Συνταγή για σαλάτα με βραστά παντζάρια... προσοχή λερώνει!


Τα παντζάρια είναι μια «πρώτη ύλη» που... λερώνει! Θέλει λοιπόν λίγη έξτρα προσοχή σε κάποια θέματα όπως:

  • στο καθάρισμα, κόψιμο, ξεψλούδισμα τους
  • στην διαχείριση των ζουμιών και υπολειμμάτων (φλούδες κοτσάνια)
  • στο τσιμπολόγημα τους

παντζάρια

Από εκεί και πέρα (αν και θα επανέλθω), άλλοι προτιμούν να τρώνε στη σαλάτα μόνο τους βολβούς ενώ άλλοι τρώνε και τα φύλλα των παντζαριών (μαζί ή ξεχωριστά από τους βολβούς). Τα φύλλα είναι νόστιμα και αυτά αλλά τυχαίνει ορισμένες φορές να μην είναι σε καλή κατάσταση όταν τα αγοράζουμε, δηλαδή μπορεί να είναι κάπως μαραμένα, γι' αυτό εγώ τα χρησιμοποιώ μόνο όταν είναι φρέσκα με αυτά τα όμορφα ζωηρά χρώματα που έχουν όταν είναι φρεσκοκομμένα.

Οπότε στα βίντεο εγώ τα ετοίμασα ξεχωριστά σαν ανεξάρτητες σαλάτες. Στο πρώτο είναι οι βολβοί και στο δεύτερο τα φύλλα. Δείτε τα και τα λέμε λίγα μερικά εκατοστά παρακάτω.

Αν κάποιος θέλει να τα βράσει μαζί, δεδομένου ότι οι βολβοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ξεκινάμε πρώτα με αυτούς στην κατσαρόλα και μετά από μερικά λεπτά, βάζουμε και τα φύλλα, ώστε να είναι έτοιμα όλα μαζί.

Στο καθάρισμα των παντζαριών όπως βλέπετε στο video, τα χέρια γίνονται κόκκινα. Φεύγει αυτή η κοκκινάδα, αν και συνήθως όχι με το πρώτο πλύσιμο των χεριών, γι' αυτό ίσως μερικοί προτιμούν να φοράνε γάντια στην διαδικασία αυτή.

Εγώ μερικές φορές δεν τους πολυ-βράζω, οπότε δεν είναι πολύ μαλακοί όταν τους τρώμε, κι αυτός είναι ένας λόγος που λέω ότι θέλει προσοχή και στο τσιμπολόγημα, γιατί καμιά φορά έχουν την τάση να κάνουν κάτι "άλματα" μέσα από το πιάτο την στιγμή που τα πιέζει το πιρούνι.

Επίσης, το θέμα του χρωματισμού από το χρώμα των παντζαριών είναι τόσο πολύπλευρο που μάλλον καλό είναι να επισημάνουμε πως τα παντζάρια όταν τα καταναλώνουμε μπορούν να χρωματίζουν τα ούρα ή/και τα κόπρανα (χμ, προβληματίζομαι... να το πω και λαϊκά;) οπότε αν δεις την ημέρα που έφαγες αυτήν την σαλάτα κάποιο πιο κοκκινοπό χρώμα σε αυτά, να το έχεις στα υπόψη σου.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 05/04/2014, 13:07:17
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας
Ένα εύκολο κέικ με γεύση μπανάνα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...