Μελιτζάνες στο φούρνο... αυτοσχεδιασμός ελαφρώς αποτυχία


Είχα πάρει δύο μελιτζάνες, για να τις χρησιμοποιήσω στο Σπεντζοφάι, αλλά τελικά δεν τις έβαλα και μου έμειναν. Έτσι σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να τις κάνω, έριξα μια ματιά στα διαθέσιμα υλικά και αποφάσισα να τις μαγειρέψω στο φούρνο.

μελιτζάνα στο φούρνο 

Οπότε, έπλυνα τις μελιτζάνες, έκοψα τα κοτσάνια τους και τις έκοψα στην μέση κατά μήκος του μήκους τους, τις αλάτισα και τις άφησα για λίγο στο σουρωτήρι.

Ετοίμασα σε ένα μπολ ένα μείγμα με:

  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • μισό κουταλάκι πιπέρι

Στην συνέχεια ξέπλυνα τις μελιτζάνες από το αλάτι και τις έβαλα σε ένα ταψί και έβαλα από πάνω τους το μείγμα που είχα ετοιμάσει στο μπολ, ντάξει δεν μπόρεσε να κάτσει όλο από πάνω... έπεσε και τριγύρω τους μέσα στο ταψί.

Μετά, έχοντας προθερμάνει τον φούρνο, τις έψησα για λίγη ώρα και παράλληλα ψιλόκοψα λίγο βραστό φιλέτο γαλοπούλας και λίγη μοτσαρέλα. Έβγαλα τις μελιτζάνες από το φούρνο και έβαλα από πάνω τους τα κομματάκια από την γαλοπούλα και την μοτσαρέλα και έβαλα το ταψί πάλι στο φούρνο μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα.

Στο τέλος... σέρβιρα τις μελιτζάνες με λίγη ρίγανη. Το αποτέλεσμα της συνταγής ήταν μέτριο. Βασικά το θέμα που εντόπισα ήταν ότι η μελιτζάνα δεν είχε μαλακώσει πολύ, μέσα σε αυτό το χρόνο που ψήθηκε. Με την συγκεκριμένη διαδικασία δεν μπορούσα να τις αφήσω περισσότερη ώρα γιατί:

  • την πρώτη φορά που τις έβαλα στον φούρνο (για περίπου 20 λεπτά στους 180 °C), αν τις άφηνα παραπάνω θα καίγονταν από πάνω το κρεμμύδι
  • την δεύτερη φορά που τις έβαλα στον φούρνο (για περίπου 20 λεπτά στους 180 °C), αν τις άφηνα παραπάνω θα καίγονταν η μοτσαρέλα

Έτσι δεν είχα το περιθώριο να τις ψήσω περισσότερη ώρα με αυτά τα δεδομένα. Έτσι, εκ των υστέρων, σκέφτηκα μερικές αλλαγές στην διαδικασία της συνταγής που λογικά θα βοηθούσαν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα:

  • Να έκοβα τις μελιτζάνες σε φέτες αντί να τις κόψω στη μέση, ώστε τα κομμάτια να έχουν μικρότερο πάχος και έτσι να ψηθούν πιο εύκολα. Αυτό αν και το είχα σκεφτεί πριν ξεκινήσω, δεν το έκανα για να μην βγουν πολλά κομμάτια και ίσως δεν έχω χώρο να τα απλώσω στο συγκεκριμένο ταψί.
  • Να έβαζα τις μελιτζάνες για λίγη ώρα στο φούρνο μόνες τους, πριν βάλω την σάλτσα, ώστε να έχουν ένα προβάδισμα στο ψήσιμο και μετά να συνέχισα την υπόλοιπη διαδικασία.
  • Ίσως μερικές τρύπες στο πλάι της μελιτζάνας με ένα πιρούνι να βοηθούσαν να ψηθούν πιο εύκολα αυτά τα χοντρά κομμάτια

Τώρα αυτά είναι υποθετικά σενάρια, βασισμένα στην λογική (μου) βέβαια, τα οποία μελλοντικά ίσως τα δοκιμάσω αν βρεθώ πάλι με μερικές διαθέσιμες μελιτζάνες στα χέρια μου :-)

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 14/12/2014, 14:15:48
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Μαθαίνοντας VHDL

Μαθαίνοντας VHDL
Βρήκα διάφορα βίντεο


κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...