Φασολάδα - Η βασική συνταγή με φασόλια Πρεσπών


Τα όσπρια δεν περνούσαν και πολύ συχνά από το πιάτο μου και από την οικογένεια των οσπρίων θα έλεγα ότι αν μια στις τόσες ήμουν υποχρεωμένος να φάω κάτι, τότε προτιμούσα τις φακές ή τα φασόλια στο φούρνο.

Όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε όμως αναθεωρούμε κάποια πράγματα και μέσα σε αυτά είναι μάλλον και οι διατροφικές μας συνήθειες. Τώρα πλέον είμαι της άποψης ότι έστω μία φορά την βδομάδα είναι καλό να τα έχουμε στο τραπέζι μας.

φασολάδα

Και για να μην μιλάμε γενικά, μέχρι στιγμής εγώ έχω άποψη για τις φακές, την φασολάδα και τα φασόλια γίγαντες στον φούρνο, αν και μελλοντικά θέλω να δοκιμάσω και άλλες συνταγές με άλλα όσπρια.

Τώρα είναι γεγονός ότι η φασολάδα (άλλοι την λένε και φασουλάδα), έχει (όχι άδικα) συνδεθεί με αυτές τις άλλοτε ηχητικές και άλλοτε υπερηχητικές-υπόκοφες "αέριες εντερικές εκτονώσεις", και ίσως αυτός είναι ένας βασικός λόγος που αρκετός κόσμος τις αποφεύγει. Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά γύρω από αυτό το θέμα, αλλά δεν θέλω να ξεφύγω από το θέμα μας εδώ που είναι η συνταγή της φασολάδας, ίσως σε κάποια άλλη ανάρτηση (ποστ) να μακρηγορήσω τα δέοντα.

Σε αυτό το βίντεο, λοιπόν, φτιάχνω μια βασική συνταγή φασολάδας (με τα φημισμένα φασόλια Πρεσπών), χρησιμοποιώντας επιπλέον ούτε πολλά ούτε και λίγα υλικά... θα λέγαμε ότι είναι η στάνταρ εντίσιον της. Εγώ την προτιμώ σχετικά πηχτή, γι' αυτό και έτσι κι έγινε. Θα μπορούσαμε να είχαμε λίγο έξτρα νερό αν θέλαμε να νερουλιάσει κάπως.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα εξής:

  • 500 γραμμάρια φασόλια
  • 2 ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 4 κλωνάρια σέλινο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι πιπέρι

Η διαδικασία...

  • τοποθετούμε τα φασόλια σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και τα αφήνουμε εκεί περίπου 12 ώρες
  • πλένουμε το σέλινο, αφαιρούμε τα κοτσάνια του και ψιλοκόβουμε τα φύλλα του
  • πλένουμε το καρότο, αφαιρούμε την εξωτερική του επιφάνεια ξύνοντας την με ένα μαχαίρι, το ξεπλένουμε και το κόβουμε σε κομμάτια
  • πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τις τρίβουμε στον τρίφτη (τις φλούδες τις πετάμε)
  • καθαρίζουμε-ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε
  • στραγγίζουμε τα φασόλια από το νερό στο οποίο τα είχαμε αφήσει και τα βάζουμε στην κατσαρόλα προσθέτοντας και πάλι αρκετό νερό
  • βράζουμε περίπου 20 λεπτά τα φασόλια και αδειάζουμε το νερό της κατσαρόλας (στραγγίζουμε τα φασόλια)
  • βάζουμε ξανά τα φασόλια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε πάλι νερό έτσι ώστε η στάθμη του νερού να φτάσει 3-4 εκατοστά πάνω από τα φασόλια
  • προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, την τριμμένη ντομάτα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα κομμάτια του καρότου και το σέλινο
  • ανακατεύουμε καλά τα υλικά
  • βράζουμε την φασολάδα περίπου 1 ώρα (ανάλογα με τα φασόλια, μέχρι να μαλακώσουν) ανακατεύοντας συχνά τα υλικά
  • προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την φασολάδα να σιγοβράσει περίπου 10 λεπτά

Αυτό που μου έκανε εντύπωση, πριν καν ξεκινήσω το μαγείρεμα, είναι ότι το νερό που είχα βάλει το προηγούμενο βράδυ στα φασόλια για να μουλιάσουν είχε εξαφανιστεί το πρωί, το είχαν ρουφήξει όλο και έτσι το πρωί έβαλα κι άλλο να έχουν να μουλιάζουν μέχρι το μεσημέρι που θα μαγειρεύονταν. Οπότε αλλη φορά θα κοιτάξω να τα βάλω σε μεγαλύτερο σκεύος με ακόμα πιο πολύ νερό.

Η συνταγή δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, μια απλή προετοιμασία στα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή την ντομάτα το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο, αλατοπίπερο (του ντουλαπιού, όχι της ζωής) και αρκετό βράσιμο.

Στο video φαίνεται ότι αρχικά βράζουμε τα φασόλια μόνα τους και μετά, αφού αλλάξουμε το νερό, βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Το ελαιόλαδο, εγώ έβαλα ένα φλιτζάνι, μισό στην αρχή και μισό προς το τέλος. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και μόνο μισό φλιτζάνι στην αρχή, αν θέλουμε την φασολάδα πιο ελαφριά, αλλά εμένα γενικά μου αρέσει το ελαιόλαδο και το χρησιμοποιώ αρκετά.

Σαν συνοδευτικό, άλλοι προτιμούν το λουκάνικο, άλλοι καπνιστά ψάρια (π.χ. ρέγγα, που δεν μας κλαίει), άλλοι τουρσί και ελιές και άλλοι ταραμοσαλάτα με χαρταετό. Περί ορέξεως... φασουλόσουπα!

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 24/10/2013, 20:20:04
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Μαθαίνοντας VHDL

Μαθαίνοντας VHDL
Βρήκα διάφορα βίντεο


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...