Ψήσιμο χοιρινής μπριζόλας λαιμού στο τηγάνι


Είχα φτιάξει πριν λίγο καιρό ένα παρόμοιο βίντεο όπου εκεί έψηνα χοιρινή πανσέτα (παϊδάκια) με την παλιά μου τεχνική. Σε αυτό το video έχω καταγράψει (σε πραγματικό χρόνο, χωρίς μοντάζ) την τεχνική ψησίματος που δοκιμάζω το τελευταίο διάστημα, χωρίς νερό και χωρίς πολλά γυρίσματα συνεχώς.

Πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο, αν οι μπριζόλες ήταν στο ψυγείο, τις αφήνουμε μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, για να μην είναι πολύ κρύες. Επίσης πιο πριν (πριν τις βάλουμε στο ψυγείο), τις είχαμε μαρινάρει με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

Ξεκινώντας το ψήσιμο, έχουμε πρώτα προθερμάνει το αντικολλητικό τηγάνι ενεργοποιώντας την εστία θερμότητας στο μέγιστο. Τοποθετούμε τις μπριζόλες στο τηγάνι και τις αφήνουμε να ψηθούν περίπου 3 λεπτά από την μία πλευτά και στην συνέχεια τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, να ψηθούν και από εκεί επίσης 3 λεπτά περίπου.

Μετά, χαμηλώνουμε την ένταση της θερμότητας στα 2/3 περίπου του μέγιστου, και γυρίζουμε και πάλι τις μπριζόλες στην πρώτη πλευρά, συνεχίζοντας να τις αλλάζουμε πλευρά ψησίματος ανά 2 λεπτά περίπου, μέχρι να συμπληρωθούν συνολικά 15 λεπτά περίπου από την αρχή της διαδικασίας ψησίματος.

Σε αυτό το σημείο (δηλαδή στα 15-20 λεπτά) θα έχουμε, εκτός απροόπτου, μια ψημένη μπριζόλα χωρίς να είναι ακόμη "κόκκινο" το κρέας εσωτερικά.

Αναλυτικά, τα "γυρίσματα" της μπριζόλας που φαίνονται στο βίντεο είναι στις εξής χρονικές στιγμές:

  • 03:37
  • 07:19
  • 09:18
  • 11:18
  • 13:37

Βέβαια, οι χρόνοι αυτοί δεν είναι "απόλυτοι" καθώς μπορεί να εξαρτώνται και από την ένταση της θερμότητας της κάθε εστίας ή/και από το πάχος τομής της μπριζόλας. Μπορούμε να προσαρμόσουμε τους χρόνους μετά από σχετικό οπτικό έλεγχο της μπριζόλας, για παράδειγμα:

  • αν δούμε ότι πάει να μαυρίσει εξωτερικά σχετικά νωρίς, μπορούμε να χαμηλώσουμε την ένταση της θερμότητας, για να προλάβει να ψηθεί και εσωτερικά χωρίς να καεί από έξω
  • αν κόψουμε την μπριζόλα και δούμε ότι είναι ακόμη "κόκκινο" το κρέας από μέσα, μπορούμε να την ψήσουμε μερικά λεπτά παραπάνω

Γενικά, πάντως εγώ το τελευταίο διάστημα αυτή την τεχνική εφαρμόζω, με αυτό περίπου το χρονοδιάγραμμα... καμιά φορά τις αφήνω και 3-4 λεπτά ακόμη, δηλαδή επιπλέον 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Έχω μείνει αρκετά ικανοποιημένος, καθώς έτσι δεν "στεγνώνουν" πολύ οι μπριζόλες και μασιούνται πιο ευχάριστα.

Είναι καλό επίσης να μην τρυπάμε τις μπριζόλες (όπως κάνω εγώ με το πιρούνι) όταν ψήνονται, αλλά να χρησιμοποιούμε κάποια ειδικά τσιμπίδα, όμως εγώ τώρα δεν είχα πρόχειρη... γι' αυτό προσπαθώ να τις τσιμπήσω σε κάποιο σημείο με λίπος και όχι στο κρέας. Ο λόγος είναι για να μην τρυπηθεί το κρέας και "δραπετεύσει" από εκεί η υγρασία που έχει στο εσωτερικό ώστε να αποφύγουμε να μας στεγνώσει.

Θέλω με την πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσω αυτόν τον τρόπο ψησίματος και σε μπάρμπεκιου στα κάρβουνα, να δω κι εκεί τους χρόνους και το αποτέλεσμα για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 25/10/2013, 05:54:10
Ετικέτες: , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας
Ένα εύκολο κέικ με γεύση μπανάνα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...