Αυγά βραστά: Βρασμένα σφιχτά, μελάτα και ποσέ


Τα βραστά αυγά θεωρούνται μια πολύ απλή συνταγή και γι' αυτό υπάρχουν και οι σχετικές εκφράσεις στην καθομιλουμένη:

  • όταν κάποιος θέλει να αυτοσαρκαστεί ότι δεν ξέρει να μαγειρεύει, λέει: «μόνο αυγά ξέρω να βράζω»
  • όταν θέλουν να κοροϊδέψουν κάποιον ότι δεν ξέρει να μαγειρεύει, λένε: «ούτε αυγό δεν ξέρει να βράζει»

Οπότε εδώ έχουμε τρία βίντεο, για το βράσιμο των αυγών με τρεις διαφορετικούς τρόπους, δηλαδή με τρία διαφορετικά αποτελέσματα.

αυγό

Στους δύο πρώτους τρόπους «σφιχτά» και «μελάτα» αυγά, είναι ουσιαστικά η ίδια μεθοδολογία, απλά ο χρόνος βρασμού αλλάζει, δηλαδή τα μελάτα αυγά χρειάζονται να βράσουν για λιγότερη ώρα.

Αυγά βραστά «μελάτα»

Δεν ξέρω πόσους τους ενθουσιάζει η ιδέα, εμένα πάντως όχι ιδιαίτερα. Σίγουρα το ότι το ασπράδι δεν έχει την ωμή του μορφή (σαν μίξα) είναι κάτι ενθαρρυντικό, αλλά δεν ξέρω γιατί να προτιμήσω να φάω ένα αυγό μελάτο μιας και είναι και κάπως πιο μπελαλίδικο και να το φας με το κουταλάκι (με τον φόβο μην σκορπίσει).

Πάντως σε κάποιους αρέσει, και αν είσαι ένας από αυτούς, άσε αν θέλεις ένα σχόλιο παρακάτω να μας εξηγήσεις τους λόγους.

Γενικά στα μελάτα αυγά είναι καμιά φορά δύσκολο να πετύχεις ακριβώς τον χρόνο βρασμού και ίσως όταν τα βγάλεις να έχουν γίνει πλέον "σφιχτά". Δηλαδή στο βίντεο, εγώ το πέτυχα κάπως οριακά στην μελάτη του μορφή, 60 δευτερόλεπτα αργότερα πιθανόν να είχε "σφίξει" αρκετά.

Αυγά βραστά «σφιχτά»

Αυτή είναι η πιο εύκολη περίπτωση βραστού αυγού. Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι αποτυχίας και εγώ τα προτιμώ έτσι. Υπάρχει και ένα ειδικό εργαλείο που τα κόβει φέτες, αν σας ενδιαφέρει.

Αυγά «ποσέ»

Εδώ πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση στο βραστό αυγό. Δεν ξέρω πόσοι τα έχετε ακουστά ή τα έχετε δοκιμάσει, ίσως όσοι ασχολούνται με δίαιτες να τα έχουν συναντήσει σε κάποια.

Είναι λίγο πιο δύσκολα στην προετοιμασία τους, μιας και τα βράζουμε χωρίς το τσόφλι και θέλουν "λεπτούς" χειρισμούς, αλλά επί της ουσίας δεν ξέρω τι διαφορετικό έχουν από τα άλλα δύο βραστά αυγά που είδαμε παραπάνω. Μόνο οπτικά εγώ βλέπω μία διαφορά ότι γίνονται πιο "πλακέ" έτσι, οπότε έτσι βολεύει να τα ακουμπήσεις π.χ. σε μια φέτα ψωμί αν φτιάχνεις αυγά μπένεντικτ (αντί να προσπαθείς να στηρίξεις το αυγό του Κολόμβου).

Το ξύδι που βάζουμε σε αυτή την περίπτωση, βοηθάει στο να μην σκορπίσει το ασπράδι. Εγώ δεν έβαλα πολύ ξύδι για να μην μυρίσει. Επίσης όσο πιο προσεκτικά τοποθετήσουμε το αυγό μέσα στο νερό (π.χ. με την βοήθεια μιας κουτάλας) τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να το πετύχουμε πιο "συμμαζεμένο".

Επι-λογικά

Είδες τελικά δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Σηκώνει και άλλη ανάλυση, αλλά εγώ κουράστικά τώρα λίγο. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες τεχνικές βρασίματος, προκειμένου να πετύχουμε είτε μελάτο είτε σφιχτό το αυγό, αλλά και το ποσέ μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους. Ίσως την επόμενη φορά που θα καταπιαστώ με τα αυγά, να κάνω και κάποιο νέο βιντεάκι για το θέμα αυτό.

Ημερομηνία : 07/02/2014, 20:24:29
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Διαπροσωπικά:


Κοινωνικός σχολιασμός

charm_quark

charm_quark

08/02/2014, 11:24:50

Απ: Αυγά βραστά: Βρασμένα σφιχτά, μελάτα και ποσέ

ΤΟ μυστικό στο αυγό είναι η θερμοκρασία. ;)
Είναι όλα φυσική αγαπητέ μου fantom. Για του λόγου το αληθές, σε online μάθημα του Harvard, https://www.edx.org/course/harvardx/harvardx-spu27x-science-cooking-haute-639
διάσημος σεφ καθεται και εξηγεί σε ποιες θερμοκρασίες και για ποση ώρα πρεπει να βρεθεί ένα αυγό για να πετύχεις την κατάλληλη υφή.
Προσωπικά, μ'αρεσει η υφή που πέτυχες στο μελάτο. Να απουσιάζει η "μιξα" αλλα να μπορείς να βουτήξεις στον κρόκο.
Τους θερμους μου χαιρετισμους.


Έχω ένα κόμπο στο λαιμό και μια θηλιά που όλο στενεύει.
Είναι η καρδιά μου μια αυλή σ' ένα κελί που όλο μικραίνει.
Μα εσύ που έχεις το κλειδί έλα και πες μου το...
"γιατί";

charm_quark

charm_quark

08/02/2014, 11:28:49

Απ: Αυγά βραστά: Βρασμένα σφιχτά, μελάτα και ποσέ

Να και το συγκεκριμένο μάθημα:
https://www.youtube.com/watch?v=vA8YYexlgNs


Έχω ένα κόμπο στο λαιμό και μια θηλιά που όλο στενεύει.
Είναι η καρδιά μου μια αυλή σ' ένα κελί που όλο μικραίνει.
Μα εσύ που έχεις το κλειδί έλα και πες μου το...
"γιατί";

_fantom_

_fantom_

10/02/2014, 18:52:12

Απ: Αυγά βραστά: Βρασμένα σφιχτά, μελάτα και ποσέ

ενδιαφέρουσες πληροφορίες :-)

το έχω στο πρόγραμμα να πάρω ένα (απλό) θερμόμετρο, όταν το πάρω θα πειραματιστώ και με την παράμετρο της θερμοκρασίας περαιτέρω!


:-)

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


ποντιακό περέκ

Συνταγή για περέκ στο τηγάνι
Το κάνω με τυρί φέτα αλλά γίνεται και με άλλη γέμιση


αυγό

Συνταγές για φοιτητές
Υπάρχουν απλά φαγητά που γίνονται γρήγορα


σνίτσελ μοσχαρίσια

Σνίτσελ μοσχαρίσιο με μανιτάρια και σάλτσα
Τα έκανα σε μία κατσαρόλα


φασολάδα με ρύζι

Φασολάδα με ρύζι
Έβαλα πράσινη πιπεριά και μουστάρδα


Πέτουρα

Πέτουρα
Με λιωμένο βούτυρο και τυρί φέτα


ομελέτα με μανιτάρια

Ομελέτα με μανιτάρια
Απλή περίπτωση ομελέτας με μανιτάρια και κρεμμύδι


μανέστρα

Μανέστρα
Κριθαράκι με χυμό ντομάτας



Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας από την κα. Μαρία Ευθυμίου
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


σκορδαλιά

Η συνταγή της σκορδαλιάς με πατάτα σε βίντεο
Για τους λάτρεις του σκόρδου :-)


ρολόι

Τι ώρα είναι στις 12 το μεσημέρι;
Είναι προ ή μετά μεσημβρίας;


βραστά κάστανα

Βραστά κάστανα
Θέλει λίγο υπομονή το καθάρισμα


Ραβανί

Ραβανί (ή Ρεβανί)
Ένα σιροπιαστό κέικ


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Χούμους

Χούμους
Αυτό γίνεται με ρεβίθια