Εύκολη συνταγή Βασιλόπιτας (τύπου κέικ) με καρύδια και σταφίδες


Την Βασιλόπιτα άλλοι την προτιμούν σαν κέικ, άλλοι σαν τσουρέκι, ενώ κατά τόπους υπάρχουν και διάφορες άλλες πίτες που χρησιμοποιούνται σαν βασιλόπιτες, σύμφωνα με το παραδοσιακό έθιμο.

Βασιλόπιτα

Πάντως ένα κοινό στοιχείο σε όλες αυτές τις πίτες, είναι το "φλουρί", για την ύπαρξη του οποίου υπάρχουν διάφορες απόψεις από την ιστορία και την θρησκευτική παράδοση.

Στην προκειμένη περίπτωση, φτιάχνουμε μια βασιλόπιτα τύπου "κέικ" η οποία έχει μέσα ξανθή σταφίδα και καθαρισμένα καρύδια αλεσμένα. Την συγκεκριμένη συνταγή την είχαμε στο φόρουμ εδώ και αρκετά χρόνια, εγώ εδώ απλά αφαίρεσα από τα υλικά το "ξύσμα πορτοκαλιού" το οποίο συνήθως το εξαιρώ από τα υλικά στις συνταγές που φτιάχνω.

Επειδή δεν είχα πρόχειρο ένα στρόγγυλο μεγάλο ταψί, ήμουν στο δίλημα να κάνω δύο μικρές στρόγγυλες βασιλόπιτες ή να κάνω την μισή δόση ή να χρησιμοποιήσω ένα κάπως στρογγυλεμένο ορθογώνιο που φαίνονταν πιο κατάλληλο σε μέγεθος για αυτή την ποσότητα ζύμης και τελικά διάλεξα την τρίτη περίπτωση. Παραδοσιακά ξέρω ότι συνήθως είναι στρόγγυλες οι βασιλόπιτες, αλλά νομίζω ότι τις κάνουν και σε ορθογώνια μερικές φορές.

Η διαδικασία υλοποίησης είναι αρκετά εύκολη, καθώς θα χρειαστεί απλά να ανακατέψουμε καλά όλα τα υλικά. Προς το τέλος, μετά το γιαούρτι, που μπαίνει όλο το αλεύρι, αν δείτε ότι ζορίζεται το μίξερ μπορείτε να ανακατέψετε τα υλικά με μία σπάτουλα, αν και δεν βγαίνει και πάρα πολύ σφιχτή αυτή η ζύμη. Ειδικά στο τέλος που μπαίνουν οι σταφίδες και το τριμμένο καρύδι εγώ προτίμησα ούτως ή άλλως να τα σκορπίσω μέσα στο μείγμα με την σπάτουλα για να γίνει η διαδικασία με μεγαλύτερη "ηρεμία".

Το "φλουρί" άλλοι το βάζουν πριν το ψήσιμο, δηλαδή όταν βάζουν την ζύμη στο ταψί το κρύβουν και αυτό σε κάποιο σημείο, ενώ άλλοι το βάζουν μετά το ψήσιμο, όταν η Βασιλόπιτα έχει κρυώσει και πριν γίνει το "στόλισμα" της. Σε αυτή την δεύτερη περίπτωση, ανασηκώνουν την βασιλόπιτα και το σφηνώνουν από κάτω σε κάποιο σημείο. Δεν ξέρω... εσείς πως συνηθίζετε να το τοποθετείτε;

Για την διακόσμηση εγώ δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο, απλά λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω, να φαίνεται σαν χιονισμένη. Δοκίμασα να "γράψω" κάτι πάνω στην ζάχαρη άχνη (την χρονολογία ή «Καλή χρονιά»), ουσιαστικά αφαιρώντας την σιγά-σιγά σε κάποια σημεία για να σχηματιστεί η γραμμή, αλλά δεν πέτυχε. Μετά δοκίμασα να το σχηματίσω με σταφίδες από πάνω, αλλά ούτε έτσι πέτυχε γιατί κουνιόντουσαν και γλιστρούσαν, άσε που δεν μου χωρούσε όλα τα γράμματα στο τέλος (ξεκινούσα με μεγάλα γράμματα και όσο προχωρούσα τα έκανα πιο μικρά μπας και χωρέσει, αλλά μπα). Οπότε τελικά νομίζω ότι είναι ωραία έτσι απλή, γιατί όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Ίσως λίγο ντεκόρ γύρω-γύρω να την βοηθούσε να γίνει πιο γιορτινή, αλλά το πόσο υπερπαραγωγή θέλει να την κάνει ο καθένας είναι τελικά θέμα γούστου.

Από θερμίδες, χμ... με μισό κιλό ζάχαρη μέσα... δεν νομίζω ότι θα την λέγαμε διαίτης, αλλά βέβαια έτσι πως θα μοιραστεί στα άτομα, έτσι θα μοιραστούν και οι θερμίδες. Άσε που έχω την εντύπωση ότι ούτως ή άλλως είναι πολλοί αυτοί που δεν τελικά δεν τρώνε το κομμάτι τους (ειδικά όταν είναι κέικ) και απλά το κάνουν θρύψαλα να δουν αν κέρδισαν το φλουρί και μετά το παρατάνε. Εσείς το τρώτε το κομμάτι σας;

Ημερομηνία : 04/12/2013, 19:07:08
Ετικέτες: , , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Διαπροσωπικά:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


φασολάδα με ρύζι

Φασολάδα με ρύζι
Έβαλα πράσινη πιπεριά και μουστάρδα


Πέτουρα

Πέτουρα
Με λιωμένο βούτυρο και τυρί φέτα


ομελέτα με μανιτάρια

Ομελέτα με μανιτάρια
Απλή περίπτωση ομελέτας με μανιτάρια και κρεμμύδι


μανέστρα

Μανέστρα
Κριθαράκι με χυμό ντομάτας


ομελέτα με λουκάνικα

Ομελέτα με λουκάνικα
Έβαλα επίσης πιπεριά και κρεμμύδι


πλιγούρι με πιπεριές

Πλιγούρι με πιπεριές
Εύκολη συνταγή και νόστιμη


πουρές πατάτας

Πουρές πατάτας
Δεν είναι η κλασική συνταγή



Μαρία Ευθυμίου

Μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας από την κα. Μαρία Ευθυμίου
Δείτε online τα μαθήματα της κυρίας Μαρία Ευθυμίου σε video


μελομακάρονα

Παραδοσιακά μελομακάρονα (χωρίς σιμιγδάλι)
Δες την συνταγή σε βίντεο!


Βασιλόπιτα

Εύκολη συνταγή Βασιλόπιτας (τύπου κέικ) με καρύδια και σταφίδες
Καλή τύχη με το φλουρί


κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες βουτύρου (χωρίς αμύγδαλα) που λιώνουν στο στόμα
Άσπροι και λαχταριστοί


σκορδαλιά

Η συνταγή της σκορδαλιάς με πατάτα σε βίντεο
Για τους λάτρεις του σκόρδου :-)


ρολόι

Τι ώρα είναι στις 12 το μεσημέρι;
Είναι προ ή μετά μεσημβρίας;


βραστά κάστανα

Βραστά κάστανα
Θέλει λίγο υπομονή το καθάρισμα