Αυγά βραστά: Βρασμένα σφιχτά, μελάτα και ποσέ


Τα βραστά αυγά θεωρούνται μια πολύ απλή συνταγή και γι' αυτό υπάρχουν και οι σχετικές εκφράσεις στην καθομιλουμένη:

  • όταν κάποιος θέλει να αυτοσαρκαστεί ότι δεν ξέρει να μαγειρεύει, λέει: «μόνο αυγά ξέρω να βράζω»
  • όταν θέλουν να κοροϊδέψουν κάποιον ότι δεν ξέρει να μαγειρεύει, λένε: «ούτε αυγό δεν ξέρει να βράζει»

Οπότε εδώ έχουμε τρία βίντεο, για το βράσιμο των αυγών με τρεις διαφορετικούς τρόπους, δηλαδή με τρία διαφορετικά αποτελέσματα.

αυγό

Στους δύο πρώτους τρόπους «σφιχτά» και «μελάτα» αυγά, είναι ουσιαστικά η ίδια μεθοδολογία, απλά ο χρόνος βρασμού αλλάζει, δηλαδή τα μελάτα αυγά χρειάζονται να βράσουν για λιγότερη ώρα.

Αυγά βραστά «μελάτα»

Δεν ξέρω πόσους τους ενθουσιάζει η ιδέα, εμένα πάντως όχι ιδιαίτερα. Σίγουρα το ότι το ασπράδι δεν έχει την ωμή του μορφή (σαν μίξα) είναι κάτι ενθαρρυντικό, αλλά δεν ξέρω γιατί να προτιμήσω να φάω ένα αυγό μελάτο μιας και είναι και κάπως πιο μπελαλίδικο και να το φας με το κουταλάκι (με τον φόβο μην σκορπίσει).

Πάντως σε κάποιους αρέσει, και αν είσαι ένας από αυτούς, άσε αν θέλεις ένα σχόλιο παρακάτω να μας εξηγήσεις τους λόγους.

Γενικά στα μελάτα αυγά είναι καμιά φορά δύσκολο να πετύχεις ακριβώς τον χρόνο βρασμού και ίσως όταν τα βγάλεις να έχουν γίνει πλέον "σφιχτά". Δηλαδή στο βίντεο, εγώ το πέτυχα κάπως οριακά στην μελάτη του μορφή, 60 δευτερόλεπτα αργότερα πιθανόν να είχε "σφίξει" αρκετά.

Αυγά βραστά «σφιχτά»

Αυτή είναι η πιο εύκολη περίπτωση βραστού αυγού. Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι αποτυχίας και εγώ τα προτιμώ έτσι. Υπάρχει και ένα ειδικό εργαλείο που τα κόβει φέτες, αν σας ενδιαφέρει.

Αυγά «ποσέ»

Εδώ πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση στο βραστό αυγό. Δεν ξέρω πόσοι τα έχετε ακουστά ή τα έχετε δοκιμάσει, ίσως όσοι ασχολούνται με δίαιτες να τα έχουν συναντήσει σε κάποια.

Είναι λίγο πιο δύσκολα στην προετοιμασία τους, μιας και τα βράζουμε χωρίς το τσόφλι και θέλουν "λεπτούς" χειρισμούς, αλλά επί της ουσίας δεν ξέρω τι διαφορετικό έχουν από τα άλλα δύο βραστά αυγά που είδαμε παραπάνω. Μόνο οπτικά εγώ βλέπω μία διαφορά ότι γίνονται πιο "πλακέ" έτσι, οπότε έτσι βολεύει να τα ακουμπήσεις π.χ. σε μια φέτα ψωμί αν φτιάχνεις αυγά μπένεντικτ (αντί να προσπαθείς να στηρίξεις το αυγό του Κολόμβου).

Το ξύδι που βάζουμε σε αυτή την περίπτωση, βοηθάει στο να μην σκορπίσει το ασπράδι. Εγώ δεν έβαλα πολύ ξύδι για να μην μυρίσει. Επίσης όσο πιο προσεκτικά τοποθετήσουμε το αυγό μέσα στο νερό (π.χ. με την βοήθεια μιας κουτάλας) τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να το πετύχουμε πιο "συμμαζεμένο".

Επι-λογικά

Είδες τελικά δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Σηκώνει και άλλη ανάλυση, αλλά εγώ κουράστικά τώρα λίγο. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες τεχνικές βρασίματος, προκειμένου να πετύχουμε είτε μελάτο είτε σφιχτό το αυγό, αλλά και το ποσέ μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους. Ίσως την επόμενη φορά που θα καταπιαστώ με τα αυγά, να κάνω και κάποιο νέο βιντεάκι για το θέμα αυτό.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 07/02/2014, 20:24:29
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

charm_quark

charm_quark

08/02/2014, 11:24:50

Απ: Αυγά βραστά: Βρασμένα σφιχτά, μελάτα και ποσέ

ΤΟ μυστικό στο αυγό είναι η θερμοκρασία. ;)
Είναι όλα φυσική αγαπητέ μου fantom. Για του λόγου το αληθές, σε online μάθημα του Harvard, https://www.edx.org/course/harvardx/harvardx-spu27x-science-cooking-haute-639
διάσημος σεφ καθεται και εξηγεί σε ποιες θερμοκρασίες και για ποση ώρα πρεπει να βρεθεί ένα αυγό για να πετύχεις την κατάλληλη υφή.
Προσωπικά, μ'αρεσει η υφή που πέτυχες στο μελάτο. Να απουσιάζει η "μιξα" αλλα να μπορείς να βουτήξεις στον κρόκο.
Τους θερμους μου χαιρετισμους.

charm_quark

charm_quark

08/02/2014, 11:28:49

Απ: Αυγά βραστά: Βρασμένα σφιχτά, μελάτα και ποσέ

Να και το συγκεκριμένο μάθημα:
https://www.youtube.com/watch?v=vA8YYexlgNs

_fantom_

_fantom_

10/02/2014, 18:52:12

Απ: Αυγά βραστά: Βρασμένα σφιχτά, μελάτα και ποσέ

ενδιαφέρουσες πληροφορίες :-)

το έχω στο πρόγραμμα να πάρω ένα (απλό) θερμόμετρο, όταν το πάρω θα πειραματιστώ και με την παράμετρο της θερμοκρασίας περαιτέρω!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


συνταγή με κεχρί

Κεχρί με λαχανικά και μανιτάρια
Μια απλή συνταγή με ένα εναλλακτικό υλικό που δεν χρησιμοποιούμε συχνά


καλαμπόκια

Βραστό καλαμπόκι
Είπα να βράσω κανά δυο καλαμπόκια να τα φάμε σε μια λιγούρα


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


Αντικύθηρα

Αντικύθηρα
Τα Αντικύθηρα βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στα Κύθηρα και την...


Λευκάδα

Λευκάδα
Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση ελληνικό νησί του...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


αρακάς

Αρακάς λαδερός
Λίγα υλικά και νόστιμο αποτέλεσμα, εύκολα και γρήγορα


τούρτα φράουλα

Τούρτα φράουλα - Ένα εύκολο ανοιξιάτικο γλυκό με φρέσκες φράουλες
Αρκετά εύκολη συνταγή και με απλά υλικά


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...


Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος
Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου και...