Εύκολη καλοκαιρινή συνταγή με ποικιλία τηγανιτών


Καλοκαίριασε και στην λαϊκή αγορά υπάρχουν σε αφθονία πλεόν είδη όπως οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, οι ντομάτες κλπ. Οπότε, αν τα τρώτε τα τηγανιτά, η συνταγή αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να τα αξιοποιήσετε με τρόπο αρκετά απλό και γρήγορο.

Μερικά ενδεικτικά υλικά για 2-3 μερίδες είναι τα εξής:

  • 10 πιπεριές (μακρόστενες, τύπου "κέρατο") πράσινες ή/και Φλωρίνης
  • 2 μελιτζάνες
  • 3-4 ώριμες ντομάτες για σάλτσα
  • 250γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι (εγώ προτιμώ τα αλμυρά)
  • ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • λίγο αλεύρι

Η εκτέλεση, όπως φαίνεται και στο βίντεο, είναι αρκετά εύκολη...

  • πλένουμε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες, τις οποίες αφήνουμε μέσα στο νερό με λίγο αλάτι
  • πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε, βγάζουμε τους σπόρους και τις τηγανίζουμε
  • στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε
  • κόβουμε την γραβιέρα/κεφαλοτύρι σε χοντρές φέτες, τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και τις τηγανίζουμε
  • για την σάλτσα:
    • ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη
    • βάζουμε την τριμμένη ντομάτα με λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι για περίπου 5 λεπτά
  • στο τέλος, έχοντας απλώσει τα τηγανισμένα υλικά (μελιτζάνες, πιπεριές, γραβιέρα) σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με την σάλτσα

Τιψ και τριξ:

α) Επειδή η συγκεκριμένη συνταγή είναι φουλ στο λάδι, καλό είναι βγάζοντας τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από το τηγάνι, να τις αφήσουμε πάνω από μερικά κομμάτια χαρτί κουζίνας για να ρουφήξουν το λάδι που μπορούν να βγάλουν. Αυτό είναι κάτι που κάνουμε συνήθως και σε άλλες περιπτώσεις τηγανιτών όπως π.χ. στις τηγανιτές πατάτες.

β) Πρώτη φορά τηγάνιζα μελιτζάνες και στην πρώτη απόπειρα τις τηγάνισα κατευθείαν μόλις τις έκοψα, χωρίς να τις βάλω πρώτα στο νερό, και με έκπληξη παρακολουθούσα να ρουφάνε το λάδι μέσα από τηγάνι σαν να είναι σφουγγάρια και να ξανασυμπληρώνω λάδι και να το ξαναρουφάνε κ.ο.κ. Στην συνέχεια ρώτησα και έμαθα ότι πρέπει να τις βάλουμε πρώτα μέσα σε νερό με λίγο αλάτι, απλά μετά χρειάζεται να τις στραγγίζουμε καλά (θα δείτε και στο video που τις πιέζω ανάμεσα στις παλάμες) πριν τις τηγανίσουμε. Η διαφορά στην "κατανάλωση" λαδιού με αυτή την τεχνική είναι θεαματική.

γ) Το να τηγανίζεις κατά την διάρκεια ενός καλοκαιρινού μεσημεριού, π.χ. με θερμοκρασία περιβάλλοντος 30+ βαθμούς Κελσίου, μπορώ να πω εκ πείρας ότι δεν είναι και ιδιαίτερα ευχάριστο, οπότε ίσως εσείς θα θέλατε να κάνετε το μαγείρεμα τις πρωινές ώρες με την δροσούλα... άλλωστε αυτό το φαγητό είναι νόστιμο και όταν κρυώσει.

Γενικά, η συγκεκριμένη συνταγή επιδέχεται αρκετές παραλλαγές, για παράδειγμα:

  • μπορούμε να βάλουμε και τηγανιτές πατάτες ή/και τηγανιτά κολοκυθάκια και παράλληλα ίσως να μην βάλουμε μελιτζάνες (αν δεν μας αρέσουν ή δεν έχουμε).
  • στη σάλτσα θα μπορούσαμε να βάλουμε και λίγο κρεμμυδάκι ή/και σκόρδο
  • αντί για γραβιέρα ή κεφαλοτύρι σε στυλ σαγανάκι, θα μπορούσαμε να τρίψουμε λίγο τυρί φέτα στο τέλος πάνω από την σάλτσα

Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ freestyle αυτό το φαγητό οπότε, κανονίστε ανάλογα με τα γούστα σας και αν έχετε να προτείνετε κάποιον συνδυασμό που σας αρέσει... αφήστε το σχόλιο σας μέσω της φόρμας που βρίσκεται λίγο παρακάτω.

κοινοποίηση

Ημερομηνία : 25/06/2013, 16:19:35
Ετικέτες: , , ,


Δείτε επίσης στην ενότητα Συνταγές:


Κοινωνικός σχολιασμός

η κοινωνία δεν το έχει σχολιάσει ακόμη :-( Κάνε εσύ την αρχή!

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Παρακαλώ: α) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (είναι κουραστικό), β) Μην γράφετε με greeklish, γ) Εκφραστείτε κόσμια

Αριθμός ασφαλείας (antispam) :

Ψιτ? Αν γράφεις συχνά σχόλια και βαριέσαι να συμπληρώνεις συνέχεια όνομα, email και αριθμό ασφαλείας, μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να μπορείς να σχολιάζεις μόνο γράφοντας το μήνυμα σου :-)


κουσκούς με μανιτάρια

Κους Κους με μανιτάρια
Έτοιμο σπιτικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα


κέικ μπανάνας

Κέικ μπανάνας
Ένα εύκολο κέικ με γεύση μπανάνα


Αργολίδα

Αργολίδα
Ο νομός Αργολίδας, είναι ο μικρότερος της Πελοποννήσου και έχει...


Νομός Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Η λίμνη της Καστοριάς, o ορεινός όγκος του Γράμμου με...


Σκόπελος

Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησί στις βόρειες Σποράδες....


Αίγινα

Αίγινα
Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα...


κώδικας ιστοσελίδας

Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Λίγα λόγια γύρω από τα δύο βασικά είδη των ιστοσελίδων


ιστοσελίδα

Τι χρειάζεται για μια ιστοσελίδα;
Τρία είναι τα βασικά σημεία για να υπάρξει μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ


Κάπνισμα

Κόβω το τσιγάρο
Με λένε Αναΐς, είμαι 20 χρονών, καπνίζω εδώ και 3...


Νετρινίτα η Ατίθαση

Νετρινίτα, ή....Νετρίνα η Ατίθαση :ΡΡ
Μια μεξικάνικη ιστορία, με την νετρινική μας πινελιά. Ο Χοσέ...


κάλπικη λίρα

η άλλη κάλπικη λίρα ...
Κάποτε, πριν δέκα συναπτά έτη, φοιτήτρια ούσα σε ένα από...


γυναικεία συζήτηση

Απόψεις γύρω από το θέμα της αποτρίχωσης
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο έγκλημα τη χρήση ξυραφιού, αν και αναγνωρίζω...


μπάμιες

Μπάμιες λαδερές
Κάπως παρεξηγημένες, αλλά τις μαγείρεψα να τις σερβίρω στο τραπέζι μας


αρακάς

Αρακάς λαδερός
Λίγα υλικά και νόστιμο αποτέλεσμα, εύκολα και γρήγορα


Καστοριά

Καστοριά
Στην Καστοριά βρεθήκαμε για μια ημερήσια εκδρομή και φτάνοντας εκεί...


Παλαιά Επίδαυρος

Παλαιά Επίδαυρος
Η Παλαιά (ή Αρχαία, όπως συνηθίζεται να λέγεται) Επίδαυρός βρίσκεται...