Κουραμπιέδες βουτύρου (χωρίς αμύγδαλα) που λιώνουν στο στόμα


Αυτή τη φορά το θέμα μας είναι οι κουραμπιέδες. Ήταν μάλλον αναμενόμενο μετά τα μελομακάρονα και την Βασιλόπιτα να γίνει και αυτό το βίντεο για να συμπληρωθεί το τρίγωνο... videoράματος, των βασικότερων παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων συνταγών. Βέβαια, αν και οι περισσότεροι τους κουραμπιέδες τους έχουμε συνδέσει με τα Χριστούγεννα, γενικά χρησιμοποιούνται και σε άλλες περιστάσεις, όπως π.χ. σε γάμους.

κουραμπιέδες

Η συνταγή που είχαμε στο φόρουμ έλεγε αν θέλουμε να βάλουμε και αμύγδαλα, αλλά δεν τα χρησιμοποίησα γιατί μου φαίνονται καλύτερα σκέτοι, χωρίς τους ξηρούς καρπούς. Δεν ξέρω αν το έθιμο "απαιτεί" να είναι οπωσδήποτε με αμύγδαλο, αλλά δεν νομίζω... μάλλον θα είναι θέμα γούστου αν θέλουμε να βάλουμε ή να τους κάνουμε "γεμιστούς" (π.χ. με λουκούμι ή σοκολάτα) ή "γάλακτος" κτλ.

Λοιπόν, καθώς ανεβάζω τις συνταγές παρατηρώ συχνά να επαναλαμβάνω ότι την τάδε συνταγή δεν την πολυέτρωγα παλιά αλλά τώρα άρχισα να το τρώω κι αυτό. Είναι αλήθεια πως προσπαθώ να διευρύνω την ποικιλία των συνταγών που βάζουμε στο τραπέζι μας και επίσης να δοκιμάζω νέες πρώτες ύλες. Επίσης είναι και αυτό που συχνά αυτό που ετοιμάζεις εσύ σου φαίνεται πιο νόστιμο από το να σου το σερβίρουν άλλοι.

Κάπως έτσι και με τους κουραμπιέδες, ενώ δεν τους έτρωγα γενικά, τώρα από αυτούς που έφτιαξα εγώ τρώω 2-3 κάθε μέρα... για να δοκιμάζω και το αποτέλεσμα της συνταγής :-)

Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε λίγα και απλά υλικά και η προετοιμασία τους είναι αρκετά εύκολη. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και αυτό είναι κάτι που ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Ξεκινάμε ανακατεύοντας καλά το βούτυρο, να γίνει σαν κρέμα. Από εκεί και πέρα ανακατεύουμε καλά και τα υπόλοιπα υλικά σταδιακά (φαίνονται αναλυτικά τα βήματα στο βίντεο) και πιστεύω ότι ακόμα και για τους αρχάριους δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

Λίγο απογοητεύτηκα, προσωρινά, όταν άρχισα να ρίχνω το αλεύρι και σχηματίζονταν κάτι "θρύψαλα" που νόμιζα ότι δεν θα μπορέσει να γίνει αυτό ζύμη και ότι ήταν μάλλον πολύ "στεγνό" το μείγμα. Τελικά, ζυμώνοντας άρχισαν να "δένουν" τα υλικά και να σχηματίζεται μια ζύμη που μπορεί να πλάθεται.

Τους κουραμπιέδες τους ήθελα σχετικά μικρούς αλλά δεν μπορούσα να υπολογίσω πόσο θα μπορούσαν να φουσκώσουν στο ψήσιμο. Τελικά είδα ότι "άπλωσαν" αρκετά μέσα στο ταψί και ενώ είχα αφήσει κενά ανάμεσα τους, μετά το ψήσιμο έφτασαν οι περισσότεροι να ακουμπήσουν τους διπλανούς τους. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να τους κάνω ακόμα πιο μικρούς.

Όταν τους έβγαλα από το φούρνο μου φάνηκαν κάπως "εύθραυστοι" καθώς τους έπιανα για να τους πάω στο άλλο ταψί για να τους βάλω ζάχαρη άχνη. Όταν κρύωσαν όμως μοιάζει να δημιουργήθηκε εξωτερικά (κάτω από την ζάχαρη άχνη) μια "κρούστα" που τους κρατάει πιο "συμπαγείς". Πάντως όταν τους δαγκώνεις συμβαίνει αυτό που λένε "να λιώνουν στο στόμα", δηλαδή είναι αρκετά αφράτοι και δεν κάνουν κρατς-κρουτς.

Αν αναρωτιέστε πόσες θερμίδες έχουν και αν είναι διαίτης... χμ, γενικά βλέπετε μέσα στη ζύμη δεν έχει πολλή ζάχαρη (μισό ποτήρι) και από αυγά μόνο έναν κρόκο. Υπάρχει βέβαια το βούτυρο μέσα, αλλά ενδεχομένως αν κάνουμε τους κουραμπιέδες πιο μικρούς (σαν "μπουκίτσες") θα μοιραστούν λογικά οι θερμίδες σε πιο πολλές ελαφριές μερίδες και έτσι ο καθένας θα είναι πιο "light" :-)

Και από γεύση... μου άρεσαν!

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 08/12/2013, 11:47:16
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


πατατοκεφτέδες

Εύκολοι παραδοσιακοί πατατοκεφτέδες
Έβαλα μέσα τριμμένα τυριά και κρεμμύδι


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


Αντικύθηρα

Αντικύθηρα
Τα Αντικύθηρα βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στα Κύθηρα και την...


Λευκάδα

Λευκάδα
Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση ελληνικό νησί του...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


τούρτα φράουλα

Τούρτα φράουλα - Ένα εύκολο ανοιξιάτικο γλυκό με φρέσκες φράουλες
Αρκετά εύκολη συνταγή και με απλά υλικά


ρολόι

Τι ώρα είναι στις 12 το μεσημέρι;
Είναι προ ή μετά μεσημβρίας;


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...


Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος
Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου και...