Συνταγή για μελιτζανοσαλάτα «Αγιορείτικη»


Τις μελιτζάνες δεν τις είχα και σε πολύ εκτίμηση, ούτε στο μουσακά, ούτε στα παπουτσάκια ούτεν καν τηγανιτές (που κανονικά τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να τις τρώω, αν κρίνω από άλλα παρόμοια όπως πιπεριές, κολοκυθάκια κλπ).... άραγε να φταίει αυτό το "dark wave" εξωτερικό χρώμα τους (;)

Έτοιμη μελιτζανοσαλάτα πάντως έτρωγα όταν τύχαινε σε σάντουιτς απ' έξω κλπ, μέχρι που κάποτε θυμάμαι μου είχε τύχει μια μάλλον αλλοιωμένη εκδοχή της που με έκανε να αηδιάσω και από τότε δεν ξανάφαγα γιατί όποτε την έβλεπα μου ξυπνούσε εκείνη την δυσάρεστη ανάμνηση.

Έτυχε όμως κάποιες φορές τον τελευταίο χρόνο να δοκιμάσω χειροποίητη (καμία σχέση με τις άλλες, που λένε) μελιτζανοσαλάτα, με μελιτζάνα ψημένη στα κάρβουνα μάλιστα, και μου έκανε ένα κλικ για να δώσω στις μελιτζάνες άλλη μια ευκαιρία να μπουν στην διατροφή μου.

Κάνοντας την αρχή με την καλοκαιρινή ποικιλία των τηγανιτών, πήρα στην συνέχεια μερικές επιπλέον μελιτζάνες και πειραματίστηκα με τις μελιτζανοσαλάτες σε διάφορες εκδοχές. Η συγκεκριμένη που έχω σε αυτό το βίντεο είναι η πιο "σπέσιαλ" που έκανα. Εκτός από το κύριο υλικό, την μελιτζάνα, χρησιμοποίησα άλλα δύο υλικά που της έδωσαν επιπλέον γεύσεις και αρώματα και αυτά είναι η πιπεριά Φλωρίνης και το τυρί φέτα.

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια "αυθεντική" συνταγή που λέγεται "Αγιορείτικη" από την οποία προέκυψαν διάφορες παραλλαγές, γιατί γενικά την έχω δει να κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, πάντως μοιάζει σε γενικές γραμμές και είναι αυτή στην οποία κατέληξα εγώ με τα υλικά που διέθετα, μετά από μερικές δοκιμές. Ας δούμε το video...

Αναλυτικά τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα εξής:

  • 2 μελιτζάνες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 2-3 κλωνάρια μαϊντανό
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50γρ. τυρί φέτα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Ψήνουμε λοιπόν τις μελιτζάνες και την πιπεριά Φλωρίνης στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά στους 180oC, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν. Μετά παίρνουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας με ένα κουτάλι και ξεφλουδίζουμε την πιπεριά Φλωρίνης αφαιρώντας επίσης το κοτσάνι και τους σπόρους της. Αυτό ήταν το πιο "δύσκολο" κομμάτι της συνταγής... μετά λιώνουμε καλά καλά την μελιτζάνα με ένα πιρούνι ενώ την πιπεριά την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Λίγο ακόμη και είμαστε έτοιμοι:

  • πλένουμε τον μαϊντανό, αφαιρούμε τα κοτσάνια του και ψιλοκόβουμε τα φύλλα του
  • καθαρίζουμε ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε
  • κόβουμε μικρά κομμάτια το τυρί φέτα (ή μπορούμε να το τρίψουμε στον τρίφτη)
  • ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά

Προσωπικά μου είχε αρέσει πολύ το αποτέλεσμα και την τσιμπολογούσα κάθε τόσο με λίγο ψωμί... τώρα που τα λέμε... μάλλον πρέπει να βάλω στο πρόγραμμα να την ξαναφτιάξω αυτές τις μέρες :-)

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 29/08/2013, 20:54:03
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


Μαθαίνοντας VHDL

Μαθαίνοντας VHDL
Βρήκα διάφορα βίντεο


κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...