Ψήνοντας χοιρινές μπριζόλες στη σχάρα, πάνω από τα κάρβουνα


Αυτό δεν είναι συνταγή, είναι θα λέγαμε... ψηστική. Ως φιλόδοξος ερασιτέχνης ψήστης bbq, βρίσκομαι σε μια διαρκή αναζήτηση αυτοβελτίωσης γύρω από τις τεχνικές ψησίματος των κρεάτων στα κάρβουνα.

Από τα πρώτα μου βήματα στο μπάρμπεκιου είχα εμπνευστεί μια τεχνική την οποία χρησιμοποιώ μέχρι και πρόσφατα η οποία συνοψίζεται στο... αργό ψήσιμο και πολύ γύρισμα των κρεάτων. «Slow cook», θα μπορούσαμε να το πούμε, στην φιλοσοφία του «slow food». Κάτι τέτοιο φαίνεται και σε αυτό το βίντεο, όπου σε μία μικρή ψησταριά ψήνω τρεις χοιρινές μπριζόλες.

Το ψάχνω, λοιπόν, το θέμα για να πετύχω σωστό ψήσιμο στη σχάρα, δηλαδή (για εμένα) αυτό σημαίνει το κρέας...

  • να μην είναι κόκκινο από μέσα
  • να μην είναι μαύρο από έξω
  • να μπορείς να το μασήσεις (δηλαδή να μην είναι σκληρό)

Και όσο το ψάχνω, ανακαλύπτω νέες πτυχές, που με προβληματίζουν και αρχίζω να δοκιμάζω νέες τεχνοτροπίες. Κάνοντας την αυτοκριτική μου, με την έως τώρα τεχνική που εφάρμοζα πετύχαινα περίπου 2/3 από τα παραπάνω κριτήρια. Ως προς την "σκληρότητα" παρουσιάζονται κάποιες "αποτυχίες" ειδικότερα όταν πρόκειται για μπριζόλες,

Με τα χοιρινά παϊδάκια που κάνω πιο συχνά δεν έχω τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί ψήνονται πιο εύκολα, αλλά με τις μπριζόλες που θέλουν περισσότερο ψήσιμο συχνά το κρέας "στέγνωνε" αρκετά και πιο δύσκολα το μασούσες.

Οπότε τώρα είμαι σε μια διαδικασία πειραματισμού μιας αρκετά (έως εντελώς) διαφορετικής τεχνικής, δηλαδή δυνατή θερμοκρασία και λίγα γυρίσματα αλλά σε σωστές χρονικές στιγμές. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το τελευταίο διάστημα (μέχρι στιγμής σε τηγάνι), βλέπω να είμαι σε καλό δρόμο. Θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία και στα κάρβουνα για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της τεχνικής και θα επιστρέψω με νέο video.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 30/09/2013, 18:55:30
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και πιπεριές
Νόστιμη τηγανιά με χοιρινό κρέας και μουστάρδα για έξτρα γεύση


Μαθαίνοντας VHDL

Μαθαίνοντας VHDL
Βρήκα διάφορα βίντεο


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


κέικ σοκολατας

Κέικ σοκολάτας
Του έβαλα και γλάσο με κουβερτούρα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...