από αυτό το ζυμάρι περίπου 6-7 κουλούρια, αλλά για να χρησιμοποιήσω εγώ ένα ταψί, έκανα μόνο 4 και βγήκαν μεγαλούτσικα και χοντρούτσικα.

Για να βάλουμε το σουσάμι, αλείφουμε πρώτα με λίγο νερό τα κουλούρια, ώστε να μπορεί να κολλήσει πάνω τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC και ψήνουμε τα κουλούρια στους 180ºC για περίπου 30 λεπτά.

Αν ήταν πιο μικρά τα κουλούρια ίσως χρειάζονταν και λιγότερο χρόνο ψησίματος, εξαρτάται και από τον φούρνο αλλά και πόσο ξεροψημένα τα θέλουμε. Βέβαια έχουμε το νου μας να πάρουν αυτό το χαρακτηριστικό τους χρώμα αλλά να μην μας καούν.

Και μιας και μιλάμε για κουλούρια Θεσσαλονίκης, ας δούμε και λίγα πράγματα για την Θεσσαλονίκη :-)

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 04/02/2015, 12:07:38
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


πιγουίνος

Η εμφάνιση των πιγουίνων
Συμπεράσματα από την συμπεριφορά των ανθρώπων στην χρήση της μάσκας


τηγανιά λεμονάτη

Χοιρινή τηγανιά λεμονάτη με μουστάρδα και πιπεριές
Κάτι διαφορετικό από την απλή λεμονάτη τηγανιά, για έξτρα γεύση


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...